Είναι η Μελατονίνη η «επόμενη βιταμίνη D»;

Η μελατονίνη (MEL) είναι μια νευροορμόνη με πολυλειτουργικές ιδιότητες που χαρακτηρίζεται ως πλειοτρόπος παράγοντας, γιατί όχι μόνο ρυθμίζει τον ρυθμό εγρήγορσης-υπνού, αλλά επειδή ασκεί επίσης πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις.

Η ενδογενής μελατονίνη παράγεται φυσικά καθώς συντίθεται και εκκρίνεται κυρίως στην επίφυση. Η παραγωγή της ξεκινά με την τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται μέσω μιας οδού πολλών σταδίων σε σεροτονίνη σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Κάποια ποσότητα σεροτονίνης που παράγεται οδηγείται στην επίφυση και μετατρέπεται σε μελατονίνη σε μια κυκλική, εξαρτώμενη από το φως διαδικασία. Οι πληροφορίες σχετικά με συνθήκες χαμηλού φωτός έως σκοταδιού ταξιδεύουν από τον αμφιβληστροειδή κατά μήκος της αμφιβληστροειδουποθαλαμικής συνθέτοντας την παραγωγή της ορμόνης.

Στον άνθρωπο, η έκκριση της ξεκινά αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, φτάνει στο μέγιστο στη μέσης της νύχτας (μεταξύ 2 και 4 το πρωί) και μειώνεται σταδιακά κατά το δεύτερο μισό της νύχτας.

Ωστόσο, με την ηλικία, το επίπεδο της νυχτερινής μελατονίνης δεν αυξάνεται πάνω από 30 pg/mL. Επειδή οι υποδοχείς μελατονίνης που ενεργοποιούνται από την ορμόνη βρίσκονται σε πολλά όργανα, κύτταρα και ιστούς, η μειωμένη ικανότητα παραγωγής της με τη γήρανση, σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού και ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Παρόμοια, οι ελλείψεις στην παραγωγή ή την σύνθεση της μελατονίνης, έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με την εμφάνιση πολλών σοβαρών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων, των διαταραχών ύπνου, του Alzheimer, του διαβήτη τύπου 2, του άγχους, της κατάθλιψης, της καρδιαγγειακής νόσου, των νευροεκφυλιστικών ασθένειων, του καρκίνου, κ.α.

 

Η πιο γνωστή δράση της μελατονίνης είναι ο ρόλος της στην προώθηση του ύπνου. Η μελατονίνη απελευθερώνεται από την επίφυση στην τρίτη κοιλία και από εκεί στην κυκλοφορία και εμπλέκεται στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-εγρήγορσης του σώματος προάγοντας τον ύπνο και αναστέλλοντας τα σήματα που προάγουν την εγρήγορση μέσω αλληλεπιδράσεων με τους υποδοχείς MT1 και MT2. Η εξωγενής χορήγηση μελατονίνης, θεωρείται η πρώτης γραμμής φυσική φαρμακολογική θεραπεία για τη αντιμετώπιση της αϋπνίας, καθώς ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, μειώνει τον λανθάνοντα χρόνο του ύπνου, αυξάνει την ισχύ θήτα/άλφα του βαθύ ύπνου και βελτιώνει την υπνητική δραστηριότητα. Από κλινική άποψη, η μελατονίνη αποδείχθηκε αποτελεσματική σε διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές σε 2 τύπους διαταραχών ύπνου: 1) ως χρονοβιοτικό σε διαταραχές ύπνου κιρκάδιου ρυθμού όπως σύνδρομο jet lag, διαταραχή ύπνου σε βάρδιες, σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου και 24ωρη διαταραχή ύπνου-εγρήγορσης. 2) ως υπνωτικό για την αϋπνία σε ηλικιωμένους ασθενείς με σχετικό έλλειμμα μελατονίνης. Καθώς η παραγωγή της ορμόνης μειώνεται με την ηλικία, σε αντίστροφη συσχέτιση με τη συχνότητα της κακής ποιότητας ύπνου, έχει προταθεί ότι το έλλειμμα μελατονίνης είναι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνο για τις διαταραχές του ύπνου. Επομένως, η αντιμετώπιση αυτού του ελλείμματος που σχετίζεται με την ηλικία φαίνεται να είναι ένας φυσικός τρόπος για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου, η οποία χάνεται καθώς οι ασθενείς γερνούν. Οι επιδράσεις της μελατονίνης στον ύπνο δεν φαίνεται να εξαφανίζονται με τη συνεχή χρήση και σε αντίθεση με συμβατικά υπνωτικά, η μελατονίνη δεν έχει δείξει καμία ένδειξη μείωσης των γνωστικών και ψυχοκινητικών δεξιοτήτων, ή άλλων παρενεργειών. (Wien Klin Wochenschr et al. 1997), (Harefuah et al. 2009), (Eduardo Ferracioli-Oda et al. 2013), (Nutr J et al. 2014)

 

Αν και η μελατονίνη είναι ευρέως γνωστή ως νευροενδοκρινική ορμόνη που προάγει τον ύπνο, έχει πολλές ακόμα ιδιότητες που είναι λιγότερο εμφανείς και δεν εκτιμώνται ευρέως. Σε αυτήν την ανασκόπηση θα αναλύσουμε αυτές τις άγνωστες και παράλληλα εκπληκτικές φαρμακολογικές επιδράσεις της μελατονίνης.

 

Μελατονίνη (MLT) – Οι άγνωστες, αναδυόμενες θεραπευτικές της επιδράσεις.

 

Αντιοξειδωτική δραστηριότητα: Οι ελεύθερες ρίζες, ειδικά η ρίζα υδροξυλίου, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τα κύτταρα. Η μελατονίνη είναι ασυνήθιστα αποτελεσματική στη μείωση του οξειδωτικού στρες κάτω από έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό περιστάσεων. Επιτυγχάνει αυτή τη δράση μέσω μιας ποικιλίας μηχανισμών, όπως, άμεση αποτοξίνωση δραστικού οξυγόνου και δραστικών ειδών αζώτου και έμμεσα διεγείροντας τα αντιοξειδωτικά ένζυμα ενώ καταστέλλει τη δραστηριότητα των προοξειδωτικών ενζύμων. Η μελατονίνη έχει ιδιότητες τόσο υδατοδιαλυτές όσο και λιποδιαλυτές, καθιστώντας την ένα από τα μοναδικά γνωστά αντιοξειδωτικά στη φύση που μπορεί να προστατεύσει όλα τα μέρη ενός κυττάρου. Δεδομένου ότι η μελατονίνη έχει τη μοναδική ικανότητα να περιηγείται εύκολα σε οποιοδήποτε φραγμό του σώματος (συμπεριλαμβανομένου του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και του φραγμού του πλακούντα), μπορεί να προστατεύσει σχεδόν κάθε κύτταρο του οργανισμού. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μελατονίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στη δραστηριότητα σάρωσης ελεύθερων ριζών, διατηρώντας μακρομόρια, όπως το DNA, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια, από οξειδωτική βλάβη.  Στην πραγματικότητα, η μελατονίνη έχει αποδειχθεί πιο ισχυρή από τη γλουταθειόνη και τη μαννιτόλη στην εξουδετέρωση των ριζών υδροξυλίου και μπορεί να προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες πιο αποτελεσματικά από τη βιταμίνη Ε και την ασταξανθίνη. (CE Beyer et al, 1998), (E Skrzydlewska et al, 2001), (Russel J Reiter et al, 2016).

 

Ενίσχυση και ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η μελατονίνη, είναι ρυθμιστής της αιμοποίησης και της παραγωγής και λειτουργίας των ανοσοκυττάρων, τόσο in vivo όσο και in vitro. Όσον αφορά το ρόλο της μελατονίνης στην ανοσολογική ρύθμιση, η μελατονίνη έχει άμεσες ανοσοενισχυτικές επιδράσεις σε ζώα και ανθρώπους, καθώς διεγείρει την παραγωγή κυτοκινών και πιο συγκεκριμένα ιντερλευκινών (IL-2, IL-6, IL-12) και τις ανοσοαποκρίσεις των βοηθητικών Τ κυττάρων. Επίσης η χορήγηση μελατονίνης οδηγεί σε ποσοτική και λειτουργική ενίσχυση των φυσικών φονικών κυττάρων (ΝΚ), των οποίων ο ρόλος είναι να μεσολαβούν στην άμυνα έναντι των μολύνσεων από ιούς και των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα η μελατονίνη φαίνεται να ρυθμίζει τη δυναμική των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των σταδίων πολλαπλασιασμού και ωρίμανσης σχεδόν όλων των γραμμών αιμοποιητικών και ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στην άμυνα του ξενιστή – όχι μόνο των κυττάρων ΝΚ αλλά και των Τ και Β λεμφοκυττάρων, κοκκιοκυττάρων και μονοκυττάρων – τόσο στον μυελό των οστών όσο και στους ιστούς. Ακόμα οι αντιοξειδωτικές δράσεις της μελατονίνης συμβάλλουν στις ανοσοενισχυτικές της επιδράσεις και έχουν επίσης έμμεση επίδραση μειώνοντας το σχηματισμό μονοξειδίου του αζώτου που διευκολύνει τη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης. Τέλος τις τελευταίες δεκαετίες, η μελατονίνη έχει αναφερθεί ότι έχει σημαντικές λειτουργίες ως ανοσοτροποποιητικό, αντιιικό, αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό μόριο. (Sandra C Miller et al., 2006), (Esquifino et al., 2013), (Antonio Carrillo-Vico et al., 2013).

 

Νευροπροστασία του εγκεφάλου: Ένας αριθμός πρόσφατων μελετών ανέφερε τον σημαντικό ρόλο της μελατονίνης στη νευροπροστασία σε ζωικά μοντέλα εγκεφαλικού επεισοδίου. Πράγματι, η χορήγηση μελατονίνης μετά από πειραματικό εγκεφαλικό σε ζώα μειώνει τον όγκο του εμφράγματος. Ένα τέτοιο προστατευτικό αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί τόσο στη φαιά όσο και στη λευκή ουσία. Η μελατονίνη μειώνει επίσης τη φλεγμονώδη απόκριση, τον σχηματισμό εγκεφαλικού οιδήματος και τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Επιπλέον, μελέτες in vivo έδειξαν πως η υποξεία χορήγηση μελατονίνης, ξεκινώντας 24 ώρες μετά την έναρξη του εγκεφαλικού επεισοδίου, και συνεχίζοντας για 29 ημέρες, μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση των νευρώνων, την ενδογενή νευρογένεση, την ανάκτηση του κινητήρα και την κινητική δραστηριότητα σε ποντικούς που υποβλήθηκαν σε απόφραξη της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας κατά τη διάρκεια 30 λεπτών. Επιπλέον, η μελατονίνη βελτίωσε την επιβίωση των νευρώνων και ενίσχυσε τη νευρογένεση, ακόμη και όταν εφαρμόζεται μία ημέρα μετά το εγκεφαλικό. Παρόμοια, οι συγγραφείς έδειξαν βελτιώσεις τόσο στην κίνηση όσο και στη συμπεριφορά μετά τη χορήγηση μελατονίνης. Πράγματι, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κυτταρική επιβίωση συσχετίστηκε με μακροχρόνια βελτίωση των ελλειμμάτων κινητικότητας και συντονισμού καθώς και με την εξασθένηση της υπερκινητικότητας και του άγχους των ζώων, όπως αποκαλύφθηκε σε δοκιμές ανοιχτού πεδίου. Η νευροπροστατευτική της δράση σε ζωικά μοντέλα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και η έλλειψη τοξικότητάς της υποδηλώνουν ότι η μελατονίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου στον άνθρωπο στο μέλλον.  (Sylvie Tordjman 2017), (Kilic et al., 2011).

 

Αυτοάνοσες ασθένειες: Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ένα ευρύ φάσμα διαταραχών που εμπλέκονται στην ανισορροπία των υποομάδων Τ-κυττάρων, με αποτέλεσμα παρατεταμένη φλεγμονή και επακόλουθη βλάβη ιστού. Η μελατονίνη μπορεί να ρυθμίσει τις χυμικές και κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τους ανοσολογικούς μεσολαβητές και έχει δείξει πως παρεμβαίνει άμεσα στη διαφοροποίηση των Τ κυττάρων, ελέγχει την ισορροπία μεταξύ παθογόνων και ρυθμιστικών Τ κυττάρων και ρυθμίζει την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η απορρύθμιση της έκκρισης μελατονίνης σχετίζεται με την παθογένεση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Παράλληλα η θεραπεία με μελατονίνη έχει διερευνηθεί σε πολλά ζωικά μοντέλα αυτοάνοσης νόσου, με ευεργετικά αποτελέσματα. Οι ευεργετικές της επιδράσεις έχουν ήδη επικυρωθεί σε ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1), ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), το σύνδρομο Sjögren (pSS) και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν τη σημασία της ενδογενούς μελατονίνης στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων και τη δυνατότητα θεραπείας με εξωγενή μελατονίνη ως νέο θεραπευτικό στόχο για την αντιμετώπιση τους. (Chan-Na Zhao et al., 2019), (Yi Liu et al., 2023), (Gu-Jiun Lin et al., 2013).

 

Οστεοπόρωση: Συσσωρευμένα στοιχεία έχουν δείξει πως η μελατονίνη εμπλέκεται στην ομοιόσταση του μεταβολισμού των οστών. Οι μειώσεις της μελατονίνης που σχετίζονται με την ηλικία θεωρούνται κρίσιμοι παράγοντες για την απώλεια οστικής μάζας και την οστεοπόρωση με τη γήρανση. Η μελατονίνη ευνοεί την οστεοβλαστική μοίρα των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων (MSCs), διεγείρει την επιβίωση και τη διαφοροποίηση των οστεοβλαστών και αναστέλλει την οστεοκλαστογονική διαφοροποίηση των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων. Ιn vivo μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χορήγηση μελατονίνης αυξάνει την οστική μάζα σε φυσιολογικούς, περιεμμηνοπαυσιακούς και μετεμμηνοπαυσιακούς οστεοπορωτικούς αρουραίους μέσω της προαγωγής της οστεογένεσης. Παρόμοια μια κλινική μελέτη σε γυναίκες (ηλικίας 45-54) που έλαβαν 3mg  μελατονίνης για 6 μήνες, έδειξε ότι η συμπλήρωση μελατονίνης βελτίωσε τα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση, αποκατέστησε τις ανισορροπίες στην αναδόμηση των οστών και ανέστειλε την οστική απώλεια. Σε σύγκριση με τα συμβατικά φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, τα οποία αναστέλλουν πρωτίστως την οστική απώλεια, η μελατονίνη καταστέλλει την οστική απώλεια και προάγει το σχηματισμό νέων οστών. Μηχανιστικά, ενεργοποιώντας τον υποδοχέα μελατονίνης 2 (MT2), η μελατονίνη ρυθμίζει προς τα πάνω τη γονιδιακή έκφραση της αλκαλικής φωσφατάσης (ALP), της μορφογενετικής πρωτεΐνης των οστών 2 (BMP2), της BMP6, της οστεοκαλσίνης και της οστεοπρωτεγερίνης για την προώθηση της οστεογένεσης, ενώ παράλληλα αναστέλλει τον ενεργοποιητή υποδοχέα του NF-kB ligan για την καταστολή της οστεόλυσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις διακριτές δράσεις της μελατονίνης στον μεταβολισμό των οστών, έχει υποθεί από πολλούς ερευνητές, πως η μελατονίνη μπορεί να είναι ένα νέο δραστικό φάρμακο για την πρόληψη και την κλινική θεραπεία της οστεοπόρωσης.   (Mary P Kotlarczyk et al., 2012), (J Pineal Res et al., 2019), (Yongchao Zhao et al., 2022), (Huanshuai Guan et al., 2022).

 

Μεταβολικό σύνδρομο: Το μεταβολικό σύνδρομο (MS) χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα: παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως το κουαρτέτο του θανάτου, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Η μελατονίνη είναι γνωστή για το ρόλο της στη δαπάνη ενέργειας και στη ρύθμιση της μάζας σώματος στα θηλαστικά, αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού λίπους με την ηλικία. Η μελατονίνη μείωσε τόσο το λίπος όσο και το σωματικό βάρος σε πειραματικές μελέτες σε πειραματόζωα και επίσης μείωσε την αύξηση βάρους και τις μεταβολικές αλλαγές που προκλήθηκαν από την παχυσαρκία. Η μελατονίνη αύξησε επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη σε ζώα που τρέφονταν είτε με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά είτε με υψηλή σακχαρόζη.  Επίσης σε κλινικές μελέτες σε ανθρωπους η μελατονίνη ως συμπλήρωμα διατροφής βελτίωσε τα περισσότερα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου και τη συγκέντρωση της λεπτίνης στην ομάδα μελατονίνης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η μελατονίνη ασκεί τις περισσότερες από τις ευεργετικές της δράσεις δρώντας μέσω των υποδοχέων μελατονίνης MT1 και MT2 που υπάρχουν στα β-κύτταρα του παγκρέατος και σε διάφορους ιστούς του σώματος. Τα συνολικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μελατονίνη θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο για την πρόληψη ή την αναστροφή των επιβλαβών επιπτώσεων της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών της. (F Nduhirabandi et. al., 2012), (Venkataramanujam Srinivasan et. al 2013), (Bahrami et. al., 2019), (Vania Miloucheva Peneva et. al., 2023).

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις σε καρδιαγγειακές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της ισχαιμικής καρδιακής νόσου και της υπέρτασης. Η μείωση της μελατονίνης προκαλεί αυξημένη νυχτερινή συμπαθητική δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο είχαν νυχτερινά επίπεδα μελατονίνης πέντε φορές χαμηλότερα από ό,τι οι υγιείς μάρτυρες. Παρόμοια έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο έχουν χαμηλό ρυθμό παραγωγής μελατονίνης, ιδιαίτερα εκείνοι με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος ή/και αιφνίδιου θανάτου.  Επίσης τα άτομα με υψηλά επίπεδα LDL-χοληστερόλης έχουν χαμηλά επίπεδα μελατονίνης. Έχει αποδειχθεί ότι η μελατονίνη καταστέλλει το σχηματισμό χοληστερόλης κατά 38% και μειώνει τη συσσώρευση LDL κατά 42%. Τέλος τα άτομα με υπέρταση έχουν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης από αυτά με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και έχει δειχθεί πως η χορήγηση της εν λόγω ορμόνης μειώνει την αρτηριακή πίεση στο φυσιολογικό εύρος. Έχει παρατηρηθεί ότι η μελατονίνη, ακόμη και σε δόση 1 mg, μείωσε την αρτηριακή πίεση και μείωσε τα επίπεδα κατεχολαμινών μετά από 90 λεπτά σε ανθρώπους. Η μελατονίνη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέσω των ακόλουθων μηχανισμών: 1) με άμεση επίδραση στον υποθάλαμο. 2) ως αντιοξειδωτικό που μειώνει την αρτηριακή πίεση. 3) με τη μείωση του επιπέδου των κατεχολαμινών, ή 4) με τη χαλάρωση του λείου μυός στο τοίχωμα της αορτής. (Ehud Grossman et. al., 2006), (Fedor Simko et. al., 2007), (Angelo Cagnacci et. al., 2005).

 

Ψυχικές διαταραχές: Η μελατονίνη μπορεί να λειτουργήσει ως πρωταρχική προφυλακτική ουσία σε ψυχιατρικές παθήσεις, καθώς οι διαταραχές έκκρισης της μελατονίνης έχουν περιγραφεί στην ψυχιατρική παιδιών και ενηλίκων και η μειωμένη νυχτερινή έκκριση μελατονίνης έχει παρατηρηθεί σε πολλές σχετικές παθήσεις όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια, η διαταραχή πανικού, ή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, κ.α. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυξημένα επίπεδα μελατονίνης (μετρήσεις μελατονίνης στο αίμα και απέκκριση 6-SM στα ούρα) βρέθηκαν όταν παρατηρήθηκαν κλινικά θεραπευτικά οφέλη μετά τη χρήση αντικαταθλιπτικών. Επιπλέον, περιγράφηκε σημαντική βελτίωση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και του άγχους μετά τη χορήγηση 25 mg αγομελατίνης την ημέρα, ενός αγωνιστή μελατονίνης MT1/MT2 και εκλεκτικού ανταγωνιστή των υποδοχέων 5-HT . Συνεπώς η χορήγηση μελατονίνης σε συνδυασμό με το φυσικό αντικαταθλιπτικό αμινοξύ 5-HTP, έχουν αυξημένη αντικαταθλιπτική δράση. Παρόμοια κλινικές μελέτες σε γυναίκες με κατάθλιψη και άγχος, έδειξαν μειωμένο κίνδυνο εσκεμμένου αυτοτραυματισμού  μετά την έναρξη θεραπείας με μελατονίνη. Τέλος η μελατονίνη είναι μια πιθανή θεραπεία για σωματόμορφες διαταραχές, όπως για επώδυνα συμπτώματα στην ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το λειτουργικό δυσπεπτικό σύνδρομο και τη δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης. (A Miles et. al., 1988), (C Pacchierott et. al., 2000), (Elshahat Ali Yousef et. al., 2022).

 

Αναπαραγωγικές λειτουργίες: Η μελατονίνη είναι γνωστός ορμονορυθμιστής που είναι σημαντική για τη σύνθεση των αναπαραγωγικών ορμονών και έχει την ικανότητά να ρυθμίζει την αναπαραγωγική λειτουργία. Ως βασικός μεσολαβητής στα αναπαραγωγικά συστήματα, η μελατονίνη συμμετέχει στην αναπαραγωγική διαδικασία μέσω της ρύθμισης της ανάπτυξης γαμετών και εμβρύων και επηρεάζει τις αναπαραγωγικές ασθένειες και τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Επίσης η εμμηνόπαυση σχετίζεται με μείωση της μελατονίνης που μπορεί να σχετίζεται με τα μεταβαλλόμενα επίπεδα γοναδοτροπίνης και η εξωγενής χορήγηση μελατονίνης έχει δειχτεί πως καθυστερεί την εμμηνόπαυση. Σε δύο κλινικές μελέτες σε γυναίκες μεταξύ 38 και 49 ετών που ήταν είτε σε περιεμμηνόπαυση είτε σε εμμηνόπαυση, είτε είχαν προβλήματα με τον κύκλο τους, μια νυχτερινή υπογλώσισια δόση τριών χιλιοστόγραμμα μελατονίνης, αποκατέστησε τη μηνιαία έμμηνο ρύση για όσο διάστημα γινόταν η χορήγηση. Σε σχέση με την εγκυμοσύνη βραχυπρόθεσμες μελέτες διάρκειας έως και έξι μηνών, υποδηλώνουν ότι μια ημερήσια δοσολογία 2-18 mg μελατονίνης έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κίνδυνο επιπλοκών, να βελτιώσει το ποσοστό γονιμότητας, να αυξήσει την ποιότητα και τα ποσοστά ώριμων ωαρίων, καθώς και τον αριθμό των εμβρύων υψηλής ποιότητας και να αποτρέψει τον αντίκτυπο των εγκεφαλικών βλαβών σε πρόωρα νεογνά. Επίσης η μελατονίνη βελτιώνει την κλινική έκβαση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Στους άντρες, δεδομένου ότι η μελατονίνη διασχίζει εύκολα τους φυσιολογικούς φραγμούς, όπως ο φραγμός αίματος-όρχεως, και έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα, εμφανίζεται ως εξαιρετικός υποψήφιος στην πρόληψη και θεραπεία των πολλαπλών αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών των ανδρών που σχετίζονται με διάφορες παθολογίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εφάπαξ χορήγηση μελατονίνης έχει δείξει πως μπορεί να βελτιώσει την αγγείωση των όρχεων μέσω της αύξησης των ταχυτήτων Doppler και των χρωματισμένων περιοχών εντός των όρχεων και να βελτιώσει την εικόνα του σπέρματος, τα στεροειδή (Τ και Ε2) και το μονοξείδιο του αζώτου. (Rafael Genario et. al., 2019), (Wei Yong et. al., 2021), (Xueqin Feng et. al., 2023).

 

Γαστρεντερικές διαταραχές: Η μελατονίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη γαστρεντερική φυσιολογία, η οποία περιλαμβάνει ρύθμιση της γαστρεντερικής κινητικότητας, τοπική αντιφλεγμονώδη αντίδραση καθώς και μετριασμό της σπλαχνικής αίσθησης. Σε μια μετανάλυση πρόσφατων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, η μελατονίνη βρέθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα των λείων μυών του γαστρεντερικού συστήματος. Σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) έχει βρεθεί δυσρύθμιση της ενδογενούς έκκρισης μελατονίνης. Το εξωγενές συμπλήρωμα μελατονίνης έχει θεωρειθεί ως δυνητικά αποτελεσματικός υποψήφιος για θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου, τη βελτίωση της συνολικής σοβαρότητας του συνδρόμου, της σοβαρότητας του πόνου και της ποιότητας ζωής. Οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποίησαν 3 mg πριν τον ύπνο ως την τυπική δόση της δοκιμής και όλες οι μελέτες έδειξαν σταθερά βελτίωση στον κοιλιακό άλγος και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. (Keng-Hsu Chen et al., 2023), (Masood Faghih Dinevari et al., 2013).

 

Αντιμετώπιση της Σαρκοπενίας: Η σαρκοπενία είναι ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό γηριατρικό σύνδρομο που σχετίζεται με την ηλικία και χαρακτηρίζεται από μείωση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της λειτουργίας και, ως εκ τούτου, επιδείνωση της υγείας και της αδυναμίας των σκελετικών μυών. Η πάθηση αυτή έχει γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για τους ηλικιωμένους, γιατί όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων, αδυναμίας, αναπηρίας και θνησιμότητας, αλλά γιατί μειώνει επιπλέον και την ικανότητα των ασθενών να φροντίζουν τον εαυτό τους. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα μέσο πρόληψης ή θεραπείας για την σαρκοπενία και καμιά φαρμακολογική θεραπεία. Η μελατονίνη άρχισε να τραβάει την προσοχή τα τελευταία χρόνια για τις επιδράσεις της στη σαρκοπενία, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες έχουν βρει μια αλληλεπίδραση μεταξύ της μελατονίνης και των miRNAs, υποδηλώνοντας ότι αυτή η ορμόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της νόσου. Επί του παρόντος είναι γνωστό, ότι η μελατονίνη μπορεί να προστατεύσει τα μιτοχόνδρια των σκελετικών μυϊκών κυττάρων, να μειώσει τις αυτοφαγικές αλλοιώσεις στα μυϊκά κύτταρα, να διατηρήσει τον αριθμό των μυϊκών ινών, να αναστρέψει εν μέρει τις παθολογικές αλλαγές του γηράσκοντος μυϊκού ιστού και να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη σε ασθενείς με σαρκοπενία. Επίσης έχει αποδειχτεί πως η μελατονίνη και η άσκηση καταπολεμούν τη σαρκοπενική παχυσαρκία μέσω της διατήρησης της λειτουργίας των δορυφορικών κυττάρων. Τα ευρήματα δεν περιορίζονται όμως μόνο στη σαρκοπενία, αλλά ισχύουν επίσης για τη σαρκοπενία που σχετίζεται με την οστεοπόρωση και για τη δυσλειτουργία της νευρομυϊκής σύνδεσης που σχετίζεται με την ηλικία. Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα δεδομένα, η μελατονίνη αναδεικνύεται σε ένα πολύ ελπιδοφόρο και παράλληλα το μοναδικό φάρμακο για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού και χωρίς φαρμακολογική θεραπεία γηριατρικού συνδρόμου. (Ana Coto-Montes et al., 2016), (S Salucci et al,. 2021), (José Fernández-Martínez et al., 2023).

 

Αντικαρκινική δράση: Υπάρχουν πολύ αξιόπιστες αποδείξεις ότι η μελατονίνη αναστέλλει τον καρκίνο στις φάσεις έναρξης, εξέλιξης και μετάστασης και σε πολλές περιπτώσεις, έχουν προταθεί και οι μοριακοί μηχανισμοί που στηρίζουν αυτές τις ανασταλτικές δράσεις. Επιπλέον, στα καρκινικά κύτταρα, η μελατονίνη εμφανίζει προοξειδωτικές και κυτταροτοξικές επιδράσεις. Αυτό που είναι μάλλον περίεργο, ωστόσο, είναι ο μεγάλος αριθμός διαδικασιών με τις οποίες η μελατονίνη φέρεται να περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου. Λόγω των ισχυρών ογκοστατικών της επιδράσεων  και της ικανότητάς της να αναστέλλει τα οιστρογόνα, η μελατονίνη επιδεικνύει ιδιαίτερη υπόσχεση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Επίσης πολλοί τύποι καρκίνου έχει αποδειχθεί ότι είναι επιρρεπείς στην αναστολή από τη μελατονίνη και πολλες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγχορήγηση μελατονίνης βελτιώνει την ευαισθησία των καρκίνων στα συμβατικά φάρμακα. Ακόμη πιο σημαντικά είναι τα ευρήματα ότι η μελατονίνη καθιστά τους καρκίνους που προηγουμένως ήταν εντελώς ανθεκτικοί στη θεραπεία, ευαίσθητους σε αυτές τις ίδιες θεραπείες. Η μελατονίνη αναστέλλει επίσης τις μοριακές διεργασίες που σχετίζονται με τη μετάσταση περιορίζοντας την είσοδο καρκινικών κυττάρων στο αγγειακό σύστημα και εμποδίζοντάς τα να δημιουργήσουν δευτερογενείς αναπτύξεις σε απομακρυσμένα σημεία. Συνολικά η μελατονίνη θα μπορούσε να είναι εξαιρετικός υποψήφιος για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του στομάχου, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, κ.α. (Ya Li et al., 2017).  Οι υποκείμενοι αντικαρκινικοί μηχανισμοί της μελατονίνης περιλαμβάνουν, αντιοξειδωτική δράση, ρύθμιση των υποδοχέων μελατονίνης ΜΤ1 και ΜΤ2, διέγερση απόπτωσης, ρύθμιση σηματοδότησης υπέρ της επιβίωσης και μεταβολισμού του όγκου, ενεργοποίηση ογκοκατασταλτικών γονιδίων όπως p53, ογκοστατική δραστηριότητα, τροποποίηση οιστρογόνων και ανδρογόνων, ανοσορύθμιση, αυξημένη παραγωγή κυτοκίνης που οδηγεί σε καταστολή του καρκίνου και αναστολή αγγειογένεσης, μετάστασης και επαγωγή επιγενετικής αλλοίωσης. Αυτές οι πολλαπλές, διαφορετικές αντικαρκινικές επιδράσεις  της μελατονίνης, υποδηλώνουν ότι αυτό που παρατηρείται είναι απλώς επιφαινόμενο μιας υποκείμενης πιο θεμελιώδους δράσης της μελατονίνης κατά του καρκίνου που μένει να αποκαλυφθεί.  (Wamidh H. Talib et. al., 2021), (Sangiliyandi Gurunathan et. al., 2021), (Leilei Wang et. al., 2022).

 

Αντιγηραντική δράση: Η μελατονίνη, έχει αποδειχτεί πλήρως πως παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση πολλαπλών μηχανισμών που σχετίζονται με τη γήρανση. Πρόσφατα, αναφέρθηκε ότι η χορήγηση μελατονίνης παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών. Μια άλλη μελέτη in vivo, έδειξε ότι η εξωγενής μελατονίνη είναι αποτελεσματική στη μείωση της βλάβης του DNA που προκαλείται από τη γήρανση. Η μελατονίνη προλαμβάνει επίσης τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και την κυτταρική γήρανση περιορίζοντας την οξείδωση της καρδιολιπίνης, ενός φωσφολιπιδίου που εντοπίζεται στην εσωτερική μιτοχονδριακή μεμβράνη. Eπίσης η μελατονίνη μειώνει τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη δομή των μυϊκών κυττάρων της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και μείωνει το πρήξιμο των μυϊκών ινών και την ποσότητα κατεστραμμένου ιστού. Παράλληλα αυτή η ορμόνη έχει βρεθεί πως είναι ένας πολύτιμος θεραπευτικός παράγοντας κατά του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με τη γήρανση. Ακόμα υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η μελατονίνη είναι μια αποτελεσματική ένωση κατά της γήρανσης του δέρματος. (Konrad Kleszczynski et al., 2012).  Άλλοι μηχανισμοί με τους οποίους η μελατονίνη ασκεί αντιγηραντικά αποτελέσματα είναι η ρύθμιση της οδού sirtuin1 και η ρύθμιση της αυτοφαγίας, η οποία μειώνεται κατά τη γήρανση. Η αυτοφαγία είναι ένας φυσικός κυτταρικός ομοιοστατικός μηχανισμός αφαίρεσης κατεστραμμένων κυττάρων, προκειμένου να αναγεννηθούν νεότερα, υγιέστερα κύτταρα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ή την άμβλυνση της κυτταρικής γήρανσης. Από την άποψη αυτή, παρατηρήθηκε ότι η μελατονίνη μπορεί να αυξήσει την αυτοφαγική δραστηριότητα μέσω της sirtuin1 σε διαφορετικά μοντέλα γήρανσης, η οποία μπορεί να είναι θεραπευτικά χρήσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλαπλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία (Nopparat et al., 2017. Boga et al., 2019). Η μελατονίνη συνεργάζεται επίσης με τη σιρτουΐνη 3, μια άλλη δεακετυλάση που εξαρτάται από το NAD+, η οποία, όπως και η σιρτουΐνη 1, ρυθμίζει την κατάσταση οξειδοαναγωγής των μιτοχονδρίων, μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών. Μαζί, η μελατονίνη και η σιρτουΐνη 3 επηρεάζουν τη δυναμική των μιτοχονδρίων και σαρώνουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας ή καθυστερώντας έτσι την κυτταρική γήρανση και τις προκύπτουσες ασθένειες, οι οποίες συνήθως αναπτύσσονται ως συνέπεια μιας ανισορροπίας οξειδοαναγωγής (Reiter et al., 2018). Έχει επίσης αναφερθεί ότι η μελατονίνη ρυθμίζει προς τα πάνω την έκφραση της Klotho, μιας σημαντικής αντιγηραντικής πρωτεΐνης με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαποπτωτικές ιδιότητες (Ko et al., 2019). Ως εκ τούτου, η μελατονίνη είναι ένα χρονοβιοτικό με μοναδικές αντιγηραντικές ιδιότητες, που συμβάλλουν δραστικά στη αναστολή των γενετικών και φυσιολογικών αλλοιώσεων που προέρχονται από τη γήρανση (SM Armstrong et al., 1991.  Rüdiger Hardeland et al., 2012.  Damiani et al., 2020.  Georgeta Bocheva et al., 2022).

 

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως η μελατονίνη είναι ένα πλειοτροπικά ενεργό ρυθμιστικό μόριο, το οποίο επηρεάζει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού πέρα από τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων της ανοσορύθμισης, της ικανότητας αντιοξείδωσης, του μετριασμού της αυτοφαγίας, των αναπαραγωγικών δράσεων, του σχηματισμού και της προστασίας των οστών, των ογκοστατικών ιδιοτήτων, των κυτταροπροστατευτικών επιδράσεων, των ιδιοτήτων κατά της μόλυνσης, κ.α

Ωστόσο η έκκριση της μελατονίνης από την επίφυση μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία, εκθέτωντας τον οργανισμό σε ένα πλήθος ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Σημαντικές μειώσεις της κυκλοφορούσας μελατονίνης παρατηρούνται επιπλέον σε πολλές διαταραχές και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer, διαφόρων άλλων νευρολογικών ασθενειών,  καρδιαγγειακών παθήσεων, αναπαραγωγικών διαταραχών, περιπτώσεων καρκίνου, ενδοκρινικών και μεταβολικών διαταραχών, κ.α.

Συνεπώς, αυτή η ανασκόπηση υπογραμμίζει τον υψηλό αριθμό και την ποικιλία των κύριων φαρμακευτικών επιδράσεων της μελατονίνης και ανοίγει έναν νέο δρόμο για την χρήση της, σε κλινικές θεραπευτικές εφαρμογές στον άνθρωπο.

 

Δοσολογία – Ασφάλεια:

Η δοσολογία της μελατονίνης στον άνθρωπο στις περισσότερες μελέτες κυμαίνεται μεταξύ 1-10 mg. Το ζήτημα της δόσης θεωρείται γενικά ότι δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα όταν χρησιμοποιείται μελατονίνη λόγω της ασυνήθιστα χαμηλής τοξικότητάς της και της ασφάλειάς της σε ένα πολύ μεγάλο εύρος δόσεων. Επείδη η μελατονίνη έχει πολύ χαμηλή απορρόφηση, χρησιμοποιούμε ειδικές µορφές µελατονίνης, με υπογλώσσια αφομοίωση.

Σχετικά με την ασφάλεια, μελέτες σε ζώα και ανθρώπους τεκμηρίωσαν ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση μελατονίνης είναι ασφαλής, ακόμη και σε ακραίες δόσεις. Σε μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια ημερήσια από του στόματος δόση 30-60 mg μελατονίνης ήταν καλά ανεκτή και δεν προκάλεσε παρενέργειες. Σε μια μεταγενέστερη κλινική δοκιμή, οι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινή θεραπεία με ορθική μελατονίνη σε υψηλότερη δόση (300 mg την ημέρα) επίσης δεν εμφάνισαν επιπλοκές. Τέλος μια πρόσφατη αναφορά έδειξε επίσης ότι η θεραπεία ασθενών που υποβλήθηκαν σε μείζονα χειρουργική επέμβαση αορτής με έως και 60 mg ενδοφλέβιας μελατονίνης κατά τη διάρκεια της επέμβασης ήταν ασφαλής και χωρίς επιπλοκές.

Έχουν αναφερθεί μόνο ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες της μελατονίνης, όπως ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία και υπνηλία, που είναι αναμενόμενο λόγο των επιδράσεων της στον ύπνο. Καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι η εξωγενής μελατονίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ομοίως, τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με μελατονίνη, δεν παρουσιάζει ανοχή, εξάρτηση  ή κατάχρηση και καμία σημαντική παρενέργεια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

 

Επίλογος:

Η μελατονίνη είναι ένα πανταχού παρόν μόριο, που έχει βρεθεί όχι μόνο σε ανθρώπους, αλλά και σε βακτήρια, θηλαστικά, πουλιά, αμφίβια, ερπετά, ψάρια και φυτά.

Είναι ένα μόριο σήματος που ρυθμίζει τους βιολογικούς κιρκάδιους ρυθμούς και πολλά ακόμα συστήματα των σπονδυλωτών και η ανεπάρκεια της σχετίζεται με διάφορες οργανικές διαταραχές και εκφυλιστικές ασθένειες.

Η αξιοσημείωτη πλειοτροπία της μελατονίνης, οδηγεί αναπόφευκτα στην πιο ευέλικτη θεραπεία της φύσης και σε ένα μοναδικό φάρμακο, πολλαπλών στόχων.

Δεδομένων των τεράστιων κλινικών εφαρμογών αυτής της ορμόνης και της απουσίας σημαντικών παρενεργειών, είναι εκπληκτικό να βλέπουμε ότι ο ρόλος της έχει περιοριστεί κυρίως σε προβλήματα ύπνου.

Αυτό όμως είναι κάτι, που σύντομα θα αλλάξει..

 

 

Ιωάννης Κάργας

Aπό την ομάδα της VioGenesisΒιβλιογραφια – Παραπομπές – έρευνες:

 

Μελατονίνη: Φαρμακολογία, Λειτουργίες και Θεραπευτικά Οφέλη  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5405617/

 

Μελατονίνη–ένα φυσικό υπνωτικό  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9441514/

 

Μελατονίνη ελεγχόμενης αποδέσμευσης (Circadin) στη θεραπεία της αϋπνίας σε ηλικιωμένους ασθενείς: αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε ασθενείς με ιστορικό χρήσης και μη χρήσης υπνωτικών φαρμάκων]  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19630367/

 

Μελατονίνη: Μετάφραση συνεχιζόμενων μελετών σε πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές εκτός των διαταραχών ύπνου  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35400533/

 

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μελατονίνης–ένα αναδυόμενο μυστήριο  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9825724/

 

Η μελατονίνη και το ανοσοποιητικό σύστημα στη γήρανση  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19047804/

 

Μελατονίνη: Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3645767/

 

Ο ρόλος της μελατονίνης στην ανοσοενίσχυση: πιθανή εφαρμογή στον καρκίνο   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16623752/

 

Το ανοσοθεραπευτικό δυναμικό της μελατονίνης  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11227046/

 

Η μελατονίνη και το καρδιαγγειακό σύστημα  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12019357/

 

Η μελατονίνη ως πιθανή αντιυπερτασική θεραπεία  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17439547/

 

Η μελατονίνη μειώνει την αρτηριακή πίεση τη νύχτα σε ασθενείς με νυχτερινή υπέρταση  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17000226/

 

Μελατονίνη και ρύθμιση της ανοσοποιητικής λειτουργίας: Επίδραση σε πολυάριθμες ασθένειες   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32651969/

 

Πιθανός ρόλος της μελατονίνης σε αυτοάνοσα νοσήματα  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31345729/

 

Διαμόρφωση από τη Μελατονίνη της Παθογένεσης των Φλεγμονωδών Αυτοάνοσων Νοσημάτων  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709754/

 

Μελατονίνη: Μια άλλη οδός για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης;  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30597617/

 

Η μελατονίνη αυξάνει την οστική μάζα σε φυσιολογικούς, περιεμμηνοπαυσιακούς και μετεμμηνοπαυσιακούς οστεοπορωτικούς αρουραίους μέσω της προαγωγής της οστεογένεσης  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35296324/

 

Μελέτη πρόληψης της οστεοπόρωσης μελατονίνης (MOPS): μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που εξετάζει τις επιδράσεις της μελατονίνης στην υγεία των οστών και την ποιότητα ζωής σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22220591/

 

Εκτίμηση του θεραπευτικού δυναμικού της μελατονίνης για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης μέσα από μια αφηγηματική ανασκόπηση της σηματοδότησης της και των προκλινικών και κλινικών μελετών  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35645810/

 

Ο ρόλος του συμπληρώματος μελατονίνης στο μεταβολικό σύνδρομο: Μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή κλινική δοκιμή  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4416300/

 

Μεταβολικό σύνδρομο και μελατονίνη  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25696959/

 

Η μελατονίνη και το μεταβολικό σύνδρομο: ένα εργαλείο για αποτελεσματική θεραπεία σε ανωμαλίες που σχετίζονται με την παχυσαρκία;  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22226301/

 

Η μελατονίνη ως δυνητικός θεραπευτικός παράγοντας σε ψυχιατρικές ασθένειες  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19551767/

Θεραπευτική χρήση της μελατονίνης στη σχιζοφρένεια: Μια συστηματική ανασκόπηση  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34513608/

 

Η αποτελεσματικότητα του εξωγενούς συμπληρώματος μελατονίνης στη βελτίωση της σοβαρότητας του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου: Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36257872/

 

Μελατονίνη για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24627586/

 

Οι ρόλοι της μελατονίνης στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34624677/

 

Μελατονίνη και ανδρική αναπαραγωγική υγεία: σημασία του σκοταδισμού και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25941822/

 

Χρήση μελατονίνης και κίνδυνος αυτοτραυματισμού και ακούσιων τραυματισμών σε νέους με και χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36950769/

 

Μελατονίνη και σκλήρυνση κατά πλάκας: Από εύλογους νευροφαρμακολογικούς μηχανισμούς δράσης σε πειραματικά και κλινικά στοιχεία   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31054087/

 

Από τη χρονοδιαταραχή στη σαρκοπενία: Το θεραπευτικό δυναμικό της μελατονίνης  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38136651/

 

Ο ρόλος της μελατονίνης στη σαρκοπενία: Προόδους και προοπτικές εφαρμογής  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33753178/

 

Η μελατονίνη ως δυνητικός παράγοντας στη θεραπεία της σαρκοπενίας  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27783055/

 

Η μελατονίνη και η άσκηση καταπολεμούν τη σαρκοπενική παχυσαρκία μέσω της διατήρησης της λειτουργίας των δορυφορικών κυττάρων  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37047070/

 

Μελατονίνη, ένας αντικαρκινικός παράγοντας πλήρους υπηρεσίας: Αναστολή έναρξης, εξέλιξης και μετάστασης https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28420185/

 

Αντικαρκινογόνος ρόλος της μελατονίνης–δυνητικοί μηχανισμοί  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21995112/

 

Η μελατονίνη στη θεραπεία του καρκίνου: Τρέχουσα γνώση και μελλοντικές ευκαιρίες  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33923028/

 

Μελατονίνη: χρονοβιοτικό με αντιγηραντικές ιδιότητες;  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1865836/

 

Μελατονίνη και γήρανση του ανθρώπινου δέρματος  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23467217/

 

Προστατευτικός ρόλος της μελατονίνης και των μεταβολιτών της στη γήρανση του δέρματος  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35163162/

 

Μελατονίνη στη γήρανση και τις ασθένειες—Πολλαπλές συνέπειες της μειωμένης έκκρισης, επιλογές και όρια θεραπείας  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22724080/

 

Η μελατονίνη ως θεραπεία κατά της γήρανσης για καρδιαγγειακά και νευροεκφυλιστικά νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9204094/

 

Η ασφάλεια της μελατονίνης στον άνθρωπο  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26692007/

 

Μελατονίνη: Το πιο ευέλικτο βιολογικό σήμα της φύσης;   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16817850/Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Melatonin Express 30 gel-tabs

Άμεση δράση, μέσω της υπογλώσσιας αφομοίωσης.
ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΡΔΟ – Η Μεγιστοποίηση της Υγείας για τον Άνθρωπο

Με τον επιπολασμό των χρόνιων ασθενειών και τις παθολογικές επιπλοκές τους, η υγεία έχει γίνει η κορυφή των προτεραιοτήτων της επιστημονικής έρευνας, με στόχο την εύρεση νέων ασφαλέστερων φαρμάκων για την βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι πρόσφατα μάρτυρας ακμάζουσας φαρμακευτικής και διατροφικής έρευνας για τη χρήση φαρμακευτικών φυτων και τροφίμων, για τα ποικίλα πλεονεκτήματα τους στην υγεία και τις αναρίθμητες θεραπευτικές τους χρήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μεμονωμένες υποομάδες βοτανικών παραγόντων όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα βότανα και οι ξηροί καρποί, έχουν ληφθεί υπόψη για χρήση ως συμπληρώματα διατροφής και αναγνωρίζονται για τα πολυάριθμα οφέλη τους στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.

Από αυτά, το σκόρδο (Allium sativum), είναι ένα από τα ισχυρότερα και πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα για την ανθρώπινη υγεία, που χρησιμοποιείται ως λαϊκό φάρμακο σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Μεταξύ των εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων επεξεργασίας σκόρδου, το μαύρο σκόρδο (BG) είναι ευρέως γνωστό ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη υγιεινή τροφή, λόγο των πολλαπλών φαρμακευτικών του επιδράσεων και η πιο καλά μελετημένη.

 

Μαύρο Σκόρδο (BG)

Το μαύρο σκόρδο είναι μια μορφή παλαιωμένου σκόρδου που λαμβάνεται από ωμό σκόρδο (Allium sativum) μέσω αντίδρασης Millard και μικροβιακής ζύμωσης, υπό υψηλή θερμοκρασία (60–90 °C) και υγρασία (70–90%) με περίοδο επώασης 10–80 ημερών. Η φυσική διαδικασία της γήρανσης, τροποποιεί τις σκληρές και ερεθιστικές ενώσεις από το ωμό σκόρδο και δημιουργεί φυσικά μοναδικές και ευεργετικές ενώσεις μέσω ενζυματικών και φυσικών χημικών αντιδράσεων.

Σε αυτή τη διαδικασία, η έντονη οσμή και τα αποτελέσματα του γαστρεντερικού ερεθισμού του ωμού σκόρδου μειώνονται. Ταυτόχρονα, ασταθείς ενώσεις όπως η αλλισίνη μετατρέπονται σε σταθερές οργανοθείες ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση. Η διαδικασία γήρανσης όχι μόνο τροποποιεί τα θρεπτικά συστατικά και τις αισθητηριακές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου αλλά βελτιώνει επίσης τη βιοδραστικότητα του και το κάνει εξαιρετικά βιοδιαθέσιμο ασκώντας βιολογική δραστηριότητα τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Αρκετές μελέτες ανέφεραν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως S-αλλυλ κυστεΐνη, 5-υδροξυμεθυλφουρφουράλη, οργανοθειικές ενώσεις, πολυφαινόλες, αλκαλοειδή, πτητικές ενώσεις και προϊόντα άλλων αντιδράσεων Millard, σε σύγκριση με το φρέσκο ​​σκόρδο μετά τη θερμική επεξεργασία. Επίσης το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι και 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες και υδατοδιαλυτά αμινοξέα, καθώς και φαρμακευτικές ενώσεις όπως μελανοειδίνες (MLDs), ajone, αλλιξίνη, πολυφαινολικά φλαβανοειδή, θειοσουλφινικά και ενδόφυτα σκόρδου, που είναι γνωστό ότι ασκούν πολλαπλά οφέλη. Η S-αλλυλοκυστεΐνη (SAC), η οποία είναι η πιο άφθονη βιοδραστική ένωση στο μαύρο σκόρδο, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντι-αποπτωτικές, αντιφλεγμονώδης, κατά της παχυσαρκίας, καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές και ηπατοπροστατευτικές δραστηριότητες.

Παρά το γεγονός ότι απέκτησε πρόσφατα ευρεία δημοτικότητα, το μαύρο σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ανατολή για ιατρική χρήση  και σύμφωνα με την κινεζική μυθολογία, πιστεύεται ότι χάριζε την αθανασία.

Πιο πρόσφατα η σύγχρονη έρευνα, έχει αποδείξει πολλαπλές θεραπευτικές λειτουργίες του μαύρου σκόρδου, όπως αντιοξειδωτικές (Lu et al., 2017,  Sun and Wang, 2018), αντιφλεγμονώδεις (Jeong et al., 2016), αντιμικροβιακές (Botas et al.,2019) κατά της παχυσαρκίας (Jianfu Wu et al., 2020), αντικαρκινικές (Dong et al., 2014), αντιδιαβητικές (Abel-Salam, 2012), αντιαλλεργικές (Yoo et al., 2014), βελτίωσης του μεταβολισμού των λιπιδίων (Ha et al., 2015), της καρδιακής λειτουργίας (Czompa et al., 2018) ηπατοπροστατευτικές  (Kim et al., 2011), νεφροπροστατευτικές (Albrakati et al., 2021), αντιυπερτασικές (Yu et al., 2016), αντιαθηρωματικές (Eun Na Lee et al., 2011), ακτινοπροστατευτικές (Zhang, Xinyan et al.,), ανοσοτροποποιητικές (Ryu, Ji Hyeon et al.,) αποτοξινωτικές (Jose M. Lorenzo et al,.) και αντιγηραντικές ιδιότητες (Piyachat Sunanta et al.,) μεταξύ άλλων.

 

Οι πιο καλά μελετημένες φαρμακευτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου αναλύονται παρακάτω.

 

Αντιμικροβιακές επιδράσεις του Μαύρου Σκόρδου: Το αντιμικροβιακό δυναμικό του φρέσκου και μαύρου σκόρδου έχει διερευνηθεί από πολλούς ερευνητές. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους Kang et al. που μελέτησε την αντιμικροβιακή δράση του εκχυλίσματος από  μαύρου σκόρδου έναντι gram θετικών και αρνητικών βακτηρίων, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου ήταν πιο αποτελεσματικό από το ωμό σκόρδο έναντι των θετικών κατά Gram βακτηρίων (Staphylococcus aureus και Listeria).

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους Botas et al., διερευνήθηκε ότι το αντιμικροβιακό δυναμικό του μαύρου σκόρδου έναντι gram θετικών (E. faecalis και L. monocytogenes) και gram αρνητικών (E. coli, P. aeruginosa, A. baumanni, K. pneumonia) παθογόνων βακτηρίων. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για να αξιολογηθούν οι ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις έναντι των πιθανών παθογόνων. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι το μαύρο σκόρδο έδειξε αντιβακτηριακή δράση ενάντια σε όλα τα πιθανά παθογόνα. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν έναντι των E. coli και P. aeruginosa. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι το μαύρο σκόρδο έχει μεγάλο αντιμικροβιακό δυναμικό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά έναντι διαφορετικών μολυσματικών  παθογόνων.

 

Μαύρο Σκόρδο και Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ετερογενής μορφή μεταβολικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία με μειωμένο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπιδίων και πρωτεϊνών που προκύπτει από ελαττώματα στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ινσουλίνης ή και στα δύο.

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει το αντιδιαβητικό δυναμικό του μαύρου σκόρδου στον σακχαρώδη διαβήτη και έχει τεκμηριωθεί ότι έχει υπογλυκαιμική δράση σε διαφορετικά μοντέλα διαβητικών ζώων και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Επιπλέον η δραστική ένωση του μαύρου σκόρδου, η S-αλλυλ κυστεΐνης, αναφέρθηκε ότι έχει υπογλυκαιμική δράση μέσω της διέγερσης της παραγωγής ινσουλίνης ή της παρεμβολής στην απορρόφηση της γλυκόζης από τη διατροφή (Srinivasan, 2005).

Οι πρώτες in vivo έρευνες σε ζώα, έδειξαν πως το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου επέδειξε βελτιωτική δράση στους γλυκο-μεταβολικούς βιοδείκτες σε διαβητικούς αρουραίους που προκαλείται από στρεπτοζοτοκίνη, μειώνοντας σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και αυξάνοντας αξιοσημείωτα την ινσουλίνη ορού.

Οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκε από τους Thomson et al έδειξαν παρόμοια ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε τη γλυκόζη αίματος νηστείας και τους δείκτες οξειδωτικού στρες, βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ανέστειλε την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και μείωσε τις επιπλοκές του διαβήτη σε διαβητικούς ασθενείς.

Επίσης τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από τους Si et al. έδειξαν ότι 40 εβδομάδες συμπλήρωσης μαύρου σκόρδου μείωσαν τα επίπεδα μηλονοδιαλδεΰδης στο πλάσμα, αύξησαν την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και ανέστειλαν την ηπατική γλυκονεογένεση σε έγκυες γυναίκες, συμβάλοντας στην πρόληψη του διαβήτη κύησης.

 

Μαύρο Σκόρδο και Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία έχει γίνει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία συνδέονται με μια ποικιλία συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η δυσλιπιδαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η δυσανεξία στη γλυκόζη.

Τα εκχυλίσματα μαύρου σκόρδου, έχουν αναφερθεί για τη δράση τους στη μείωση του σωματικού βάρους, της μάζας του λιπώδους ιστού, των τριγλυκεριδίων ορού, της ολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας και της μηλονοδιαλδεΰδης του πλάσματος σε ποντίκια με παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου, βελτίωσε την επαγόμενη από τη διατροφή παχυσαρκία με μείωση σωματικού βάρους (18%), μειωμένη επιδιδυμική (36%), οπισθοπεριτοναϊκή (44%) και μεσεντερική μάζα λιπώδους ιστού (63 %) αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι Chen et al. αποκάλυψαν ότι το μεθανολικό εκχύλισμα μαύρου σκόρδου βελτίωσε την επαγόμενη από τη διατροφή παχυσαρκία σε αρσενικούς αρουραίους Wister και παρουσίασε αντιλιπογονικές και λιπολυτικές επιδράσεις σε ώριμα λιποκύτταρα 3T3-L 1.

Παρόμοια οι μελέτες των Jianfu Wu et al το 2020, έδειξαν ότι μελανοειδίνες του μαύρου σκόρδου προλαμβάνουν την παχυσαρκία, μειώνουν το βάρος του λευκού λιπώδους ιστού καταστέλλουν σημαντικά τη συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ και τη στεάτωση και βελτιώνουν αποτελεσματικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων.

 

Μαύρο Σκόρδο και Αρτηριακή Υπέρταση: Μια συστολική αρτηριακή πίεση (SBP) 140 mm Hg ή μεγαλύτερη και μια διαστολική αρτηριακή πίεση (DBP) 90 mm Hg ή μεγαλύτερη, θεωρείται αρτηριακή υπέρταση. Αρκετοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με την  αρτηριακή υπέρταση, όπως η απόκτηση στεφανιαίας νόσου (καρδιακό νόσημα), οι παθήσεις των νεφρών και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης η χρόνια αρτηριακή υπέρταση οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, οι Yu et al. ανέφεραν ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου (BG) ήταν πιο δραστικό στην αναστολή του ΜΕΑ (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης) σε σύγκριση με το εκχύλισμα ωμού σκόρδου. Οι αναστολείς του ΜΕΑ προκαλούν αγγειοδιαστολή στα αιμοφόρα αγγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.  Έχει επίσης αναφερθεί από τους Jang et al. ότι τα ανασταλτικά αποτελέσματα του ΜΕΑ από το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου ήταν μεγαλύτερα (88,8%), σε σύγκριση με το κανονικό εκχύλισμα σκόρδου (52,7%).

Οι Ried et al. πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου σε 88 ασθενείς με μη ελεγχόμενη αρτηριακή υπέρταση. Μετά από 12 εβδομάδες μελέτης, τα ευρήματα έδειξαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε σημαντικά τη μέση αρτηριακή πίεση μαζί με την αρτηριακή ακαμψία, την κεντρική αρτηριακή πίεση, την κεντρική πίεση παλμού, την ταχύτητα κύματος παλμού και την πίεση αύξησης. Σε μια άλλη κλινική μελέτη η χορήγηση εκχυλίσματος σκόρδου για 12 εβδομάδες σε 49 συμμετέχοντες με ανεξέλεγκτη αρτηριακή υπέρταση βρέθηκε επίσης αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είχε τη δυνατότητα να βελτιώσει τη φλεγμονή, την αρτηριακή ακαμψία και το ενισχυμένο μικροβιακό προφίλ του εντέρου. Παρόμοια σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή του 2022, παρατηρήθηκε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε 50 ασθενείς με μη ελεγχόμενη πίεση, με τη μέση μείωση να είναι 10,2 ± 4,3 mm Hg.

Τα συνολικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου είναι αποτελεσματικό στη μείωση της περιφερειακής και κεντρικής αρτηριακής πίεσης σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με ανεξέλεγκτη υπέρταση, αναστέλλοντας την ενίσχυση της αγγειοτενσίνης II και του CSAR και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την αρτηριακή ακαμψία, τη φλεγμονή και άλλους καρδιαγγειακούς δείκτες σε ασθενείς με αυξημένα επίπεδα, δείχνοντας υψηλό προφίλ ασφάλειας και ισχυρή αποτελεσματικότητα ως αυτόνομη αντιυπερτασική θεραπεία.

 

Μαύρο Σκόρδο και Αθηροσκλήρωση: Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του λίπους, της χοληστερόλης και άλλων ουσιών που αλληλεπιδρούν μέσα στα κυτταρικά συστατικά του αρτηριακού τοιχώματος. Αυτές οι εναποθέσεις ονομάζονται πλάκες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πλάκες μπορεί τελικά να περιορίσουν ή να φράξουν πλήρως τις αρτηρίες, προκαλώντας επιπλοκές σε όλο το σώμα.

Πολυάριθμες προκλινικές και κλινικές έρευνες έχουν δείξει και επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του μαύρου σκόρδου στην πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης. Πρώιμες μελέτες σε πειραματικούς ποντικούς έδειξαν ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου κατέστειλε την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης κατά 22% σε μια μελέτη 12 εβδομάδων. Η θεραπεία με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου κατέστειλε σημαντικά την αύξηση των συγκεντρώσεων ορού της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων (TGs) και μείωσε τη σχετική αφθονία των κυττάρων CD11b +.

Σε μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου ανέστειλε σημαντικά την εξέλιξη ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας, μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης IL-6 και την αρτηριακή πίεση σε 104 ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων μετά τη λήψη 2400 mg/ημερησίως  εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου για ένα χρόνο. (Eun Na Lee et al., 2011).

Παρόμοια, το 2009, μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη που συμμετείχαν 65 ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου που έλαβαν εκχύλισμα μαύρου σκόρδου για 12 μήνες, έδειξε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε τα τριγλυκερίδια (TGs), την LDL-C, την ομοκυστεΐνη, την ανοσοσφαιρίνη G, και τα αυτοαντισώματα ανοσοσφαιρίνης Μ, μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης.

Επιπλέον, μια μελέτη 60 ασυμπτωματικών ασθενών έδειξε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε τα επίπεδα του επικαρδιακού λιπώδους ιστού, του περιαορτικού λιπώδους ιστού και του υποδόριου λιπώδους ιστού μετά από 12 μήνες θεραπείας, επιβεβαιώνοντας ότι το μαύρο σκόρδο, μείωσε τον μεταβολικό κίνδυνο και τη σοβαρότητα της ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας καταστέλλοντας τον ρυθμό εξέλιξης του όγκου του λιπώδους ιστού.

 

Μαύρο Σκόρδο και Νεφρικές Παθήσεις: Το μαύρο σκόρδο έχει επιδείξει μια ενδιαφέρουσα ικανότητα να ανακουφίζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια ποικιλία παθήσεων του ουρογεννητικού συστήματος.

Το 2003, ο Maldonado et al. κατέδειξαν τις επιδράσεις των παλαιωμένων εκχυλισμάτων σκόρδου στη νεφροτοξικότητα που προκαλείται από γενταμυκίνη σε αρσενικούς επίμυες Wister. Βρέθηκε ότι το  εκχύλισμα μαύρου σκόρδου εμπόδισε τη νεφροτοξικότητα που προκαλείται από τη γενταμικίνη μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και διατηρώντας τις δραστηριότητες της δισμουτάσης υπεροξειδίου του μαγγανίου, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (GPx) και της αναγωγάσης της γλουταθειόνης (GR). Στην περίπτωση της διαβητικής νεφροπάθειας, το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου μείωσε σημαντικά τα επίπεδα λευκωματίνης στα ούρα, την περιεκτικότητα σε άζωτο ουρίας στο αίμα και αύξησε την περιεκτικότητα σε άζωτο ουρίας στα ούρα σε διαβητικούς αρουραίους.

Οι Albrakati et al. μελέτησαν την επίδραση του εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου στη χρόνια νεφρική νόσο και διαπίστωσαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου διέσωσε τη νεφρική βλάβη που προκαλείται από αιθέφον.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Lee et al., σε οξεία νεφρική βλάβη, έδειξε πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα όταν αντιμετωπίστηκε με παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου, αποτρέποντας την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας που παρακολουθείται από τυποποιημένους βιοδείκτες όπως τα επίπεδα κρεατινίνης στον ορό και το άζωτο της ουρίας του αίματος.

 

 

Μαύρο Σκόρδο και Ηπατικές Παθήσεις: Πολυάριθμες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων διαιτητικών συστατικών, φαρμάκων, αλκοολών και ρύπων, μπορούν να προκαλέσουν οξείες ή/και χρόνιες ηπατικές παθήσεις, όπως ηπατική ίνωση, μη αλκοολική ηπατική νόσο, μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, ακόμη και κίρρωση. Το μαύρο σκόρδο έχει διερευνηθεί ευρέως για τις ηπατοπροστατευτικές της ιδιότητες.

Σε αρουραίους Wister με ηπατική βλάβη που προκαλείται από CCl 4 , η χορήγηση εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου βρέθηκε να δείχνει ηπατοπροστατευτική δράση με βάση την προστασία έναντι της οξειδωτικής βλάβης.

Σε άλλη μελέτη, οι Tsai et al. έδειξαν ότι η χορήγηση εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου ανέστειλε την επαγόμενη από CCl 4 ηπατική βλάβη αναστέλλοντας την υπεροξείδωση και τη φλεγμονή των λιπιδίων. Επιπλέον, οι Shin et al. ανέφεραν ότι η χορήγηση παλαιωμένου εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου μείωσε τα επίπεδα AST και ALT στο ήπαρ αρουραίων που έλαβαν θεραπεία με CCl 4 και D-γαλακτοζαμίνη, προστατεύοντας κατά συνέπεια το ήπαρ.

Τα ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα του μαύρου σκόρδου επιβεβαιώθηκαν επίσης σε δύο διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους Jiang et al.  και Chung et al., όπου η χορήγηση εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου, ρύθμισε τον γλυκομεταβολισμό, τον λιπομεταβολισμό, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Ως εκ τούτου, το μαύρο σκόρδο είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για την πρόληψη του οξειδωτικού στρες και των ηπατικών διαταραχών.

 

Μαύρο Σκόρδο και Γαστρεντερικές Παθήσεις: Το μαύρο σκόρδο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την πεπτική λειτουργία και να προάγει την πέψη, καθώς ο πολυσακχαρίτης που περιέχει, έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες στην βελτίωση του γαστρεντερικού συστήματος.

Πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι το μαύρο σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που βασίζεται στη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της οισοφαγίτιδας από παλινδρόμηση.

Οι Kim et al. διεξήγαγαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν την προστατευτική επίδραση του μαύρου σκόρδου, έναντι του ωμού σκόρδου στην οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση και διαπίστωσαν ότι το μαύρο σκόρδο, και όχι το ωμό, ανέστειλε σημαντικά τις ιστολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την νόσο, υποδεικνύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη οισοφαγίτιδας μέσω της ρύθμισης της φλεγμονής που προκαλείται από NF-κβ.

Επιπλέον, στην μελέτη των Badr et al, το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη θεραπεία γαστρικών ελκών, λόγω των αντιφλεγμονωδών του επιδράσεων και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Ομοίως, σε μια κλινική μελέτη των Albrakati et al, το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε την εντερική βλάβη, η οποία προκλήθηκε από το φάρμακο κατά του όγκου μεθοτρεξάτη, καταστέλοντας την αύξηση της μηλονοδιαλδεΰδης στους ιστούς και τα επίπεδα γαλακτικού στο πλάσμα, δείχνοντας σημαντική προστατευτική επίδραση στο έντερο και την διατήρηση της κυτταρικής ακεραιότητας.

 

Μαύρο Σκόρδο και Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες: Αν και οι θεραπείες για τις ασθένειες του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον έχουν δείξει κάποια πρόοδο, η παθοφυσιολογία αυτών των ασθενειών δεν είναι ακόμη  σαφής και υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης αυτών των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Έχει δειχτεί ωστόσο, πως μια πρώιμη μείωση στα χαρακτηριστικά εκφυλιστικών διεργασιών (π.χ. απόπτωση, φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού) θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση και να μειώσει τα συμπτώματα νευροεκφυλιστικών ασθενειών παρέχοντας στους ανθρώπους νευροπροστατευτικούς παράγοντες.

Ένας αριθμός μελετών, έχει τεκμηριώσει ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου είναι πιθανός παράγοντας για την προστασία του εγκεφάλου από τον νευροεκφυλισμό. Σε μια προκαταρκτική μελέτη in vivo, η χορήγηση μαύρου σκόρδου σε μοντέλο ποντικού με Alzheimer, μείωσε την συσσώρευση των πλακών του β-αμυλοειδούς (Αβ) μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση της νόσου.

Σε μια άλλη μελέτη, ο Jeong και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μειώνει την νευροτοξικότητα που προκαλείται από τις πλάκες του β-αμυλοειδούς, βελτίωσε τη γνωστική εξασθένηση και μείωσε τα ελλείμματα μάθησης και μνήμης.

Το μάυρο σκόρδο έδειξε επίσης στις μελέτες των Wichai et al, πως μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση προστατεύοντας τους νευρώνες από την επαγόμενη νευροτοξικότητα και την απόπτωση, αποφεύγοντας έτσι τον νευρωνικό θάνατο.

Παρόμοια μια μελέτη που αξιολόγησε τα αποτελέσματα του μαύρου σκόρδου στο Πάρκινσον, έδειξε πως βελτίωσε σημαντικά την προκαλούμενη υπεροξείδωση λιπιδίων, την παραγωγή ελευθέρων ριζών (ROS), την απώλεια ντοπαμίνης στο ραβδωτό σώμα και τα ελλείμματα κίνησης.

 

Μαύρο Σκόρδο και Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η εγκεφαλική ισχαιμία, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού, είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Προκαλεί απώλεια της νευρικής λειτουργίας και ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο. Η εγκεφαλική ισχαιμία ορίζεται από έλλειψη οξυγόνου, διακοπή της ροής του αίματος και εισροή ασβεστίου, με αποτέλεσμα αύξηση του ROS, μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και νευρωνικό θάνατο.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τους Ashafaq et al. απέδειξε την ικανότητα του μαύρου σκόρδου να μετριάζει την οξειδωτική βλάβη και να βελτιώνει το νευρολογικό έλλειμμα σε ένα ζωικό μοντέλο με εγκεφαλική ισχαιμία. Η θεραπεία με μαύρο σκόρδο μείωσε σημαντικά τον όγκο της ισχαιμικής βλάβης, κατέστειλε την απώλεια νευρώνων, ανέστειλε την όξινη πρωτεΐνη των νευρογλοιακών ινιδίων και μείωσε την επαγώγιμη έκφραση νιτρικού οξειδίου.

Ομοίως, οι Cervantes et al. ανέφεραν ότι η θεραπεία με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου σε ένα μοντέλο ποντικού με εγκεφαλικό, προστατεύει από εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από ισχαιμία και αναστέλλει τις μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες στον ιππόκαμπο.

 

Μαύρο Σκόρδο και Καρκίνος: Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Η θεραπεία του καρκίνου ποικίλλει και συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Η χρήση φυσικών προϊόντων στη θεραπεία του καρκίνου είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης. Έχουν διεξαχθεί πολλές προκλινικές μελέτες για τη διερεύνηση των αντικαρκινικών επιδράσεων του μαύρου σκόρδου λόγω των διαφόρων πλεονεκτημάτων για την υγεία και των φαρμακολογικών του επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, επαγωγής απόπτωσης, αντι-πολλαπλασιασμού και αντι-αγγειογένεσης.

Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι το μαύρο σκόρδο είναι ιδιαίτερα δραστικό στην καταστολή, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων σε πολλαπλές καρκινικές κυτταρικές σειρές. Για παράδειγμα, μια in vitro μελέτη έδειξε την ικανότητα του  εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου (HT29) και να προάγει την απόπτωση αναστέλλοντας την οδό P13KAkt.  Επιπλέον, το  εκχύλισμα μαύρου σκόρδου βρέθηκε ότι μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη των γαστρικών καρκινικών κυττάρων τόσο in vitro όσο και in vivo σε ζώα. Παρόμοιες ανασταλτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου, αναφέρθηκαν στην περίπτωση των κυττάρων Lewis του καρκίνου του πνεύμονα και της κυτταρικής σειράς καρκίνου του θυρεοειδούς, αντίστοιχα.

Το 2014, ο Jikihara και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν αρουραίους με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου DLD-1 με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου δείχνοντας αναστολή της πολλαπλασιαστικής δραστηριότητας σε βλάβες αδενώματος και αδενοκαρκινώματος, αναστολή της εξέλιξης του κυτταρικού κύκλου του όγκου και αναστολη της μετάστασης του όγκου και της εισβολή στα γαστρικά κύτταρα (AGS).

Παρόμοια το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου έδειξε πως μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό, την εισβολή και τη μετάσταση των θετικών σε υποδοχείς οιστρογόνων κυττάρων καρκίνου του μαστού, να προωθήσει την απόπτωση τους και να αναστείλει τη μετάβασή τους στο επιθηλιακό-μεσεγχυματικό

Πρόσφατα, οι αντικαρκινικές επιδράσεις της S-αλλυλμερκαπτο-L-κυστεΐνης (SAMC), μιας από τις δραστικές ενώσεις του μαύρου σκόρδου, έχουν αποδειχθεί στον καρκίνο του προστάτη, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών, δείχνοντας πως μπορούσε: (i) να δείξει θετικά αποτελέσματα έναντι των καρκινικών κυττάρων του προστάτη αλλάζοντας την έκφραση βιοδεικτών προστάτη και χρησιμοποιώντας τεστοστερόνη για την αποκατάσταση της έκφρασης της E-cadherin. (ii) Να προάγει την απόπτωση που προκαλείται από αναστολέα MAPK με την ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης του TGF-β. (iii) Να αναστείλλει την επιβίωση, την εισβολή και τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης μέσω της αδρανοποίησης του αναστολέα της οδού διαφοροποίησης-1. Και (iv) να καταστέλλει τόσο τον πολλαπλασιασμό όσο και την απομακρυσμένη μετάσταση των επιθηλιακών καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών.

 

Επίλογος.

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει φαρμακευτικές ουσίες φυτικής προέλευσης για να θεραπεύσουν μια ποικιλία ασθενειών.

Το σκόρδο είναι από καιρό γνωστό ως θαυματουργό βότανο, καθώς αναστέλλει τις ασθένειες, ενισχύει την υγεία και έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων. Το ωμό σκόρδο ωστόσο μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, της παλινδρόμησης και της διαταραχής του μικροβιώματος του εντέρου, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα πρωτεΐνης στον ορό. Το φρέσκο ​​σκόρδο μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσπεψία και να αφήσει μια έντονη οσμή στην αναπνοή, η οποία μπορεί να είναι ένα κοινωνικό εμπόδιο.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, πολλές μορφές προϊόντων σκόρδου, όπως σκόνες, έλαια, παλαιωμένα εκχυλίσματα και άλλες, έχουν αναπτυχθεί και είναι εμπορικά προσβάσιμες για τη βελτίωση της οργανοληπτικής και θρεπτικής αξίας αυτού του ισχυρού βοτάνου.

Από αυτές, το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου, έχει αποδειχθεί ότι έχει τις σημαντικότερες φαρμακολογικές επιδράσεις σε μια ποικιλία κλινικών ερευνών και μπορεί να θεωρηθεί ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν υψηλής φαρμακευτικής αξίας, καθώς μέσω ενζυματικών και φυσικών χημικών διεργασιών, αφαιρεί απαλά την οσμή και τους ισχυρούς χημικούς ερεθιστικούς παράγοντες από το ωμό σκόρδο και παράγει μοναδικές και χρήσιμες βιοδραστικές ενώσεις, με ισχυρές οργανοληπτικές και θεραπευτικές επιδράσεις.

Ετσι, το μαύρο σκόρδο είναι μια χημικά και φυσιολογικά συναρπαστική ουσία με πολλαπλές φαρμακολογικές ιδιότητες και καθώς η έρευνα για τα πιθανά οφέλη του στην υγεία συνεχίζεται, είναι σίγουρο πως θα γίνει, ένα ολοένα και πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής.

Ιωάννης Κάργας

Aπό την ομάδα της VioGenesisΒιβλιογραφια – Παραπομπές – Έρευνες.

 

Το μαύρο σκόρδο και οι βιοδραστικές του ενώσεις στις ασθένειες της ανθρώπινης υγείας: μια ανασκόπηση  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401630/

 

Φυσικοχημικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6270986/

 

S-Allyl κυστεΐνη στο σκόρδο (Allium sativum): Σχηματισμός, βιολειτουργία και αντοχή στην επεξεργασία τροφίμων για ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξίας https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35355410/

 

Σύγκριση των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων μεταξύ φρέσκων και παλαιωμένων εκχυλισμάτων μαύρου σκόρδου  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274159/

 

Διατροφικές, βιολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου: μια κριτική ανασκόπηση  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2021.1967386

 

Σχηματισμός, θρεπτική αξία και ενίσχυση των χαρακτηριστικών συστατικών στο μαύρο σκόρδο: Μια ανασκόπηση για τη μεγιστοποίηση της καλοσύνης για τον άνθρωπο https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33325167/

 

Ευεργετικές επιδράσεις ενός παλαιωμένου εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου στις μεταβολικές και αγγειακές αλλοιώσεις που προκαλούνται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/σακχαρόζη σε αρσενικούς αρουραίους  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356877/

 

Το παλαιωμένο μαύρο σκόρδο (Allium sativum L.) ανακουφίζει την παχυσαρκία και εξασθενεί τη μυϊκή ατροφία που προκαλείται από παχυσαρκία σε παχύσαρκα ποντίκια https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37163777/

 

Οι μελανοειδίνες μαύρου σκόρδου προλαμβάνουν την παχυσαρκία, μειώνουν τα επίπεδα LPS στον ορό και ρυθμίζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου σε παχύσαρκα ποντίκια C57BL/6J που προκαλούνται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33151233/

 

Το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων αναστέλλοντας τη λιπογένεση και προάγοντας τη λιπόλυση στα ώριμα λιποκύτταρα 3T3-L1  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30263782/

 

Η επίδραση του παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου στην αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε μη ελεγχόμενους υπερτασικούς: η δοκιμή AGE at Heart  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734812/

 

Επίδραση της κατανάλωσης μαύρου σκόρδου στην ενδοθηλιακή λειτουργία και το λιπιδικό προφίλ: Μια μελέτη πριν και μετά σε υπερχοληστερολαιμικά και μη υπερχοληστερολαιμικά άτομα https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10385333/

 

Το εκχύλισμα παλαιωμένου μαύρου σκόρδου εξασθενεί τη δημιουργία ROS που προκαλείται από TNF-α, την έκφραση VCAM-1, την ενεργοποίηση του NF-κΒ και τη συγκολλητικότητα για μονοκύτταρα σε ενδοθηλιακά κύτταρα ανθρώπινης ομφαλικής φλέβας  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20623600/

 

Ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις του μαύρου σόλο σκόρδου ( Allium sativum L.) στον επαγόμενο από στρεπτοζοτοκίνη διαβήτη σε αρουραίους Wistar  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8646972/

 

Αντιαλλεργική δράση του παλαιωμένου εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου σε κύτταρα RBL-2H3 και παθητική δερματική αναφυλαξική αντίδραση σε ποντίκια  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901385/

 

Αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις φρέσκου σκόρδου και παλαιωμένων υποπροϊόντων σκόρδου που εκχυλίζονται με διαφορετικούς διαλύτες  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049750/

 

παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου αναστέλλει την ανάπτυξη των θετικών σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκινικών κυττάρων του μαστού μειώνοντας την έκφραση του MCL-1 μέσω της οδού ROS-JNK  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37352173/

 

Αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιθρομβωτικές δράσεις του παλαιωμένου μαύρου σκόρδου (Allium sativum L.) https://www.mbl.or.kr/journal/view.html?pn=&uid=2651&vmd=Full

 

Οι επιδράσεις των εκχυλισμάτων μαύρου σκόρδου (Allium satvium) στον μεταβολισμό των λιπιδίων σε αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25671065/Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Black Garlic – Wasabi 60 caps

Φόρμουλα με εκχύλισμα ζυμωμένου μαύρου σκόρδου, εκχύλισμα wasabi και εκχύλισμα κουρκουμά

 
Συμμετοχή της VioGenesis στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας & Διατροφής

Η VioGenesis συμμετείχε με επιτυχία στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας & Διατροφής που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023.

Πλήθος κόσμου προσήλθε στο περίπτερο της εταιρίας VioGenesis με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα καινοτόμα προϊόντα της.

Όλοι οι επισκέπτες στο περίπτερο της εταιρίας έλαβαν μία τσάντα με προϊόντα VioGenesis, ενημερωτικά φυλλάδια και οδηγούς χρήσης προϊόντων εντελώς δωρεάν. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πλήθος ατόμων έλαβαν μέρος σε κλήρωση που διενεργήθηκε από την εταιρία με μεγάλους νικητές που κέρδισαν πακέτο προϊόντων μεγάλης αξίας.

Στο περίπτερο της VioGenesis έδωσαν το ισχυρό «παρών» τους εξειδικευμένοι εκπρόσωποι της εταιρίας που μετέδωσαν σημαντικές πληροφορίες τόσο για τα πρωτοποριακά συστατικά των προϊόντων όσο και για την χρήση τους.

Ειδική αναφορά στους επισκέπτες έγινε στα FSMP’s προϊόντα, δηλαδή τα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς στα οποία η εταιρία VioGenesis είναι πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα.
ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ – Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Το πρωτόγαλα (πυάρ) παράγεται από θηλάζοντα θηλαστικά κατά την τελευταία περίοδο της εγκυμοσύνης και για 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό, πριν από την έκκριση του γάλακτος. Αυτό το σύνθετο βιολογικό υγρό, περιέχει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη ενός νεογέννητου θηλαστικού αφού φύγει από το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ασφαλές ενδομήτριο περιβάλλον του, και είναι ο μόνος δρόμος για την απόκτηση της παθητικής ανοσίας που χρειάζεται για την βιωσιμότητα του.

Το πρώτο γάλα είναι μια μοναδική πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων, όπως πρωτεΐνες, πεπτίδια, λιπαρά οξέα, ολιγοσακχαρίτες, βιταμίνες, μέταλλα, κυτοκίνες, πεπτικά ένζυμα (λιπάσες, αμυλάσες κ.ά), ορμόνες (κορτιζόλη, ινσουλίνη κ.ά.), αυξητικούς παράγοντες, ανοσοσφαιρίνες και μητρικά ανοσοκύτταρα (λευκοκύτταρα), τα οποία ενισχύουν το φυσικό αμυντικό σύστημα, ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση, εξισορροπούν την εντερική μικροχλωρίδα και βελτιώνουν την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών.

Στα πιο σημαντικά, βιοενεργά συστατικά του πρωτογάλακτος, με μικροβιοστατικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες, ανήκουν οι καζεΐνες, η α-λακτολευκωματίνη (α-LA), η β-λακτοσφαιρίνη (β-LG), η λακτοφερρίνη (LF), η λυσοζύμη (LY), η γαλακτοϋπεροξειδάση (LPO), η κολοστρινίνη (πολυπεπτίδιο πλούσιο σε προλίνη, PRP) και οι ανοσοσφαιρίνες (Igs).

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιοενεργά, θρεπτικά και φαρμακευτικά συστατικά που περιέχονται σε μικρό όγκο, το πρωτόγαλα έχει χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμη τροφή και ως ουσιώδες φάρμακο, για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών.

Η χρήση του πρωτογάλακτος τόσο για ιατρικούς όσο και για πνευματικούς σκοπούς έχει τεκμηριωθεί στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα και στους αρχαίους Ινδουιστές rishis (πνευματικούς ηγέτες) της Ινδίας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η χρήση του πρωτογάλακτος υποστηρίχθηκε για την προστασία των βρεφών από μολύνσεις, ενώ πριν από την εμφάνιση των σουλφα φαρμάκων και άλλων αντιβιοτικών, το πρωτόγαλα χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της άμυνας έναντι των ασθενειών του ανοσοποιητικού.

Αν και ήταν από καιρό γνωστό ότι η κατανάλωση βοοειδούς πρωτογάλακτος από τον άνθρωπο έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνο από το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα κατέστη δυνατή η παρασκευή σταθερών, τυποποιημένων παρασκευασμάτων πρωτογάλακτος.

Την δεκαετία του 1950 ο Albert Sabin απομόνωσε αντισώματα κατά της πολιομυελίτιδας από το πρωτόγαλα βοοειδών, ενώ τα πρώτα πειράματα με υπεράνοσο πρωτόγαλα διεξήχθησαν λίγο αργότερα, τη δεκαετία του 1960.

Πλέον η λακτοφερρίνη απο το πρωτόγαλα, παράγεται και μέσω τεχνικών ανασυνδυασμού και χορηγείτε σε πρόωρα βρέφη και νεογνά για την πρόληψη και τη θεραπεία της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας.

𝝨𝝪𝝢𝝤𝝠𝝞𝝟𝝖 𝝩𝝤 𝝥𝝦𝝮𝝩𝝤𝝘𝝖𝝠𝝖 𝝥𝝚𝝦𝝞𝝚𝝬𝝚𝝞 𝝩𝝖 𝝚𝝣𝝜𝝨:

𝝝𝝦𝝚𝝥𝝩𝝞𝝟𝝖 𝝨𝝪𝝨𝝩𝝖𝝩𝝞𝝟𝝖:

Το πρωτόγαλα αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (46.7%), υδατανθράκων (27.2%) και λίπους (18%). Οι σημαντικότερες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει είναι οι βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Κομπαλαμίνη (Β12), Φυλλικό οξύ, C, D3, E, Q10 και Θείο (S), ενώ σε μικρότερη ποσότητα βρίσκονται οι υπόλοιπες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, περιέχει και 26 ελεύθερα αμινοξέα (αλανίνη, γλουταμινικό οξύ, ταυρίνη, βαλίνη κλπ).

 

𝝥𝝖𝝦𝝖𝝘𝝤𝝢𝝩𝝚𝝨 𝝖𝝢𝝤𝝨𝝤𝝥𝝤𝝞𝝜𝝩𝝞𝝟𝝤𝝪 𝝨𝝪𝝨𝝩𝝜𝝡𝝖𝝩𝝤𝝨:

Το πρωτόγαλα είναι η μόνη φυσική ένωση που περιέχει έτοιμους ανοσολογικούς παράγοντες. Αυτοί είναι οι εξής:

 

𝝥𝝖𝝦𝝖𝝘𝝤𝝢𝝩𝝚𝝨 𝝖𝝢𝝖𝝥𝝩𝝪𝝣𝝜𝝨 𝝟𝝖𝝞 𝝗𝝞𝝤𝝚𝝢𝝚𝝦𝝘𝝮𝝢 𝝨𝝪𝝨𝝩𝝖𝝩𝝞𝝟𝝮𝝢:

𝝤𝝞 𝝫𝝖𝝦𝝡𝝖𝝟𝝚𝝪𝝩𝝞𝝟𝝚𝝨 𝝚𝝥𝝞𝝙𝝦𝝖𝝨𝝚𝝞𝝨 𝝩𝝤𝝪 𝝥𝝦𝝮𝝩𝝤𝝘𝝖𝝠𝝖𝝟𝝩𝝤𝝨:

Το αγελαδινό πρωτόγαλα και τα συστατικά του χρησιμοποιούνται ως λειτουργικές τροφές και ως συμπληρώματα διατροφής και είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων στον άνθρωπο, στα κατοικίδια και στα ζώα.

Κάποιες από τις σημαντικότερες θεραπευτικές επιδράσεις του, που έχουν επιβεβαιωθεί από σύγχρονες ανασκοπήσεις, αναφέρονται παρακάτω.

Το πρωτόγαλα αυξάνει την αθλητική απόδοση λόγο της περιεκτικότητά του σε αυξητικό παράγοντα. Το βόειο IGF-I είναι δομικά πανομοιότυπο με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες και έχουν διεξαχθεί βραχυπρόθεσμες μελέτες τόσο σε αθλητές υψηλής απόδοσης (ελίτ) όσο και σε άλλους αθλητές από μεγάλη ομάδα ερευνητών, δείχνοντας τα ευεργετικά του αποτελέσματα στην υπερτροφία, την αύξηση της μυϊκής δύναμης, τη μείωση του σωματικού λίπους και την παράταση της διάρκειας της άσκησης αυξάνοντας τη μυϊκή ρυθμιστική ικανότητα. ( Kelly et al. 2003 , Shing et al, 2013.)

Το πρωτόγαλα έχει ευεργετικές επιδράσεις στη γαστρεντερική οδό σε διάφορες ασθένειες και διαταραχές, όπως: γαστρεντερικές λοιμώξεις, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύνδρομο βραχέως εντέρου (SBS), νεκρωτική εντεροκολίτιδα (NEC), λοιμώδης διάρροια, εντερική ανεπάρκεια και βλάβες που προκαλούνται από φάρμακα λόγω θεραπείας του καρκίνου. Οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν άμεσες αντιμικροβιακές επιδράσεις, εξουδετέρωση ενδοτοξινών, καταστολή της φλεγμονής του εντέρου, προώθηση της ακεραιότητας του βλεννογόνου και επιδιόρθωση ιστών. (Rathe et al. 2014, Kanta Chandwe et al. 2021, Merve Kaplan et al. 2017.)

Το πρωτόγαλα βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση, μειώνει τις λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, τη βακτηριαιμία και τη σήψη και έχει αποδειχθεί ότι δεσμεύει και εξουδετερώνει τον ανθρώπινο αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και άλλους ιούς, λόγω των συστατικών του ανοσοποιητικού παράγοντα ( ανοσοσφαιρίνες , κυτοκίνες , λακτοφερρίνη και λακτοϋπεροξειδάση), που μπορούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων, των μακροφάγων και των δενδριτικών κυττάρων και να αυξήσουν τις ρυθμιστικές κυτοκίνες όπως η ιντερλευκίνη 10. Παρόμοια η ανασκόπηση του Davison ανέφερε ότι η συμπλήρωση με πρωτόγαλα σε υγιείς ενήλικες ήταν τρεις φορές πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της γρίπης από ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ενω οι μελέτες του Serrano, έδειξαν ότι η χορήγηση πρωτογάλακτος μείωσαν τον πονοκέφαλο, τον ξηρό βήχα, τη διάρροια, τον μυϊκό πόνο, την δύσπνοια και την ανοσμία σε ασθενείε με COVID-19. Η λακτοφερίνη του πρωτογάλακτος κατέχει επιπλέον αντιική δράση, που περιλαμβάνει τη δέσμευση και τον αποκλεισμό των υποδοχέων στην επιφάνεια του ιού ή του κυττάρου ξενιστή, την αναστολή της κυτταρικής μόλυνσης και την αναστολή της ιικής αντιγραφής. Επίσης η λακτοφερρίνη έχει αντιμικροβιακή δράση αναστέλλοντας την ανάπτυξη πρωτοζώων, ζυμομυκήτων και βακτηρίων, όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, η esherichia coli, η candida και τα κρυπτοσπορίδια και μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση παθογόνων στα επιθηλιακά κύτταρα. ( Raymond Playford et al, 2019, Michael James et al, 2022, Serrano et al, 2020).

Η λακτοφερίνη του πρωτογάλακτος, είναι μια πιο αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση από τον στοιχειακό σίδηρο για τη θεραπεία της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας. Αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της αιμοσφαιρίνης, της φερριτίνης ορού και του ολικού σιδήρου μετά από τριάντα ημέρες θεραπείας και έχει δυνατότητα στην πρόληψη και τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας σε έγκυες και μη έγκυες γυναίκες και της σιδηροπενικής αναιμίας σε παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. (James H. Swain et al 2012, Michael James Weise 2021).

Το πρωτόγαλα βοοειδών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 σε μελέτες σε ζώα, δρώντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και σταματώντας την (αυτόματη) επιθετικότητα προς τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, ενώ παράλληλα προκάλεσε πολλαπλασιασμό των βήτα κυττάρων. Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το πρωτόγαλα διευκολύνει τη μετακίνηση της γλυκόζης στους μυς, ρυθμίζει το ενεργειακό ισοζύγιο, βελτιώνει τις μεταβολικές διαταραχές και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και κετονών στο αίμα και επιπλέον να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκεριδια, υποδηλώνοντας πως είναι δραστικό στη μείωση της αυξημένης γλυκόζης και των λιπιδίων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 , ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία και πάσχοντες από λιπώδη νόσο του ήπατος. (Jun Ho Kim et al, 2008, Young Jun Kim et al, 2024)

Το πρωτόγαλα βοειδών αυξάνει την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και την οστική πυκνότητα του μηριαίου οστού με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Παρόμοια η λακτοφερίνη του πρωτογάλακτος έχει δείξει πως βελτιώνει την οστική μικροαρχιτεκτονική, ενισχύει τον σχηματισμό οστού, μειώνει την οστική απορρόφηση και αναστέλει την απώλεια οστικής μάζας, πιθανώς μέσω της ρύθμισης της οδού OPG/RANKL/RANK. Συνεπώς οι δραστικές ενώσεις του πρωτογάλακτος, θα μπορούσε να είναι δυνητικά υποψήφιες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, τη βελτίωση της αναδιαμόρφωσης των οστών και την αναστολή της
οστικής απορρόφησης. (Eirini K Kydonaki et al, 2021).

Το πρωτόγαλα έχει θεραπευτική δράση στις αλλεργίες καθώς περιέχει την ανοσοσφαιρίνη IgG και άλλες ενώσεις που μπορούν να συνδεθούν με πολλά αλλεργιογόνα, αποτρέποντας την επακόλουθη ευαισθητοποίηση και δείχνοντας σημαντικές αντισταμινικές και αντιαλλεργικές επιδράσεις. Επιπλέον τα υποσυστατικά του πρωτογάλακτος έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα με τοπική χρήση, μειώνοντας τη φλεγμονή σε ανθρώπους εθελοντές που εκτέθηκαν σε τοπικά αλλεργιογόνα του δέρματος. (Laurien H Ulfman at al, 2018, John O Warner at al, 2012)

Το πρωτόγαλα έχει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, παρέχοντας νευροπροστασία κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και προστατεύοντας από την ανάπτυξη νευροψυχιατρικών ασθενειών στη μετέπειτα ζωή.

Παρόμοια οι πρωτεΐνες του πρωτογάλακτος βελτίωσαν την κατάσταση των ασθενών με Αλτσχάιμερ και των πειραματικών ποντικών με νόσο του Πάρκινσον. Επιπλέον, η θεραπεία με πρωτόγαλα βελτίωσε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη καταστέλλοντας τον επαγόμενο από αιμορραγία αποπτωτικό νευρωνικό κυτταρικό θάνατο και μειώνοντας τον όγκο της βλάβης που προκαλείται από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στον ιππόκαμπο, υποδηλώνοντας ότι το πρωτόγαλα έχει ευεργετικό ρόλο στην ανάκτηση της εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καταστέλλοντας τον αποπτωτικό κυτταρικό θάνατο. (Sung Eun Kim et al, 2012).

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λάμβαναν πρωτόγαλα είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες ολικής διόγκωσης και σημαντικά χαμηλότερο ειδικό για το κολλαγόνο αντίσωμα (IgG 2a ) που σχετίζεται με φλεγμονή και φλεγμονώδεις κυτοκίνες, υποδηλώνοντας έντονα ότι το αγελαδινό πρωτόγαλα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. (Lan-Hsin Hung et al 2018)

Τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος αποτρέπουν τις επιπλοκές της προωρότητας των βρεφων, όπως αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές θερμορύθμισης, λοιμώξεις και όψιμη έναρξη σήψης. (Ayşenur Arslan et al 2021, Sercan Karav et al 2014.)

Το βιολογικό πρωτόγαλα ενισχύει την γονιμότητα, αποκαθιστά την χλωρίδα του κόλπου, βελτιώνει την κολπική ατροφία και μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ξηρότητα. Επιπλέον, η χρήση κολπικών δισκίων που περιέχουν βιολογικό πρωτόγαλα, προκαλεί αυθόρμητη παλινδρόμηση των χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ( C Stefani et, al. 2014, Daniela Kovacs et, al. 2020).

Το πρωτόγαλα βοοειδών ρυθμίζει τον μεταβολισμό του χόνδρου, των τενόντων και των οστών, βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος, υποστηρίζει την επούλωση των πληγών, τις παθολογίες των ματιών και του στόματος και έχει αναλγητικά, αντιυπερτασικά και αντι-στρες αποτελέσματα. (Michał Sienkiewicz et, al. 2021).

Οι πρωτείνες του πρωτογάλακτος συνιστώνται ιδιαίτερα για ένταξη στα θεραπευτικά πρωτόκολλα στη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία του καρκίνου και κατά τη
χειρουργική θεραπεία ασθενών με καρκίνο, καθώς μειώνουν τις παρενέργειες των
εφαρμοζόμενων θεραπευτικών, ακτινοβολιών και χειρουργικών επεμβάσεων, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα τους και βελτιώνουν την πρόγνωση της ασθένειας και την ευεξία των ασθενών. ( Michał Zimecki et, al 2023).

Τα ενεργά συστατικά του πρωτογάλακτος έχουν πολυκατευθυντική αντικαρκινική δράση η οποία έχει μελετηθεί καλύτερα για την λακτοφερίνη και έχει επιβεβαιωθεί σε πολυάριθμες προκλινικές και κλινικές δοκιμές. Αυτή η πρωτεΐνη ρυθμίζει τον κυτταρικό κύκλο, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, επάγει την ωρίμανση των κυττάρων και την απόπτωση των νεοπλασματικά μετασχηματισμένων κυττάρων, επάγει τη δραστηριότητα των αντικαρκινικών πρωτεϊνών (π.χ., p53, p21, Rb), ρυθμίζει τη δραστηριότητα του ογκοκατασταλτικού γονιδίου, ενεργοποιεί τα κυτταρικά αποτοξινωτικά ένζυμα, αναστέλλει την αγγειογένεση στον όγκο και τη μετάσταση σε απομακρυσμένους ιστούς, αναστέλλει τη φλεγμονή και το σχηματισμό ROS (οξειδωτικό στρες), αυξάνει την έκφραση των επιφανειακών υποδοχέων στα καρκινικά κύτταρα διευκολύνοντας την αναγνώρισή τους από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενεργοποιεί τα ανοσοκύτταρα (ΝΚ, λεμφοκύτταρα, μακροφάγα ) και εξαλείφει τα ογκογόνα παθογόνα μικρόβια (π.χ. ιό θηλώματος και ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, καταδεικνύοντας ότι το πρωτόγαλα έχει ισχυρή δράση στην εξάλειψη του καρκίνου και προστατεύει από την επανεμφάνισή του. ( Ahmad R Alsayed et, al. 2022, Siddhi Bagwe-Parab et, al. 2020, Jolanta Artym et, al. 2023)

Το πρωτόγαλα και η β-λακτοσφαιρίνη που περιέχει, προωθεί την σύνθεση και την αποκατάσταση του DNA και RNA, ασκεί προστατευτική επίδραση στη διάβρωση του μήκους των τελομερών και μετριάζει τις βλάβες που σχετίζονται με την γήρανση,
επιδεικνύοντας αναστολή της κυτταρικής γήρανσης και αύξηση της διαφοροποίησης και ωρίμανσης του μυοβλάστη. Ως εκ τούτου, έχει προταθεί πως το πρωτόγαλα θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό συμπλήρωμα υγείας για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, (Yong-Eun Kim et al, 2019).

Συνολικά το πρωτόγαλα έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στις παρακάτω ασθένειες: αναιμία, αναπνευστικές λοιμώξεις, γρίπη, βήχας, γαστρεντερικές διαταραχές, κολίτιδα, κολπίτιδα, μολυσματικές ασθένειες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, άσθμα, χρόνια κόπωση, σύνδρομο χρόνιου πόνου, πόνοι αρθρώσεων, κατάθλιψη, διαβήτη, καρδιακό φύσημα, νευρικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, Αλτσχάιμερ, έλκος, έρπης, αιμορροΐδες, στρες, προβλήματα θειροειδούς, αυτοάνοσες ασθένειες και καρκίνος. Επιπλέον το πρωτόγαλα βοοειδών έχει μελετηθεί σε προϊόντα στοματικής υγιεινής, ως κρέμα για την αντιγήρανση του δέρματος, ως υποκατάστατο δακρύων για τις οφθαλμικές μολύνσεις, ως κλύσμα στην περιφερική κολίτιδα και ως κολπικά δισκία για την αποκατάσταση του κόλπου και του τράχηλου. ( Hurley et al, 2011 , Kelly et al, 2003 , Kim et al, 2009 , Langmead et al, 2006 )

Τις τελευταίες δεκαετίες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί, τεχνολόγοι, επιστήμονες υγείας και οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, εργάζονται συνεχώς για την εξαντλητική κατανόηση των ιδιοτήτων του πρωτογάλακτος, την απομόνωση και την αναγνώριση των βιοδραστικών συστατικών του και την δράση του στην αντιμετώπιση των ανθρώπινων ασθενειών. Συνεπώς τα στοιχεία και η βιβλιογραφία της παραπάνω εργασίας, αποτελούν μια νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση, για τα φαρμακευτικά οφέλη του βόοειου πρωτογάλακτος στην ανθρώπινη υγεία.

 

𝗔𝝨𝝫𝝖𝝠𝝚𝝞𝝖:

Το βιολογικό πρωτόγαλα έχει ισχυρό προφίλ ασφάλειας με εφαρμογές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες όπως νεογνά, παιδιά, ενήλικες και υπερήλικες λόγο των μοναδικών χαρακτηριστικών του. Σε αντίθεση με το γάλα, το πρωτόγαλα έχει λιγότερη λακτόζη και επομένως μπορεί να είναι κατάλληλο για ασθενείς που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει αποδεχθεί την ασφάλεια των υπεράνοσων γάλακτων, καθώς δεν υπάρχουν αντενδείξεις και δεν έχουν αποδειχθεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε κλινικές μελέτες, ακόμα και με τη λήψη υψηλής δόσης.

Ωστόσο πριν την κατανάλωση πρωτογάλακτος πρέπει να γνωστοποιείται ότι το πρωτόγαλα προέρχεται από υγιές ζώο, έχει περάσει τη διαδικασία παστερίωσης, εχει ελεγχθεί για βαριά μέταλλα, φυτοφάρμακα ή άλλα είδη τοξινών και ότι το προϊόν είναι βιολογικά ενεργό.

Συνεπώς προμηθευόμαστε μόνο Βιολογικό πρωτόγαλα (Βιο Colostrum) από αξιόπιστο προμηθευτή ώστε να μην τίθεται θέμα παστερίωσης και να μην περιέχει υπολείμματα από αντιβιοτικά, ορμόνες και παρασιτοκτόνα.

 

𝝚𝝥𝝞𝝠𝝤𝝘𝝤𝝨:

Το πρώτο τρόφιμο της ζωής, παράγεται με μια διαδικασία σχεδιασμένη από τη φύση που ονομάζεται «κολοστρογένεση» και συχνά θεωρείται ως «υγρός χρυσός» ή «άνοσο γάλα».

Αυτή η τροφή είναι μοναδική στην σύνθεση της, όχι μόνο επειδή παρέχει φυσικά παραγόμενα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα σε εξαιρετικά συγκεντρωμένο χαμηλό όγκο, αλλά γιατί δημιουργεί επίσης και τη βάση της δια βίου ανοσίας.

Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το πρωτόγαλα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανθρώπινης υγείας, γιατί προσφέρει την πιο ελκυστική ισορροπία θρεπτικών, βιοδραστικών και φαρμακευτικών ιδιοτήτων και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Το πρωτόγαλα είναι πολυλειτουργικό τρόφιμο με αναρίθμητα οφέλη, είναι η τέλεια τροφή της φύσης και ένα ολοκληρωμένο φάρμακο για τον άνθρωπο.

Ιωάννης Κάργας
Aπό την ομάδα της VioGenesis
Βιβλιογραφια – Παραπομπές – Έρευνες.

 

Πρωτόγαλα βοοειδών: ένα αναδυόμενο θρεπτικό προϊόν: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25781716/

Το πρωτόγαλα βοοειδών και οι δυνατότητές του για την υγεία και τη διατροφή του ανθρώπου: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34235166/

Πρωτόγαλα βοοειδών: Τα συστατικά και οι χρήσεις του: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7831509/

Το πρωτόγαλα και η λακτοφερίνη προστατεύουν από τις παρενέργειες της θεραπείας με αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στεροειδή και ψυχοφυσικό στρες: Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37189633/

Εφαρμογές πρωτογάλακτος βοοειδών σε άρρωστους και υγιείς ανθρώπους: Συστηματική ανασκόπηση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34202206/

Κλινικές εφαρμογές της θεραπείας με πρωτόγαλα βοοειδών: μια συστηματική ανασκόπηση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24571383/

Το πρωτόγαλα βοοειδών ως βιολογικό στην κλινική ιατρική: μια ανασκόπηση. Μέρος I: βιοτεχνολογικά πρότυπα, φαρμακοδυναμικά και φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά και αρχές θεραπείας: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17474538/

Παραγωγή πρωτογάλακτος βοοειδών για ανθρώπινη κατανάλωση για τη βελτίωση της υγείας: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8762312/

Το συμπυκνωμένο συμπλήρωμα πρωτεΐνης πρωτογάλακτος βοοειδών μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αναφέρονται από μόνοι τους σε ενήλικες άρρενες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12923655/

Θεραπεία με πρωτόγαλα για την ανθρώπινη γαστρεντερική υγεία και ασθένειες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34200282/

Διαφορετικές ανοσολογικές επιδράσεις του πρωτόγαλα βοοειδών και οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και ασθένειες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836054/

Λακτοφερρίνη για σιδηροπενική αναιμία σε παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου: μια κλινική δοκιμή: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35681097/

Τυποποιημένο παράγωγο πρωτογάλακτος βοοειδών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 σε τρωκτικά: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27693017/

Το συμπλήρωμα πρωτογάλακτος βοοειδών βελτιώνει τον μεταβολισμό των οστών σε ένα μοντέλο ζώου που προκαλείται από οστεοπόρωση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34578859/

Επίδραση της πρωτεΐνης του πρωτογάλακτος βοοειδών στην οστική πυκνότητα του αρουραίου: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19069664/

Επιδράσεις των ανοσοσφαιρινών βοοειδών στην ανοσολογική λειτουργία, την αλλεργία και τη μόλυνση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29988421/

Μια συστηματική ανασκόπηση της επιρροής του συμπληρώματος πρωτογάλακτος βοοειδών στο
σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου σε αθλητές: Διαγνωστικοί βιοδείκτες και μελλοντικές κατευθύνσεις: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35745242/

Πρωτεΐνες πρωτογάλακτος στην προστασία έναντι τραυματισμών που προκαλούνται από τη θεραπεία στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία του καρκίνου: Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9856106/

Η λακτοφερρίνη βοοειδούς γάλακτος σκοτώνει επιλεκτικά τα κύτταρα υψηλά μεταστατικού καρκίνου του προστάτη PC-3 και οστεοσαρκώματος MG-63 in vitro: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29915723/

Πρόληψη καρκινογένεσης και μετάστασης καρκίνου από βόεια λακτοφερρίνη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4343059/

Θεραπεία με πρωτόγαλα βοοειδών για ειδικούς τύπους καρκίνου: Τρέχοντα στοιχεία και μελλοντικές ευκαιρίες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36557775/

Η δυνατότητα των εξωσωμάτων που προέρχονται από το πρωτόγαλα βοοειδών για την αποκατάσταση των γηρασμένων και κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος: https://www.mdpi.com/1999- 4923/14/2/307

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Colostrum Bio 60 caps

Βιολογικό πρωτόγαλα σε κάψουλες

Colostrum Liquid Bio 125 ml

Βιολογικό πρωτόγαλα σε υγρή μορφή

Colostrum Liquid Bio 125 ml

Βιολογικό πρωτόγαλα σε υγρή μορφή
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές. Μια ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 404,6 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσίασαν ουρολοιμώξεις παγκοσμίως το 2019. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν βακτήρια, συνήθως από το δέρμα ή το ορθό, εισέρχονται στην ουρήθρα. Μπορείτε να εμφανίσετε μια λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, αλλά οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι οι πιο συχνές. Αν και οι ουρολοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές. Αυτό συμβαίνει επειδή η γυναικεία ουρήθρα, ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα έξω από την ουροδόχο κύστη, είναι πιο κοντή από την ανδρική ουρήθρα. Η μικρότερη απόσταση διευκολύνει τα βακτήρια να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη. Ρόλο παίζει και η εγγύτητα της ουρήθρας με τον κόλπο και το ορθό, που είναι πηγές βακτηρίων.

 

 

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη περιλαμβάνουν:

     – ιστορικό ουρολοιμώξεων

     – σεξουαλική δραστηριότητα

     – κακή υγιεινή

     – ηλικία, με τα παιδιά και τους μεγαλύτερους ενήλικες να είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις

     – εγκυμοσύνη

     – αλλαγές στη σύνθεση του κολπικού μικροβιώματος. Μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια από τη χρήση  σπερματοκτόνων αλλά και κατά την εμμηνόπαυση.

     – δομικά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως ένας διογκωμένος προστάτης

     – τοποθέτηση καθετήρα

     – ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης

 

Τα κοινά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

     – αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

     – συχνοουρία

     – θολά ή σκούρα ούρα

     – ούρα με έντονη οσμή

     – αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης

     – πυελικός πόνος

 

 

Τα βακτήρια προκαλούν σχεδόν το  95% των ουρολοιμώξεων, αλλά οι μύκητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση.

Αν και τα αντιβιοτικά θεραπεύουν συνήθως τις ουρολοιμώξεις, υπάρχουν αρκετές φυτικές ουσίες που βοηθούν στη διαχείριση των λοιμώξεων και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής χωρίς να προκαλούν παρενέργειες. Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε αυτές τις φυτικές ουσίες.

 

D-μαννόζη

Η D-μαννόζη είναι ένας τύπος σακχάρου (μονοσακχαρίτης) που σχετίζεται με τη γλυκόζη. Εμφανίζεται φυσικά στο σώμα σας και βρίσκεται επίσης σε ορισμένα φυτά με τη μορφή αμύλου. Αυτό το σάκχαρο βρίσκεται επίσης σε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν D-μαννόζη για την πρόληψη και θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η D-μαννόζη θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα βακτήρια E. coli προκαλούν το 90% των ουρολοιμώξεων. Μόλις αυτά τα βακτήρια εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα, προσκολλώνται στα κύτταρα, αναπτύσσονται και προκαλούν μόλυνση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η D-μαννόζη μπορεί να λειτουργήσει για την πρόληψη ή τη θεραπεία μιας ουρολοίμωξης, εμποδίζοντας αυτά τα βακτήρια να προσκολληθούν στα κύτταρα.

Αφού καταναλώσετε συμπληρώματα που περιέχουν D-μαννόζη, το σώμα σας τελικά την αποβάλλει μέσω των νεφρών. Ενώ βρίσκεται στο ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να προσκολληθεί στα βακτήρια E. coli που μπορεί να υπάρχουν εκεί. Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια δεν μπορούν πλέον να προσκολληθούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν μόλυνση.

Ας δούμε ορισμένες μελέτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητας της D-μαννόζης στις ουρολοιμώξεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο ιατρικό περιοδικό ουρολογίας BJU International αξιολόγησε την D-μαννόζη σε 308 γυναίκες που είχαν συχνές ουρολοιμώξεις. Η D-μαννόζη λειτούργησε τόσο καλά όσο και το αντιβιοτικό νιτροφουραντοΐνη για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε περίοδο 6 μηνών (1).

Σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις τα συνήθη προφυλακτικά αντιβιοτικά δεν αλλάζουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο υποτροπής. Στόχος των ερευνητών μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Journal of Clinical Urology ήταν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης στη θεραπεία και την προφύλαξη από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Η D-μαννόζη συγκρίθηκε με το αντιβιοτικό τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη για τη θεραπεία και την πρόληψη συχνών ουρολοιμώξεων σε 60 γυναίκες. Η D-μαννόζη μείωσε τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης σε γυναίκες με ενεργή λοίμωξη. Ήταν επίσης πιο αποτελεσματική από το αντιβιοτικό για την πρόληψη επιπλέον λοιμώξεων. Στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με D-μαννόζη, παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος μέσος χρόνος υποτροπής της ουρολοίμωξης (200 ημέρες) σε σύγκριση με την ομάδα αντιβιοτικών (52,7 ημέρες). Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες που περιορίζουν μια μακροχρόνια θεραπεία με D-μαννόζη (2). 

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, οι ερευνητές διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Μετά την αρχική αντιβιοτική θεραπεία της οξείας ανεπίπλεκτης κυστίτιδας, 308 γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες που έλαβαν καθημερινή θεραπεία με D-μαννόζη, νιτροφουραντοΐνη ή χωρίς προφύλαξη. Τα ποσοστά υποτροπής ήταν 14,6% στην ομάδα D-μαννόζης, 20,4% στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης και 60,8% στην ομάδα χωρίς προφύλαξη. Ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα χωρίς προφύλαξη από ό,τι και στις δύο ομάδες που έλαβαν θεραπεία. Η D-μαννόζη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων, ο οποίος ήταν συγκρίσιμος με αυτόν στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης. Οι ασθενείς στην ομάδα της D-μαννόζης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από ό,τι στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης (συνήθως διάρροια, ναυτία και κολπικό κάψιμο) (3).

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο European Review for Medical and Pharmacological Sciences εξέτασε τα αποτελέσματα της D-μαννόζης σε 43 γυναίκες με ενεργό ουρολοίμωξη.  Αυτή ήταν μια πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου 2014 και Ιουλίου 2015 στο Τμήμα Γυναικολογικής Μαιευτικής και Ουρολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης. Μια ένωση D-μαννόζης χορηγήθηκε δύο φορές την ημέρα για 3 ημέρες και στη συνέχεια μία φορά την ημέρα για 10 ημέρες. Οι ασθενείς στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, η μία έλαβε προφύλαξη με D-μαννόζη χορηγούμενη μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα κάθε δεύτερο μήνα για έξι μήνες και η άλλη χωρίς χορήγηση D-μαννόζης. Οι αλλαγές στα συμπτώματα των ασθενών, τα θεραπευτικά αποτελέσματα και οι αλλαγές στην ποιότητα ζωής αξιολογήθηκαν κλινικά και χρησιμοποιώντας ένα ειδικά επικυρωμένο ερωτηματολόγιο. Στο τέλος της μελέτης, οι περισσότερες γυναίκες είχαν βελτιωμένα συμπτώματα (4).

Μια ανοιχτή προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 αξιολόγησε τη D-μαννόζη για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε 22 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι συγγραφείς έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της χορήγησης D-μαννόζης και μιας σημαντικής μείωσης στον αριθμό των μηνιαίων αποδεδειγμένων ουρολοιμώξεων. Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που έλαβαν θεραπεία με D-μαννόζη (5).

Το 2020, ερευνητές δημοσίευσαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της δυνατότητας της D-μαννόζης να μειώσει την υποτροπή της ουρολοίμωξης σε ενήλικες γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και συνέκρινε την αποτελεσματικότητά της με αυτή ενός εικονικού φαρμάκου ή άλλων προληπτικών παραγόντων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η D-μαννόζη μπορεί να παρέχει προστασία έναντι των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων με αποτελεσματικότητα παρόμοια με αυτή των αντιβιοτικών (6).

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο περιοδικό Antibiotics φάνηκε ότι  οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν D-μαννόζη ως μονοθεραπεία στην οξεία ανεπίπλεκτη κυστίτιδα πέτυχαν πολύ καλά κλινικά ποσοστά ίασης, παρόμοια με αυτά που επιτυγχάνονται από ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικές θεραπείες. Επιπλέον, η ανακούφιση των συμπτωμάτων μετά από 3 ημέρες θεραπείας ήταν επίσης συγκρίσιμη μεταξύ της μονοθεραπείας με D-μαννόζη και των αντιβιοτικών. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι: «Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν παρόμοια αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης με αυτή των αντιβιοτικών στην πρόληψη της ουρολοίμωξης. Επομένως, η D-μαννόζη μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά στη θεραπεία της οξείας ανεπίπλεκτης κυστίτιδας» (7).  

 

Cranberry (Κράνμπερι)

Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει τις επιδράσεις των cranberries στην ουροφόρο οδό και πώς η κατανάλωση χυμού cranberry μπορεί να προλάβει μολύνσεις της ουροφόρου οδού. Για γενεές οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χυμό cranberry, πεπεισμένοι ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις, αλλά ο ακριβής μηχανισμός της δράσης του τώρα έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός. Μια μελέτη από ερευνητές του Worcester Polytechnic Institute έδειξε ότι ο χυμός αλλάζει τις θερμοδυναμικές ιδιότητες των βακτηρίων στην ουροφόρο οδό, δημιουργώντας έναν ενεργειακό φραγμό που προλαμβάνει τα μικρόβια από το να πάνε κοντά αρκετά να προσκολληθούν  στα κύτταρα και να ξεκινήσει μια μόλυνση. Προστατεύει τον οργανισμό από βακτηρίδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στην ουροφόρο οδό. Συγκεκριμένα, εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηριδίων αυτών στα τοιχώματα της ουροφόρου οδού (ιδιαίτερα της ουροδόχου κύστης). Τα cranberries περιέχουν προανθοκυανιδίνες που μπορούν να προλάβουν την προσκόλληση συγκεκριμένων βακτηριδίων, όπως του E. coli, στο επιθήλιο της ουροφόρου οδού και την επακόλουθη αναπαραγωγή που απαιτείται για τη μόλυνση. Είναι οι προανθοκυανιδίνες λοιπόν που συμβάλλουν στην πρόληψη κατά των ουρολοιμώξεων και όχι η προκαλούμενη από την κατανάλωση χυμού cranberry οξέωση των ούρων, όπως παλιότερα είχε υποτεθεί.  Ο Δρ. Amy Howell και οι συνεργάτες του πρώτοι αναφέρθηκαν στις αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των προανθοκυανιδών το 1998.  Συνέκριναν τις προανθοκυανιδίνες των cranberries με τις προανθοκυανιδίνες που βρίσκονται στα σταφύλια, στα μήλα, στο πράσινο τσάι και στη σοκολάτα. Ανακάλυψαν ότι οι προανθοκυανιδίνες των cranberries είναι δομικά διαφορετικές από τις προανθοκυανιδίνες των άλλων φυτικών τροφών που εξετάστηκαν, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί το cranberry  έχει μοναδικές αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των βακτηριδίων και βοηθά στο να παραμένει η ουροφόρος οδός υγιής. Το 2002 στο συνέδριο της Experimental Biology αναφέρθηκε ότι κοκτέιλ χυμού cranberry πρόλαβε το E. coli από το να προσκολληθεί στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης έξι εθελοντών. Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι η αντιπροσκολλητική  δράση μπορεί να διαρκέσει 10 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, και συνέστησαν τη λήψη δύο μερίδων χυμού cranberry σε χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Πολλές είναι οι έρευνες που πιστοποιούν την προληπτική δράση των cranberries κατά των ουρολοιμώξεων (8-10).  Το 1994 μια διπλή-τυφλή μελέτη σε 153 ηλικιωμένες γυναίκες δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (11). Σε αυτή τη μελέτη οι γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε χυμός cranberry  είχαν λιγότερο από το μισό τον αριθμό των ουρολοιμώξεων που είχε η ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκε μια placebo απομίμηση ποτού cranberry. Η καθημερινή δόση που λάμβαναν οι γυναίκες ήταν 300 ml, αλλά μεταγενέστερες μελέτες χρησιμοποίησαν μεγαλύτερες δόσεις. Έχει βρεθεί ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε πολλά ποτήρια χυμού cranberry καθημερινά, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όμως είναι δύσκολο να πίνουμε τόσα ποτήρια την ημέρα. Σημειωτέον, ότι τα κοκτέιλ χυμού cranberry περιέχουν μόνο 27% χυμό cranberry, ενώ το υπόλοιπο είναι νερό με γλυκαντικά. Αν και το κοκτέιλ χυμού cranberry έχει βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των ουρολοιμώξεων, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του προϊόντος στο οποίο έχουν προστεθεί γλυκαντικές ουσίες έχει πολλά μειονεκτήματα για την υγεία μας: μας φορτώνει με πολύ ζάχαρη και θερμίδες. Είναι δύσκολο να βρούμε καθαρό χυμό cranberry. Κι όμως υπάρχει ένας πιο πρακτικός τρόπος να έχουμε τα οφέλη των κοκτέιλ χυμού cranberry χωρίς να λαμβάνουμε τα σάκχαρα που περιέχει:  Η λήψη συμπληρώματος cranberry σε κάψουλες, που έχουν φανεί εξ ίσου αποτελεσματικές στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Οι κάψουλες δεν περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν όμως τα δραστικά συστατικά των cranberries που θα μας προστατέψουν από τις ουρολοιμώξεις, χωρίς να μας επιβαρύνουν με ζάχαρη.

 

Αρκτοστάφυλλος (Uva Ursi)

Ο αρκτοστάφυλος είναι ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα σε πολλές περιπτώσεις μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Η περισσότερη έρευνα έχει επικεντρωθεί σε ένα αντισηπτικό συστατικό του αρκτοστάφυλου, την αρμπουτίνη, που αποτελεί το 7 με 9% των φύλλων του φυτού. Η αρμπουτίνη μετατρέπεται σε υδροκουινόνη στο σώμα (ένα σχετιζόμενο συστατικό με αντισηπτικές ιδιότητες στον ουροδόχο σωλήνα). Ωστόσο, ολόκληρο το ανεπεξέργαστο εκχύλισμα του φυτού είναι πιο αποτελεσματικό φαρμακευτικά από ό, τι η απομονωμένη αρμπουτίνη. Ο αρκτοστάφυλος αναφέρεται ότι είναι πολύ δραστικός κατά του E. coli και έχει διουρητικές ιδιότητες.

Η προληπτική δράση ενός τυποποιημένου εκχυλίσματος αρκτοστάφυλου σε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις της ουροδόχου κύστης αξιολογήθηκαν σε μια διπλή-τυφλή μελέτη σε 57 γυναίκες. Στο τέλος του ενός χρόνου, πέντε από τις 27 γυναίκες της ομάδας placebo είχαν επανεμφάνιση της μόλυνσης, ενώ καμμιά από τις 30 γυναίκες που λάμβαναν εκχύλισμα αρκτοστάφυλου δεν είχαν επανεμφάνιση (12). Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική λήψη αρκτοστάφυλου, όπως και cranberry, μπορεί να προλάβει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης. 

 1. Altarac S, Papeš D. Use of D-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women. BJU Int. 2014 Jan;113(1):9-10.
 2. Porru D, Parmigiani A, Tinelli C, et al. Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: a pilot study. Journal of Clinical Urology. 2014;7(3):208-213.
 3. Kranjcec B., Papes D., Altarac S. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: A randomized clinical trial. World J. Urol. 2014;32:79–84.
 4. Domenici L, Monti M, Bracchi C, et al. D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Jul;20(13):2920-5.
 5. Phe V., Pakzad M., Haslam C., et al. Open label feasibility study evaluating D-mannose combined with home-based monitoring of suspected urinary tract infections in patients with multiple sclerosis. Neurourol. Urodyn. 2017;36:1770–1775.
 6. Lenger S.M., Bradley M.S., Thomas D.A., et al. D-mannose vs other agents for recurrent urinary tract infection prevention in adult women: A systematic review and meta-analysis. Am. J. Obstet. Gynecol. 2020;223:265.e1–265.e13.
 7. Wagenlehner F, Lorenz H, Ewald O, Gerke P. Why d-Mannose May Be as Efficient as Antibiotics in the Treatment of Acute Uncomplicated Lower Urinary Tract Infections-Preliminary Considerations and Conclusions from a Non-Interventional Study. Antibiotics (Basel). 2022 Feb 25;11(3):314.
 8. Sobota A.E., Inhibition of bacterial adherence by cranberry juice: Potential use for the treatment of urinary tract infections, J Urology, 131:1013-1016, 1984
 9. Allison D.G., et al., Influence of cranberry juice on attachment of Escherichia coli to glass, J Basic Microbiol, 40(1):3-6, 2000
 10. Jepson R.G., Mihaljevic L., Craig G., Cranberries for preventing urinary tract infections, Cohrane Database Syst Rev, 3, 2001
 11. Avorn J., et al., Reduction of bacteriuria and pyuria after using cranberry juice, Journal of the American Medical Association, 272:590, 1994
 12. Larsson B., Jonasson A., Fianu S., Prophylactic effect of UVA-E in women with recurrent cystitis: A preliminary report, Curr Ther Res, 53, 441-3, 1993

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Mannose Complex 60 tabs

Τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (ισορροπημένη δίαιτα). Για τη διαιτητική διαχείριση σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΖΥΜΟ ΝΑΤΟΚΙΝΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Η νατοκινάση είναι ένα από τα πολλά ένζυμα που προέρχονται από το προϊόν διατροφής natto (βρασμένοι σπόροι σόγιας που ζυμώνονται από το βακτήριο Bacillus subtilis) και φαίνεται να έχει άμεση ινωδολυτική δράση (αποδόμηση ινώδους). Θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων εμποδίζοντας το σχηματισμό θρόμβων και την επακόλουθη πήξη του αίματος (1).

Η υψηλή κατανάλωση natto έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής του ιαπωνικού πληθυσμού και τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι άτομα με δίαιτες πλούσιες σε natto έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Τα οφέλη του natto για την υγεία – και η ξεχωριστή γεύση και οσμή του – οφείλονται σε αυτό το μοναδικό ένζυμο. Όταν οι σπόροι σόγιας περνούν από ζύμωση, τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται ενεργοποιούν τη νατοκινάση και δίνουν στο φαγητό τη γεύση που μοιάζει με τυρί και μια σειρά από επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία.

Το ένζυμο φαίνεται να είναι ενεργό μετά την κατάποση, αν και δεν είναι γνωστό εάν είναι άμεσα ενεργό. Πειράματα in vitro (πειράματα που πραγματοποιήθηκαν έξω από ζωντανό σώμα) υποδηλώνουν ότι η νατοκινάση ρυθμίζει το ινώδες και μερικές παρεμβάσεις δείχνουν ότι η από του στόματος κατανάλωση νατοκινάσης έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο σχηματισμό θρόμβων. Η νατοκινάση μπορεί να μεταβολιστεί σε βιοδραστικά πεπτίδια που επάγουν έναν παράγοντα (ενεργοποιητή πλασμινογόνου ιστού) ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να έχει επίσης ινωδολυτικές επιδράσεις, οπότε αν και το συνολικό αποτέλεσμα (ινωδόλυση που προκαλεί μικρότερο δυναμικό πήξης) φαίνεται να υπάρχει, οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Τα προϊόντα διάσπασης της νατοκινάσης, μετά από καταστροφή με θερμότητα ή οξύ, είναι βιοενεργά πεπτίδια που μπορεί επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση μέσω της μείωσης της δραστηριότητας της ρενίνης και της αγγειοτενσίνης II.

 

 

Η νατοκινάση συμμετέχει στην φυσιολογική λειτουργία του μηχανισμού της πήξης του αίματος και της ινωδόλυσης.

Η νατοκινάση σε in vitro μελέτες έχει δείξει άμεσες ινωδολυτικές επιδράσεις στο ινώδες (2-5). Ο επί του παρόντος υποτιθέμενος μηχανισμός δράσης είναι μια αδρανοποίηση του αναστολέα ενεργοποιητή πλασμινογόνου 1 (PAI-1) που οδηγεί σε ταυτόχρονα αυξημένο επίπεδο ενεργοποιητή πλασμινογόνου ιστού (tPA) (5). Αυτό έχει αποδειχθεί στον ορό μετά την από του στόματος λήψη νατοκινάσης, αν και με κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων (με από του στόματος νατοκινάση στα 1.300 mg τρεις φορές την ημέρα), με την αύξηση του tPA να είναι βραχύβια μόνο για 3 ώρες μετά την λήψη του (7-8).

Το ινωδογόνο του ορού έχει διαπιστωθεί ότι μειώνεται σε αρουραίους που έλαβαν 2,6 mg/g νατοκινάσης στη δίαιτα (9). Η από του στόματος κατανάλωση νατοκινάσης για 2 μήνες φαίνεται να μειώνει το ινωδογόνο του ορού στους ανθρώπους σε ποσοστό 7-10% (10).

Η νατοκινάση έδειξε για πρώτη φορά αποτελεσματικότητα μετά από χορήγηση από το στόμα σε σκύλους, όπου προκλήθηκε θρόμβος πειραματικά και επιβεβαιώθηκε η αντιπηκτική δράση της μέσω αγγειογραφίας (ο θρόμβος λύθηκε εντός 5 ωρών από την από του στόματος κατανάλωση). Μια μικρή μελέτη σε 12 άτομα που έλαβαν 12 γρ. natto για 2 εβδομάδες (ακολουθούμενη από μια περίοδο κατά την οποία η βρασμένη σόγια καταναλώθηκε για 2 εβδομάδες αντί της natto) διαπίστωσε ότι η κατανάλωση natto συσχετίστηκε με περισσότερη ινωδολυτική δραστηριότητα. Αυτό επαναλήφθηκε αργότερα με νατοκινάση σε 1.300 mg που λαμβανόταν τρεις φορές την ημέρα (11).

Με χρήση συνδυασμού συμπληρώματος (νατοκινάση και πυκνογενόλη) σε 186 άτομα υψηλού κινδύνου για βαθιά φλεβική θρόμβωση πριν από πτήση μεγάλης διάρκειας (7-8 ώρες) διαπίστωσε ότι ενώ πέντε άτομα στο εικονικό φάρμακο παρουσίασαν βαθιά φλεβική θρόμβωση και δύο εμφάνισαν επιφανειακό θρόμβο (7,6% της ομάδας εικονικού φαρμάκου), δεν ανιχνεύθηκε θρόμβος στην ομάδα ελέγχου. Σημειώθηκε μείωση του οιδήματος (15%) στην ομάδα ελέγχου ενώ αύξηση (12%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (12).

 

 

Η νατοκινάση βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία της αρτηριακής πίεσης

Σε υπερτασικούς αρουραίους στους οποίους δόθηκε νατοκινάση σε 0,2 ή 2,6 mg/g δίαιτας για 3 εβδομάδες (ή θραύσματα νατοκινάσης που υποβλήθηκαν σε θερμική επεξεργασία στα 0,2 mg/g ή 0,6 mg/g) διαπιστώθηκε ότι και οι δύο ομάδες υψηλής δόσης ήταν σε θέση να μειώσουν τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση με τα θραύσματα νατοκινάσης να είναι πιο αποτελεσματικά (13).

Σε μια μελέτη, με χρήση νατοκινάσης σε από του στόματος δόση 2.000 FU ανά κάψουλα μία φορά την ημέρα για 8 εβδομάδες σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση διαπίστωσε ότι η νατοκινάση συσχετίστηκε με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5,55 mmHg και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,84 mmHg με μείωση της δραστηριότητας της ρενίνης κατά 1,17 ng/mL/h (14).

 

Η νατοκινάση βελτιώνει την υγεία των ιγμορείων

Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή στα ιγμόρειά σας που μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες, βακτήρια, μυκητιάσεις ή άσθμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η νατοκινάση μπορεί να συρρικνώσει τους ρινικούς πολύποδες που προκαλούν απόφραξη και αραιώνει τη βλέννα, βελτιώνοντας τη ροή του αέρα ενώ μειώνει τις ενοχλήσεις (15). Εξαιτίας αυτών των επιδράσεων, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ένζυμο για τη θεραπεία συμπτωμάτων αναπνευστικών παθήσεων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η βρογχίτιδα.

 

Η νατοκινάση συμβάλει στη φυσιολογική υγεία του εντέρου και του μεταβολισμού

Η νατοκινάση μπορεί να προάγει μια καλή ισορροπία βακτηρίων στο έντερό μας, γνωστό και ως το μικροβίωμά μας. Οι προβιοτικές ιδιότητες της νατοκινάσης μπορεί επίσης να ενισχύσουν το μεταβολισμό και να μειώσουν το σωματικό λίπος, ρυθμίζοντας και ενδεχομένως αποτρέποντας μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης (16).

 

Δοσολογία και τρόπος χρήσης

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν την βέλτιστη δόση νατοκινάσης από το στόμα, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους χρησιμοποιούν περίπου 500 mg ή 5.000 FU (μονάδες ινωδόλυσης) ημερησίως, συνήθως χωρισμένες σε δύο ξεχωριστές δόσεις που λαμβάνονται με τα γεύματα.

 

Ασφάλεια και τοξικότητα

Η νατοκινάση είναι ασφαλής στη συνιστώμενη δόση. Καθώς η νατοκινάση μπορεί να ρυθμίσει την πήξη του αίματος, δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλους παράγοντες αραίωσης του αίματος όπως η ασπιρίνη. Μπορεί να εμφανιστεί υπερβολική αιμορραγία όταν λαμβάνετε νατοκινάση μαζί με ορισμένα φάρμακα. Επειδή η νατοκινάση μπορεί να διαλύει θρόμβους αίματος, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας. Η νατοκινάση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή παίρνετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν τη λήψη νατοκινάσης.

 1. Weng Y, Yao J, Sparks S, Wang KY. Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease. Int J Mol Sci. 2017 Feb 28;18(3):523.
 2. Sumi H, Hamada H, Tsushima H, et al. A novel fibrinolytic enzyme (nattokinase) in the vegetable cheese Natto; a typical and popular soybean food in the Japanese diet. Experientia. 1987 Oct 15;43(10):1110-1.
 3. Fujita M, Nomura K, Hong K, et al. Purification and characterization of a strong fibrinolytic enzyme (nattokinase) in the vegetable cheese natto, a popular soybean fermented food in Japan. Biochem Biophys Res Commun. 1993 Dec 30;197(3):1340-7.
 4. Fujita M, Hong K, Ito Y, et al. Thrombolytic effect of nattokinase on a chemically induced thrombosis model in rat. Biol Pharm Bull. 1995 Oct;18(10):1387-91.
 5. Chang CT, Fan MH, Kuo FC, Sung HY. Potent fibrinolytic enzyme from a mutant of Bacillus subtilis IMR-NK1. J Agric Food Chem. 2000 Aug;48(8):3210-6.
 6. DeDea L. The antiplatelet effects of aspirin; nattokinase as a blood thinner. JAAPA. 2010 Dec;23(12):13.
 7. Tai MW, Sweet BV. Nattokinase for prevention of thrombosis. Am J Health Syst Pharm. 2006 Jun 15;63(12):1121-3.
 8. Sumi H, Hamada H, Nakanishi K, Hiratani H. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of nattokinase. Acta Haematol. 1990;84(3):139-43.
 9. Fujita M, Ohnishi K, Takaoka S, et al. Antihypertensive effects of continuous oral administration of nattokinase and its fragments in spontaneously hypertensive rats. Biol Pharm Bull. 2011;34(11):1696-701.
 10. Hsia CH, Shen MC, Lin JS, et al. Nattokinase decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutr Res. 2009 Mar;29(3):190-6.
 11. Sumi H, Hamada H, Nakanishi K, Hiratani H. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of nattokinase. Acta Haematol. 1990;84(3):139-43.
 12. Cesarone MR, Belcaro G, Nicolaides AN, et al. Prevention of venous thrombosis in long-haul flights with Flite Tabs: the LONFLIT-FLITE randomized, controlled trial. Angiology. 2003 Sep-Oct;54(5):531-9.
 13. Fujita M, Ohnishi K, Takaoka S, et al. Antihypertensive effects of continuous oral administration of nattokinase and its fragments in spontaneously hypertensive rats. Biol Pharm Bull. 2011;34(11):1696-701.
 14. Kim JY, Gum SN, Paik JK, et al. Effects of nattokinase on blood pressure: a randomized, controlled trial. Hypertens Res. 2008 Aug;31(8):1583-8.
 15. Takabayashi T, Imoto Y, Sakashita M, et al. Nattokinase, profibrinolytic enzyme, effectively shrinks the nasal polyp tissue and decreases viscosity of mucus. Allergol Int. 2017 Oct;66(4):594-602.
 16. Wang P, Gao X, Li Y, et al. Bacillus natto regulates gut microbiota and adipose tissue accumulation in a high-fat diet mouse model of obesity. Journal of Functional Foods. 2020. 68, 103923.

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Nattokinase 100 mg 60 caps

Ένζυµο Νατοκινάση 2000 FU ανά κάψουλα
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πώς θα μείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο

Η απόδοση των μαθητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλά είναι διαβασμένοι. Το μυστικό είναι να έχουν καλή μνήμη και να είναι συγκεντρωμένοι την ώρα των εξετάσεων. Οι διαιτολόγοι ισχυρίζονται ότι σε αυτό θα τους βοηθήσει η σωστή και πλήρης διατροφή, που αποτελείται από συχνά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από «καύσιμα», για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Τα καύσιμα αυτά προέρχονται από την τροφή αλλά και από αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Οι μαθητές όμως κατά την περίοδο που προετοιμάζονται αλλά και τις ημέρες που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις βιώνουν πολύ στρες και δεν μπορούν να τρώνε όλοι κάθε τρεις ώρες, αφού θέλουν να είναι συγκεντρωμένοι στη μελέτη τους. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να τρώνε υγιεινά γεύματα, όταν πεινάνε.  Πλην τούτου, δεν αρκεί μόνο μια ισορροπημένη διατροφή κατά την περίοδο των Πανελληνίων Εξετάσεων, αλλά θα είναι χρήσιμη για αυτούς η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής που βοηθάει στη μνήμη και στη συγκέντρωση και καταπολεμά το στρες. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν φανεί από μελέτες ότι βοηθούν στη μνήμη και στη συγκέντρωση.

 

 

L-σερίνη

Η L-σερίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ επειδή παράγεται στο σώμα, αλλά πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το αμινοξύ προκειμένου να διατηρηθούν τα απαραίτητα επίπεδα για άριστη υγεία. Στην πραγματικότητα έχει γίνει γνωστό ως «υπό όρους μη απαραίτητο αμινοξύ», επειδή, υπό ορισμένες συνθήκες, οι άνθρωποι δεν μπορούν να το συνθέσουν σε ποσότητες αρκετά υψηλές για να ανταποκριθούν στις απαραίτητες κυτταρικές απαιτήσεις.

Η L-σερίνη, συγκεκριμένα, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η L-σερίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της φωσφατιδυλικής σερίνης, ενός τύπου λιπιδίου και συστατικού των νευρώνων των κυττάρων. Η φωσφατιδυλική σερίνη λαμβάνεται για τη βελτίωση της μνήμης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη L-σερίνης σε περιπτώσεις άνοιας, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ είναι δημοφιλής.

Η φωσφατιδυλική σερίνη δρα σε κυτταρικό επίπεδο. Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός σας, αλλά βρίσκεται σε η υψηλότερη συγκέντρωση στον εγκέφαλο. Παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ακεραιότητας και ρευστότητας των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου. Τα επίπεδα φωσφατιδυλικής σερίνης μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, κάτι που συμπίπτει με την απώλεια της ικανότητας να θυμάται κανείς τόσο αποτελεσματικά. Η ικανότητα των νευροδιαβιβαστών να μεταφέρουν μηνύματα εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργούν τα σημεία των υποδοχέων. Τα σημεία των υποδοχέων απαρτίζονται από φωσφολιπίδια, απαραίτητα λιπαρά οξέα και από πρωτεΐνη. Το κυριότερο φωσφολιπίδιο είναι η φωσφατιδυλική σερίνη. Το μυστικό της ιδιότητας της φωσφατιδυλοσερίνης να ενισχύει τη μνήμη οφείλεται στον κύριο ρόλο της στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.

Υπάρχουν δεκάδες μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει φωσφατιδυλική σερίνη στη θεραπεία της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωστικής μείωσης, της νόσου του Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης, και τα αποτελέσματα όλων των μελετών είναι θετικά (1-13). Αυτό δεν σημαίνει ότι η φωσφατιδυλική σερίνη ενισχύει τη μνήμη μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να βοηθήσει και νεότερα άτομα, όπως μαθητές και φοιτητές που χρειάζονται να είναι συγκεντρωμένοι και να έχουν καλύτερα επίπεδα γνωσιακής λειτουργίας για να ανταπεξέλθουν στις εξετάσεις.

 

 

Φωσφατιδυλική χολίνη

Το βασικό χημικό συστατικό του εγκεφάλου για τη μνήμη είναι η ακετυλοχολίνη. Η έλλειψή της συσχετίζεται με προβλήματα μνήμης. Η ακετυλοχολίνη προέρχεται από τη φωσφατιδυλική χολίνη που λαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή. Οι πλουσιότερες πηγές της φωσφατιδυλικής χολίνης είναι οι κρόκοι των αυγών και οι σαρδέλες. Η λήψη συμπληρωμάτων χολίνης έχει φανεί ότι ενισχύει τη μνήμη σε ενήλικες. Επιστήμονες από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έδωσαν σε 41 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 80 ετών συμπληρώματα χολίνης 500 mg καθημερινά για πέντε εβδομάδες. Ανέφεραν ότι είχαν τα μισά από τα σφάλματα μνήμης, όπως το να ξεχνάνε ονόματα ή να χάνουν πράγματα (14). Η λήψη συμπληρωμάτων χολίνης μπορεί να έχει θετική επίδραση τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους. Επιστήμονες στο κολέγιο West Valley στη Saratoga της Καλιφόρνιας έδωσαν σε 80 φοιτητές κολλεγίου μια εφάπαξ δόση 25 γραμμαρίων φωσφατιδυλικής χολίνης και βρήκαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη μετά από 90 λεπτά (15).

 

Bacopa monnieri

Το Bacopa monnieri είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά στην Αγιουρβέδα (παραδοσική ινδική ιατρική). Λαμβάνεται με σκοπό τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, την ανακούφιση από το στρες και τη γενική ενίσχυση της ζωτικότητας. Το Bacopa monnieri αλληλεπιδρά με τα συστήματα ντοπαμίνης και της συνέργιας της σεροτονίνης, αλλά ο κύριος μηχανισμός του αφορά την προώθηση της επικοινωνίας των νευρώνων. Αυτό το κάνει αυξάνοντας την ανάπτυξη των δενδριτών. Το Bacopa monnieri έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση. Είναι ένα νοοτροπικό βότανο [Νοοτροπικό είναι ένας όρος για ένα συμπλήρωμα που καταναλώνεται κυρίως για τις επιδράσεις του στον εγκέφαλο].

Η βελτίωση της μνήμης είναι το μόνο γνωστό όφελος του Bacopa. Αν και τα αποτελέσματα αυτής της φύσης συνήθως μελετώνται στους ηλικιωμένους, το Bacopa monnieri φαίνεται να επηρεάζει και τους νέους.

Οι κύριες παραδοσιακές χρήσεις του Bacopa monnieri είναι για άγχος, κατάθλιψη και μάθηση, ενώ έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό και στυπτικό. Παραδοσιακά χορηγείται και σε παιδιά για να τονώσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Το bacopa monnieri θα μπορούσε να αυξήσει ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις λειτουργίες της σκέψης, της μάθησης και της μνήμης. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να προστατεύσει τα κύτταρα του εγκεφάλου από τα χημικά που εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλισμάτων Bacopa βελτιώνει τη μνήμη σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Το Bacopa, σε υγιή άτομα, έχει επιτύχει να επηρεάσει ευεργετικά τη διατήρηση των μαθησιακών πληροφοριών. Μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει το ποσοστό της βραχυπρόθεσμης λήθης (δηλ. να αυξήσει την κωδικοποίηση των πληροφοριών) (16) αυξάνοντας παράλληλα τις ταχύτητες διατήρησης (17). Εκτός από το ποσοστό μάθησης, το Bacopa Monnieri δείχνει θετικά δείγματα σε χρήση δόσης 300 mg ημερησίως για τη βελτίωση της μνήμης, της λεκτικής μάθησης και της καθυστερημένης ανάκλησης (18). Αυτό έχει επαναληφθεί σε υγιή άτομα μεταξύ 18 και 60 ετών (19).

Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν μια διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) δοκιμή 12 εβδομάδων χρησιμοποιώντας 300 mg bacopa ημερησίως που περιέχει 55 % συνδυασμού bacosides. 46 υγιείς εθελοντές (ηλικίας 18-60) επιλέχθηκαν τυχαία και  χωρίστηκαν σε ομάδες ελέγχου και εικονικού φαρμάκου (placebo). Στο τέλος της μελέτης των 12 εβδομάδων, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση σε λεκτική μάθηση, στην παγίωση της μνήμης και στην ταχύτητα της πρώιμης επεξεργασίας πληροφοριών στην ομάδα ελέγχου σε σύγκριση με το placebo. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποδοθούν στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες bacopa ή/και στην επίδρασή των χολινεργικών συστημάτων (20).

Η ικανότητα του bacopa να διαμορφώνει ή να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία έχει επίσης μελετηθεί σε παιδιά. Σαράντα παιδιά από την αγροτική Ινδία (ηλικίες 6-8) χωρίστηκαν σε ομάδα ελέγχου και σε ομάδα εικονικού φαρμάκου (placebo), από 20 παιδιά σε κάθε μία ομάδα. Τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου έλαβαν ένα κουτάλι του γλυκού σιροπιού Bacopa (350 mg σκόνης bacopa σκόνη/κουτάλι του γλυκού) τρεις φορές την ημέρα για τρεις μήνες. Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου έλαβε ένα απλό σκέυασμα (στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα). Μια σειρά από τεστ μέτρησης αντιληπτικο-κινητικών και αντιληπτικών ικανοτήτων και μέτρηση της διάρκειας της μνήμης χορηγήθηκαν κατά την έναρξη και κατά το τέλος της θεραπείας. Παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην ενισχυμένη διερευνητική κίνηση, στις αντιληπτικές εικόνες μοντέλων και στην αυξημένη αντιληπτική οργάνωση και στην ικανότητα συλλογισμού (όπως μετρήθηκε από τον χρόνο αντίδρασης). Η μελέτη αυτή, ωστόσο, δεν ήταν διπλά-τυφλή (21).

Το bacopa θα μπορούσε να βοηθήσει τους μαθητές και τους φοιτητές και λόγω του ότι καταπολεμά το στρες. Ως προσαρμογόνο, το Bacopa Monnieri μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του φυσιολογικού στρες (22). Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την έκφραση του HSP70 (ένας βιοδείκτης του στρες) ως απόκριση στο στρες σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου, αλλά πιο σημαντικά στον ιππόκαμπο. επιστρέφοντας τις τιμές στον ιππόκαμπο και τον φλοιό σε σχεδόν επίπεδα ελέγχου και στην παρεγκεφαλίδα περίπου στα μισά του ελέγχου (23).

 

 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν προστατευτική δράση έναντι της απώλειας μνήμης και της εξασθένησης της μνήμης (24). και μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε προβλήματα μνήμης στο μέλλον.

Η θειαμίνη είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία. Αν και είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης θειαμίνης (με εξαίρεση του αλκοολικούς), πολλοί άνθρωποι των δυτικών κοινωνιών δεν καταναλώνουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση (RDA) των 1,1 mg θειαμίνης, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι (25). Η θειαμίνη ασκεί φαρμακολογικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, μιμείται την ακετυλοχολίνη, τον σημαντικό νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη μνήμη. Η θειαμίνη έχει φανεί ότι ενισχύει και μιμείται τις επιδράσεις της ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο (26).

Έλλειψη της Β12 συντελεί σε εξασθενημένη νευρική λειτουργία, που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αίσθηση καύσου στα πόδια, καθώς και εξασθενημένη νοητική λειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12 σχετίζονται με χειρότερη απόδοση μνήμης. Άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη βιταμίνη Β12. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 έχει δείξει τρομερό όφελος στην αντιστροφή της εξασθενημένης νοητικής λειτουργίας που είναι αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Β12 (27).

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την ενίσχυση της μνήμης. Σε μια μελέτη, δίδονταν καθημερινά 141 mg νιασίνης σε μια ομάδα ατόμων διαφόρων ηλικιών. Η μνήμη βελτιώθηκε από 10 ώς 40% σε όλες τις ομάδες (28).

Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καταπολεμούν το στρες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές που βιώνουν έντονο στρες κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων.

 1. Chang, Christopher, 2011. Asthma in Children and Adolescents: A Comprehensive Approach to Diagnosis and Management. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. Doi: 10.1007/s12016-011-8261-3.
 2. Wallace DV, Dykewicz MS, Bernstein DI, et al. The diagnosis and management of rhinitis: An updated practice parameters. J Allergy ClinImmunol 2008; 122: S1-S84
 3. Fishbein AB, FuleihanRL. The hygiene hypothesis revisited: does exposure to infectious agents protect us from allergy? CurrOpinPediatr. 2012 Feb;24(1):98-102.
 4. Jedrychowski W et al. Wheezing and asthma may be enhanced by broad spectrum antibiotics used in early childhood. Concept and results of a pharmacoepidemiology study. J PhysiolPharmacol. 2011 Apr;62(2):189-95.
 5. Choi SH, Yoo Y, Yu J, et al. Bronchial hyperresponsiveness in young children with allergic rhinitis and its risk factors. Allergy. 2007 Sep;62(9):1051-6.
 6. Craig TJ, Sherkat A, Safaee S. Congestion and sleep impairment in allergic rhinitis. Curr Allergy Asthma Rep. 2010 Mar;10(2):113-21.
 7. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, Denburg J, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008 Apr;63Suppl 86:8-160.
 8. Nikakhlagh S, Rahim F, Aryani FH, et al. Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. Am J Otolaryngol. 2011 Sep-Oct;32(5):402-7.
 9. Kalus U, Pruss A, Bystron J, et al. Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases. Phytother Res. 2003 Dec;17(10):1209-14.
 10. Ahmad A, Husain A, Mujeeb M, et al. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May;3(5):337-52.
 11. Darakhshan S, Bidmeshki Pour A, Hosseinzadeh Colagar A, Sisakhtnezhad S. Thymoquinone and its therapeutic potentials. Pharmacol Res. 2015 May-Jun;95-96:138-58.
 12. Matkovic Z, Zivkovic V, Korica M, et al. Efficacy and safety of Astragalus membranaceus in the treatment of patients with seasonal allergic rhinitis. Phytother Res. 2010;24:175-81.
 13. Yuan X, Sun S, Wang S, Sun Y. Effects of astragaloside IV on IFN-gamma level and prolonged airway dysfunction in a murine model of chronic asthma. Planta Med. 2011;77(4):328-333.
 14. Chen SM, Tsai YS, Lee SW, et al. Astragalus membranaceus modulates Th1/2 immune balance and activates PPARγ in a murine asthma model. Biochem Cell Biol. 2014;92(5):397-405.
 15. Xu S, Tian BP, Zhang LH, et al. Prevention of allergic airway hyperresponsiveness and remodeling in mice by Astragaliradix antiasthmatic decoction. BMC Complement Altern Med. 2013;13:369.
 16. Yang ZC, Qu ZH, Yi MJ, et al. Astragalus extract attenuates allergic airway inflammation and inhibits nuclear factor κB expression in asthmatic mice. Am J Med Sci. 2013;346(5):390-395.
 17. Morita A, Tanino Y, Ojima T, Mizuno M. Influence of Temperature on the Anti-allergic Activity of Fucoidan Extracted from Saccharina japonica. Food Science and Technology Research. 2019, 25, 4.
 18. Chirumbolo S, Marzotto M, Conforti A, et al.Bimodal action of the flavonoid quercetin on basophil function: an investigation of the putative biochemical targets. ClinMol Allergy. 2010 Sep 17;8:13.
 19. Huang RY, Yu YL, Cheng WC, et al. Immunosuppressive effect of quercetin on dendritic cell activation and function. J Immunol. 2010 Jun 15;184(12):6815-21.
 20. Remberg P, Bjork L, Sterner O. Characteristics, clinical effect profile and tolerability of a nasal spray preparation for Artemisia abrotanum L for allergic rhinitis. Phytomedicine . 2004 Jan;11(1):36–42.
 21. Kawai M, Hirano T, Arimitsu J, et al.Effect of enzymatically modified isoquercitrin, a flavonoid, on symptoms of Japanese cedar pollinosis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Int Arch Allergy Immunol. 2009;149(4):359-68.
 22. Hirano T, Kawai M, Arimitsu J, et al. Preventative effect of a flavonoid, enzymatically modified isoquercitrin on ocular symptoms of Japanese cedar pollinosis. Allergol Int. 2009 Sep;58(3):373-82.
 23. Mittman P. Randomized, double-blind study of freeze-dried Urticadioica in the treatment of allergic rhinitis. Planta Med. 1990 Feb;56(1):44-7.
 24. Konrad A, Mähler M, Arni S, et al. Ameliorative effect of IDS 30, a stinging nettle leaf extract, on chronic colitis. Int J Colorectal Dis. 2005 Jan;20(1):9-17.
 25. Roschek B Jr, Fink RC, McMichael M, Alberte RS. Nettle extract (Urticadioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res. 2009 Jul;23(7):920-6.
 26. Braun JM, Schneider B, Beuth HJ. Therapeutic use, efficiency and safety of the proteolytic pineapple enzyme Bromelain-POS in children with acute sinusitis in Germany. In Vivo. 2005 Mar-Apr;19(2):417-21. PMID: 15796206.
 27. Secor ER Jr, Szczepanek SM, Castater CA, et al. Bromelain Inhibits Allergic Sensitization and Murine Asthma via Modulation of Dendritic Cells. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:702196.

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Brain Active 30 caps

Φόρμουλα ενίσχυσης μνήμης με Bacopa Monnieri, L-σερίνη, φυτικά εκχυλίσματα, αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Αλλεργίες: Πώς θα προστατευθείτε από τη μάστιγα της Άνοιξης

Γενικά για αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τροφικές αλλεργίες. Περισσότερα από 300 εκατομμύρια, ή περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, υποφέρουν από άσθμα (1). Η αλλεργική ρινίτιδα, ένας παράγοντας κινδύνου για άσθμα, επηρεάζει έως και 30% των ενηλίκων και 40% των παιδιών (2).

Μερικοί επιστήμονες υποθέτουν ότι μια πιθανή αιτία των αλλεργιών στον σύγχρονο κόσμο μπορεί να είναι η υπερευαισθητοποίηση. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και η λιγότερο συχνή έκθεση σε μικρόβια, όπως βακτήρια και ιοί κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ισορροπημένης ανοσίας, προκαλώντας υπεραντίδραση σε αλλεργιογόνα αργότερα στη ζωή τους, ένα φαινόμενο γνωστό ως «υπόθεση της υγιεινής» (3-4).

 

Τι είναι αλλεργία;

Η αλλεργία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται επιθετικά σε μια αβλαβή ουσία του περιβάλλοντος.

Κοινά εισπνεόμενα αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν γύρη δέντρων και λουλουδιών, τρίχωμα ζώων, σκόνη και μούχλα. Τα προσλαμβανόμενα δια του στόματος αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν φάρμακα (για παράδειγμα πενικιλλίνη) και τρόφιμα όπως τα αυγά, τα φιστίκια, το σιτάρι, τα καρύδια και τα οστρακοειδή. Το νικέλιο, ο χαλκός και το λατέξ μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες.

 

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια μεσολαβούμενη με IgE φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου ως απάντηση σε εξωτερικά και εσωτερικά αλλεργιογόνα, τα πιο κοινά από τα οποία είναι η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, η μούχλα και τα έντομα. Ευαισθητοποίηση και επακόλουθη έκθεση προκαλεί μια απελευθέρωση των συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν φτέρνισμα, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, δακρυσμένα μάτια και φαγούρα στη μύτη, στον λαιμό ή στο δέρμα (5). Η μύτη γεμίζει και υπεραντιδρά σε επαναλαμβανόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο, και με την πάροδο του χρόνου οι ποσότητες του αλλεργιογόνου που απαιτούνται για να προκαλέσουν μια ανοσολογική απάντηση μειώνονται.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα σημαντικό αναπνευστικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει το 10 έως 30 % των ενηλίκων και περισσότερο από το 40% των παιδιών στον κόσμο. Η επικράτηση αυτής της ασθένειας αυξάνεται. Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής, την απόδοση στο σχολείο και στην εργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση του ασθενούς. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για άσθμα (6) και πολλοί ασθενείς επίσης με αλλεργική ρινίτιδα υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα και επιπεφυκίτιδα, και συν-νοσηρότητες που περιλαμβάνουν ιγμορίτιδα, ρινικούς πολύποδες, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, διαταραχές του ύπνου και διαταραχές της μάθησης στα παιδιά (7).

 

 

ΦΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Υπάρχουν πολλά φυτικά συστατικά που βοηθούν στις εποχικές αλλεργίες. Τα πιο σημαντικά είναι τα παρακάτω:

 

Μαύρο κύμινο

Το μαύρο κύμινο, ένα ετήσιο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Ranunculaceae, είναι εγγενές στη Νότια Ασία. Καλλιεργείται επίσης και χρησιμοποιείται σε διάφορα μέρη της Μεσογείου, της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Στην ισλαμική ιατρική έχει διαφημιστεί ως «θεραπεία για όλες τις ασθένειες εκτός από το θάνατο». Οι σπόροι είναι το φαρμακολογικά ενεργό τμήμα του φυτού. Ενώ έχει πάνω από 100 ενεργά συστατικά, η θυμοκινόνη φαίνεται να είναι το δραστικό συστατικό.

Το μαύρο κύμινο μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και φυσικός τρόπος για τη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Σε μια ιρανική μελέτη που διεξήχθη σε 66 άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, η λήψη μαύρου κύμινου για ένα μήνα μείωσε σε σημαντικό βαθμό συμπτώματα όπως φτέρνισμα, κνησμό και ρινική συμφόρηση (8). Ομοίως, σε μια άλλη μελέτη η χορήγηση μαύρου κύμινου μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε 152 άτομα με αλλεργικές παθήσεις, και συγκεκριμένα με αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα και ατοπικό έκζεμα (9).

Πώς όμως δρα το μαύρο κύμινο στις αλλεργίες; Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μαύρου σπόρου συμβάλλουν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση και η αντισταμινική του δράση μπορεί να μειώσει τον κνησμό που συνήθως παρουσιάζουν οι πάσχοντες. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η θυμοκινόνη και άλλα συστατικά του ελαίου του μαύρου κύμινου μπορούν να αλλάξουν την παραγωγή κυτοκινών, αναχαιτίζοντας τον TNF-a, την ιντερλευκίνη (IL)-6 και την IL-1b. Το nigellone, ένα πολυμερές της θυμοκινόνης, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα, έχοντας έτσι εφαρμογές στο άσθμα, τη βρογχίτιδα και τις αλλεργίες (10-11).

 

Astragalus membranaceus

Ο astragalus membranaceus είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη βότανα που χρησιμοποιούνται στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο astragalus μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα που έχουν αλλεργική ρινίτιδα (12). Ο astragalus χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά στην Κίνα για τη θεραπεία του άσθματος και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το βότανο βελτιώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών (13-16).

 

Saccharina japonica

Η Saccharina japonica είναι είδος θαλάσσιου φυκιού που ανήκει στην ομοταξία φαιοφύκη και καλλιεργείται από τον άνθρωπο για τροφή στις θάλασσες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας. Έχει διαπιστωθεί σε εργαστηριακή μελέτη ότι το fucoidan, ένας πολυσακχαρίτης που περιέχεται στη Saccharina japonica, παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση (17).

 

Κουερσετίνη

Η κουερσετίνη, ένα από τα πιο κοινά φλαβονοειδή που βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων όπως το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι, και τα μήλα, έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών. Έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τα λευκοτριένια, τα μαστοκύτταρα και την απελευθέρωση της ισταμίνης (18), κάτι που την καθιστά έναν καλό υποψήφιο για αντιαλλεργική θεραπεία. Τα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η κουερσετίνη αμβλύνει την φλεγμονώδη απάντηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού κατά την αναγνώριση του αντιγόνου (19).

Ασθενείς με ρινικές αλλεργίες που έλαβαν θεραπεία με ρινικό σπρέι που περιέχει κουερσετίνη και Artemisia abrotanum L εμφάνισαν ταχεία και σημαντική ανακούφιση των ρινικών συμπτωμάτων που ήταν συγκρίσιμη με αντιισταμινικά παρασκευάσματα (20). Σε δύο ανεξάρτητες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες σε ασθενείς με αλλεργίες γύρης, η λήψη 100 mg ενός συστατικού που συνδεόταν με την κουερσετίνη για 8 εβδομάδες, μείωσε σημαντικά τα ρινικά συμπτώματα σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo) (21-22).

 

Τσουκνίδα

Ιστορικά, τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά πολύ λίγες κλινικές μελέτες έχουν διεξαχθεί. Σε μία ανοιχτή μελέτη 69 ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα, το 58% των ατόμων που έλαβαν 600 mg λυοφιλιωμένο (αποξηραμένο με ψύξη) φύλλο τσουκνίδας ανέφεραν ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρινοεπιπεφυκίτιδας, και το 48% το βρήκε αποτελεσματικότερο από τα φάρμακα του εμπορίου (23). Η μακροχρόνια χρήση του εκχυλίσματος τσουκνίδας IDS 30 φάνηκε ότι έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις (24).

Πρόσφατα, δεδομένα από πειράματα βιολογικών δοκιμασιών αποκάλυψαν ότι τα βιοδραστικά συστατικά του εκχυλίσματος της τσουκνίδας εμποδίζουν τους υποδοχείς ισταμίνης, εμποδίζουν τα ένζυμα που εμπλέκονται στην απελευθέρωση κυτοκινών και χημειοκινών, τα οποία προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας, και μειώνουν την παραγωγή ειδικών αλλεργιογόνων προσταγλανδινών. Για πρώτη φορά, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια μηχανιστική κατανόηση του ρόλου των εκχυλισμάτων της τσουκνίδας στη μείωση της αλλεργίας και άλλων φλεγμονωδών απαντήσεων (25).

 

Βρομελίνη

Η βρομελίνη είναι ένα πεπτικό ένζυμο που εξάγεται από τον ανανά και βρίσκεται συχνά στις φόρμουλες πέψης. Εκτός από το ότι λειτουργεί ως πεπτικό βοήθημα για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η βρομελίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, του οιδήματος και της φλεγμονής. Έχει αντισταμινική δράση. Η βρομελίνη είναι ένας βλεννολυτικός παράγοντας, που σημαίνει ότι διασπά τη βλέννα και μια μελέτη έδειξε ότι είναι αποτελεσματική στην οξεία ιγμορίτιδα σε παιδιά (26). Έρευνες σε ποντίκια δείχνουν ότι η βρομελίνη μπορεί να μειώσει την αλλεργική ευαισθητοποίηση και την αλλεργική νόσο των αεραγωγών χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές της ιδιότητες (27).

 1. Chang, Christopher, 2011. Asthma in Children and Adolescents: A Comprehensive Approach to Diagnosis and Management. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. Doi: 10.1007/s12016-011-8261-3.
 2. Wallace DV, Dykewicz MS, Bernstein DI, et al. The diagnosis and management of rhinitis: An updated practice parameters. J Allergy ClinImmunol 2008; 122: S1-S84
 3. Fishbein AB, FuleihanRL. The hygiene hypothesis revisited: does exposure to infectious agents protect us from allergy? CurrOpinPediatr. 2012 Feb;24(1):98-102.
 4. Jedrychowski W et al. Wheezing and asthma may be enhanced by broad spectrum antibiotics used in early childhood. Concept and results of a pharmacoepidemiology study. J PhysiolPharmacol. 2011 Apr;62(2):189-95.
 5. Choi SH, Yoo Y, Yu J, et al. Bronchial hyperresponsiveness in young children with allergic rhinitis and its risk factors. Allergy. 2007 Sep;62(9):1051-6.
 6. Craig TJ, Sherkat A, Safaee S. Congestion and sleep impairment in allergic rhinitis. Curr Allergy Asthma Rep. 2010 Mar;10(2):113-21.
 7. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, Denburg J, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008 Apr;63Suppl 86:8-160.
 8. Nikakhlagh S, Rahim F, Aryani FH, et al. Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. Am J Otolaryngol. 2011 Sep-Oct;32(5):402-7.
 9. Kalus U, Pruss A, Bystron J, et al. Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases. Phytother Res. 2003 Dec;17(10):1209-14.
 10. Ahmad A, Husain A, Mujeeb M, et al. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May;3(5):337-52.
 11. Darakhshan S, Bidmeshki Pour A, Hosseinzadeh Colagar A, Sisakhtnezhad S. Thymoquinone and its therapeutic potentials. Pharmacol Res. 2015 May-Jun;95-96:138-58.
 12. Matkovic Z, Zivkovic V, Korica M, et al. Efficacy and safety of Astragalus membranaceus in the treatment of patients with seasonal allergic rhinitis. Phytother Res. 2010;24:175-81.
 13. Yuan X, Sun S, Wang S, Sun Y. Effects of astragaloside IV on IFN-gamma level and prolonged airway dysfunction in a murine model of chronic asthma. Planta Med. 2011;77(4):328-333.
 14. Chen SM, Tsai YS, Lee SW, et al. Astragalus membranaceus modulates Th1/2 immune balance and activates PPARγ in a murine asthma model. Biochem Cell Biol. 2014;92(5):397-405.
 15. Xu S, Tian BP, Zhang LH, et al. Prevention of allergic airway hyperresponsiveness and remodeling in mice by Astragaliradix antiasthmatic decoction. BMC Complement Altern Med. 2013;13:369.
 16. Yang ZC, Qu ZH, Yi MJ, et al. Astragalus extract attenuates allergic airway inflammation and inhibits nuclear factor κB expression in asthmatic mice. Am J Med Sci. 2013;346(5):390-395.
 17. Morita A, Tanino Y, Ojima T, Mizuno M. Influence of Temperature on the Anti-allergic Activity of Fucoidan Extracted from Saccharina japonica. Food Science and Technology Research. 2019, 25, 4.
 18. Chirumbolo S, Marzotto M, Conforti A, et al.Bimodal action of the flavonoid quercetin on basophil function: an investigation of the putative biochemical targets. ClinMol Allergy. 2010 Sep 17;8:13.
 19. Huang RY, Yu YL, Cheng WC, et al. Immunosuppressive effect of quercetin on dendritic cell activation and function. J Immunol. 2010 Jun 15;184(12):6815-21.
 20. Remberg P, Bjork L, Sterner O. Characteristics, clinical effect profile and tolerability of a nasal spray preparation for Artemisia abrotanum L for allergic rhinitis. Phytomedicine . 2004 Jan;11(1):36–42.
 21. Kawai M, Hirano T, Arimitsu J, et al.Effect of enzymatically modified isoquercitrin, a flavonoid, on symptoms of Japanese cedar pollinosis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Int Arch Allergy Immunol. 2009;149(4):359-68.
 22. Hirano T, Kawai M, Arimitsu J, et al. Preventative effect of a flavonoid, enzymatically modified isoquercitrin on ocular symptoms of Japanese cedar pollinosis. Allergol Int. 2009 Sep;58(3):373-82.
 23. Mittman P. Randomized, double-blind study of freeze-dried Urticadioica in the treatment of allergic rhinitis. Planta Med. 1990 Feb;56(1):44-7.
 24. Konrad A, Mähler M, Arni S, et al. Ameliorative effect of IDS 30, a stinging nettle leaf extract, on chronic colitis. Int J Colorectal Dis. 2005 Jan;20(1):9-17.
 25. Roschek B Jr, Fink RC, McMichael M, Alberte RS. Nettle extract (Urticadioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res. 2009 Jul;23(7):920-6.
 26. Braun JM, Schneider B, Beuth HJ. Therapeutic use, efficiency and safety of the proteolytic pineapple enzyme Bromelain-POS in children with acute sinusitis in Germany. In Vivo. 2005 Mar-Apr;19(2):417-21. PMID: 15796206.
 27. Secor ER Jr, Szczepanek SM, Castater CA, et al. Bromelain Inhibits Allergic Sensitization and Murine Asthma via Modulation of Dendritic Cells. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:702196.

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Aller Support 30 caps

Εποχική Υποστήριξη του Ανοσοποιητικού
Η VIOGENESIS στο Athens Green Festival στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Με επιτυχία συμμετείχε η εταιρία VioGenesis στο Athens Green Festival που έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 5 Μαρτίου 2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Πλήθος επισκεπτών ενημερώθηκαν για τα προϊόντα VioGenesis, ενώ διενεργήθηκε διαγωνισμός στο αποκλειστικό περίπτερο VioGenesis με μεγάλα δώρα.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου ανακοινώθηκαν οι υπερτυχεροί που κέρδισαν ηλεκτρικό scooter, τσάντες ταξιδίου και μεγάλα πακέτα προϊόντων VioGenesis συνολικής αξίας άνω των 480 ευρώ συνολικά.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Έκθεσης στράφηκε στα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς(FSMPs), μοναδική Καινοτομία της εταιρίας.

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.Η VIOGENESIS στη 14η Έκθεση Health Expo στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η εταιρία VioGenesis συμμετείχε με μεγάλη Eπιτυχία στη 14η Έκθεση Health Expo που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 18 & 19 Φεβρουαρίου 2023.

Οι επαγγελματίες του χώρου είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν τα έντυπα της εταιρίας και να μιλήσουν με τους εξειδικευμένους εκπροσώπους της για τις μεγάλες προοπτικές της πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης εταιρίας στον κλάδο, τα νέα προϊόντα, τις καινοτομίες, τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων στην παραγωγή προϊόντων. 

Υπήρξε κατά τη διάρκεια της έκθεσης έντονο ενδιαφέρον από επαγγελματίες για τα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς (FSMPs) και δόθηκαν σημαντικά εγχειρίδια στους επισκέπτες όπου αναλύονται διεξοδικά τα χαρακτηριστικά τους και η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.