1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνοφαρμακολογίας

Η VIOGENESIS – VGS HELLAS S.A., με συνέπεια απέναντι στις επιστημονικές εξελίξεις, και πιστή στο ανθρωποκεντρικό ιδεώδες της, ανακοινώνει την συμμετοχή της στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνοφαρμακολογίας που θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 11 με 13 Οκτωβρίου 2019. Στόχος της παρουσίας μας η ανταλλαγή απόψεων και η ανάδειξη χρήσης φυσικών μεθόδων και προϊόντων για την διατήρηση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ VIOGENESIS 21/03/2019

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συμμετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας VIOGENESIS – VGS HELLAS S.A. στην Hellas Pharm 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε και φέτος στον χώρο της Helexpo.

Στο Φαρμακευτικό Συνέδριο – Έκθεση Hellas Pharm, που εφέτος συμπλήρωνε τα 20 του χρόνια, η Viogenesis είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την γκάμα των προϊόντων της μεγάλο αριθμό φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα αλλά και πολλούς επαγγελματίες υγείας που προσήλθαν στην έκθεση, παρουσιάζοντας τις καινοτομίες και τη βοήθεια που προσφέρουν σε θέματα υγείας και πρόληψης.

Αξίζει να σημειωθεί πώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η προοπτική ενίσχυσης των επαγγελματιών υγείας με ένα ακόμα “όπλο” στην φαρέτρα τους. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία που αφορούν σε διατητικά πρωτόκολλα με προσέγγιση σε κατηγορίες ασθενών που βάση ευρωπαϊκής οδηγίας ορίζεται ώς: “Τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς” (Τροφοφάρμακα). Πρόκειται για μια ακόμη καινοτομία της εταιρείας μας VioGenesis.

Τα προϊόντα της Viogenesis τα τελευταία χρόνια έχουν προσδώσει προστιθέμενη αξία στον χώρο της υγείας τόσο στον φαρμακοποιό, όσο και στον ασθενή.

Σε μία εποχή που ο χώρος του φαρμακείου αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση, από την δραματική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, την σταδιακή είσοδο των super-market στις κατηγορίες των OTC καθώς και τις ανεξέλεγκτες εμπορικές διαστάσεις στο χώρο του διαδυκτιακού εμπορίου (e-shops), η VioGenesis στέκεται αρωγός δίπλα στον φαρμακοποιό και τους επαγγελματίες υγείας με προϊόντα υψηλής ποιότητος, που αποδεδειγμένα δίνουν κατόπιν κλινικών μελετών ειδικά πρωτοκολα ισορροπημένης δίαιτας, συμβάλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων και σεβομένη πάντα τις οικονομκές δυσκολίες των καιρών.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ VIOGENESIS

Η καλοήθης (μη καρκινική) διόγκωση του αδένα του προστάτη είναι γνωστή ιατρικά ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που έχει σχήμα κάστανου, βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, περικλείει το πρώτο τμήμα της ουρήθρας. Η κύρια λειτουργία του είναι η έκκριση του προστατικού υγρού, συμμετέχοντας στην αναπαραγωγική διαδικασία. Η καλή του λειτουργία επιδρά θετικά στην γονιμότητα του άνδρα. Επειδή ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να επηρεάσει τη ροή των ούρων, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα φράξιμου της ουροδόχου κύστης, όπως αυξημένη συχνότητα ούρησης, νυχτερινή αγρυπνία για να αδειάσει η ουροδόχος κύστη και μειωμένη ένταση και ταχύτητα ροής της ούρησης. Παρά το ότι η διόγκωση του προστάτη είναι μια καλοήθης πάθηση, πολλοί άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει πάνω από το 50% των ανδρών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η συχνότητα αυξάνεται με το πέρασμα της ηλικίας, από περίπου 5 με 10% στην ηλικία των 30 σε πάνω από το 90% των ανδρών ηλικίας άνω των 85 χρόνων. Από την ηλικία των 40 ετών το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται προοδευτικά σε όλους τους άνδρες. 1 στους 3 άνδρες από την ηλικία των 50 ετών θα εμφανίσει καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και σχεδόν το 80% των ανδρών άνω των 70 ετών. Σύμφωνα με δεδομένα του 2007, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι υπεύθυνη για 1,9 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς και σε περισσότερες από 202.000 εισαγωγές στα επείγοντα περιστατικά στις ΗΠΑ.

Αν μείνει αθεράπευτη, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη θα μπλοκάρει τελικά τη διέξοδο της ουροδόχου κύστης, συντελώντας σε κατακράτηση ούρων και τελικά σε νεφρική βλάβη. Επειδή η κατάσταση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή, είναι απαραίτητη η κατάλληλη θεραπεία.

 

Prostafit Active

Το γνωστό και καθιερωμένο Saw Palmetto, το οποίο κατά συνήθεια υπάρχει και πρωταγωνιστεί σε όλες τις ανάλογες φόρμουλες άλλων εταιρειών, χρησιμοποιήθηκε καταρχάς κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτοστερόλες, και στην ικανότητά του να επεμβαίνει στην παραγωγή και μετατροπή των ανδρογόνων. Ωστόσο, το εκχύλισμα του Saw Palmetto μπορεί να αναστείλει έως και πλήρως την παραγωγή ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες). Πολλές ενδείξεις και αναφορές υπάρχουν επίσης σε περιπτώσεις όπου το Saw Palmetto δρα σαν πολύ ισχυρό οιστρογόνο ανατρέποντας και μειώνοντας την λίμπιντο, τον ανδρισμό, την σεξουαλικότητα και περιορίζοντας την δυνατότητα στύσης.   Ακόμη – εξίσου σημαντικό – το Saw Palmetto συνολικά σαν φυτό και όχι μεμονωμένες ουσίες του – εργάζεται ως αλφα-1 αδρενεργικός παράγοντας. Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια των άλφα 1 αδρενεργικών (εμφανίζεται σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς) είναι η μείωση της ποσότητας του σπέρματος που απελευθερώνεται κατά την εκσπερμάτιση.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι κύριες θεραπευτικές και υποστηρικτικές δράσεις του Saw Palmetto σε παθολογίες που αφορούν τον προστάτη οφείλονται κατά βάση στις φυτοστερόλες, η σύγχρονη πρακτική επιβάλει να χρησιμοποιούμε άμεσα τις φυτοστερόλες από ασφαλείς πηγές αντί το πλήρες εκχύλισμα του Saw Palmetto, ώστε να εξασφαλίσουμε και τα θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά και να αποκλείσουμε κάθε περίπτωση αρνητικής παρενέργειας.

Το ProstaFit Active περιέχει όλα τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα σαν σωτήρια συστατικά για τον προστάτη. Περιέχει φυτοστερόλες που προέρχονται από πεύκο καθώς και εκχύλισμα κολοκυθόσπορου.

Οι κολοκυθόποροι (Curcubita pepo) έχουν χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική ως θεραπεία για τα προβλήματα ούρησης που προκαλούνται από έναν διογκωμένο προστάτη. Συστατικά των σπόρων της κολοκύθας παρεμποδίζουν τη δράση της διϋδροτεστοστερόνης, η οποία παρακινεί την ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006 στο Journal of Medicinal Food (Περιοδικού Φαρμακευτικού Τροφίμου). Η προαναφερθείσα μελέτη καθώς και μια μελέτη σε ζωικά μοντέλα που δημοσιεύθηκε το 2006 στο World Journal of Chemistry (Παγκόσμιο Περιοδικό Χημείας) έχουν διαπιστώσει ότι έλαιο των κολοκυθόσπορων μπλοκάρει την ανάπτυξη του προστάτη που πραγματοποιείται με τη μεσολάβηση της τεστοστερόνης. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν επίσης βρεθεί σε μελέτες σε ανθρώπους. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στο περιοδικό Nutrition Research and Practice (Περιοδικό Διατροφικής Έρευνας και Πρακτικής) βρήκε ότι το έλαιο των κολοκυθόσπορων μείωσε τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη σε Κορεάτες και βελτίωσε επίσης το ποσοστό ροής των ούρων τους. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο συνδυασμός ελαίου κολοκυθόσπορων με saw palmetto (ένα φυτό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη) μείωσε τα επίπεδα του PSA (του ειδικού προστατικού αντιγόνου).

Το Prostafit περιέχει επίσης λυκοπένιο. Πρόκειται για μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες και στα παράγωγά της. (Δείτε παρακάτω για τη σημασία του λυκοπένιου στην πρόληψη και αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη).

Περιέχει επίσης ψευδάργυρο. Κανένα άλλο όργανο δεν απαιτεί τόσο ψευδάργυρο όσο ο προστάτης. (Δείτε παρακάτω για τη σημασία του ψευδάργυρου στην πρόληψη και αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη).

Το ProstaFit Active περιέχει ιστιδίνη. Η L-Ιστιδίνη είναι ένα αμινοξύ που το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του, έτσι πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής ή σαν συμπλήρωμα. Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους που έχει η L-Ιστιδίνη έιναι η διατήρηση της ισορροπίας των θρεπτικών ουσιών στο αίμα, καθώς και μετάλλων σαν σίδηρο και ψευδάργυρο στα σωστά επίπεδα. Η ιστιδίνη συνδέεται με τον ψευδάργυρο και τον μεταφέρει στα κύτταρα με την μεγαλύτερη απαίτηση και επιτρέπει βελτιωμένη λειτουργία των κυττάρων. Άτομα που δεν παίρνουν αρκετή L-Ιστιδίνη στη διατροφή τους είναι επιρρεπής σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ProstaFit Active περιέχει και άλλα συστατικά, όπως πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και τα προστατεύουν από το στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις), εκχύλισμα ροδιού με 40% ελλαγικό οξύ και σουλφοραφάνη (αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά, και σε αντίθεση με τα άλλα αντιοξειδωτικά δεν δρουν απευθείας στις ελεύθερες ρίζες, αλλά ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού και ενισχύουν την ενζυματική αποτοξίνωση του ήπατος, και έτσι το σώμα μας ενεργοποιείται καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και επισκευάζοντας εκφυλισμένα κύτταρα). Έτσι το ProstaFit Active καθίσταται ένα ιδανικό συμπλήρωμα για την υγεία του προστάτη των ανδρών και για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Prostafit Active (Φόρμουλα προστάτη) https://www.viogenesis.gr/product/prostafit-forte-30caps/

 

Τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς

Για τη διαιτητική αγωγή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Τα ενεργά συστατικά του προϊόντος είναι: φυτοστερόλες, τσουκνίδα, βιταμίνη D3, λυκοπένιο, κολοκυθόσπορος, ψευδάργυρος και εκχυλίσματα βοτάνων

Βιταμίνη D3

Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη έδειξε συσχέτιση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 με μειωμένο κίνδυνο καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Vitamin D3 Active 1000 mg https://www.viogenesis.gr/product/vitamin-d-3-active-d-3-1000iu-100tabs-vog0944/

Ψευδάργυρος

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται ψευδάργυρο, αλλά αυτό το συστατικό είναι απαραίτητο για την πρόληψη προβλημάτων του προστάτη, διότι εμποδίζει την πρόσληψη της τεστοστερόνης στον προστάτη. Η ιατρική βιβλιογραφία είναι γεμάτη με μελέτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητα του ψευδαργύρου στη θεραπεία παθήσεων του προστάτη. Ο αδένας του προστάτη περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση ψευδαργύρου από κάθε άλλο όργανο του σώματος.

Η επαρκής πρόσληψη και απορρόφηση ψευδαργύρου είναι πρωταρχικής σημασίας σε ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Σε μελέτες που διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1970, η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου φάνηκε ότι μειώνει το μέγεθος το προστάτη και ότι ελαττώνει τα συμπτώματα στην πλειοψηφία των ασθενών. Μια πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του 2008 έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου συσχετίστηκε (έστω και αδύναμα) με χαμηλότερο κίνδυνο για υπερπλασία του προστάτη.

 

Προτεινόμενα συμπληρώματα VIOGENESIS

Zink (Ψευδάργυρος) 30 mg https://www.viogenesis.gr/product/zinc-30mg-120tabs/

Prostafit Active (Φόρμουλα προστάτη) https://www.viogenesis.gr/product/prostafit-forte-30caps/

Συμπλήρωμα διατροφής

Ψευδάργυρος γλουκονικής μορφής

Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του δέρματος

Συμβάλλει στην παραγωγή υγειών σπερματοζωαρίων και την υγεία του προστάτη

Έχειυψηλή αντιοξειδωτική δράση

 

Τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς

Για τη διαιτητική αγωγή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Τα ενεργά συστατικά του προϊόντος είναι: φυτοστερόλες, τσουκνίδα, βιταμίνη D3, λυκοπένιο, κολοκυθόσπορος, ψευδάργυρος και εκχυλίσματα βοτάνων

Σελήνιο

Η αυξημένη πρόσληψη σεληνίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο British Journal of Urology International (Βρετανικό Περιοδικό Διεθνούς Ουρολογίας) διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στον ορό συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Selen (Σελήνιο) 165 μg https://www.viogenesis.gr/product/selenium-165-g-100caps-vog1378/

Συμπλήρωμα διατροφής

Άριστης ποιότητας σεληνομεθιονίνη

Οργανικό σελήνιο με υψηλή αντιοξειδωτική και κυτταροπροστατευτική δράση

Ενισχύει την ομαλή δράση του θυρεοειδούς αδένα

Δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες

Λυκοπένιο

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η κατανάλωση λυκοπενίου συνδέται με χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με αυτή την ασθένεια έχουν λιγότερα επίπεδα λυκοπενίου στα σώματά τους. Δεν είναι όμως ιδιαίτερα γνωστό ότι το λυκοπένιο πιθανώς να προστατεύει και από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Ένα εργαστηριακό πείραμα διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο ανέστειλε την ανάπτυξη των φυσιολογικά ανθρώπινων κύτταρων του προστάτη, κάτι που δείχνει ότι ίσως βοηθά στην πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε το 2003 στο Journal of Nutrition (Περιοδικό Διατροφής).

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Prostafit Active (Φόρμουλα προστάτη) https://www.viogenesis.gr/product/prostafit-forte-30caps/

Τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς

Για τη διαιτητική αγωγή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Τα ενεργά συστατικά του προϊόντος είναι: φυτοστερόλες, τσουκνίδα, βιταμίνη D3, λυκοπένιο, κολοκυθόσπορος, ψευδάργυρος και εκχυλίσματα βοτάνων

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Η χορήγηση ενός συμπλέγματος απαραίτητων λιπαρών οξέων (EFA), δηλαδή μείγματος ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, έχει συντελέσει σε σημαντική βελτίωση σε πολλούς ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Και τα 19 άτομα σε μια μη ελεγχόμενη μελέτη είχαν μείωση των κατάλοιπων των ούρων, με 12 από τους 19 να μην έχουν κατάλοιπα ούρων στο τέλος των μερικών εβδομάδων θεραπείας. Αυτές οι επιδράσεις οφείλονται στη διόρθωση μιας βαθύτερης έλλειψης απαραίτητων λιπαρών οξέων, διότι τα επίπεδα και οι αναλογίες λιπιδίων του προστάτη αυτών των ασθενών συχνά δεν ήταν φυσιολογικές. Δεδομένου όμως ότι οι περισσότεροι δυτικοί άνθρωποι υπερκαταναλώνουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται σε φυτικές τροφές, στους ξηρούς καρπούς και σπόρους, στα σπορέλαια, στις μαργαρίνες και σε άλλες επεξεργασμένες τροφές) είναι καλύτερο να λαμβάνετε συμπληρώματα μόνο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαιο ή έλαιο κριλ.

 

Προτεινόμενα συμπληρώματα VIOGENESIS

Omega 3 fish oil 1000 mg https://www.viogenesis.gr/product/omega-3-fish-oil-3-viogenesis-910mg-60caps-vog1422/ και https://www.viogenesis.gr/product/omega-3-fish-oil-3-910mg-120caps-vog6512/

Krill oil superba 1200 mg https://www.viogenesis.gr/product/krill-oil-krill-500mg-60caps-vog1170/

Συμπλήρωμα διατροφής

Γαστροανθεκτικά μοριακώς απεσταγμένα Ω-3

Ενισχύει της νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου

Πραστατεύει το κυτταρικό τοίχωμα. Βοηθά στη μείωση των τριγλικεριδίων.

Ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συμπλήρωμα διατροφής

Γαστροανθεκτικά μοριακώς απεσταγμένα Ω-3

Ενισχύει της νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου

Πραστατεύει το κυτταρικό τοίχωμα. Βοηθά στη μείωση των τριγλικεριδίων.

Ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συμπλήρωμα διατροφής

Πατενταρισμένο έλαιο Krill Superba υψηλής απόδοσης και βιοδιαθεσιμότητας.

Ω3 λιπαρά οξέα με ασταξανθίνη σε μορφή φωσφολιπιδίων για μέγιστη απορρόφηση.

Ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Προστατεύει το κυτταρικό τοίχωμα.

Βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Ισχυρή αντιγλεγμονώση δράση. Πραστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βιταμίνη Ε τοκοτριενόλες

Η βιταμίνη Ε έχει πολλά οφέλη για τους άνδρες με διαταραχές του προστάτη, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και τη μορφή της βιταμίνης Ε που καταναλώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν οκτώ είδη βιταμίνης Ε που εμπίπτουν σε δύο χημικά συγγενείς κατηγορίες γνωστές ως τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες.

Δεν ακούμε πολλά για τις τοκοτριενόλες, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ένα φυσικά απαντώμενο μείγμα τοκοτριενόλων αποδείχθηκε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη ανθρώπινων όγκων του προστάτη. Χρησιμοποιήθηκε μια μελέτη σε ζώα στην οποία χορηγήθηκε σε ποντικούς με ξενομοσχεύματα ανθρώπινων καρκινικών όγκων ένα μείγμα τοκοτριενολών για 8 εβδομάδες. Η θεραπεία με βιταμίνη Ε σχετίζεται με την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου του προστάτη με την καταστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού.  Έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές μελέτες σε πειραματόζωα που δείχνουν την ευεργετική δράση των τοκοτριενολών στον προστάτη (http://tocotrienol.org/en/prostate-health/).

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Vitamin E Tocotrienols https://www.viogenesis.gr/product/vitamin-e-tocotrienols-60caps-vog4744/

Συμπλήρωμα διατροφής

Κάψουλες τοκοτριενόλης με αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση

Τα συμπληρώματα τοκοτριενολών μειώνουν τη χοληστερίνη και την LDL (τη λεγόμενη κακή χοληστερίνη).

Οι τοκοτριενόλες λαμβάνονται επίσης για την καταπολέμηση της γήρανσης, τις φραγμένες αρτηρίες, την πρόληψη του εγκεφαλικού, της νόσου του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.

Εξάγεται από καρπό κόκκινου αφρικανικού φοίνικα (Elaeis guineesis) και όχι από πίτουρο ρυζιού

Μαννόζη

Οι μολύνσεις της κύστης, ονομαζόμενες επίσης και ως κυστίτιδες, είναι πολύ κοινές στις γυναίκες λόγω της ανατομίας τους. Στην πραγματικότητα, 10 με 20% όλων των γυναικών έχουν δυσφορία στο ουροποιητικό σύστημα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Οι άνδρες δεν παθαίνουν τόσο συχνά μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος, εκτός και αν έχουν μεγεθυμένο προστάτη. Πολλοί παράγοντες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στους άνδρες. Το συμπλήρωμα της VIOGENESIS Mannose Complex είναι πολύ χρήσιμο στους άνδρες για την πρόληψη ή και αντιμετώπιση της μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η μαννόζη είναι ένα σάκχαρο του οποίου το μόριο είναι υδατοδιαλυτό, και το οποίο έχει την ιδιότητα να περνά μέσα από το ανθρώπινο σώμα χωρίς να αποσυντίθεται και ως εκ τούτου, χωρίς να μεταβολίζεται. Από την στιγμή της κατανάλωσής του, βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τους νεφρούς από όπου τελικά προωθείται στην ουροδόχο. Στον δρόμο της προσαρτίζει στο μόριό της βακτήρια και μολυσματικά του ουροποιητικού και τα παρασύρει μαζί της μέχρι την έξοδο από το σώμα μέσω των ούρων. Εξαιρετικά αποτελεσματικός είναι ο τρόπος και ο βαθμός δέσμευσης των στελεχών του Ε-coli από το μόριο της μαννόζης. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μαννόζη εμποδίζει την προσκόλληση κυριολεκτικά σταματά την διαδικασία προσκόλλησης των παθογόνων στις βλεννογόνους του ουροποιητικού συστήματος.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Mannose Complex

https://www.viogenesis.gr/product/mannose-complex-90caps/

Συμπλήρωμα διατροφής

Φόρμουλα μαννόζης με κράνμπερρυ, μεθειονίνη και εκχύλισμα βοτάνων.

O αποτελεσματικότερος φυσικός τρόπος για να καταπολεμήσετε τις ουρολοιμώξεις.

Προάγει και προφυλάσσει το ουροποιητικό σύστημα.

Ευχαριστούμε τον διατροφοπαθητικό-συγγραφέα Μάριο Δημόπουλο για τη συγγραφή του παρόντος άρθρου

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ VIOGENESIS

Μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος συμβαίνει, όταν βακτήρια εισβάλουν σε κάποιο μέρος του ουροποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη. Οι μολύνσεις της κύστης, ονομαζόμενες επίσης και ως κυστίτιδες, είναι πολύ κοινές στις γυναίκες λόγω της ανατομίας τους. Στην πραγματικότητα, 10 με 20% όλων των γυναικών έχουν δυσφορία στο ουροποιητικό σύστημα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Οι άνδρες δεν παθαίνουν τόσο συχνά μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος, εκτός και αν έχουν μεγεθυμένο προστάτη. Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει προοδευτική βλάβη, συντελώντας σε πληγές και σπανιότερα σε νεφρική ανεπάρκεια.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος είναι πόνος σαν κάψιμο κατά την ούρηση, αυξημένη συχνότητα ούρησης (ιδιαίτερα τη νύχτα), νεφελώδη, δυσώδη ή σκοτεινά ούρα και πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Τα ούρα κάποιου με μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος θα δείξουν έναν σημαντικό αριθμό βακτηρίων και λευκών αιμοσφαιρίων.

Οι περισσότερες μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από το βακτήριο E. coli. Πολλοί παράγοντες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος: Εγκυμοσύνη (δυο φορές πιο συχνά), εμμηνόπαυση, σεξουαλική επαφή (οι μοναχές έχουν το ένα δέκατο της συχνότητας σε μολύνσεις), μηχανικό τραύμα ή ερεθισμός και, ίσως το πιο σημαντικό, ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος που μπλοκάρουν την ελεύθερη ροή των ούρων, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στους άνδρες.

 

Μαννόζη

Η μαννόζη είναι ένας απλός δισακχαρίτης που υπάρχει στην φύση σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των μούρων κράνμπερρυ. Αν και ανήκει στα σάκχαρα μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από τους διαβητικούς, καθώς έχει χαμηλό φορτίο και δεν διασπάται παρά σε ελάχιστο ποσοστό μέσα στο σώμα. Η μαννόζη παράγεται με την διαδικασία ισομερισμού της γλυκόζης η οποία με την σειρά της λαμβάνεται από μη γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες καλαμποκιού και από γλυκοπατάτες.

Η μαννόζη είναι ένα σάκχαρο του οποίου το μόριο είναι υδατοδιαλυτό, και το οποίο έχει την ιδιότητα να περνά μέσα από το ανθρώπινο σώμα χωρίς να αποσυντίθεται και ως εκ τούτου, χωρίς να μεταβολίζεται. Από την στιγμή της κατανάλωσής του, βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τους νεφρούς από όπου τελικά προωθείται στην ουροδόχο. Στον δρόμο της προσαρτίζει στο μόριό της βακτήρια και μολυσματικά του ουροποιητικού και τα παρασύρει μαζί της μέχρι την έξοδο από το σώμα μέσω των ούρων. Εξαιρετικά αποτελεσματικός είναι ο τρόπος και ο βαθμός δέσμευσης των στελεχών του Ε-coli από το μόριο της μαννόζης. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μαννόζη εμποδίζει την προσκόλληση των παθογόνων στις βλεννογόνους του ουροποιητικού συστήματος. Αντίθετα από τα αντιβιοτικά, η D–Mannose δεν σκοτώνει τα βακτήρια, βλαβερά ή μη, αλλά βοηθά στην απομάκρυνσή τους.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Mannose Complex

https://www.viogenesis.gr/product/mannose-complex-90caps/

Συμπλήρωμα διατροφής

Φόρμουλα μαννόζης με κράνμπερρυ, μεθειονίνη και εκχύλισμα βοτάνων.

O αποτελεσματικότερος φυσικός τρόπος για να καταπολεμήσετε τις ουρολοιμώξεις.

Προάγει και προφυλάσσει το ουροποιητικό σύστημα.

Κράνμπερρυ (Βακκίνιο το οξύκοκκο)

Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει τις επιδράσεις των cranberries στην ουροφόρο οδό και πώς η κατανάλωση χυμού cranberry μπορεί να προλάβει μολύνσεις της ουροφόρου οδού. Για γενεές οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χυμό cranberry, πεπεισμένοι ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις, αλλά ο ακριβής μηχανισμός της δράσης του τώρα έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Worcester Polytechnic Institute έδειξε ότι ο χυμός αλλάζει τις θερμοδυναμικές ιδιότητες των βακτηρίων στην ουροφόρο οδό, δημιουργώντας έναν ενεργειακό φραγμό που προλαμβάνει τα μικρόβια από το να πάνε κοντά αρκετά να προσκολληθούν  στα κύτταρα και να ξεκινήσει μια μόλυνση. Προστατεύει τον οργανισμό από βακτηρίδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στην ουροφόρο οδό. Συγκεκριμένα, εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηριδίων αυτών στα τοιχώματα της ουροφόρου οδού (ιδιαίτερα της ουροδόχου κύστης). Τα cranberries περιέχουν προανθοκυανιδίνες που μπορούν να προλάβουν την προσκόλληση συγκεκριμένων βακτηριδίων, όπως του E. coli, στο επιθήλιο της ουροφόρου οδού και την επακόλουθη αναπαραγωγή που απαιτείται για τη μόλυνση. Είναι οι προανθοκυανιδίνες λοιπόν που συμβάλλουν στην πρόληψη κατά των ουρολοιμώξεων και όχι η προκαλούμενη από την κατανάλωση χυμού cranberry οξέωση των ούρων, όπως παλιότερα είχε υποτεθεί.  Ο Dr. Amy Howell και οι συνεργάτες του πρώτοι αναφέρθηκαν στις αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των προανθοκυανιδών το 1998.  Συνέκριναν τις προανθοκυανιδίνες των cranberries με τις προανθοκυανιδίνες που βρίσκονται στα σταφύλια, στα μήλα, στο πράσινο τσάι και στη σοκολάτα. Ανακάλυψαν ότι οι προανθοκυανιδίνες των cranberries είναι δομικά διαφορετικές από τις προανθοκυανιδίνες των άλλων φυτικών τροφών που εξετάστηκαν, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί το cranberry  έχει μοναδικές αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των βακτηριδίων και βοηθά στο να παραμένει η ουροφόρος οδός υγιής. Το 2002 στο συνέδριο της Experimental Biology αναφέρθηκε ότι κοκτέιλ χυμού cranberry πρόλαβε το E. coli από το να προσκολληθεί στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης έξι εθελοντών. Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι η αντιπροσκολλητική  δράση μπορεί να διαρκέσει 10 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, και συνέστησαν τη λήψη δύο μερίδων χυμού cranberry σε χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Πολλές είναι οι έρευνες που πιστοποιούν την προληπτική δράση των cranberries κατά των ουρολοιμώξεων.  Το 1994 μια διπλή-τυφλή μελέτη σε 153 ηλικιωμένες γυναίκες δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association. Σε αυτή τη μελέτη οι γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε χυμός cranberry  είχαν λιγότερο από το μισό τον αριθμό των ουρολοιμώξεων που είχε η ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκε μια placebo απομίμηση ποτού cranberry. Η καθημερινή δόση που λάμβαναν οι γυναίκες ήταν 300 ml, αλλά μεταγενέστερες μελέτες χρησιμοποίησαν μεγαλύτερες δόσεις. Έχει βρεθεί ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε πολλά ποτήρια χυμού cranberry καθημερινά, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όμως είναι δύσκολο να πίνουμε τόσα ποτήρια την ημέρα. Σημειωτέον, ότι τα κοκτέιλ χυμού cranberry περιέχουν μόνο 27% χυμό cranberry, ενώ το υπόλοιπο είναι νερό με γλυκαντικά. Αν και το κοκτέιλ χυμού cranberry έχει βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των ουρολοιμώξεων, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του προϊόντος στο οποίο έχουν προστεθεί γλυκαντικές ουσίες έχει πολλά μειονεκτήματα για την υγεία μας: μας φορτώνει με πολύ ζάχαρη και θερμίδες. Είναι δύσκολο να βρούμε καθαρό χυμό cranberry. Κι όμως υπάρχει ένας πιο πρακτικός τρόπος να έχουμε τα οφέλη των κοκτέιλ χυμού cranberry χωρίς να λαμβάνουμε τα σάκχαρα που περιέχει:  Η λήψη συμπληρώματος cranberry σε κάψουλες, που έχουν φανεί εξ ίσου αποτελεσματικές στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Οι κάψουλες δεν περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν όμως τα δραστικά συστατικά των cranberries που θα μας προστατέψουν από τις ουρολοιμώξεις, χωρίς να μας φορτώνουν ζάχαρη.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Mannose Complex

https://www.viogenesis.gr/product/mannose-complex-90caps/

Συμπλήρωμα διατροφής

Φόρμουλα μαννόζης με κράνμπερρυ, μεθειονίνη και εκχύλισμα βοτάνων.

O αποτελεσματικότερος φυσικός τρόπος για να καταπολεμήσετε τις ουρολοιμώξεις.

Προάγει και προφυλάσσει το ουροποιητικό σύστημα.

Αρκτοστάφυλλος (Uva Ursi)

Ο αρκτοστάφυλος είναι ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα σε πολλές περιπτώσεις μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Η περισσότερη έρευνα έχει επικεντρωθεί σε ένα αντισηπτικό συστατικό του αρκτοστάφυλου, την αρμπουτίνη, που αποτελεί το 7 με 9% των φύλλων του φυτού. Η αρμπουτίνη μετατρέπεται σε υδροκουινόνη στο σώμα (ένα σχετιζόμενο συστατικό με αντισηπτικές ιδιότητες στον ουροδόχο σωλήνα). Ωστόσο, ολόκληρο το ανεπεξέργαστο εκχύλισμα του φυτού είναι πιο αποτελεσματικό φαρμακευτικά από ό, τι η απομονωμένη αρμπουτίνη. Ο αρκτοστάφυλος αναφέρεται ότι είναι πολύ δραστικός κατά του E. coli και έχει διουρητικές ιδιότητες.

Η προληπτική δράση ενός τυποποιημένου εκχυλίσματος αρκτοστάφυλου σε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις της ουροδόχου κύστης αξιολογήθηκαν σε μια διπλή-τυφλή μελέτη σε 57 γυναίκες. Στο τέλος του ενός χρόνου, πέντε από τις 27 γυναίκες της ομάδας placebo είχαν επανεμφάνιση της μόλυνσης, ενώ καμμιά από τις 30 γυναίκες που λάμβαναν εκχύλισμα αρκτοστάφυλου δεν είχαν επανεμφάνιση. Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική λήψη αρκτοστάφυλου, όπως και cranberry, μπορεί να προλάβει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Mannose Complex

https://www.viogenesis.gr/product/mannose-complex-90caps/

Συμπλήρωμα διατροφής

Φόρμουλα μαννόζης με κράνμπερρυ, μεθειονίνη και εκχύλισμα βοτάνων.

O αποτελεσματικότερος φυσικός τρόπος για να καταπολεμήσετε τις ουρολοιμώξεις.

Προάγει και προφυλάσσει το ουροποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) σε μεγάλες δόσεις προκαλεί αντιβακτηριδιακή επίδραση, κάνοντας όξινα τα ούρα. Τα βακτήρια χρειάζονται αλκαλικό περιβάλλον στα ούρα για να αναπτυχθούν. Κάνοντας όξινα τα ούρα με τη λήψη ασκορβικού οξέος, καταπολεμάμε τη μόλυνση.

 

Προτεινόμενα συμπληρώματα VIOGENESIS

Systemic Vitamin C Plus 915 mg https://www.viogenesis.gr/product/systemic-vitamin-c-plus-mh-eni-c-915mg-120tabs/

Vitamin C Time Release Original 732,6 mg https://www.viogenesis.gr/product/vitamin-c-time-release/

Συμπλήρωμα διατροφής

Βιταμίνη C μη όξινης μορφής ενισχυμένη με άλφα λιποϊκό οξύ και πανίσχυρα αντιοξειδωτικά

Αρωγός του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοιμώξεις, μετεγχειρητικά, καπνιστές και αθλητές

Ιδανική σύνθεση για διαβητικούς

Μοναδικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Συμπλήρωμα διατροφής

Βιταμίνη C μη όξινη βραδείας αποδέσμευσης με ρουτίνη και ψευδάργυρο

Εξασφάλιση παροχής βιταμίνης C στον οργανισμό για 12 ώρες

Υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Αρωγός του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοιμώξεις, μετεγχειρητικά, καπνιστές και αθλητές

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Wild Garlic https://www.viogenesis.gr/product/wild-garlic-60caps-vog1163/

Προβιοτικά

Τα συμπληρώματα προβιοτικών χρειάζονται για την αποκατάσταση των φιλικών βακτηριδίων. Είναι απαραίτητη η χρήση του, αν σας έχει συνταγογραφηθεί αντιβίωση.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Optima Probiotic

https://www.viogenesis.gr/product/optima-probiotic-30-enteric-coated-caps-vog1132/

Συμπλήρωμα διατροφής

Προβιοτικά πλυθησμού 22 δις

Ειδική επεξεργασία σε κενό, με απόλυτη εξασφάλιση σταθερότητας στη ποιότητα και στη δραστικότητα των βακτηριδίων μέχρι την στιγμή της κατανάλωσης

Συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία της εντερικής οδού

Αποκαθιστούν την εντερική χλωρίδα και έχουν ευεργετική δράση σε χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος

Κολλοειδής άργυρος

Ο άργυρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται μέσα στο σώμα σε ελάχιστες ποσότητες. Παλιότερα, τον ελάμβανε κάποιος μέσω της τροφής – πάντα σε μικρές ποσότητες, και αυτό γιατί αποτελούσε στοιχείο που περνούσε στην διατροφική αλυσίδα από το έδαφος. Τώρα που τα καλλιεργήσιμα εδάφη είναι πλέον φτωχά, σπάνια μπορεί να προσληφθεί ο άργυρος διατροφικά.

Η μελέτη για τις θεραπευτικές ικανότητες του αργύρου άρχισε από το 19ο αιώνα μετά από την ανακάλυψη (στα 1970 απ΄τον Γερμανό γυναικολόγο Κάρλο Κρέδε) της ισχυρής αντιμικροβιακής δράσης του νιτρικού αργυρού σε διάλυμα περιεκτικότητας 1%. Με αυτή την ανακάλυψη έδωσε την δυνατότητα να εξαλειφθεί η πυώδης βλεννόρροια καθώς και φλεγμονές των ματιών στα νεογέννητα, στα μαιευτήρια της Γερμανίας. Ουσιαστικά  απ’αυτή τη στιγμή άρχισε καινούρια εποχή στη μελέτη για προφύλαξη από τις επικίνδυνες ασθένειες, τις οποίες προκαλούν τα βακτηρίδια και οι ιοί.

Ο άργυρος, σε μορφή ενδοφλέβιας εφαρμογής χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την θεραπεία της σηψαιμικής αρθρίτιδας, ρευματοειδών καρδιοπαθειών, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, βρογχικού άσθματος, γρίπης, οξέων αναπνευστικών προβλημάτων, βρογχίτιδας, πνευμονίας και της πυώδους σηψαιμικής μόλυνσης. Εσωτερικά, για τη θεραπεία γαστρίτιδας, φλεγμονών και έλκους του γαστρεντερικού σωλήνα και εξωτερικά, για την θεραπεία αφροδισίων νοσημάτων, πυωδών πληγών και εγκαυμάτων.

Ο κολλοειδής άργυρος διαθέτει ένα ειδικό ταλέντο να σκοτώνει τα μικρόβια και να τα κρατά έξω από το κυκλοφοριακό σας σύστημα.

Όταν διασκορπίζεται σε ιονισμένο νερό, ο κολλοειδής άργυρος απορροφάται από τα βακτήρια στις κυτταρικές μεμβράνες. Από εδώ, αρχίζει να αποικοδομεί τα παθογόνα βακτήρια από μέσα προς τα έξω. Οι ζωτικές λειτουργίες που κρατούν ένα κύτταρο βακτηρίου «ζωντανό» σταματούν όταν απορροφάται το νανοσωματίδιο αργύρου, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηρίδια δεν μπορούν να αντέξουν την επίθεση. Γι’ αυτό τον λόγο μερικοί εναλλακτικοί γιατροί στο εξωτερικό υποστηρίζουν ότι ο κολλοειδής άργυρος μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει καλύτερη θεραπεία μιας απλής ουρολοίμωξης από ό, τι τα αντιβιοτικά.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Colloidal Silver 0.001 micron

https://www.viogenesis.gr/product/colloidal-silver-0-001-micron-25ppm-300ml-vog1187/

Υψηλής καθαρότητας διάλυμα κολλοειδούς αργύρου με υψηλό ποσοστό ενεργών ιόντων

Ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιιική δράση

Μέσο μοριακό μέγεθος 0,001 micron

Συστατικά: απεσταγμένο νερό, καθαρός άργυρος (καθαρότητα πάνω από 99,99%)

Ευχαριστούμε τον διατροφοπαθητικό-συγγραφέα Μάριο Δημόπουλο για τη συγγραφή του παρόντος άρθρου

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ VIOGENESIS

Αν η μνήμη σας δεν είναι τόσο καλή όσο ήταν, η συγκέντρωσή σας είναι χαλαρή και ο το μυαλό σας δεν είναι διαυγές και οξύ, μπορεί να είστε ένα άλλο θύμα της ευρέως διαδεδομένης επιδημίας εγκεφαλικού μαρασμού. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να αποτυγχάνετε να φτάσετε την πλήρη δυνατότητά σας για νοητική υγεία. Στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της μνήμης. Αυτό μειώνει τη γνωστική σας ικανότητα σε πολύ νεαρή ηλικία και μπορεί να αποτελεί αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη νόσου του Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή σας.

Τα καλά νέα είναι ότι η νοητική έκπτωση δεν είναι αναπόφευκτη και μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη σας και τη νοητική σας εγρήγορση σε κάθε ηλικία.

Η εταιρεία VIOGENESIS έχει μια ποικιλία διατροφικών συμπληρωμάτων που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη σας και να συμβάλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Φωσφατιδυλοσερίνη

Η φωσφατιδυλοσερίνη είναι ένα φωσφολιπίδιο, ένα μόριο που περιέχει τόσο οργανικές ενώσεις όσο και λιπαρά οξέα και είναι σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η φωσφατιδυλοσερίνη μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, κάτι που συμπίπτει με την απώλεια της ικανότητας να θυμάται κανείς τόσο αποτελεσματικά. Η φωσφατιδυλοσερίνη βοηθά στην εξασφάλιση της λειτουργίας της μνήμης. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, υπάρχει πιθανότητα ότι η κατάθλιψη, και κυρίως η κατάθλιψη που σχετίζεται με την ηλικία , μπορεί να συνδέεται με την πτώση της στάθμης της φωσφατιδυλοσερίνης. Η κύρια χρήση της φωσφατιδυλοσερίνης είναι η θεραπεία της κατάθλιψης και/ή εξασθενημένη νοητική λειτουργία στους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει φωσφατιδυλοσερίνη στη θεραπεία της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωστικής μείωσης, της νόσου του Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης, και τα αποτελέσματα όλων των μελετών είναι καλά.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Brain Active https://www.viogenesis.gr/product/brain-active-30tabs-vog0746/

Συμπλήρωμα διατροφής

Ολοκληρωμένη φόρμουλα ενίσχυσης μνήμης με Bacopa Monnieri.

Συμβάλει στην υψηλή απόδοση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Ιδανικό για άτομα με υψηλές πνευματικές απαιτήσεις.

Συμβάλει στην πρόληψη εκφυλιστικών καταστάσεων του νευρικού συστήματος, στη νόσο του Alzheimer, γεροντική άνοια.

Ενισχύει τις εγκεφαλικές επιδόσεις.

Μπακόπα μονιέρι (Bacopa monnieri)

Το bacopa monnieri, κοινώς γνωστό ως υδροΰσσωπος, είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά στην Αγιουρβέδα (στην παραδοσιακή ινδική ιατρική). Στην Ινδία είναι γνωστό ως brahmi. Η λήψη του bacopa monnieri έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την νόηση, μέσω της μείωσης του άγχους. Είναι επίσης αποτελεσματικό για τη βελτίωση του σχηματισμού μνήμης. Αν και οι επιπτώσεις αυτού του είδους έχουν συνήθως μελετηθεί σε ηλικιωμένους ασθενείς, το bacopa monnieri φαίνεται ότι επηρεάζει και τους νέους, καθιστώντας το ένα χρήσιμο νευροπροστατευτικό.

Το bacopa monnieri θα μπορούσε να αυξήσει ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να προστατεύσει τα κύτταρα του εγκεφάλου από τα χημικά που εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλισμάτων Bacopa βελτιώνει τη μνήμη σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης η λήψη εκχυλισμάτων Bacopa φαίνεται ότι βελτιώνει τη μνήμη και τον οπτικο-κινητικό συντονισμό (συντονισμό χεριού-ματιού) σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών.

Οι δραστικές ενώσεις του bacopa, γνωστές ως bacosides, αρχίζουν να αξιολογούνται για τις επιδράσεις τους στον εγκέφαλο και γενικότερα στην ανθρώπινη υγεία. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις του bacopa επηρεάζουν θετικά τα εγκεφαλικά κύτταρα που παρακινούν την αναγέννηση των ιστών του εγκεφάλου.

Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν μια διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) δοκιμή 12 εβδομάδων χρησιμοποιώντας δόση του εκχυλίσματος bacopa (300 mg ημερησίως) που περιέχει 55 % συνδυασμού bacosides. 46 υγιείς εθελοντές (ηλικίας 18-60) επιλέχθηκαν τυχαία και ομοιόμορφα χωρίστηκαν σε ομάδες θεραπείας και εικονικού φαρμάκου (placebo). Στο τέλος της μελέτης των 12 εβδομάδων, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στη λεκτική μάθηση, στην παγίωση της μνήμης και στην ταχύτητα της πρώιμης επεξεργασίας πληροφοριών στην ομάδα θεραπείας με σύγκριση με το placebo. Αυτές οι επιδράσεις δεν παρατηρήθηκαν κατά την έναρξη ή στις πέντε εβδομάδες. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποδοθούν στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες bacopa ή/και στην επίδρασή της στην χολινεργικών συστημάτων.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Brain Active

https://www.viogenesis.gr/product/brain-active-30tabs-vog0746/

Συμπλήρωμα διατροφής

Ολοκληρωμένη φόρμουλα ενίσχυσης μνήμης με Bacopa Monnieri.

Συμβάλει στην υψηλή απόδοση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Ιδανικό για άτομα με υψηλές πνευματικές απαιτήσεις.

Συμβάλει στην πρόληψη εκφυλιστικών καταστάσεων του νευρικού συστήματος, στη νόσο του Alzheimer, γεροντική άνοια.

Ενισχύει τις εγκεφαλικές επιδόσεις.

Γκίνγκο μπιλόμπα

Το εκχύλισμα γκίνγκο μπιλόμπα που είναι τιτλοδοτημένο να περιέχει 24% φλαβονογλυκοσίδες γκίνγκο έχει δείξει σημαντικό όφελος στην αντιμετώπιση πολλών περιπτώσεων άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Παράλληλα με την ικανότητα του γκίνγκο μπιλόμπα να αυξάνει τη λειτουργική ικανότητα του εγκεφάλου, έχει επίσης φανεί ότι ομαλοποιεί τους υποδοχείς ακετυλοχολίνης στον ιππόκαμπο (την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται περισσότερο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ) σε ηλικιωμένα ζώα, αυξάνει τη χολιγερνική διαβίβαση και αντιμετωπίζει πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το γκίνγκο μπιλόμπα αντιστρέφει ή καθυστερεί τη νοητική επιδείνωση στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychopharmacoly το γκίνγκο μπιλόμπα έδειξε σημαντικό όφελος. Σε μια μελέτη, σε 216 ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ ή με άνοια που προκαλείται από πολλαπλά μικροεγκεφαλικά δίνονταν είτε 240 mg εκχυλίσματος γκίνγκο μπιλόμπα είτε εικονικό φάρμακο (placebo) για 24 εβδομάδες. Τα δεδομένα από τους 156 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη μελέτη έδειξαν ξεκάθαρα ότι το εκχύλισμα γκίνγκο μπιλόμπα ήταν πολύ χρήσιμο και στις δυο μορφές άνοιας.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Brain Active

https://www.viogenesis.gr/product/brain-active-30tabs-vog0746/

Συμπλήρωμα διατροφής

Ολοκληρωμένη φόρμουλα ενίσχυσης μνήμης με Bacopa Monnieri.

Συμβάλει στην υψηλή απόδοση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Ιδανικό για άτομα με υψηλές πνευματικές απαιτήσεις.

Συμβάλει στην πρόληψη εκφυλιστικών καταστάσεων του νευρικού συστήματος, στη νόσο του Alzheimer, γεροντική άνοια.

Ενισχύει τις εγκεφαλικές επιδόσεις.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει γίνει δημοφιλές στο εξωτερικό ως μια καλή «φυσική θεραπεία» ανάρρωσης από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Για παράδειγμα, όταν η γιατρός Dr. Mary Newport αντέστρεψε τα συμπτώματα του άντρα της που έπασχε από νόσο του Αλτσχάιμερ μετά από μόλις δύο εβδομάδες από την προσθήκη λαδιού καρύδας στη διατροφή του, η είδηση άρχισε να μοιράζεται από χιλιάδες άτομα στο διαδίκτυο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτή η ανέκδοτη μαρτυρία φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, στο Journal of Alzheimer Disease, με τίτλο, «Το λάδι της καρύδας εξασθενεί τις επιδράσεις του  βήτα αμυλοειδούς σε νευρώνες του φλοιού του εγκεφάλου σε εργαστηριακή (in vitro) έρευνα» . Η μελέτη αυτή, που έγινε από το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του τομέα ιατρικής του πανεπιστημίου Memorial του Newfoundland στον Καναδά, προσφέρει πειραματική υποστήριξη σε ένα συσσωρευμένο σώμα ανέκδοτων αναφορών ότι το λάδι καρύδας μπορεί να ανακουφίσει και/ή να προκαλέσει υποχώρηση στα γνωστικά ελλείμματα που σχετίζονται με τη γήρανση και με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Ένας από τους τρόπους που το λάδι της καρύδας μπορεί να «διασώσει»  τους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ είναι με την αντιμετώπιση της μεταβολική διαταραχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την πάθηση, μια κατάσταση γνωστή ως «διαβήτης τύπου 3». Καθώς ο εγκέφαλος γερνά, γίνεται όλο και πιο ανθεκτικός στην ινσουλίνη, και επομένως ανίκανος να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη αποτελεσματικά για να πετύχει τις σημαντικές ενεργειακές του ανάγκες – εξ ου και η μεταφορά «διαβήτης τύπου 3». Ευτυχώς, η φύση έχει επινοήσει μια εναλλακτική πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλο που είναι ανεξάρτητη από τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης και του σηματοδοτικού συστήματος της ινσουλίνης, και αυτή η εναλλακτική πηγή είναι η χρήση κετοσωμάτων. Το λάδι καρύδας παρέχει το υπόστρωμα για την άμεση παραγωγή αυτών των κετοσωμάτων, επιτρέποντας σημαντικές ποσότητες να παραχθούν μέσα σε λίγα μόνο λεπτά μετά την κατανάλωση του λαδιού.

Ας αναφερθούμε τώρα στη μελέτη σε ανθρώπους, για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως. Μια πρωτοποριακή μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurobiology of Aging (Νευροβιολογία της Γήρανσης) βρήκε ότι η χορήγηση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου (MCT), του βασικού τύπου λίπους που βρίσκεται στο λάδι καρύδας, βελτίωσε σχεδόν αμέσως τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγάλης ηλικίας με διαταραχές μνήμης, και αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε αμέσως, μόνο με μια δόση αυτού του λίπους της καρύδας.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Kokosol Bio

https://www.viogenesis.gr/product/kokosoel-bio-500ml-454gr-vog4713/

Ωμέγα-3 ιχθυελαίου

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται κυρίως στα ψάρια και τα ιχθυέλαια, έχει συνδεθεί με τη γνωστική λειτουργία. Το DHA αποτελεί το 30-50% της συνολικής περιεκτικότητας του ανθρωπίνου εγκεφάλου σε λιπαρά οξέα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την έκκριση του βήτα αμυλοειδούς και ότι αυξήσουν τα επίπεδα της φωσφατιδυλοσερίνης. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τα πρώιμα στάδια του σχηματισμού νευροϊνιδικών κόμβων και να μειώνουν την ανάπτυξη αμυλοειδούς πλάκας.

 

Προτεινόμενα προϊόντα VIOGENESIS Omega 3 https://www.viogenesis.gr/product/omega-3-fish-oil-3-910mg-120caps-vog6512/
https://www.viogenesis.gr/product/omega-3-fish-oil-3-viogenesis-910mg-60caps-vog1422/

Krill oil Superba https://www.viogenesis.gr/product/krill-oil-krill-500mg-60caps-vog1170/

Συμπλήρωμα διατροφής

Γαστροανθεκτικά μοριακώς απεσταγμένα Ω-3

Ενισχύει της νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου

Πραστατεύει το κυτταρικό τοίχωμα. Βοηθά στη μείωση των τριγλικεριδίων.

Ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συμπλήρωμα διατροφής

Γαστροανθεκτικά μοριακώς απεσταγμένα Ω-3

Ενισχύει της νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου

Πραστατεύει το κυτταρικό τοίχωμα. Βοηθά στη μείωση των τριγλικεριδίων.

Ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συμπλήρωμα διατροφής

Πατενταρισμένο έλαιο Krill Superba υψηλής απόδοσης και βιοδιαθεσιμότητας.

Ω3 λιπαρά οξέα με ασταξανθίνη σε μορφή φωσφολιπιδίων για μέγιστη απορρόφηση.

Ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Προστατεύει το κυτταρικό τοίχωμα.

Βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Ισχυρή αντιγλεγμονώση δράση. Πραστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα αποδείξεων ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων έχουν έλλειψη σε μια ή περισσότερες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Δεδομένου του σημαντικού ρόλου της θειαμίνης και των άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β στη φυσιολογική ανθρώπινη φυσιολογία, ιδιαίτερα στην καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία, η λήψη συμπληρωμάτων του συμπλέγματος Β αποδεικνύεται ότι έχει αξία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η νόσος του Αλτσχάιμερ πιθανόν να είναι το αποτέλεσμα χρόνιας χαμηλής πρόσληψης διατροφικών θρεπτικών συστατικών. Ανάμεσα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο. Η θειαμίνη ασκεί φαρμακολογικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, μιμείται την ακετυλοχολίνη, τον σημαντικό νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη μνήμη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια άλλη σημαντική βιταμίνη που συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι η βιταμίνη Β12. Έλλειψη της Β12 συντελεί σε εξασθενημένη νευρική λειτουργία, που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αίσθηση καψίματος στα πόδια, καθώς και εξασθενημένη νοητική λειτουργία, η οποία στους ηλικιωμένους μπορεί να μιμηθεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή στους ηλικιωμένους και είναι μια σημαντική αιτία κατάθλιψης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Μια μελέτη περισσότερων από 6.000 ανθρώπους, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1993 και 2002, διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα της διατροφικής νιασίνης (βιταμίνης Β3) προστάτεψαν κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Vitamin B-Complex

https://www.viogenesis.gr/product/vitamin-b-complex-b-60caps/

Συμπλήρωμα διατροφής

Σύμπλεγμα βιταμινών Β και εκχυλίσματα βοτάνων

Υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και απορρόφησης

Βοηθά στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συτήματος

Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και στην γνωστική διαδικασία

Ψευδάργυρος

Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι μια από τις πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις στους ηλικιωμένους και έχει προταθεί ότι είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου έχει δείξει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη, σε 10 ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ δίδονταν 27 mg ψευδαργύρου (ως zinc aspartate) καθημερινά. Μόνο δύο ασθενείς δεν έδειξαν βελτίωση στη μνήμη, στην κατανόηση, στην επικοινωνία και στην κοινωνική επαφή.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Zinc Γλυκονικός ψευδάργυρος

https://www.viogenesis.gr/product/zinc-30mg-120tabs/

Συμπλήρωμα διατροφής

Ψευδάργυρος γλουκονικής μορφής

Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του δέρματος

Συμβάλλει στην παραγωγή υγειών σπερματοζωαρίων και την υγεία του προστάτη

Έχειυψηλή αντιοξειδωτική δράση

 

Βιταμίνη Ε (Τοκοτριενόλες)

Μια μέθοδος με την οποία η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχει να κάνει με τη σχέση της με την απολιποπρωτεΐνη Ε4 (apoE4), το γονίδιο που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι, σε άτομα με φαινότυπο apoΕ4, τα μειωμένα αντιοξειδωτικά αμυντικά συστήματα στους νευρώνες μπορούν να αυξήσουν την οξειδωτική βλάβη. Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από μεγάλες ποσότητες επαγώγιμης συνθετάσης του οξειδίου του αζώτου (inducible nitric oxide synthase) , ενός προ-οξειδωτικού που έχει συνδεθεί με την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να την καταπολέμησει το βήτα αμυλοειδές που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες, ένα χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Vitamin E Tocotrienols

https://www.viogenesis.gr/product/vitamin-e-tocotrienols-60caps-vog4744/

Συμπλήρωμα διατροφής

Κάψουλες τοκοτριενόλης με αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση

Τα συμπληρώματα τοκοτριενολών μειώνουν τη χοληστερίνη και την LDL (τη λεγόμενη κακή χοληστερίνη).

Οι τοκοτριενόλες λαμβάνονται επίσης για την καταπολέμηση της γήρανσης, τις φραγμένες αρτηρίες, την πρόληψη του εγκεφαλικού, της νόσου του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.

Εξάγεται από καρπό κόκκινου αφρικανικού φοίνικα (Elaeis guineesis) και όχι από πίτουρο ρυζιού

Βιταμίνη D3

Η βιταμίνη D παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εγκεφαλική υγεία, στην ανοσοποιητική λειτουργία και στη φλεγμονή. Η βιταμίνη D επηρεάζει την έκφραση πάνω από 913 γονιδίων. Η ευρεία κατανομή των υποδοχέων της βιταμίνης D στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για τη σημασία της βιταμίνης D στη νευρολογική λειτουργία. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κάθαρση του βήτα αμυλοειδούς κατά μήκος του αιματοεγκεφαλικού φραγμού προωθείται από κατάλληλα επίπεδα βιταμίνης D. Ανάμεσα σε σχεδόν 500 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια, οι γυναίκες που ήταν στο υψηλότερο πεμπτημόριο (1/5ο) για την πρόσληψη βιταμίνης D είχαν μείωση κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ σε ποσοστό πάνω από 75% σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν στο χαμηλότερο πεμπτημόριο.

 

Προτεινόμενο συμπλήρωμα VIOGENESIS Vitamin D3 Active

https://www.viogenesis.gr/product/vitamin-d-3-active-d-3-1000iu-100tabs-vog0944/

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τα αποτελέσματα σε διάφορες νευροεκφυλιστικές διαταραχές που περιλαμβάνουν απώλεια της μιτοχονδριακής λειτουργίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα του συνενζύμου Q10 μεταβάλλονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, και τα συμπληρώματα του συνενζύμου Q10 έχουν προταθεί ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 102 ασθενείς με Αλτσχάιμερ, ένα ανάλογο CoQ10 βελτίωσε τη μνήμη, την προσοχή και τη συμπεριφορά σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

 

Προτεινόμενο συμπληρώματα VIOGENESIS Ubiquinol QH Kaneka https://www.viogenesis.gr/product/ubiquinol-qh-kaneka-qh-kaneka-60softgels-vog4799/

Συμπλήρωμα διατροφής

Κάψουλες Ουμπικινόλης QH Kaneka

Η Kaneka QH Ubiquinol είναι η ενεργός, μη οξειδωμένη μορφή του CoQ10

Προωθεί την κυτταρική παραγωγή ενέργειας στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τον μυϊκό ιστό

Παρέχει ανώτερη καρδιαγγειακή και αντιοξειδωτική υποστήριξη

Βοηθά στη στήριξη των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, προάγοντας την υγιή ροή του αίματος σε όλο το σώμα

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Δεν υπάρχει κάποια καλή θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οπότε η πρόληψή της είναι το πιο σημαντικό που μπορεί να γίνει. Η κουρκουμίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη ουσία, διότι έχει φανεί ότι διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή και η οξειδωτική βλάβη παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όπως γνωρίζουμε, η κουρκουμίνη καταπολεμά και τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη. Ένα κύριο χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι η συσσώρευση αμυλοειδών πλακών (πρωτεινικών συμπλεγμάτων). Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη βοηθά στον καθαρισμό αυτών των πλακών.

 

Προτεινόμενο συμπληρώματα VIOGENESIS Bio Curcuma https://www.viogenesis.gr/product/curcuma-bio-90caps/

Συμπλήρωμα διατροφής

Βιολογικός κουρκουμάς με βιοπερίνη για μέγιστη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα

Ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Καθαρά φυτικό σκεύασμα για υποστήριξη της λειτουργίας του ήπατος, βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων

Ευχαριστούμε τον διατροφοπαθητικό-συγγραφέα Μάριο Δημόπουλο για τη συγγραφή του παρόντος άρθρου

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών