1

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές. Μια ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 404,6 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσίασαν ουρολοιμώξεις παγκοσμίως το 2019. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν βακτήρια, συνήθως από το δέρμα ή το ορθό, εισέρχονται στην ουρήθρα. Μπορείτε να εμφανίσετε μια λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, αλλά οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι οι πιο συχνές. Αν και οι ουρολοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές. Αυτό συμβαίνει επειδή η γυναικεία ουρήθρα, ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα έξω από την ουροδόχο κύστη, είναι πιο κοντή από την ανδρική ουρήθρα. Η μικρότερη απόσταση διευκολύνει τα βακτήρια να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη. Ρόλο παίζει και η εγγύτητα της ουρήθρας με τον κόλπο και το ορθό, που είναι πηγές βακτηρίων.

 

 

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη περιλαμβάνουν:

     – ιστορικό ουρολοιμώξεων

     – σεξουαλική δραστηριότητα

     – κακή υγιεινή

     – ηλικία, με τα παιδιά και τους μεγαλύτερους ενήλικες να είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις

     – εγκυμοσύνη

     – αλλαγές στη σύνθεση του κολπικού μικροβιώματος. Μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια από τη χρήση  σπερματοκτόνων αλλά και κατά την εμμηνόπαυση.

     – δομικά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως ένας διογκωμένος προστάτης

     – τοποθέτηση καθετήρα

     – ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης

 

Τα κοινά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

     – αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

     – συχνοουρία

     – θολά ή σκούρα ούρα

     – ούρα με έντονη οσμή

     – αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης

     – πυελικός πόνος

 

 

Τα βακτήρια προκαλούν σχεδόν το  95% των ουρολοιμώξεων, αλλά οι μύκητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση.

Αν και τα αντιβιοτικά θεραπεύουν συνήθως τις ουρολοιμώξεις, υπάρχουν αρκετές φυτικές ουσίες που βοηθούν στη διαχείριση των λοιμώξεων και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής χωρίς να προκαλούν παρενέργειες. Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε αυτές τις φυτικές ουσίες.

 

D-μαννόζη

Η D-μαννόζη είναι ένας τύπος σακχάρου (μονοσακχαρίτης) που σχετίζεται με τη γλυκόζη. Εμφανίζεται φυσικά στο σώμα σας και βρίσκεται επίσης σε ορισμένα φυτά με τη μορφή αμύλου. Αυτό το σάκχαρο βρίσκεται επίσης σε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν D-μαννόζη για την πρόληψη και θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η D-μαννόζη θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα βακτήρια E. coli προκαλούν το 90% των ουρολοιμώξεων. Μόλις αυτά τα βακτήρια εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα, προσκολλώνται στα κύτταρα, αναπτύσσονται και προκαλούν μόλυνση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η D-μαννόζη μπορεί να λειτουργήσει για την πρόληψη ή τη θεραπεία μιας ουρολοίμωξης, εμποδίζοντας αυτά τα βακτήρια να προσκολληθούν στα κύτταρα.

Αφού καταναλώσετε συμπληρώματα που περιέχουν D-μαννόζη, το σώμα σας τελικά την αποβάλλει μέσω των νεφρών. Ενώ βρίσκεται στο ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να προσκολληθεί στα βακτήρια E. coli που μπορεί να υπάρχουν εκεί. Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια δεν μπορούν πλέον να προσκολληθούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν μόλυνση.

Ας δούμε ορισμένες μελέτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητας της D-μαννόζης στις ουρολοιμώξεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο ιατρικό περιοδικό ουρολογίας BJU International αξιολόγησε την D-μαννόζη σε 308 γυναίκες που είχαν συχνές ουρολοιμώξεις. Η D-μαννόζη λειτούργησε τόσο καλά όσο και το αντιβιοτικό νιτροφουραντοΐνη για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε περίοδο 6 μηνών (1).

Σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις τα συνήθη προφυλακτικά αντιβιοτικά δεν αλλάζουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο υποτροπής. Στόχος των ερευνητών μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Journal of Clinical Urology ήταν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης στη θεραπεία και την προφύλαξη από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Η D-μαννόζη συγκρίθηκε με το αντιβιοτικό τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη για τη θεραπεία και την πρόληψη συχνών ουρολοιμώξεων σε 60 γυναίκες. Η D-μαννόζη μείωσε τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης σε γυναίκες με ενεργή λοίμωξη. Ήταν επίσης πιο αποτελεσματική από το αντιβιοτικό για την πρόληψη επιπλέον λοιμώξεων. Στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με D-μαννόζη, παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος μέσος χρόνος υποτροπής της ουρολοίμωξης (200 ημέρες) σε σύγκριση με την ομάδα αντιβιοτικών (52,7 ημέρες). Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες που περιορίζουν μια μακροχρόνια θεραπεία με D-μαννόζη (2). 

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, οι ερευνητές διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Μετά την αρχική αντιβιοτική θεραπεία της οξείας ανεπίπλεκτης κυστίτιδας, 308 γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες που έλαβαν καθημερινή θεραπεία με D-μαννόζη, νιτροφουραντοΐνη ή χωρίς προφύλαξη. Τα ποσοστά υποτροπής ήταν 14,6% στην ομάδα D-μαννόζης, 20,4% στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης και 60,8% στην ομάδα χωρίς προφύλαξη. Ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα χωρίς προφύλαξη από ό,τι και στις δύο ομάδες που έλαβαν θεραπεία. Η D-μαννόζη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων, ο οποίος ήταν συγκρίσιμος με αυτόν στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης. Οι ασθενείς στην ομάδα της D-μαννόζης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από ό,τι στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης (συνήθως διάρροια, ναυτία και κολπικό κάψιμο) (3).

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο European Review for Medical and Pharmacological Sciences εξέτασε τα αποτελέσματα της D-μαννόζης σε 43 γυναίκες με ενεργό ουρολοίμωξη.  Αυτή ήταν μια πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου 2014 και Ιουλίου 2015 στο Τμήμα Γυναικολογικής Μαιευτικής και Ουρολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης. Μια ένωση D-μαννόζης χορηγήθηκε δύο φορές την ημέρα για 3 ημέρες και στη συνέχεια μία φορά την ημέρα για 10 ημέρες. Οι ασθενείς στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, η μία έλαβε προφύλαξη με D-μαννόζη χορηγούμενη μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα κάθε δεύτερο μήνα για έξι μήνες και η άλλη χωρίς χορήγηση D-μαννόζης. Οι αλλαγές στα συμπτώματα των ασθενών, τα θεραπευτικά αποτελέσματα και οι αλλαγές στην ποιότητα ζωής αξιολογήθηκαν κλινικά και χρησιμοποιώντας ένα ειδικά επικυρωμένο ερωτηματολόγιο. Στο τέλος της μελέτης, οι περισσότερες γυναίκες είχαν βελτιωμένα συμπτώματα (4).

Μια ανοιχτή προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 αξιολόγησε τη D-μαννόζη για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε 22 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι συγγραφείς έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της χορήγησης D-μαννόζης και μιας σημαντικής μείωσης στον αριθμό των μηνιαίων αποδεδειγμένων ουρολοιμώξεων. Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που έλαβαν θεραπεία με D-μαννόζη (5).

Το 2020, ερευνητές δημοσίευσαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της δυνατότητας της D-μαννόζης να μειώσει την υποτροπή της ουρολοίμωξης σε ενήλικες γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και συνέκρινε την αποτελεσματικότητά της με αυτή ενός εικονικού φαρμάκου ή άλλων προληπτικών παραγόντων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η D-μαννόζη μπορεί να παρέχει προστασία έναντι των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων με αποτελεσματικότητα παρόμοια με αυτή των αντιβιοτικών (6).

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο περιοδικό Antibiotics φάνηκε ότι  οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν D-μαννόζη ως μονοθεραπεία στην οξεία ανεπίπλεκτη κυστίτιδα πέτυχαν πολύ καλά κλινικά ποσοστά ίασης, παρόμοια με αυτά που επιτυγχάνονται από ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικές θεραπείες. Επιπλέον, η ανακούφιση των συμπτωμάτων μετά από 3 ημέρες θεραπείας ήταν επίσης συγκρίσιμη μεταξύ της μονοθεραπείας με D-μαννόζη και των αντιβιοτικών. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι: «Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν παρόμοια αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης με αυτή των αντιβιοτικών στην πρόληψη της ουρολοίμωξης. Επομένως, η D-μαννόζη μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά στη θεραπεία της οξείας ανεπίπλεκτης κυστίτιδας» (7).  

 

Cranberry (Κράνμπερι)

Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει τις επιδράσεις των cranberries στην ουροφόρο οδό και πώς η κατανάλωση χυμού cranberry μπορεί να προλάβει μολύνσεις της ουροφόρου οδού. Για γενεές οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χυμό cranberry, πεπεισμένοι ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις, αλλά ο ακριβής μηχανισμός της δράσης του τώρα έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός. Μια μελέτη από ερευνητές του Worcester Polytechnic Institute έδειξε ότι ο χυμός αλλάζει τις θερμοδυναμικές ιδιότητες των βακτηρίων στην ουροφόρο οδό, δημιουργώντας έναν ενεργειακό φραγμό που προλαμβάνει τα μικρόβια από το να πάνε κοντά αρκετά να προσκολληθούν  στα κύτταρα και να ξεκινήσει μια μόλυνση. Προστατεύει τον οργανισμό από βακτηρίδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στην ουροφόρο οδό. Συγκεκριμένα, εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηριδίων αυτών στα τοιχώματα της ουροφόρου οδού (ιδιαίτερα της ουροδόχου κύστης). Τα cranberries περιέχουν προανθοκυανιδίνες που μπορούν να προλάβουν την προσκόλληση συγκεκριμένων βακτηριδίων, όπως του E. coli, στο επιθήλιο της ουροφόρου οδού και την επακόλουθη αναπαραγωγή που απαιτείται για τη μόλυνση. Είναι οι προανθοκυανιδίνες λοιπόν που συμβάλλουν στην πρόληψη κατά των ουρολοιμώξεων και όχι η προκαλούμενη από την κατανάλωση χυμού cranberry οξέωση των ούρων, όπως παλιότερα είχε υποτεθεί.  Ο Δρ. Amy Howell και οι συνεργάτες του πρώτοι αναφέρθηκαν στις αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των προανθοκυανιδών το 1998.  Συνέκριναν τις προανθοκυανιδίνες των cranberries με τις προανθοκυανιδίνες που βρίσκονται στα σταφύλια, στα μήλα, στο πράσινο τσάι και στη σοκολάτα. Ανακάλυψαν ότι οι προανθοκυανιδίνες των cranberries είναι δομικά διαφορετικές από τις προανθοκυανιδίνες των άλλων φυτικών τροφών που εξετάστηκαν, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί το cranberry  έχει μοναδικές αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των βακτηριδίων και βοηθά στο να παραμένει η ουροφόρος οδός υγιής. Το 2002 στο συνέδριο της Experimental Biology αναφέρθηκε ότι κοκτέιλ χυμού cranberry πρόλαβε το E. coli από το να προσκολληθεί στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης έξι εθελοντών. Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι η αντιπροσκολλητική  δράση μπορεί να διαρκέσει 10 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, και συνέστησαν τη λήψη δύο μερίδων χυμού cranberry σε χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Πολλές είναι οι έρευνες που πιστοποιούν την προληπτική δράση των cranberries κατά των ουρολοιμώξεων (8-10).  Το 1994 μια διπλή-τυφλή μελέτη σε 153 ηλικιωμένες γυναίκες δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (11). Σε αυτή τη μελέτη οι γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε χυμός cranberry  είχαν λιγότερο από το μισό τον αριθμό των ουρολοιμώξεων που είχε η ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκε μια placebo απομίμηση ποτού cranberry. Η καθημερινή δόση που λάμβαναν οι γυναίκες ήταν 300 ml, αλλά μεταγενέστερες μελέτες χρησιμοποίησαν μεγαλύτερες δόσεις. Έχει βρεθεί ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε πολλά ποτήρια χυμού cranberry καθημερινά, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όμως είναι δύσκολο να πίνουμε τόσα ποτήρια την ημέρα. Σημειωτέον, ότι τα κοκτέιλ χυμού cranberry περιέχουν μόνο 27% χυμό cranberry, ενώ το υπόλοιπο είναι νερό με γλυκαντικά. Αν και το κοκτέιλ χυμού cranberry έχει βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των ουρολοιμώξεων, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του προϊόντος στο οποίο έχουν προστεθεί γλυκαντικές ουσίες έχει πολλά μειονεκτήματα για την υγεία μας: μας φορτώνει με πολύ ζάχαρη και θερμίδες. Είναι δύσκολο να βρούμε καθαρό χυμό cranberry. Κι όμως υπάρχει ένας πιο πρακτικός τρόπος να έχουμε τα οφέλη των κοκτέιλ χυμού cranberry χωρίς να λαμβάνουμε τα σάκχαρα που περιέχει:  Η λήψη συμπληρώματος cranberry σε κάψουλες, που έχουν φανεί εξ ίσου αποτελεσματικές στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Οι κάψουλες δεν περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν όμως τα δραστικά συστατικά των cranberries που θα μας προστατέψουν από τις ουρολοιμώξεις, χωρίς να μας επιβαρύνουν με ζάχαρη.

 

Αρκτοστάφυλλος (Uva Ursi)

Ο αρκτοστάφυλος είναι ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα σε πολλές περιπτώσεις μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Η περισσότερη έρευνα έχει επικεντρωθεί σε ένα αντισηπτικό συστατικό του αρκτοστάφυλου, την αρμπουτίνη, που αποτελεί το 7 με 9% των φύλλων του φυτού. Η αρμπουτίνη μετατρέπεται σε υδροκουινόνη στο σώμα (ένα σχετιζόμενο συστατικό με αντισηπτικές ιδιότητες στον ουροδόχο σωλήνα). Ωστόσο, ολόκληρο το ανεπεξέργαστο εκχύλισμα του φυτού είναι πιο αποτελεσματικό φαρμακευτικά από ό, τι η απομονωμένη αρμπουτίνη. Ο αρκτοστάφυλος αναφέρεται ότι είναι πολύ δραστικός κατά του E. coli και έχει διουρητικές ιδιότητες.

Η προληπτική δράση ενός τυποποιημένου εκχυλίσματος αρκτοστάφυλου σε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις της ουροδόχου κύστης αξιολογήθηκαν σε μια διπλή-τυφλή μελέτη σε 57 γυναίκες. Στο τέλος του ενός χρόνου, πέντε από τις 27 γυναίκες της ομάδας placebo είχαν επανεμφάνιση της μόλυνσης, ενώ καμμιά από τις 30 γυναίκες που λάμβαναν εκχύλισμα αρκτοστάφυλου δεν είχαν επανεμφάνιση (12). Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική λήψη αρκτοστάφυλου, όπως και cranberry, μπορεί να προλάβει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης. 

 1. Altarac S, Papeš D. Use of D-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women. BJU Int. 2014 Jan;113(1):9-10.
 2. Porru D, Parmigiani A, Tinelli C, et al. Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: a pilot study. Journal of Clinical Urology. 2014;7(3):208-213.
 3. Kranjcec B., Papes D., Altarac S. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: A randomized clinical trial. World J. Urol. 2014;32:79–84.
 4. Domenici L, Monti M, Bracchi C, et al. D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Jul;20(13):2920-5.
 5. Phe V., Pakzad M., Haslam C., et al. Open label feasibility study evaluating D-mannose combined with home-based monitoring of suspected urinary tract infections in patients with multiple sclerosis. Neurourol. Urodyn. 2017;36:1770–1775.
 6. Lenger S.M., Bradley M.S., Thomas D.A., et al. D-mannose vs other agents for recurrent urinary tract infection prevention in adult women: A systematic review and meta-analysis. Am. J. Obstet. Gynecol. 2020;223:265.e1–265.e13.
 7. Wagenlehner F, Lorenz H, Ewald O, Gerke P. Why d-Mannose May Be as Efficient as Antibiotics in the Treatment of Acute Uncomplicated Lower Urinary Tract Infections-Preliminary Considerations and Conclusions from a Non-Interventional Study. Antibiotics (Basel). 2022 Feb 25;11(3):314.
 8. Sobota A.E., Inhibition of bacterial adherence by cranberry juice: Potential use for the treatment of urinary tract infections, J Urology, 131:1013-1016, 1984
 9. Allison D.G., et al., Influence of cranberry juice on attachment of Escherichia coli to glass, J Basic Microbiol, 40(1):3-6, 2000
 10. Jepson R.G., Mihaljevic L., Craig G., Cranberries for preventing urinary tract infections, Cohrane Database Syst Rev, 3, 2001
 11. Avorn J., et al., Reduction of bacteriuria and pyuria after using cranberry juice, Journal of the American Medical Association, 272:590, 1994
 12. Larsson B., Jonasson A., Fianu S., Prophylactic effect of UVA-E in women with recurrent cystitis: A preliminary report, Curr Ther Res, 53, 441-3, 1993

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Mannose Complex 60 tabs

Τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (ισορροπημένη δίαιτα). Για τη διαιτητική διαχείριση σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΖΥΜΟ ΝΑΤΟΚΙΝΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Η νατοκινάση είναι ένα από τα πολλά ένζυμα που προέρχονται από το προϊόν διατροφής natto (βρασμένοι σπόροι σόγιας που ζυμώνονται από το βακτήριο Bacillus subtilis) και φαίνεται να έχει άμεση ινωδολυτική δράση (αποδόμηση ινώδους). Θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων εμποδίζοντας το σχηματισμό θρόμβων και την επακόλουθη πήξη του αίματος (1).

Η υψηλή κατανάλωση natto έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής του ιαπωνικού πληθυσμού και τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι άτομα με δίαιτες πλούσιες σε natto έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Τα οφέλη του natto για την υγεία – και η ξεχωριστή γεύση και οσμή του – οφείλονται σε αυτό το μοναδικό ένζυμο. Όταν οι σπόροι σόγιας περνούν από ζύμωση, τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται ενεργοποιούν τη νατοκινάση και δίνουν στο φαγητό τη γεύση που μοιάζει με τυρί και μια σειρά από επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία.

Το ένζυμο φαίνεται να είναι ενεργό μετά την κατάποση, αν και δεν είναι γνωστό εάν είναι άμεσα ενεργό. Πειράματα in vitro (πειράματα που πραγματοποιήθηκαν έξω από ζωντανό σώμα) υποδηλώνουν ότι η νατοκινάση ρυθμίζει το ινώδες και μερικές παρεμβάσεις δείχνουν ότι η από του στόματος κατανάλωση νατοκινάσης έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο σχηματισμό θρόμβων. Η νατοκινάση μπορεί να μεταβολιστεί σε βιοδραστικά πεπτίδια που επάγουν έναν παράγοντα (ενεργοποιητή πλασμινογόνου ιστού) ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να έχει επίσης ινωδολυτικές επιδράσεις, οπότε αν και το συνολικό αποτέλεσμα (ινωδόλυση που προκαλεί μικρότερο δυναμικό πήξης) φαίνεται να υπάρχει, οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Τα προϊόντα διάσπασης της νατοκινάσης, μετά από καταστροφή με θερμότητα ή οξύ, είναι βιοενεργά πεπτίδια που μπορεί επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση μέσω της μείωσης της δραστηριότητας της ρενίνης και της αγγειοτενσίνης II.

 

 

Η νατοκινάση συμμετέχει στην φυσιολογική λειτουργία του μηχανισμού της πήξης του αίματος και της ινωδόλυσης.

Η νατοκινάση σε in vitro μελέτες έχει δείξει άμεσες ινωδολυτικές επιδράσεις στο ινώδες (2-5). Ο επί του παρόντος υποτιθέμενος μηχανισμός δράσης είναι μια αδρανοποίηση του αναστολέα ενεργοποιητή πλασμινογόνου 1 (PAI-1) που οδηγεί σε ταυτόχρονα αυξημένο επίπεδο ενεργοποιητή πλασμινογόνου ιστού (tPA) (5). Αυτό έχει αποδειχθεί στον ορό μετά την από του στόματος λήψη νατοκινάσης, αν και με κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων (με από του στόματος νατοκινάση στα 1.300 mg τρεις φορές την ημέρα), με την αύξηση του tPA να είναι βραχύβια μόνο για 3 ώρες μετά την λήψη του (7-8).

Το ινωδογόνο του ορού έχει διαπιστωθεί ότι μειώνεται σε αρουραίους που έλαβαν 2,6 mg/g νατοκινάσης στη δίαιτα (9). Η από του στόματος κατανάλωση νατοκινάσης για 2 μήνες φαίνεται να μειώνει το ινωδογόνο του ορού στους ανθρώπους σε ποσοστό 7-10% (10).

Η νατοκινάση έδειξε για πρώτη φορά αποτελεσματικότητα μετά από χορήγηση από το στόμα σε σκύλους, όπου προκλήθηκε θρόμβος πειραματικά και επιβεβαιώθηκε η αντιπηκτική δράση της μέσω αγγειογραφίας (ο θρόμβος λύθηκε εντός 5 ωρών από την από του στόματος κατανάλωση). Μια μικρή μελέτη σε 12 άτομα που έλαβαν 12 γρ. natto για 2 εβδομάδες (ακολουθούμενη από μια περίοδο κατά την οποία η βρασμένη σόγια καταναλώθηκε για 2 εβδομάδες αντί της natto) διαπίστωσε ότι η κατανάλωση natto συσχετίστηκε με περισσότερη ινωδολυτική δραστηριότητα. Αυτό επαναλήφθηκε αργότερα με νατοκινάση σε 1.300 mg που λαμβανόταν τρεις φορές την ημέρα (11).

Με χρήση συνδυασμού συμπληρώματος (νατοκινάση και πυκνογενόλη) σε 186 άτομα υψηλού κινδύνου για βαθιά φλεβική θρόμβωση πριν από πτήση μεγάλης διάρκειας (7-8 ώρες) διαπίστωσε ότι ενώ πέντε άτομα στο εικονικό φάρμακο παρουσίασαν βαθιά φλεβική θρόμβωση και δύο εμφάνισαν επιφανειακό θρόμβο (7,6% της ομάδας εικονικού φαρμάκου), δεν ανιχνεύθηκε θρόμβος στην ομάδα ελέγχου. Σημειώθηκε μείωση του οιδήματος (15%) στην ομάδα ελέγχου ενώ αύξηση (12%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (12).

 

 

Η νατοκινάση βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία της αρτηριακής πίεσης

Σε υπερτασικούς αρουραίους στους οποίους δόθηκε νατοκινάση σε 0,2 ή 2,6 mg/g δίαιτας για 3 εβδομάδες (ή θραύσματα νατοκινάσης που υποβλήθηκαν σε θερμική επεξεργασία στα 0,2 mg/g ή 0,6 mg/g) διαπιστώθηκε ότι και οι δύο ομάδες υψηλής δόσης ήταν σε θέση να μειώσουν τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση με τα θραύσματα νατοκινάσης να είναι πιο αποτελεσματικά (13).

Σε μια μελέτη, με χρήση νατοκινάσης σε από του στόματος δόση 2.000 FU ανά κάψουλα μία φορά την ημέρα για 8 εβδομάδες σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση διαπίστωσε ότι η νατοκινάση συσχετίστηκε με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5,55 mmHg και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,84 mmHg με μείωση της δραστηριότητας της ρενίνης κατά 1,17 ng/mL/h (14).

 

Η νατοκινάση βελτιώνει την υγεία των ιγμορείων

Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή στα ιγμόρειά σας που μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες, βακτήρια, μυκητιάσεις ή άσθμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η νατοκινάση μπορεί να συρρικνώσει τους ρινικούς πολύποδες που προκαλούν απόφραξη και αραιώνει τη βλέννα, βελτιώνοντας τη ροή του αέρα ενώ μειώνει τις ενοχλήσεις (15). Εξαιτίας αυτών των επιδράσεων, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ένζυμο για τη θεραπεία συμπτωμάτων αναπνευστικών παθήσεων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η βρογχίτιδα.

 

Η νατοκινάση συμβάλει στη φυσιολογική υγεία του εντέρου και του μεταβολισμού

Η νατοκινάση μπορεί να προάγει μια καλή ισορροπία βακτηρίων στο έντερό μας, γνωστό και ως το μικροβίωμά μας. Οι προβιοτικές ιδιότητες της νατοκινάσης μπορεί επίσης να ενισχύσουν το μεταβολισμό και να μειώσουν το σωματικό λίπος, ρυθμίζοντας και ενδεχομένως αποτρέποντας μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης (16).

 

Δοσολογία και τρόπος χρήσης

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν την βέλτιστη δόση νατοκινάσης από το στόμα, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους χρησιμοποιούν περίπου 500 mg ή 5.000 FU (μονάδες ινωδόλυσης) ημερησίως, συνήθως χωρισμένες σε δύο ξεχωριστές δόσεις που λαμβάνονται με τα γεύματα.

 

Ασφάλεια και τοξικότητα

Η νατοκινάση είναι ασφαλής στη συνιστώμενη δόση. Καθώς η νατοκινάση μπορεί να ρυθμίσει την πήξη του αίματος, δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλους παράγοντες αραίωσης του αίματος όπως η ασπιρίνη. Μπορεί να εμφανιστεί υπερβολική αιμορραγία όταν λαμβάνετε νατοκινάση μαζί με ορισμένα φάρμακα. Επειδή η νατοκινάση μπορεί να διαλύει θρόμβους αίματος, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας. Η νατοκινάση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή παίρνετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν τη λήψη νατοκινάσης.

 1. Weng Y, Yao J, Sparks S, Wang KY. Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease. Int J Mol Sci. 2017 Feb 28;18(3):523.
 2. Sumi H, Hamada H, Tsushima H, et al. A novel fibrinolytic enzyme (nattokinase) in the vegetable cheese Natto; a typical and popular soybean food in the Japanese diet. Experientia. 1987 Oct 15;43(10):1110-1.
 3. Fujita M, Nomura K, Hong K, et al. Purification and characterization of a strong fibrinolytic enzyme (nattokinase) in the vegetable cheese natto, a popular soybean fermented food in Japan. Biochem Biophys Res Commun. 1993 Dec 30;197(3):1340-7.
 4. Fujita M, Hong K, Ito Y, et al. Thrombolytic effect of nattokinase on a chemically induced thrombosis model in rat. Biol Pharm Bull. 1995 Oct;18(10):1387-91.
 5. Chang CT, Fan MH, Kuo FC, Sung HY. Potent fibrinolytic enzyme from a mutant of Bacillus subtilis IMR-NK1. J Agric Food Chem. 2000 Aug;48(8):3210-6.
 6. DeDea L. The antiplatelet effects of aspirin; nattokinase as a blood thinner. JAAPA. 2010 Dec;23(12):13.
 7. Tai MW, Sweet BV. Nattokinase for prevention of thrombosis. Am J Health Syst Pharm. 2006 Jun 15;63(12):1121-3.
 8. Sumi H, Hamada H, Nakanishi K, Hiratani H. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of nattokinase. Acta Haematol. 1990;84(3):139-43.
 9. Fujita M, Ohnishi K, Takaoka S, et al. Antihypertensive effects of continuous oral administration of nattokinase and its fragments in spontaneously hypertensive rats. Biol Pharm Bull. 2011;34(11):1696-701.
 10. Hsia CH, Shen MC, Lin JS, et al. Nattokinase decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutr Res. 2009 Mar;29(3):190-6.
 11. Sumi H, Hamada H, Nakanishi K, Hiratani H. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of nattokinase. Acta Haematol. 1990;84(3):139-43.
 12. Cesarone MR, Belcaro G, Nicolaides AN, et al. Prevention of venous thrombosis in long-haul flights with Flite Tabs: the LONFLIT-FLITE randomized, controlled trial. Angiology. 2003 Sep-Oct;54(5):531-9.
 13. Fujita M, Ohnishi K, Takaoka S, et al. Antihypertensive effects of continuous oral administration of nattokinase and its fragments in spontaneously hypertensive rats. Biol Pharm Bull. 2011;34(11):1696-701.
 14. Kim JY, Gum SN, Paik JK, et al. Effects of nattokinase on blood pressure: a randomized, controlled trial. Hypertens Res. 2008 Aug;31(8):1583-8.
 15. Takabayashi T, Imoto Y, Sakashita M, et al. Nattokinase, profibrinolytic enzyme, effectively shrinks the nasal polyp tissue and decreases viscosity of mucus. Allergol Int. 2017 Oct;66(4):594-602.
 16. Wang P, Gao X, Li Y, et al. Bacillus natto regulates gut microbiota and adipose tissue accumulation in a high-fat diet mouse model of obesity. Journal of Functional Foods. 2020. 68, 103923.

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Nattokinase 100 mg 60 caps

Ένζυµο Νατοκινάση 2000 FU ανά κάψουλα
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πώς θα μείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο

Η απόδοση των μαθητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλά είναι διαβασμένοι. Το μυστικό είναι να έχουν καλή μνήμη και να είναι συγκεντρωμένοι την ώρα των εξετάσεων. Οι διαιτολόγοι ισχυρίζονται ότι σε αυτό θα τους βοηθήσει η σωστή και πλήρης διατροφή, που αποτελείται από συχνά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από «καύσιμα», για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Τα καύσιμα αυτά προέρχονται από την τροφή αλλά και από αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Οι μαθητές όμως κατά την περίοδο που προετοιμάζονται αλλά και τις ημέρες που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις βιώνουν πολύ στρες και δεν μπορούν να τρώνε όλοι κάθε τρεις ώρες, αφού θέλουν να είναι συγκεντρωμένοι στη μελέτη τους. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να τρώνε υγιεινά γεύματα, όταν πεινάνε.  Πλην τούτου, δεν αρκεί μόνο μια ισορροπημένη διατροφή κατά την περίοδο των Πανελληνίων Εξετάσεων, αλλά θα είναι χρήσιμη για αυτούς η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής που βοηθάει στη μνήμη και στη συγκέντρωση και καταπολεμά το στρες. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν φανεί από μελέτες ότι βοηθούν στη μνήμη και στη συγκέντρωση.

 

 

L-σερίνη

Η L-σερίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ επειδή παράγεται στο σώμα, αλλά πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το αμινοξύ προκειμένου να διατηρηθούν τα απαραίτητα επίπεδα για άριστη υγεία. Στην πραγματικότητα έχει γίνει γνωστό ως «υπό όρους μη απαραίτητο αμινοξύ», επειδή, υπό ορισμένες συνθήκες, οι άνθρωποι δεν μπορούν να το συνθέσουν σε ποσότητες αρκετά υψηλές για να ανταποκριθούν στις απαραίτητες κυτταρικές απαιτήσεις.

Η L-σερίνη, συγκεκριμένα, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η L-σερίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της φωσφατιδυλικής σερίνης, ενός τύπου λιπιδίου και συστατικού των νευρώνων των κυττάρων. Η φωσφατιδυλική σερίνη λαμβάνεται για τη βελτίωση της μνήμης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη L-σερίνης σε περιπτώσεις άνοιας, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ είναι δημοφιλής.

Η φωσφατιδυλική σερίνη δρα σε κυτταρικό επίπεδο. Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός σας, αλλά βρίσκεται σε η υψηλότερη συγκέντρωση στον εγκέφαλο. Παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ακεραιότητας και ρευστότητας των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου. Τα επίπεδα φωσφατιδυλικής σερίνης μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, κάτι που συμπίπτει με την απώλεια της ικανότητας να θυμάται κανείς τόσο αποτελεσματικά. Η ικανότητα των νευροδιαβιβαστών να μεταφέρουν μηνύματα εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργούν τα σημεία των υποδοχέων. Τα σημεία των υποδοχέων απαρτίζονται από φωσφολιπίδια, απαραίτητα λιπαρά οξέα και από πρωτεΐνη. Το κυριότερο φωσφολιπίδιο είναι η φωσφατιδυλική σερίνη. Το μυστικό της ιδιότητας της φωσφατιδυλοσερίνης να ενισχύει τη μνήμη οφείλεται στον κύριο ρόλο της στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.

Υπάρχουν δεκάδες μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει φωσφατιδυλική σερίνη στη θεραπεία της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωστικής μείωσης, της νόσου του Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης, και τα αποτελέσματα όλων των μελετών είναι θετικά (1-13). Αυτό δεν σημαίνει ότι η φωσφατιδυλική σερίνη ενισχύει τη μνήμη μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να βοηθήσει και νεότερα άτομα, όπως μαθητές και φοιτητές που χρειάζονται να είναι συγκεντρωμένοι και να έχουν καλύτερα επίπεδα γνωσιακής λειτουργίας για να ανταπεξέλθουν στις εξετάσεις.

 

 

Φωσφατιδυλική χολίνη

Το βασικό χημικό συστατικό του εγκεφάλου για τη μνήμη είναι η ακετυλοχολίνη. Η έλλειψή της συσχετίζεται με προβλήματα μνήμης. Η ακετυλοχολίνη προέρχεται από τη φωσφατιδυλική χολίνη που λαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή. Οι πλουσιότερες πηγές της φωσφατιδυλικής χολίνης είναι οι κρόκοι των αυγών και οι σαρδέλες. Η λήψη συμπληρωμάτων χολίνης έχει φανεί ότι ενισχύει τη μνήμη σε ενήλικες. Επιστήμονες από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έδωσαν σε 41 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 80 ετών συμπληρώματα χολίνης 500 mg καθημερινά για πέντε εβδομάδες. Ανέφεραν ότι είχαν τα μισά από τα σφάλματα μνήμης, όπως το να ξεχνάνε ονόματα ή να χάνουν πράγματα (14). Η λήψη συμπληρωμάτων χολίνης μπορεί να έχει θετική επίδραση τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους. Επιστήμονες στο κολέγιο West Valley στη Saratoga της Καλιφόρνιας έδωσαν σε 80 φοιτητές κολλεγίου μια εφάπαξ δόση 25 γραμμαρίων φωσφατιδυλικής χολίνης και βρήκαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη μετά από 90 λεπτά (15).

 

Bacopa monnieri

Το Bacopa monnieri είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά στην Αγιουρβέδα (παραδοσική ινδική ιατρική). Λαμβάνεται με σκοπό τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, την ανακούφιση από το στρες και τη γενική ενίσχυση της ζωτικότητας. Το Bacopa monnieri αλληλεπιδρά με τα συστήματα ντοπαμίνης και της συνέργιας της σεροτονίνης, αλλά ο κύριος μηχανισμός του αφορά την προώθηση της επικοινωνίας των νευρώνων. Αυτό το κάνει αυξάνοντας την ανάπτυξη των δενδριτών. Το Bacopa monnieri έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση. Είναι ένα νοοτροπικό βότανο [Νοοτροπικό είναι ένας όρος για ένα συμπλήρωμα που καταναλώνεται κυρίως για τις επιδράσεις του στον εγκέφαλο].

Η βελτίωση της μνήμης είναι το μόνο γνωστό όφελος του Bacopa. Αν και τα αποτελέσματα αυτής της φύσης συνήθως μελετώνται στους ηλικιωμένους, το Bacopa monnieri φαίνεται να επηρεάζει και τους νέους.

Οι κύριες παραδοσιακές χρήσεις του Bacopa monnieri είναι για άγχος, κατάθλιψη και μάθηση, ενώ έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό και στυπτικό. Παραδοσιακά χορηγείται και σε παιδιά για να τονώσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Το bacopa monnieri θα μπορούσε να αυξήσει ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις λειτουργίες της σκέψης, της μάθησης και της μνήμης. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να προστατεύσει τα κύτταρα του εγκεφάλου από τα χημικά που εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλισμάτων Bacopa βελτιώνει τη μνήμη σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Το Bacopa, σε υγιή άτομα, έχει επιτύχει να επηρεάσει ευεργετικά τη διατήρηση των μαθησιακών πληροφοριών. Μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει το ποσοστό της βραχυπρόθεσμης λήθης (δηλ. να αυξήσει την κωδικοποίηση των πληροφοριών) (16) αυξάνοντας παράλληλα τις ταχύτητες διατήρησης (17). Εκτός από το ποσοστό μάθησης, το Bacopa Monnieri δείχνει θετικά δείγματα σε χρήση δόσης 300 mg ημερησίως για τη βελτίωση της μνήμης, της λεκτικής μάθησης και της καθυστερημένης ανάκλησης (18). Αυτό έχει επαναληφθεί σε υγιή άτομα μεταξύ 18 και 60 ετών (19).

Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν μια διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) δοκιμή 12 εβδομάδων χρησιμοποιώντας 300 mg bacopa ημερησίως που περιέχει 55 % συνδυασμού bacosides. 46 υγιείς εθελοντές (ηλικίας 18-60) επιλέχθηκαν τυχαία και  χωρίστηκαν σε ομάδες ελέγχου και εικονικού φαρμάκου (placebo). Στο τέλος της μελέτης των 12 εβδομάδων, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση σε λεκτική μάθηση, στην παγίωση της μνήμης και στην ταχύτητα της πρώιμης επεξεργασίας πληροφοριών στην ομάδα ελέγχου σε σύγκριση με το placebo. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποδοθούν στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες bacopa ή/και στην επίδρασή των χολινεργικών συστημάτων (20).

Η ικανότητα του bacopa να διαμορφώνει ή να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία έχει επίσης μελετηθεί σε παιδιά. Σαράντα παιδιά από την αγροτική Ινδία (ηλικίες 6-8) χωρίστηκαν σε ομάδα ελέγχου και σε ομάδα εικονικού φαρμάκου (placebo), από 20 παιδιά σε κάθε μία ομάδα. Τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου έλαβαν ένα κουτάλι του γλυκού σιροπιού Bacopa (350 mg σκόνης bacopa σκόνη/κουτάλι του γλυκού) τρεις φορές την ημέρα για τρεις μήνες. Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου έλαβε ένα απλό σκέυασμα (στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα). Μια σειρά από τεστ μέτρησης αντιληπτικο-κινητικών και αντιληπτικών ικανοτήτων και μέτρηση της διάρκειας της μνήμης χορηγήθηκαν κατά την έναρξη και κατά το τέλος της θεραπείας. Παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην ενισχυμένη διερευνητική κίνηση, στις αντιληπτικές εικόνες μοντέλων και στην αυξημένη αντιληπτική οργάνωση και στην ικανότητα συλλογισμού (όπως μετρήθηκε από τον χρόνο αντίδρασης). Η μελέτη αυτή, ωστόσο, δεν ήταν διπλά-τυφλή (21).

Το bacopa θα μπορούσε να βοηθήσει τους μαθητές και τους φοιτητές και λόγω του ότι καταπολεμά το στρες. Ως προσαρμογόνο, το Bacopa Monnieri μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του φυσιολογικού στρες (22). Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την έκφραση του HSP70 (ένας βιοδείκτης του στρες) ως απόκριση στο στρες σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου, αλλά πιο σημαντικά στον ιππόκαμπο. επιστρέφοντας τις τιμές στον ιππόκαμπο και τον φλοιό σε σχεδόν επίπεδα ελέγχου και στην παρεγκεφαλίδα περίπου στα μισά του ελέγχου (23).

 

 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν προστατευτική δράση έναντι της απώλειας μνήμης και της εξασθένησης της μνήμης (24). και μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε προβλήματα μνήμης στο μέλλον.

Η θειαμίνη είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία. Αν και είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης θειαμίνης (με εξαίρεση του αλκοολικούς), πολλοί άνθρωποι των δυτικών κοινωνιών δεν καταναλώνουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση (RDA) των 1,1 mg θειαμίνης, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι (25). Η θειαμίνη ασκεί φαρμακολογικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, μιμείται την ακετυλοχολίνη, τον σημαντικό νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη μνήμη. Η θειαμίνη έχει φανεί ότι ενισχύει και μιμείται τις επιδράσεις της ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο (26).

Έλλειψη της Β12 συντελεί σε εξασθενημένη νευρική λειτουργία, που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αίσθηση καύσου στα πόδια, καθώς και εξασθενημένη νοητική λειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12 σχετίζονται με χειρότερη απόδοση μνήμης. Άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη βιταμίνη Β12. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 έχει δείξει τρομερό όφελος στην αντιστροφή της εξασθενημένης νοητικής λειτουργίας που είναι αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Β12 (27).

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την ενίσχυση της μνήμης. Σε μια μελέτη, δίδονταν καθημερινά 141 mg νιασίνης σε μια ομάδα ατόμων διαφόρων ηλικιών. Η μνήμη βελτιώθηκε από 10 ώς 40% σε όλες τις ομάδες (28).

Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καταπολεμούν το στρες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές που βιώνουν έντονο στρες κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων.

 1. Chang, Christopher, 2011. Asthma in Children and Adolescents: A Comprehensive Approach to Diagnosis and Management. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. Doi: 10.1007/s12016-011-8261-3.
 2. Wallace DV, Dykewicz MS, Bernstein DI, et al. The diagnosis and management of rhinitis: An updated practice parameters. J Allergy ClinImmunol 2008; 122: S1-S84
 3. Fishbein AB, FuleihanRL. The hygiene hypothesis revisited: does exposure to infectious agents protect us from allergy? CurrOpinPediatr. 2012 Feb;24(1):98-102.
 4. Jedrychowski W et al. Wheezing and asthma may be enhanced by broad spectrum antibiotics used in early childhood. Concept and results of a pharmacoepidemiology study. J PhysiolPharmacol. 2011 Apr;62(2):189-95.
 5. Choi SH, Yoo Y, Yu J, et al. Bronchial hyperresponsiveness in young children with allergic rhinitis and its risk factors. Allergy. 2007 Sep;62(9):1051-6.
 6. Craig TJ, Sherkat A, Safaee S. Congestion and sleep impairment in allergic rhinitis. Curr Allergy Asthma Rep. 2010 Mar;10(2):113-21.
 7. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, Denburg J, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008 Apr;63Suppl 86:8-160.
 8. Nikakhlagh S, Rahim F, Aryani FH, et al. Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. Am J Otolaryngol. 2011 Sep-Oct;32(5):402-7.
 9. Kalus U, Pruss A, Bystron J, et al. Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases. Phytother Res. 2003 Dec;17(10):1209-14.
 10. Ahmad A, Husain A, Mujeeb M, et al. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May;3(5):337-52.
 11. Darakhshan S, Bidmeshki Pour A, Hosseinzadeh Colagar A, Sisakhtnezhad S. Thymoquinone and its therapeutic potentials. Pharmacol Res. 2015 May-Jun;95-96:138-58.
 12. Matkovic Z, Zivkovic V, Korica M, et al. Efficacy and safety of Astragalus membranaceus in the treatment of patients with seasonal allergic rhinitis. Phytother Res. 2010;24:175-81.
 13. Yuan X, Sun S, Wang S, Sun Y. Effects of astragaloside IV on IFN-gamma level and prolonged airway dysfunction in a murine model of chronic asthma. Planta Med. 2011;77(4):328-333.
 14. Chen SM, Tsai YS, Lee SW, et al. Astragalus membranaceus modulates Th1/2 immune balance and activates PPARγ in a murine asthma model. Biochem Cell Biol. 2014;92(5):397-405.
 15. Xu S, Tian BP, Zhang LH, et al. Prevention of allergic airway hyperresponsiveness and remodeling in mice by Astragaliradix antiasthmatic decoction. BMC Complement Altern Med. 2013;13:369.
 16. Yang ZC, Qu ZH, Yi MJ, et al. Astragalus extract attenuates allergic airway inflammation and inhibits nuclear factor κB expression in asthmatic mice. Am J Med Sci. 2013;346(5):390-395.
 17. Morita A, Tanino Y, Ojima T, Mizuno M. Influence of Temperature on the Anti-allergic Activity of Fucoidan Extracted from Saccharina japonica. Food Science and Technology Research. 2019, 25, 4.
 18. Chirumbolo S, Marzotto M, Conforti A, et al.Bimodal action of the flavonoid quercetin on basophil function: an investigation of the putative biochemical targets. ClinMol Allergy. 2010 Sep 17;8:13.
 19. Huang RY, Yu YL, Cheng WC, et al. Immunosuppressive effect of quercetin on dendritic cell activation and function. J Immunol. 2010 Jun 15;184(12):6815-21.
 20. Remberg P, Bjork L, Sterner O. Characteristics, clinical effect profile and tolerability of a nasal spray preparation for Artemisia abrotanum L for allergic rhinitis. Phytomedicine . 2004 Jan;11(1):36–42.
 21. Kawai M, Hirano T, Arimitsu J, et al.Effect of enzymatically modified isoquercitrin, a flavonoid, on symptoms of Japanese cedar pollinosis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Int Arch Allergy Immunol. 2009;149(4):359-68.
 22. Hirano T, Kawai M, Arimitsu J, et al. Preventative effect of a flavonoid, enzymatically modified isoquercitrin on ocular symptoms of Japanese cedar pollinosis. Allergol Int. 2009 Sep;58(3):373-82.
 23. Mittman P. Randomized, double-blind study of freeze-dried Urticadioica in the treatment of allergic rhinitis. Planta Med. 1990 Feb;56(1):44-7.
 24. Konrad A, Mähler M, Arni S, et al. Ameliorative effect of IDS 30, a stinging nettle leaf extract, on chronic colitis. Int J Colorectal Dis. 2005 Jan;20(1):9-17.
 25. Roschek B Jr, Fink RC, McMichael M, Alberte RS. Nettle extract (Urticadioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res. 2009 Jul;23(7):920-6.
 26. Braun JM, Schneider B, Beuth HJ. Therapeutic use, efficiency and safety of the proteolytic pineapple enzyme Bromelain-POS in children with acute sinusitis in Germany. In Vivo. 2005 Mar-Apr;19(2):417-21. PMID: 15796206.
 27. Secor ER Jr, Szczepanek SM, Castater CA, et al. Bromelain Inhibits Allergic Sensitization and Murine Asthma via Modulation of Dendritic Cells. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:702196.

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Brain Active 30 caps

Φόρμουλα ενίσχυσης μνήμης με Bacopa Monnieri, L-σερίνη, φυτικά εκχυλίσματα, αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Αλλεργίες: Πώς θα προστατευθείτε από τη μάστιγα της Άνοιξης

Γενικά για αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τροφικές αλλεργίες. Περισσότερα από 300 εκατομμύρια, ή περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, υποφέρουν από άσθμα (1). Η αλλεργική ρινίτιδα, ένας παράγοντας κινδύνου για άσθμα, επηρεάζει έως και 30% των ενηλίκων και 40% των παιδιών (2).

Μερικοί επιστήμονες υποθέτουν ότι μια πιθανή αιτία των αλλεργιών στον σύγχρονο κόσμο μπορεί να είναι η υπερευαισθητοποίηση. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και η λιγότερο συχνή έκθεση σε μικρόβια, όπως βακτήρια και ιοί κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ισορροπημένης ανοσίας, προκαλώντας υπεραντίδραση σε αλλεργιογόνα αργότερα στη ζωή τους, ένα φαινόμενο γνωστό ως «υπόθεση της υγιεινής» (3-4).

 

Τι είναι αλλεργία;

Η αλλεργία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται επιθετικά σε μια αβλαβή ουσία του περιβάλλοντος.

Κοινά εισπνεόμενα αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν γύρη δέντρων και λουλουδιών, τρίχωμα ζώων, σκόνη και μούχλα. Τα προσλαμβανόμενα δια του στόματος αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν φάρμακα (για παράδειγμα πενικιλλίνη) και τρόφιμα όπως τα αυγά, τα φιστίκια, το σιτάρι, τα καρύδια και τα οστρακοειδή. Το νικέλιο, ο χαλκός και το λατέξ μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες.

 

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια μεσολαβούμενη με IgE φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου ως απάντηση σε εξωτερικά και εσωτερικά αλλεργιογόνα, τα πιο κοινά από τα οποία είναι η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, η μούχλα και τα έντομα. Ευαισθητοποίηση και επακόλουθη έκθεση προκαλεί μια απελευθέρωση των συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν φτέρνισμα, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, δακρυσμένα μάτια και φαγούρα στη μύτη, στον λαιμό ή στο δέρμα (5). Η μύτη γεμίζει και υπεραντιδρά σε επαναλαμβανόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο, και με την πάροδο του χρόνου οι ποσότητες του αλλεργιογόνου που απαιτούνται για να προκαλέσουν μια ανοσολογική απάντηση μειώνονται.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα σημαντικό αναπνευστικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει το 10 έως 30 % των ενηλίκων και περισσότερο από το 40% των παιδιών στον κόσμο. Η επικράτηση αυτής της ασθένειας αυξάνεται. Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής, την απόδοση στο σχολείο και στην εργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση του ασθενούς. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για άσθμα (6) και πολλοί ασθενείς επίσης με αλλεργική ρινίτιδα υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα και επιπεφυκίτιδα, και συν-νοσηρότητες που περιλαμβάνουν ιγμορίτιδα, ρινικούς πολύποδες, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, διαταραχές του ύπνου και διαταραχές της μάθησης στα παιδιά (7).

 

 

ΦΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Υπάρχουν πολλά φυτικά συστατικά που βοηθούν στις εποχικές αλλεργίες. Τα πιο σημαντικά είναι τα παρακάτω:

 

Μαύρο κύμινο

Το μαύρο κύμινο, ένα ετήσιο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Ranunculaceae, είναι εγγενές στη Νότια Ασία. Καλλιεργείται επίσης και χρησιμοποιείται σε διάφορα μέρη της Μεσογείου, της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Στην ισλαμική ιατρική έχει διαφημιστεί ως «θεραπεία για όλες τις ασθένειες εκτός από το θάνατο». Οι σπόροι είναι το φαρμακολογικά ενεργό τμήμα του φυτού. Ενώ έχει πάνω από 100 ενεργά συστατικά, η θυμοκινόνη φαίνεται να είναι το δραστικό συστατικό.

Το μαύρο κύμινο μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και φυσικός τρόπος για τη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Σε μια ιρανική μελέτη που διεξήχθη σε 66 άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, η λήψη μαύρου κύμινου για ένα μήνα μείωσε σε σημαντικό βαθμό συμπτώματα όπως φτέρνισμα, κνησμό και ρινική συμφόρηση (8). Ομοίως, σε μια άλλη μελέτη η χορήγηση μαύρου κύμινου μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε 152 άτομα με αλλεργικές παθήσεις, και συγκεκριμένα με αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα και ατοπικό έκζεμα (9).

Πώς όμως δρα το μαύρο κύμινο στις αλλεργίες; Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μαύρου σπόρου συμβάλλουν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση και η αντισταμινική του δράση μπορεί να μειώσει τον κνησμό που συνήθως παρουσιάζουν οι πάσχοντες. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η θυμοκινόνη και άλλα συστατικά του ελαίου του μαύρου κύμινου μπορούν να αλλάξουν την παραγωγή κυτοκινών, αναχαιτίζοντας τον TNF-a, την ιντερλευκίνη (IL)-6 και την IL-1b. Το nigellone, ένα πολυμερές της θυμοκινόνης, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα, έχοντας έτσι εφαρμογές στο άσθμα, τη βρογχίτιδα και τις αλλεργίες (10-11).

 

Astragalus membranaceus

Ο astragalus membranaceus είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη βότανα που χρησιμοποιούνται στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο astragalus μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα που έχουν αλλεργική ρινίτιδα (12). Ο astragalus χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά στην Κίνα για τη θεραπεία του άσθματος και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το βότανο βελτιώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών (13-16).

 

Saccharina japonica

Η Saccharina japonica είναι είδος θαλάσσιου φυκιού που ανήκει στην ομοταξία φαιοφύκη και καλλιεργείται από τον άνθρωπο για τροφή στις θάλασσες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας. Έχει διαπιστωθεί σε εργαστηριακή μελέτη ότι το fucoidan, ένας πολυσακχαρίτης που περιέχεται στη Saccharina japonica, παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση (17).

 

Κουερσετίνη

Η κουερσετίνη, ένα από τα πιο κοινά φλαβονοειδή που βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων όπως το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι, και τα μήλα, έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών. Έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τα λευκοτριένια, τα μαστοκύτταρα και την απελευθέρωση της ισταμίνης (18), κάτι που την καθιστά έναν καλό υποψήφιο για αντιαλλεργική θεραπεία. Τα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η κουερσετίνη αμβλύνει την φλεγμονώδη απάντηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού κατά την αναγνώριση του αντιγόνου (19).

Ασθενείς με ρινικές αλλεργίες που έλαβαν θεραπεία με ρινικό σπρέι που περιέχει κουερσετίνη και Artemisia abrotanum L εμφάνισαν ταχεία και σημαντική ανακούφιση των ρινικών συμπτωμάτων που ήταν συγκρίσιμη με αντιισταμινικά παρασκευάσματα (20). Σε δύο ανεξάρτητες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες σε ασθενείς με αλλεργίες γύρης, η λήψη 100 mg ενός συστατικού που συνδεόταν με την κουερσετίνη για 8 εβδομάδες, μείωσε σημαντικά τα ρινικά συμπτώματα σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo) (21-22).

 

Τσουκνίδα

Ιστορικά, τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά πολύ λίγες κλινικές μελέτες έχουν διεξαχθεί. Σε μία ανοιχτή μελέτη 69 ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα, το 58% των ατόμων που έλαβαν 600 mg λυοφιλιωμένο (αποξηραμένο με ψύξη) φύλλο τσουκνίδας ανέφεραν ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρινοεπιπεφυκίτιδας, και το 48% το βρήκε αποτελεσματικότερο από τα φάρμακα του εμπορίου (23). Η μακροχρόνια χρήση του εκχυλίσματος τσουκνίδας IDS 30 φάνηκε ότι έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις (24).

Πρόσφατα, δεδομένα από πειράματα βιολογικών δοκιμασιών αποκάλυψαν ότι τα βιοδραστικά συστατικά του εκχυλίσματος της τσουκνίδας εμποδίζουν τους υποδοχείς ισταμίνης, εμποδίζουν τα ένζυμα που εμπλέκονται στην απελευθέρωση κυτοκινών και χημειοκινών, τα οποία προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας, και μειώνουν την παραγωγή ειδικών αλλεργιογόνων προσταγλανδινών. Για πρώτη φορά, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια μηχανιστική κατανόηση του ρόλου των εκχυλισμάτων της τσουκνίδας στη μείωση της αλλεργίας και άλλων φλεγμονωδών απαντήσεων (25).

 

Βρομελίνη

Η βρομελίνη είναι ένα πεπτικό ένζυμο που εξάγεται από τον ανανά και βρίσκεται συχνά στις φόρμουλες πέψης. Εκτός από το ότι λειτουργεί ως πεπτικό βοήθημα για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η βρομελίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, του οιδήματος και της φλεγμονής. Έχει αντισταμινική δράση. Η βρομελίνη είναι ένας βλεννολυτικός παράγοντας, που σημαίνει ότι διασπά τη βλέννα και μια μελέτη έδειξε ότι είναι αποτελεσματική στην οξεία ιγμορίτιδα σε παιδιά (26). Έρευνες σε ποντίκια δείχνουν ότι η βρομελίνη μπορεί να μειώσει την αλλεργική ευαισθητοποίηση και την αλλεργική νόσο των αεραγωγών χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές της ιδιότητες (27).

 1. Chang, Christopher, 2011. Asthma in Children and Adolescents: A Comprehensive Approach to Diagnosis and Management. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. Doi: 10.1007/s12016-011-8261-3.
 2. Wallace DV, Dykewicz MS, Bernstein DI, et al. The diagnosis and management of rhinitis: An updated practice parameters. J Allergy ClinImmunol 2008; 122: S1-S84
 3. Fishbein AB, FuleihanRL. The hygiene hypothesis revisited: does exposure to infectious agents protect us from allergy? CurrOpinPediatr. 2012 Feb;24(1):98-102.
 4. Jedrychowski W et al. Wheezing and asthma may be enhanced by broad spectrum antibiotics used in early childhood. Concept and results of a pharmacoepidemiology study. J PhysiolPharmacol. 2011 Apr;62(2):189-95.
 5. Choi SH, Yoo Y, Yu J, et al. Bronchial hyperresponsiveness in young children with allergic rhinitis and its risk factors. Allergy. 2007 Sep;62(9):1051-6.
 6. Craig TJ, Sherkat A, Safaee S. Congestion and sleep impairment in allergic rhinitis. Curr Allergy Asthma Rep. 2010 Mar;10(2):113-21.
 7. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, Denburg J, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008 Apr;63Suppl 86:8-160.
 8. Nikakhlagh S, Rahim F, Aryani FH, et al. Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. Am J Otolaryngol. 2011 Sep-Oct;32(5):402-7.
 9. Kalus U, Pruss A, Bystron J, et al. Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases. Phytother Res. 2003 Dec;17(10):1209-14.
 10. Ahmad A, Husain A, Mujeeb M, et al. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May;3(5):337-52.
 11. Darakhshan S, Bidmeshki Pour A, Hosseinzadeh Colagar A, Sisakhtnezhad S. Thymoquinone and its therapeutic potentials. Pharmacol Res. 2015 May-Jun;95-96:138-58.
 12. Matkovic Z, Zivkovic V, Korica M, et al. Efficacy and safety of Astragalus membranaceus in the treatment of patients with seasonal allergic rhinitis. Phytother Res. 2010;24:175-81.
 13. Yuan X, Sun S, Wang S, Sun Y. Effects of astragaloside IV on IFN-gamma level and prolonged airway dysfunction in a murine model of chronic asthma. Planta Med. 2011;77(4):328-333.
 14. Chen SM, Tsai YS, Lee SW, et al. Astragalus membranaceus modulates Th1/2 immune balance and activates PPARγ in a murine asthma model. Biochem Cell Biol. 2014;92(5):397-405.
 15. Xu S, Tian BP, Zhang LH, et al. Prevention of allergic airway hyperresponsiveness and remodeling in mice by Astragaliradix antiasthmatic decoction. BMC Complement Altern Med. 2013;13:369.
 16. Yang ZC, Qu ZH, Yi MJ, et al. Astragalus extract attenuates allergic airway inflammation and inhibits nuclear factor κB expression in asthmatic mice. Am J Med Sci. 2013;346(5):390-395.
 17. Morita A, Tanino Y, Ojima T, Mizuno M. Influence of Temperature on the Anti-allergic Activity of Fucoidan Extracted from Saccharina japonica. Food Science and Technology Research. 2019, 25, 4.
 18. Chirumbolo S, Marzotto M, Conforti A, et al.Bimodal action of the flavonoid quercetin on basophil function: an investigation of the putative biochemical targets. ClinMol Allergy. 2010 Sep 17;8:13.
 19. Huang RY, Yu YL, Cheng WC, et al. Immunosuppressive effect of quercetin on dendritic cell activation and function. J Immunol. 2010 Jun 15;184(12):6815-21.
 20. Remberg P, Bjork L, Sterner O. Characteristics, clinical effect profile and tolerability of a nasal spray preparation for Artemisia abrotanum L for allergic rhinitis. Phytomedicine . 2004 Jan;11(1):36–42.
 21. Kawai M, Hirano T, Arimitsu J, et al.Effect of enzymatically modified isoquercitrin, a flavonoid, on symptoms of Japanese cedar pollinosis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Int Arch Allergy Immunol. 2009;149(4):359-68.
 22. Hirano T, Kawai M, Arimitsu J, et al. Preventative effect of a flavonoid, enzymatically modified isoquercitrin on ocular symptoms of Japanese cedar pollinosis. Allergol Int. 2009 Sep;58(3):373-82.
 23. Mittman P. Randomized, double-blind study of freeze-dried Urticadioica in the treatment of allergic rhinitis. Planta Med. 1990 Feb;56(1):44-7.
 24. Konrad A, Mähler M, Arni S, et al. Ameliorative effect of IDS 30, a stinging nettle leaf extract, on chronic colitis. Int J Colorectal Dis. 2005 Jan;20(1):9-17.
 25. Roschek B Jr, Fink RC, McMichael M, Alberte RS. Nettle extract (Urticadioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res. 2009 Jul;23(7):920-6.
 26. Braun JM, Schneider B, Beuth HJ. Therapeutic use, efficiency and safety of the proteolytic pineapple enzyme Bromelain-POS in children with acute sinusitis in Germany. In Vivo. 2005 Mar-Apr;19(2):417-21. PMID: 15796206.
 27. Secor ER Jr, Szczepanek SM, Castater CA, et al. Bromelain Inhibits Allergic Sensitization and Murine Asthma via Modulation of Dendritic Cells. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:702196.

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)To  Aller Support είναι μία ολοκληρωμένη συνεργιστική φόρμουλα φυσικών συστατικών για τη διατροφική διαχείριση των συμπτωμάτων των εποχικών αλλεργιών και της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περιέχει εκχύλισμα μαύρου κύμινου (Θυμοκινόνη), Astragalus Membranaceus (Πολυσακχαρίτες), Saccharina Japonica (Πολυσακχαρίτες), εκχύλισμα τσουκνίδας, κουερσετίνη και βρομελίνη.

Προτείνεται για:

• τη διατροφική διαχείριση των συμπτωμάτων των εποχικών αλλεργιών
• την εποχική υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Δείτε περισσότερα::

https://www.viogenesis.gr/product/aller-support-30-caps/

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Aller Support 30 caps

Εποχική Υποστήριξη του Ανοσοποιητικού
Η VIOGENESIS στο Athens Green Festival στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Με επιτυχία συμμετείχε η εταιρία VioGenesis στο Athens Green Festival που έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 5 Μαρτίου 2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Πλήθος επισκεπτών ενημερώθηκαν για τα προϊόντα VioGenesis, ενώ διενεργήθηκε διαγωνισμός στο αποκλειστικό περίπτερο VioGenesis με μεγάλα δώρα.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου ανακοινώθηκαν οι υπερτυχεροί που κέρδισαν ηλεκτρικό scooter, τσάντες ταξιδίου και μεγάλα πακέτα προϊόντων VioGenesis συνολικής αξίας άνω των 480 ευρώ συνολικά.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Έκθεσης στράφηκε στα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς(FSMPs), μοναδική Καινοτομία της εταιρίας.
Η VIOGENESIS στη 14η Έκθεση Health Expo στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η εταιρία VioGenesis συμμετείχε με μεγάλη Eπιτυχία στη 14η Έκθεση Health Expo που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 18 & 19 Φεβρουαρίου 2023.

Οι επαγγελματίες του χώρου είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν τα έντυπα της εταιρίας και να μιλήσουν με τους εξειδικευμένους εκπροσώπους της για τις μεγάλες προοπτικές της πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης εταιρίας στον κλάδο, τα νέα προϊόντα, τις καινοτομίες, τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων στην παραγωγή προϊόντων. 

Υπήρξε κατά τη διάρκεια της έκθεσης έντονο ενδιαφέρον από επαγγελματίες για τα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς (FSMPs) και δόθηκαν σημαντικά εγχειρίδια στους επισκέπτες όπου αναλύονται διεξοδικά τα χαρακτηριστικά τους και η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.
Συνεργασία Make a Wish & VioGenesis

H Eταιρία VioGenesis, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που διέπει τη δράση της, υποστηρίζει το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος).

H εταιρία VioGenesis, πιστή στις Αξίες της Πάθος, Εμπιστοσύνη, Υπευθυνότητα, προσπαθεί καθημερινά μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης να εκπληρώσει το όραμα μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τις επόμενες γενιές.

Πλέον μέρος των εσόδων από την πώληση προϊόντων VioGenesis θα διατίθενται στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) για τη μερική εκπλήρωση ευχής παιδιού του οργανισμού, με τη βοήθεια των χιλιάδων ανθρώπων που εμπιστεύονται την εταιρία VioGenesis.

Μαζί, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και μέσω της υποστήριξης του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) μπορούμε να ελπίζουμε ότι υπάρχει ένας κόσμος που το «μαζί» έχει μεγαλύτερη θέση στη συνείδηση όλων.

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) εκπληρώνει ευχών παιδιών 3-18 ετών που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες.

Δείτε περισσότερα:

https://makeawish.gr/%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5/%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC/?gclid=CjwKCAiAioifBhAXEiwApzCztj-0P99f9SyJ-gBDtQfI5MVES_g97uL9VkMwc5X4LZXS2uF5bP7KGRoCRdcQAvD_BwE
Πιστοποίηση Βιολογικών προϊόντων VioGenesis από τον Οργανισμό Ελέγχου ΔΗΩ

H εταιρία VioGenesis φέρει πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων του Οργανισμού Ελέγχου ΔΗΩ, δυνάμει του Άρθρου 35 (1) του κανονισμού {ΕΕ} 2018/848 για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.

Mέρος των προϊόντων που διαθέτει η εταιρία VioGenesis φέρουν το δικαίωμα χρήσης της ένδειξης BIO στην επισήμανσή τους. 

Με όχημα την Εμπιστοσύνη ως αναλλοίωτη αξία της εταιρίας VioGenesis, η σχέση με τον καταναλωτή ενδυναμώνεται καθημερινά, γιατί στηρίζεται στην αξιοπιστία που ανταποκρίνεται πλήρως στις πιστοποιήσεις που φέρει η εταιρία.

Ο Οργανισμός ΔΗΩ ιδρύθηκε το 1993. Είναι κοινωφελής κοινωνικός φορέας και έχει τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, ενώ διαθέτει πολυετή εμπειρία, ηγετικής δραστηριότητας και παρουσίας στο χώρο των Βιολογικών Προϊόντων. 

Ο Οργανισμός ΔΗΩ είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την 21η Ιουλίου 1993 ως Επίσημος Φορέας Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Δείτε περισσότερα:

http://www.dionet.gr/
Η VioGenesis σύμμαχος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Η VioGenesis μέσα από την επιτυχημένη συνεργασία της με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση μειώνει δραστικά το σημερινό κόστος διαχείρισης απορριμάτων, υποστηρίζοντας την κυκλική οικονομία με την ανάκτηση πόρων.

Μέσα από την συνεργασία αυτή, αξιοποιεί τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξάνοντας το ανταποδοτικό κίνητρο που προσφέρεται στις επόμενες γενιές.

Δείτε περισσότερα:

https://antapodotiki.gr/el
Η VIOGENESIS στηρίζει τη “NΕΑ ΓΗ”

Η VioGenesis με την Περιβαλλοντική Ευαισθησία που διέπει την φιλοσοφία της συνεργάζεται με την εταιρία NΕΑ ΓΗ που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων, της ανακύκλωσης και της λιπασματοποίησης.

Η VioGenesis φροντίζει τα προϊόντα που φθάνουν στη λήξη τους να προορίζονται για έναν καλό σκοπό για τις επόμενες γενιές, τηρώντας το νόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Αειφορίας. Τα προϊόντα της VioGenesis συμβάλλουν μέσα από την επιτυχημένη αυτή συνεργασία σε εδαφοβελτιωτικό αποτέλεσμα για την φυτική παραγωγή. Η εταιρία ΝΕΑ ΓΗ παράγει οργανικό λίπασμα, εφαρμόζοντας αυστηρό σύστημα ελέγχου στις πρώτες ύλες καθώς και σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Στόχος της VioGenesis είναι να αφήνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα ως παρακαταθήκη και να καλλιεργείται η περιβαλλοντική ενσυναίσθηση για ένα καλύτερο μέλλον που θα διαφυλάττει Αξίες όπως είναι η Υπευθυνότητα, η Ευσυνειδησία και ο Αλτρουισμός.