ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Διαχείριση βάρους: Θέτοντας τα θεµέλια

Του Ευάγγελου Κηρηθρά

Επιστηµονικού Διευθυντή της VioGenesis

 

Η λέξη «δίαιτα» πηγάζει από την αρχαία ελληνική γλώσσα και εκφράζει έναν ολιστικό τρόπο ζωής, που δεν περιορίζεται µόνο στη διατροφή ή την απώλεια βάρους, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής µας – εργασία, ύπνος, σχέσεις, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, φυσική δραστηριότητα, και τον χώρο που ζούµε. Από την αρχαία ελληνική ρίζα «διαιτώµαι», που σηµαίνει να ζω µε έναν συγκεκριµένο και ορθό τρόπο, η «δίαιτα» αντικατοπτρίζει µια ζωή όχι µόνο σωµατικά υγιή, αλλά και ψυχικά ισορροπηµένη. Δεν αφορά απλώς σε συγκεκριµένες οδηγίες διατροφής, αλλά στην ουσία είναι ο τρόπος µε τον οποίο ζούµε καθηµερινά, η σχέση µας µε το φαγητό και οι επιλογές που κάνουµε που επηρεάζουν την υγεία µας, το βάρος µας, και την γενικότερη ευεξία µας. Η επιλογή του σωστού τρόπου ζωής (δίαιτας) προϋποθέτει να βρούµε αυτό που µας ταιριάζει προσωπικά, αυτό που µας κάνει να αισθανόµαστε καλά και παράλληλα να προστατεύει και να προάγει την υγεία µας.

 

Καθώς το ηµερολόγιο στρέφεται προς τους θερµότερους µήνες, η προσµονή του καλοκαιριού φέρνει µαζί της την επιθυµία σε πολλούς να δείχνουν και να αισθάνονται καλύτερα. Η προετοιµασία για το καλοκαίρι δεν είναι απλώς να αποκτήσετε ένα σώµα έτοιµο για την παραλία. είναι ένα ολοκληρωµένο ταξίδι προς την ενίσχυση της υγείας, της ευεξίας και της αυτοπεποίθησης. Αυτή η περίοδος που οδηγεί στο καλοκαίρι προσφέρει µια µοναδική ευκαιρία να εστιάσετε στον εαυτό σας, θέτοντας και επιτυγχάνοντας στόχους που αντικατοπτρίζουν τη δέσµευση για προσωπική υγεία και ευτυχία.

Η έναρξη αυτού του ταξιδιού απαιτεί µια ολιστική προσέγγιση που υπερβαίνει την παραδοσιακή εστίαση στη διατροφή και την άσκηση µόνο. Αποτελείται από µια πολύπλευρη στρατηγική που περιλαµβάνει διαχείριση βάρους, τακτική σωµατική δραστηριότητα, υιοθέτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής, συµµετοχή σε αποτελεσµατικές διαδικασίες αποτοξίνωσης και ενσωµάτωση στοχευµένων συµπληρωµάτων για την υποστήριξη και ενίσχυση των φυσικών λειτουργιών του σώµατος. Αυτή η ολοκληρωµένη προσέγγιση διασφαλίζει όχι µόνο την επίτευξη άµεσων αισθητικών στόχων, αλλά προωθεί επίσης µακροπρόθεσµα οφέλη για την υγεία, θέτοντας τα θεµέλια για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που εκτείνεται πέρα από τους καλοκαιρινούς µήνες.

Η διαχείριση βάρους και η άσκηση είναι θεµελιώδες στοιχείο σε αυτό το ταξίδι, εστιάζοντας στη δηµιουργία µιας ισορροπηµένης και βιώσιµης ρουτίνας που προάγει την απώλεια λίπους, ενώ παράλληλα χτίζει και διατηρεί τη µυϊκή µάζα. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαµβάνει επαρκή ύπνο, διαχείριση του στρες και θρεπτική διατροφή, υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες βελτιστοποιώντας τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης και ανάπτυξης του σώµατος. Η αποτοξίνωση βοηθά περαιτέρω στον καθαρισµό του σώµατος από τις τοξίνες, ενισχύοντας τη µεταβολική αποτελεσµατικότητα και τη συνολική ευεξία. Τέλος, τα στοχευµένα συµπληρώµατα διαδραµατίζουν κρίσιµο ρόλο στην κάλυψη των διατροφικών κενών, στην υποστήριξη των µεταβολικών οδών και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οργανισµού, διασφαλίζοντας ότι αντιµετωπίζεται κάθε πτυχή της υγείας.

Καθώς ξεκινάµε µαζί αυτό το ταξίδι, στόχος µας είναι να σας παρέχουµε έναν ολοκληρωµένο οδηγό που σας δίνει τη δυνατότητα να λαµβάνετε εύστοχες αποφάσεις σχετικά µε την υγεία και τον τρόπο ζωής σας. Μέσα από ένα µείγµα επιστηµονικών πηγών και πρακτικών συµβουλών, στοχεύουµε να αποµυθοποιήσουµε τη διαδικασία προετοιµασίας για το καλοκαίρι, διασφαλίζοντας ότι είστε εξοπλισµένοι µε τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία  του σώµατός σας. Είτε ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης ή απλά να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αυτός ο οδηγός έχει σχεδιαστεί για να σας υποστηρίζει σε κάθε βήµα, διασφαλίζοντας ότι όταν φτάσει το καλοκαίρι, θα αισθάνεστε σίγουροι, ανανεωµένοι και έτοιµοι  να απολαύστε κάθε στιγµή.

 

Ο ακρογωνιαίος λίθος της προετοιµασίας για ένα πιο υγιεινό καλοκαίρι και η επίτευξη ενός υγιέστερου σώµατος βρίσκεται στην αποτελεσµατική διαχείριση βάρους. Αυτό συνεπάγεται µια σκόπιµη και στοχαστική προσέγγιση, διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι που τίθενται δεν είναι µόνο φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί και βιώσιµοι. ∆είτε πώς µπορείτε να ενεργήσετε σε αυτήν την κρίσιµη φάση:

 

Ο καθορισµός του στόχου

 • Ρεαλιστικοί στόχοι: Ξεκινήστε καθιερώνοντας σαφείς, εφικτούς στόχους απώλειας βάρους ή συντήρησης. Είναι σηµαντικό να θέσετε στόχους που είναι συγκεκριµένοι, µετρήσιµοι, επιτεύξιµοι, σχετικοί και χρονικά δεσµευµένοι (SMART). Για παράδειγµα, ο στόχος να χάσετε 0,5 -1 κιλό την εβδοµάδα θεωρείται ασφαλής και βιώσιµος.
 • Εξατοµικευµένοι στόχοι: Προσαρµόστε τους στόχους σας ώστε να ταιριάζουν µε τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας και το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Θυµηθείτε, το ταξίδι είναι προσωπικό και η επιτυχία µετριέται µε την πρόοδο, όχι την τελειότητα.

 

Διατροφικές Αλλαγές

Μια ισορροπηµένη, θρεπτική διατροφή είναι το θεµέλιο της καλής υγείας και της αποτελεσµατικής διαχείρισης βάρους. ∆είτε πώς µπορείτε να βελτιστοποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες για καλύτερα αποτελέσµατα:

 • Ισορροπία και ποικιλία: ∆ώστε προτεραιότητα σε µια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δηµητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά τα τρόφιµα παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και ενέργεια για να τροφοδοτήσουν το σώµα και το µυαλό σας.
 • Έλεγχος µερίδων: Η εκµάθηση της διαχείρισης του µεγέθους της µερίδας µπορεί να επηρεάσει σηµαντικά τη διαχείριση του βάρους. Χρησιµοποιήστε µικρότερα πιάτα, διαβάστε τις ετικέτες των τροφίµων και κατανοήστε τα µεγέθη µερίδων για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.
 • Ενυδάτωση: Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ζωτικής σηµασίας για την υγεία και µπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους προάγοντας τον κορεσµό και ενισχύοντας τις µεταβολικές λειτουργίες. Επιδιώξτε να καταναλώσετε τουλάχιστον 8 ποτήρια την ηµέρα ή περισσότερα αν είστε δραστήριοι ή ζείτε σε ζεστό κλίµα.
 • Ενσυνείδητη διατροφή: ∆ώστε προσοχή στο τι τρώτε και απολαύστε κάθε µπουκιά. Αυτή η πρακτική βοηθά στη µείωση της υπερκατανάλωσης τροφής βελτιώνοντας τη σύνδεσή σας µε το φαγητό και την απόλαυσή του.

 

Στρατηγικές Συµπεριφοράς

Η αλλαγή συµπεριφοράς είναι εξίσου σηµαντική µε την αλλαγή της ίδιας της διατροφής. Ακολουθούν στρατηγικές που θα βοηθήσουν στη διατήρηση αυτών των διατροφικών αλλαγών:

 • Ηµερολόγιο τροφίµων: Κρατήστε καθηµερινό ηµερολόγιο µε αυτά που τρώτε και πίνετε. Αυτή η πρακτική µπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά µε τις διατροφικές συνήθειες και να βοηθήσει στον εντοπισµό περιοχών προς βελτίωση.
 • Mindful Eating: Ασχοληθείτε πλήρως µε την εµπειρία του φαγητού. ∆ώστε προσοχή στη γεύση, την υφή και το άρωµα του φαγητού σας και ακούστε τα σηµάδια πείνας και πληρότητας του σώµατός σας.
 • Δίκτυα υποστήριξης: Μοιραστείτε τους στόχους σας µε φίλους, την οικογένειά σας ή εγγραφείτε σε µια οµάδα υποστήριξης. Η κοινωνική υποστήριξη µπορεί να ενισχύσει τα κίνητρα, την υπευθυνότητα και την ανθεκτικότητα σε δύσκολες στιγµές.

Η εφαρµογή αυτών των στρατηγικών απαιτεί υποµονή, επιµονή και θετική νοοτροπία. Θυµηθείτε, η διαχείριση βάρους είναι ένα ταξίδι, όχι ένα σπριντ. Πρόκειται για πιο υγιεινές επιλογές που µπορούν να διατηρηθούν µακροπρόθεσµα, όχι µόνο για το καλοκαίρι. Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, κάνοντας διατροφικές αλλαγές και υιοθετώντας αποτελεσµατικές στρατηγικές συµπεριφοράς, βάζετε γερά θεµέλια για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, θέτοντας τις βάσεις για ένα καλοκαίρι όπου αισθάνεστε αυτοπεποίθηση και αναζωογόνηση.

 

Άσκηση

Η σωµατική δραστηριότητα είναι ένα βασικό συστατικό µιας ολιστικής προσέγγισης για την υγεία, ιδιαίτερα στην αναζήτηση ενός πιο υγιούς σώµατος και βελτιωµένης ευεξίας. Η δηµιουργία ενός σχήµατος άσκησης που είναι ταυτόχρονα ευχάριστο και βιώσιµο είναι ζωτικής σηµασίας για τη µακροπρόθεσµη επιτυχία. ∆είτε πώς µπορείτε να δηµιουργήσετε µια αποτελεσµατική ρουτίνα άσκησης:

 

Δηµιουργία ρουτίνας

 • Η απόλαυση είναι το κλειδί: Η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που απολαµβάνετε και µπορείτε να συνεχίσετε µε την πάροδο του χρόνου. Είτε πρόκειται για περπάτηµα, ποδηλασία, κολύµπι ή οµαδικά µαθήµατα γυµναστικής, επιλέξτε δραστηριότητες που ανυποµονείτε να κάνετε.
 • Συνέπεια πέρα από την ένταση: Σύµφωνα µε την Αµερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά µέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδοµάδα. Μπορείτε να το χωρίσετε σε µικρότερες, πιο διαχειρίσιµες συνεδρίες—όπως 30 λεπτά την ηµέρα, πέντε ηµέρες την εβδοµάδα—για να ταιριάζει στο πρόγραµµά σας και να διατηρήσετε το κίνητρο.
 • Ανακατέψτε: Ενσωµατώστε διαφορετικούς τύπους δραστηριοτήτων για να διατηρήσετε τη ρουτίνα σας ενδιαφέρουσα και να δουλέψετε διάφορες µυϊκές οµάδες. Αυτή η προσέγγιση όχι µόνο αποτρέπει την πλήξη, αλλά µπορεί επίσης να µειώσει τον κίνδυνο τραυµατισµού και να βελτιώσει τη συνολική φυσική κατάσταση.
 • Ορίστε ένα πρόγραµµα: Προγραµµατίστε τις προπονήσεις σας όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε σηµαντικό ραντεβού. Ορίζοντας συγκεκριµένες ώρες για άσκηση, είναι πιο πιθανό να τηρήσετε τη ρουτίνα σας και να πετύχετε τους στόχους σας.

 

Προπόνηση δύναµης

Το χτίσιµο µυών είναι ένα πρόγραµµα που συχνά παραβλέπεται αλλά παραµένει ουσιαστικό µέρος ενός ισορροπηµένου προγράµµατος άσκησης. ∆είτε γιατί και πώς να ενσωµατώσετε την προπόνηση δύναµης:

 • Χτίζει τους µύες, ενισχύει το µεταβολισµό: Οι ασκήσεις ενδυνάµωσης, όπως η άρση βαρών, οι προπονήσεις µε ζώνη αντίστασης ή οι ασκήσεις µε βάρος σώµατος, βοηθούν στην οικοδόµηση µυϊκής µάζας. Περισσότερη µυϊκή µάζα µπορεί να ενισχύσει το µεταβολισµό, καθιστώντας ευκολότερη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
 • Τουλάχιστον δύο ηµέρες την εβδοµάδα: Στόχος να συµπεριλάβετε ασκήσεις ενδυνάµωσης στη ρουτίνα σας τουλάχιστον δύο ηµέρες την εβδοµάδα. Βεβαιωθείτε ότι στοχεύετε σε όλες τις κύριες µυϊκές οµάδες, συµπεριλαµβανοµένων των ποδιών, των γοφών, της πλάτης, της κοιλιάς, του στήθους, των ώµων και των χεριών.
 • Προοδευτική υπερφόρτωση: Για να συνεχίσετε να χτίζετε δύναµη, αυξήστε σταδιακά το βάρος, τον αριθµό των επαναλήψεων ή την ένταση των ασκήσεων ενδυνάµωσης. Αυτή η αρχή, γνωστή ως προοδευτική υπερφόρτωση, εξασφαλίζει συνεχή βελτίωση και αποφεύγει τα σκαµπανευάσµατα.
 • Ξεκούραση και αποθεραπεία: Αφήστε χρόνο για µυϊκή αποκατάσταση µεταξύ των προπονήσεων ενδυνάµωσης. Αυτή η περίοδος ανάπαυσης είναι κρίσιµη για την ανάπτυξη των µυών και αποτρέπει τους τραυµατισµούς από υπερβολική χρήση. Συνήθως, συνιστάται η ανάπαυση κάθε µυϊκής οµάδας για 48 ώρες πριν την εκ νέου άσκηση. Η ενσωµάτωση ασκήσεων αερόβιας και ενδυνάµωσης στη ρουτίνα σας προσφέρει ολοκληρωµένα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωµένη καρδιαγγειακή υγεία, ισχυρότερους µύες, καλύτερη ευελιξία και ισορροπία και βελτιωµένη ψυχική υγεία. Βρίσκοντας δραστηριότητες που απολαµβάνετε και θέτοντας ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους, έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε µια συνεπή ρουτίνα άσκησης, ανοίγοντας το δρόµο για έναν πιο υγιεινό, πιο δραστήριο τρόπο ζωής ακριβώς την ώρα του καλοκαιριού.

 

Διαχείρηση του τρόπου ζωής. Επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής.

Η υιοθέτηση επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της βέλτιστης υγείας και ευεξίας. Συµπληρώνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη διατροφή και την άσκηση, δηµιουργώντας µια ολοκληρωµένη προσέγγιση για την προετοιµασία για το καλοκαίρι. Αυτό το τµήµα εστιάζει σε δύο θεµελιώδεις πτυχές ενός υγιεινού τρόπου ζωής: τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους.

 

Ύπνος

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής υγείας, ωστόσο συχνά υποτιµάται. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση, την ορµονική ισορροπία και τη συνολική σωµατική και ψυχική υγεία. Δείτε πώς µπορείτε να διασφαλίσετε ότι λαµβάνετε τον αποκαταστατικό ύπνο που χρειάζεστε:

 • Στόχος για 7-9 ώρες: Οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα. Αυτή η διάρκεια είναι η βέλτιστη για τα περισσότερα άτοµα, παρέχοντας τον απαραίτητο χρόνο για το σώµα να υποβληθεί σε διαδικασίες αποκατάστασης και αναζωογόνησης.
 • Καθιερώστε µια ρουτίνα: Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε µέρα, ακόµα και τα Σαββατοκύριακα. Ένα σταθερό πρόγραµµα ύπνου βοηθά στη ρύθµιση του εσωτερικού ρολογιού του σώµατός σας, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σας.
 • Δηµιουργήστε ένα ήρεµο περιβάλλον: Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάµαρά σας είναι ευνοϊκή για ύπνο—δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη. Επενδύστε σε ένα άνετο στρώµα και µαξιλάρια και σκεφτείτε να χρησιµοποιήσετε ωτοασπίδες, σκιές µατιών ή µηχανήµατα λευκού θορύβου εάν χρειάζεται.
 • Περιορίστε τον χρόνο οθόνης: Η έκθεση στο µπλε φως που εκπέµπεται από τις οθόνες µπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθµό σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις οθόνες τουλάχιστον µία ώρα πριν τον ύπνο και σκεφτείτε να χρησιµοποιήσετε φίλτρα µπλε φωτός στις συσκευές σας.
 • Τεχνικές χαλάρωσης: Ασχοληθείτε µε χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως το διάβασµα, το ζεστό µπάνιο ή η εξάσκηση σε ασκήσεις χαλάρωσης, για να βοηθήσετε στο να δώσετε σήµα στο σώµα σας ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε.

 

Διαχείριση άγχους

Το άγχος είναι ένα αναπόφευκτο µέρος της ζωής, αλλά το χρόνιο στρες µπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, συµπεριλαµβανοµένης της αύξησης βάρους, των διαταραχών ύπνου και του αυξηµένου κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Η εφαρµογή αποτελεσµατικών τεχνικών διαχείρισης του άγχους είναι το κλειδί:

 • Διαλογισµός: Ο διαλογισµός µπορεί να µειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη συγκέντρωση και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία. Ακόµη και λίγα λεπτά την ηµέρα µπορούν να κάνουν σηµαντική διαφορά.
 • Γιόγκα: Συνδυάζοντας σωµατικές στάσεις, ασκήσεις αναπνοής και διαλογισµό, η γιόγκα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανακουφίσετε το άγχος και να βελτιώσετε τη σωµατική και ψυχική υγεία.
 • Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής: Απλές τεχνικές βαθιάς αναπνοής µπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεµήσετε το µυαλό και να µειώσετε το άγχος. Πρακτικές όπως η τεχνική 4-7-8, όπου εισπνέετε για 4 δευτερόλεπτα, κρατάτε για 7 δευτερόλεπτα και εκπνέετε για 8 δευτερόλεπτα, µπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικές.
 • Διαχείριση χρόνου: Οργανώστε το πρόγραµµά σας για να µειώσετε την υπερφόρτωση και να δώσετε προτεραιότητα στις εργασίες. Το να µάθετε να λέτε όχι και να βάζετε όρια µπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων άγχους.
 • Συνδεθείτε µε άλλους: Το να µοιράζεστε τα συναισθήµατά σας µε φίλους, οικογένεια ή έναν επαγγελµατία µπορεί να προσφέρει συναισθηµατική υποστήριξη και να µειώσει το άγχος. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι ζωτικής σηµασίας για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας.

Η ενσωµάτωση αυτών των επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής στην καθηµερινή σας ρουτίνα µπορεί να επηρεάσει σηµαντικά τη συνολική υγεία και ευεξία σας. ∆ίνοντας προτεραιότητα στον ύπνο και διαχειρίζεστε αποτελεσµατικά το άγχος, είστε καλύτερα εξοπλισµένοι για να αντιµετωπίσετε τις προκλήσεις της καθηµερινής ζωής, διασφαλίζοντας ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόµο για την επίτευξη των στόχων υγείας και σχήµατος σώµατος για το καλοκαίρι.

 

Αποτοξίνωση

Για την επιδίωξη ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και της βέλτιστης ευεξίας, η κατανόηση και η υποστήριξη των φυσικών συστηµάτων αποτοξίνωσης του σώµατος είναι απαραίτητη. Το σώµα µας είναι εξοπλισµένο µε έναν εξελιγµένο µηχανισµό για την αποβολή των τοξινών, κυρίως µέσω του ήπατος, των νεφρών, του πεπτικού συστήµατος, του δέρµατος και των πνευµόνων. Η ενίσχυση αυτών των φυσικών διεργασιών µέσω της διατροφής, της ενυδάτωσης και των επιλογών του τρόπου ζωής µπορεί να ενισχύσει την υγεία και να βοηθήσει στην επίτευξη στόχων φυσικής κατάστασης και ευεξίας.

 

Φυσική Αποτοξίνωση

 • Συκώτι: Το συκώτι παίζει καθοριστικό ρόλο στο φιλτράρισµα των τοξινών, στη διάσπασή τους και στην προετοιµασία τους για αποβολή. Η υποστήριξη της υγείας του ήπατος µπορεί να επιτευχθεί µέσω µιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και ενώσεις όπως η σιλυµαρίνη στο γαϊδουράγκαθο.
 • Νεφρά: Αυτά τα ζωτικά όργανα φιλτράρουν το αίµα, αποµακρύνοντας τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά. Η διατήρηση της ενυδάτωσης µε άφθονο νερό υποστηρίζει τη λειτουργία των νεφρών και βοηθά στην αποτελεσµατική αποµάκρυνση των τοξινών.
 • Πεπτικό σύστηµα: Ένα υγιές έντερο βοηθά στην αποβολή των τοξινών µέσω τακτικών κινήσεων του εντέρου. Η κατανάλωση µιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες από δηµητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά µπορεί να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήµατος.
 • Δέρµα: Η εφίδρωση είναι ένας άλλος τρόπος µε τον οποίο το σώµα διώχνει τις τοξίνες. Η τακτική σωµατική δραστηριότητα και η χρήση σάουνας µπορούν να προάγουν την εφίδρωση και να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση.
 • Πνεύµονες: Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής µπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισµό των πνευµόνων από τις τοξίνες του αέρα και στην ενίσχυση της ανταλλαγής οξυγόνου.

Η υποστήριξη αυτών των συστηµάτων µέσω µιας ισορροπηµένης διατροφής, επαρκής ενυδάτωσης και συγκεκριµένων πρακτικών τρόπου ζωής διασφαλίζει ότι οι φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώµατος λειτουργούν βέλτιστα.

 

Αποφυγή Τοξινών

Ενώ υποστηρίζουµε τα φυσικά συστήµατα αποτοξίνωσης του σώµατος, είναι εξίσου σηµαντικό να ελαχιστοποιούµε την έκθεση στις τοξίνες:

 • Διατροφικές επιλογές: Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα όταν είναι δυνατόν για να µειώσετε την έκθεση σε φυτοφάρµακα. Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασµένων τροφίµων, τα οποία µπορεί να περιέχουν επιβλαβή πρόσθετα και υψηλά επίπεδα αλατιού και ζάχαρης.
 • Ποιότητα νερού: Πίνετε φιλτραρισµένο νερό για να µειώσετε την έκθεση σε πιθανούς ρύπους που βρίσκονται στο νερό της βρύσης, όπως βαρέα µέταλλα και χλώριο.
 • Προϊόντα προσωπικής φροντίδας: Επιλέξτε φυσικά ή βιολογικά προϊόντα περιποίησης και οµορφιάς για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή µε συνθετικές χηµικές ουσίες.
 • Οικιακά καθαριστικά: Χρησιµοποιήστε φυσικά προϊόντα καθαρισµού ή φτιάξτε τα δικά σας από συστατικά όπως ξύδι, µαγειρική σόδα και αιθέρια έλαια για να µειώσετε την έκθεση σε σκληρές χηµικές ουσίες.
 • Ποιότητα αέρα: Βελτιώστε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα χρησιµοποιώντας ιονιστές αέρα, διατηρώντας φυτά που µπορούν να αποτοξινώσουν τον αέρα και διασφαλίζοντας τον σωστό αερισµό στο σπίτι σας.

Υποστηρίζοντας ενεργά τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώµατος και λαµβάνοντας µέτρα για τη µείωση της έκθεσης στις τοξίνες, µπορείτε να βελτιώσετε την υγεία και την ευεξία σας, θέτοντας µια ισχυρή βάση για την επίτευξη των στόχων υγείας και φυσικής κατάστασης. Αυτή η ολοκληρωµένη προσέγγιση για την αποτοξίνωση, σε συνδυασµό µε τις στρατηγικές που περιγράφονται στη διατροφή, την άσκηση και τις επιλογές τρόπου ζωής, ανοίγει το δρόµο για έναν ζωντανό, πιο υγιή εσένα στην προετοιµασία για το καλοκαίρι και όχι µόνο.

 

Συµπληρώµατα διατροφής – Συµπληρώµατα για φυσική διαχείριση βάρους

Σε συνδυασµό µε µια ισορροπηµένη διατροφή, τακτική άσκηση και υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, τα συµπληρώµατα διατροφής µπορούν να προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη για τη διαχείριση του βάρους και τη συνολική υγεία. Αν και τα συµπληρώµατα δεν πρέπει να αντικαθιστούν την κανονική συνήθη διατροφή ή έναν υγιεινό τρόπο ζωής, µπορούν να συµπληρώσουν τη διατροφή σας µε σκοπό να συµπληρώσουν τα διατροφικά κενά και να υποστηρίξουν τις σωµατικές λειτουργίες που συµβάλλουν στη διαχείριση βάρους και την ευεξία. Ακολουθεί µια επισκόπηση των συµπληρωµάτων:

 

Ωµέγα-3 Λιπαρά Οξέα

 • Υγεία της καρδιάς και διαχείριση βάρους: Τα ωµέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για το ρόλο τους στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και µπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους βελτιώνοντας το µεταβολισµό και µειώνοντας τη φλεγµονή.
 • Πηγές: Διατίθεται σε ιχθυέλαιο, λιναρόσπορο και συµπληρώµατα φυκιών, καθιστώντας τα κατάλληλα τόσο για µη χορτοφάγους όσο και για χορτοφάγους.

Πρωτεϊνικά συµπληρώµατα διατροφής

 • Μυϊκή αποκατάσταση και κορεσµός: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των µυών, ειδικά όταν συνδυάζεται µε προπόνηση ενδυνάµωσης. Οι σκόνες πρωτεΐνης µπορούν επίσης να προάγουν τον κορεσµό, συµβάλλοντας στη µείωση της συνολικής πρόσληψης θερµίδων.
 • Επιλογές: Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι δηµοφιλής για την υψηλή βιολογική της αξία, ενώ η καζεΐνη παρέχει πιο αργή απελευθέρωση αµινοξέων. Οι επιλογές µε βάση τα φυτά, όπως το µπιζέλι, το ρύζι και η πρωτεΐνη κάνναβης, είναι εξαιρετικές για χορτοφάγους και vegans.

Συµπληρώµατα φυτικών ινών

 • Πεπτική υγεία και κορεσµός: Οι φυτικές ίνες παίζουν κρίσιµο ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήµατος και µπορούν να ενισχύσουν τα αισθήµατα πληρότητας, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
 • Παραδείγµατα: Το Psyllium husk είναι ένα ευρέως χρησιµοποιούµενο συµπλήρωµα ινών που µπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κανονικότητας και του κορεσµού του εντέρου.

Σπερµιδίνη

 • Μεταβολικός ρυθµός και αυτοφαγία: Αναδυόµενη έρευνα δείχνει ότι η σπερµιδίνη µπορεί να ενισχύσει τον µεταβολικό ρυθµό και να υποστηρίξει την απώλεια βάρους ενισχύοντας την αυτοφαγία, τη διαδικασία του σώµατος να “καθαρίζει” τα κατεστραµµένα κύτταρα για την αναγέννηση νεότερων, υγιέστερων κυττάρων.
 • Πηγές: Συµπληρώµατα σπερµιδίνης είναι διαθέσιµα, αν και µπορεί επίσης να βρεθεί σε τρόφιµα όπως παλαιωµένο τυρί, µανιτάρια, προϊόντα σόγιας και δηµητριακά ολικής αλέσεως.

Βιταµίνη D και Ασβέστιο

 • Υγεία των οστών και διαχείριση βάρους: Και τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σηµασίας για την υγεία των οστών και τα αναδυόµενα στοιχεία δείχνουν ότι µπορεί επίσης να διαδραµατίσουν ρόλο στη διαχείριση του σωµατικού βάρους.
 • Ενσωµάτωση: Ενώ το άµεσο ηλιακό φως είναι µια κύρια πηγή βιταµίνης D, τα συµπληρώµατα µπορεί να είναι ευεργετικά, ειδικά σε περιοχές µε περιορισµένο ηλιακό φως. Το ασβέστιο είναι διαθέσιµο σε γαλακτοκοµικά προϊόντα και εµπλουτισµένα τρόφιµα, αλλά τα συµπληρώµατα µπορούν να βοηθήσουν άτοµα που έχουν διατροφική ανεπάρκεια.

Προβιοτικά

 • Υγεία του εντέρου: Τα προβιοτικά υποστηρίζουν ένα υγιές µικροβίωµα του εντέρου, το οποίο είναι ζωτικής σηµασίας για την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν επίσης αυξανόµενες ενδείξεις ότι ένα υγιές έντερο µπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του βάρους και να µειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
 • Πηγές: Διατίθεται σε µορφή συµπληρώµατος και φυσικά σε τρόφιµα που έχουν υποστεί ζύµωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο.

Φουκοξανθίνη

 • Μεταβολική ενίσχυση: Η φουκοξανθίνη, ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στα καφέ φύκια, έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους αυξάνοντας τον µεταβολικό ρυθµό. Στοχεύει στον λιπώδη ιστό, συµπεριλαµβανοµένου του σπλαχνικού λίπους, και µπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους, οδηγώντας σε βελτιωµένη σύνθεση του σώµατος. Η ενσωµάτωση της φουκοξανθίνης ως συµπλήρωµα µπορεί να προσφέρει µια µεταβολική ώθηση, βοηθώντας στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Μορίνγκα

 • Υποστήριξη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η Moringa oleifera, γνωστή για το πλούσιο θρεπτικό της προφίλ, περιέχει βιταµίνες, µέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα του χρησιµοποιούνται για τη διαχείριση του βάρους και τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Το Moringa µπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας, να µειώσει τη φλεγµονή και να υποστηρίξει τη ρύθµιση του σακχάρου στο αίµα, καθιστώντας το ένα πολύτιµο συµπλήρωµα για τη διαχείριση βάρους και την υγεία.

Άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA)

 • Αντιοξειδωτική και Μεταβολική Υποστήριξη: Το ALA είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και υποστηρίζει τη µετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Ο ρόλος του στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη µπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίµα, έναν σηµαντικό παράγοντα στον έλεγχο του βάρους. Το συµπλήρωµα ALA µπορεί επίσης να υποστηρίξει τη λειτουργία των µιτοχονδρίων, συµβάλλοντας στη βελτίωση της µεταβολικής υγείας και βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.

Ακετυλο-L-Καρνιτίνη

 • Χρήση λίπους: Η ακετυλο-L-καρνιτίνη είναι ένα αµινοξύ που παίζει βασικό ρόλο στο µεταβολισµό του λίπους. Βοηθά στη µεταφορά των λιπαρών οξέων στα µιτοχόνδρια, όπου καίγονται για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία όχι µόνο βοηθά στην απώλεια βάρους αυξάνοντας την καύση λίπους, αλλά βελτιώνει και τα επίπεδα ενέργειας, διευκολύνοντας τη διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής. Η συµπλήρωση µε ακετυλο-L-καρνιτίνη µπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους και να υποστηρίξει τη συνολική ζωτικότητα.

 

Συµπληρώµατα που συµβάλλουν στους φυσικούς µηχανισµούς αποτοξίνωσης

Καθώς βουτάµε βαθύτερα στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας µας, ειδικά κατά την προετοιµασία για τους θερµότερους µήνες, η κατανόηση του ρόλου των συµπληρωµάτων στην αποτοξίνωση γίνεται ζωτικής σηµασίας. Το σώµα µας είναι εξοπλισµένο µε φυσικά συστήµατα αποτοξίνωσης, αλλά στο σηµερινό περιβάλλον, συχνά χρειάζονται υποστήριξη για να λειτουργήσουν βέλτιστα. Εδώ, εστιάζουµε σε βασικά συµπληρώµατα που βοηθούν στην αποτοξίνωση και τη συνολική βελτίωση της υγείας.

Milk Thistle: Ένας φύλακας για την υγεία του ήπατος

Το Milk Thistle, µε το ενεργό συστατικό του silymarin, είναι ένας ισχυρός σύµµαχος για την υγεία του ήπατος. Το συκώτι, ως το πρωταρχικό µας όργανο αποτοξίνωσης, επεξεργάζεται και εξουδετερώνει ένα ευρύ φάσµα τοξινών που συναντάµε καθηµερινά. Η σιλυµαρίνη όχι µόνο προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα από βλάβες, αλλά υποστηρίζει και την αναγέννηση του ήπατος. Ενισχύει τις οδούς αποτοξίνωσης του ήπατος, καθιστώντας το απαραίτητο συµπλήρωµα για όσους θέλουν να υποστηρίξουν τις φυσικές διαδικασίες καθαρισµού του σώµατός τους.

Κουρκουµάς (κουρκουµίνη): Η αντιφλεγµονώδης δύναµη

Η κουρκουµίνη, η δραστική ένωση που βρίσκεται στον κουρκουµά, φηµίζεται για τις σηµαντικές αντιφλεγµονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Στο πλαίσιο της αποτοξίνωσης, η κουρκουµίνη υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος και βοηθά στη µείωση της φλεγµονής που σχετίζεται µε τη διαδικασία αποτοξίνωσης. ∆ιεγείρει την παραγωγή χολής, διευκολύνοντας την αποβολή των τοξινών µέσω του πεπτικού συστήµατος. Η ενσωµάτωση συµπληρωµάτων κουρκουµά ή κουρκουµίνης µπορεί να βοηθήσει σηµαντικά στην αποτοξίνωση, ενώ προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία, συµπεριλαµβανοµένης της υποστήριξης των αρθρώσεων και της καρδιαγγειακής υγείας.

 

Αντιοξειδωτικά συµπληρώµατα: “υπερασπιστές” κατά του οξειδωτικού στρες

Το οξειδωτικό στρες εµφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία µεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώµα, που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη. Οι διαδικασίες αποτοξίνωσης µπορούν να δηµιουργήσουν ελεύθερες ρίζες. Ως εκ τούτου, µια ισχυρή αντιοξειδωτική άµυνα είναι ζωτικής σηµασίας.

 • S-acetyl-l-glutathione: Γνωστή ως το «κύριο αντιοξειδωτικό», η γλουταθειόνη παίζει κρίσιµο ρόλο στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη και στην υποστήριξη των οδών αποτοξίνωσης, ειδικά στο ήπαρ. Το S-acetyl – l-glutathione είναι µια βιοδιαθέσιµη µορφή γλουταθειόνης που εξασφαλίζει µέγιστη απορρόφηση και αποτελεσµατικότητα.
 • Βιταµίνες C και E: Αυτές οι βιταµίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζουν τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώµατος. Η βιταµίνη C, ειδικότερα, βοηθά στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών, συµπεριλαµβανοµένης της βιταµίνης Ε, και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου για υγιές δέρµα. Η βιταµίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές µεµβράνες και τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη.
 • Σελήνιο και ψευδάργυρος: Αυτά τα ιχνοστοιχεία ενισχύουν το αντιοξειδωτικό αµυντικό σύστηµα. Το σελήνιο είναι ένα βασικό συστατικό της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, ενός ενζύµου που είναι κρίσιµο για την αποτοξίνωση και την προστασία από την οξειδωτική βλάβη. Ο ψευδάργυρος, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και έχει προστατευτική δράση έναντι της τοξικότητας των βαρέων µετάλλων.

 

Πρακτική εφαρµογή αυτών των συµπληρωµάτων διατροφής

Η ενσωµάτωση αυτών των συµπληρωµάτων στο σχήµα σας µπορεί να ενισχύσει σηµαντικά τις προσπάθειες φυσικής αποτοξίνωσης του σώµατός σας και την  φυσική αντιοξειδωτική άµυνα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συµβουλευτείτε έναν επαγγελµατία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συµπλήρωµα, ιδιαίτερα εάν έχετε υποκείµενες παθήσεις ή βρίσκεστε  υπό φαρµακευτική αγωγή. Η προσαρµογή της χρήσης συµπληρωµάτων στις ατοµικές ανάγκες διασφαλίζει όχι µόνο την αποτελεσµατικότητα των προσπαθειών αποτοξίνωσης αλλά και την ασφάλεια και την ευηµερία του ατόµου. Υποστηρίζοντας τα φυσικά συστήµατα αποτοξίνωσης του σώµατός µας και προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες, ανοίγουµε το δρόµο για ενισχυµένη υγεία, ζωτικότητα και ετοιµότητα για τους πιο ζεστούς, δραστήριους µήνες που έρχονται.

 

Εφαρµογή του Σχεδίου

Η εφαρµογή ενός ολοκληρωµένου σχεδίου για τη διαχείριση του βάρους και την αποτοξίνωση απαιτεί µια δοµηµένη προσέγγιση, που θα περιλαµβάνει τόσο την παρακολούθηση της προόδου όσο και τη διαβούλευση µε τους παρόχους υγειονοµικής περίθαλψης για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσµατικότητας.

 

Παρακολούθηση της προόδου

Το ταξίδι για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιέστερου βάρους και τρόπου ζωής είναι άκρως προσωπικό και µπορεί να διαφέρει σηµαντικά από το ένα άτοµο στο άλλο. Η παρακολούθηση της προόδου είναι ένα κρίσιµο στοιχείο αυτού του ταξιδιού, εξυπηρετώντας πολλαπλούς σκοπούς:

 1. Παρακολούθηση αλλαγών: Η τακτική καταγραφή του βάρους, των διατροφικών συνηθειών, της ρουτίνας άσκησης και του πώς αισθάνεστε µπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα απτά αποτελέσµατα των προσπαθειών σας. Αυτό µπορεί να είναι κίνητρο και να πληροφορεί τι λειτουργεί και τι όχι.
 2. Προσαρµογή στρατηγικών: Παρακολουθώντας στενά την πρόοδο, µπορείτε να προσδιορίσετε πότε και πού µπορεί να χρειαστούν προσαρµογές. Για παράδειγµα, αν χτυπήσετε ένα οροπέδιο στην απώλεια βάρους σας, ίσως είναι καιρός να αλλάξετε τη ρουτίνα άσκησής σας ή να επαναξιολογήσετε τη θερµιδική σας πρόσληψη.
 3. Θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες: Η κατανόηση ότι η πρόοδος µπορεί να είναι αργή και µη γραµµική βοηθά στον καθορισµό ρεαλιστικών προσδοκιών. Το να γιορτάζετε µικρές νίκες και να είστε υποµονετικοί µε τον εαυτό σας σε πιο αργές περιόδους είναι ζωτικής σηµασίας για τη µακροπρόθεσµη επιτυχία.

Εργαλεία όπως εφαρµογές για κινητά για παρακολούθηση φαγητού και δραστηριότητας, φορητές συσκευές για παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας και τακτικά check-in µε διαιτολόγο ή προσωπικό γυµναστή µπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Θυµηθείτε, το κλειδί είναι η συνέπεια και η ειλικρίνεια στις προσπάθειες παρακολούθησης.

 

Διαβούλευση µε παρόχους υγειονοµικής περίθαλψης

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα δίαιτα, πρόγραµµα άσκησης ή σχήµα συµπληρωµάτων, η διαβούλευση µε τους επαγγελµατίες υγείας είναι απαραίτητη, ειδικά για άτοµα µε υποκείµενες παθήσεις ή για όσους λαµβάνουν συνταγογραφούµενα φάρµακα. Οι επαγγελµατίες υγείας µπορούν να προσφέρουν πολύτιµες πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά µε:

 1. Ασφάλεια: Διασφάλιση ότι οι προγραµµατισµένες δραστηριότητες και τα συµπληρώµατά σας δεν επηρεάζουν τυχόν καταστάσεις υγείας ή φάρµακα που λαµβάνετε αυτήν τη στιγµή.
 2. Εξατοµίκευση: Προσαρµογή συστάσεων από επαγγελµατίες υγείας ώστε να ταιριάζουν στις συγκεκριµένες ανάγκες υγείας, συνθήκες και τρόπο ζωής σας.
 3. Κανονισµός συµπληρωµάτων: Παροχή συµβουλών σχετικά µε την επιλογή συµπληρωµάτων υψηλής ποιότητας και την αποφυγή εκείνων που µπορεί να είναι περιττά ή δυνητικά επιβλαβή.

Αυτή η διαβούλευση είναι ζωτικής σηµασίας για όσους σκέφτονται συµπληρώµατα για διαχείριση βάρους και αποτοξίνωση, καθώς ορισµένα συµπληρώµατα µπορεί να αλληλεπιδράσουν µε φάρµακα ή µπορεί να µην είναι κατάλληλα για όλους. Για παράδειγµα, το γαϊδουράγκαθο, αν και είναι ευεργετικό για την υγεία του ήπατος, µπορεί να µην είναι κατάλληλο για άτοµα µε ορισµένες ιατρικές παθήσεις ή για άτοµα αλλεργικά σε συγκεκριµένες οικογένειες φυτών.

 

Συµπέρασµα

Η εφαρµογή του σχεδίου σας για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερο σχήµα σώµατος για το καλοκαίρι θα πρέπει να προσεγγιστεί µε υποµονή, επιµονή και προθυµία προσαρµογής µε βάση την πρόοδο και τις συµβουλές ειδικών. Παρακολουθώντας την πρόοδό σας και συµβουλευόµενοι τους επαγγελµατίες υγείας, όχι µόνο προστατεύετε την υγεία σας αλλά και βελτιστοποιείτε τις προσπάθειές σας για την επίτευξη των στόχων σας. Θυµηθείτε, το ταξίδι προς την υγεία και την ευεξία είναι ένας µαραθώνιος, όχι ένα σπριντ, και κάνοντας τα σωστά βήµατα θα διασφαλίσετε ότι θα φτάσετε στον προορισµό σας µε επιτυχία.

 

 1. Weight Management
  1. Jebb, S.A., & Moore, M.S. (2016). «Contribution of a sedentary lifestyle and inactivity to the etiology of overweight and obesity: current evidence and research issues.» Medicine and Science in Sports and Exercise.
  2. Swinburn, B.A., et al. (2011). «The global obesity pandemic: shaped by global drivers and local environments.» The Lancet.
  3. Di Angelantonio, E., et al. (2016). «Body-mass index and all-cause mortality: individual-participant-data meta-analysis of 239 prospective studies in four continents.» The Lancet.

  Exercise

  1. Pedersen, B.K., & Saltin, B. (2015). «Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases.» Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.
  2. O’Donovan, G., et al. (2010). «The ABC of Physical Activity for Health: A consensus statement from the British Association of Sport and Exercise Sciences.» Journal of Sports Sciences.
  3. Garber, C.E., et al. (2011). «American College of Sports Medicine position stand. Quantity and quality of exercise for developing and maintaining cardiorespiratory, musculoskeletal, and neuromotor fitness in apparently healthy adults: Guidance for prescribing exercise.» Medicine & Science in Sports & Exercise.

  Healthy Lifestyle Choices

  Sleep

  1. Hirshkowitz, M., et al. (2015). «National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary.» Sleep Health.
  2. Knutson, K.L., & Van Cauter, E. (2008). «Associations between sleep loss and increased risk of obesity and diabetes.» Annals of the New York Academy of Sciences.

  Stress Management

  1. Chiesa, A., & Serretti, A. (2009). «Mindfulness-based stress reduction for stress management in healthy people: A review and meta-analysis.» The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
  2. Pascoe, M.C., & Bauer, I.E. (2015). «A systematic review of randomised control trials on the effects of yoga on stress measures and mood.» Journal of Psychiatric Research.

  Detoxification

  1. Hodges, R.E., & Minich, D.M. (2015). «Modulation of metabolic detoxification pathways using foods and food-derived components: A scientific review with clinical application.» Journal of Nutrition and Metabolism.
  2. Jones, D.P. (2016). «Sequencing the exposome: A call to action.» Toxicology Reports.
  3. Chlopcíková, S., Psotová, J., Miketová, P., Simánek, V. (2004). Chemoprotective effect of plant phenolics against anthracycline-induced toxicity on rat cardiomyocytes. Part I. Silymarin and its flavonolignans. Phytotherapy Research, 18(2), 107-110. DOI: 10.1002/ptr.1415. PMID: 15022159.
  4. Rainone, F. (2005, October 1). Milk thistle. American Family Physician, 72(7), 1285-8. PMID: 16225032.
  5. Bijak, M. (2017, November 10). Silybin, a Major Bioactive Component of Milk Thistle (Silybum marianum L. Gaernt.)-Chemistry, Bioavailability, and Metabolism. Molecules, 22(11). PMC free article: PMC6150307. PMID: 29125572.
  6. Williams, R. (2006, September). Global challenges in liver disease. Hepatology, 44(3), 521-6. PMID: 16941687.
  7. Bedogni, G., Miglioli, L., Masutti, F., Tiribelli, C., Marchesini, G., Bellentani, S. (2005, July). Prevalence of and risk factors for nonalcoholic fatty liver disease: the Dionysos nutrition and liver study. Hepatology, 42(1), 44-52. PMID: 15895401.
  8. Velussi, M., Cernigoi, A.M., De Monte, A., Dapas, F., Caffau, C., Zilli, M. (n.d.). Long-term (12 months) treatment with an antioxidant drug (silymarin) is effective on hyperinsulinemia, exogenous insulin need and malondialdehyde levels in cirrhotic diabetic patients. Journal of Hepatology.
  9. Yang, Z., Zhuang, L., Lu, Y., et al. (2014). Effects and tolerance of silymarin (milk thistle) in chronic hepatitis C virus infection patients: A meta-analysis of randomized controlled trials. Biomed Research International, 2014: 941085.
  10. Wagoner, J., Negash, A., Kane, O.J., Martinez, L.E., Nahmias, Y., Bourne, N., Owen, D.M., et al. (2010). Multiple effects of silymarin on the hepatitis C virus lifecycle. Hepatology, 51, 1912–21. PMC free article: PMC2909978. PMID: 20512985.
  11. Ladas, E.J., Kroll, D.J., Oberlies, N.H., Cheng, B., Ndao, D.H., Rheingold, S.R., Kelly, K.M. (2010). A randomized, controlled, double-blind, pilot study of milk thistle for the treatment of hepatotoxicity in childhood acute lymphoblastic leukemia (ALL). Cancer, 116, 506–13. PMC free article: PMC3542639. PMID: 20014183.
  12. Rambaldi, A., Jacobs, B.P., Gluud, C. (2007). Milk thistle for alcoholic and/or hepatitis B or C virus liver diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2007, Issue 4. Art. No.: CD003620. DOI: 10.1002/14651858.CD003620.pub3.

  Supplements for Weight Management and Health

  1. Kris-Etherton, P.M., et al. (2002). «Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease.» Circulation.
  2. Pasiakos, S.M., et al. (2015). «The effects of protein supplements on muscle mass, strength, and aerobic and anaerobic power in healthy adults: a systematic review.» Sports Medicine.
  3. Slavin, J.L. (2005). «Dietary fiber and body weight.» Nutrition.
  4. Eisenberg, D.M., et al. (2016). «Spermidine and autophagy: A potential health-promoting relationship?» BMJ Nutrition, Prevention & Health.
  5. Tangpricha, V., et al. (2007). «Vitamin D and calcium: A systematic review of health outcomes.» Evidence Report/Technology Assessment.
  6. Hill, C., et al. (2014). «Expert consensus document. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic.» Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology.
  7. Siscovick, D. S., Barringer, T. A., Fretts, A. M., Wu, J. H. Y., Lichtenstein, A. H., Costello, R. B., … & Appel, L. J. (2017). «Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid (Fish Oil) Supplementation and the Prevention of Clinical Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association.» Circulation, 135(15), e867-e884. DOI: 10.1161/CIR.0000000000000482.
  8. Pasiakos, S. M., Lieberman, H. R., & McLellan, T. M. (2015). «The effects of protein supplements on muscle mass, strength, and aerobic and anaerobic power in healthy adults: a systematic review.» Sports Medicine, 45(1), 111-131. DOI: 10.1007/s40279-014-0242-2.
  9. McRorie, J. W., & McKeown, N. M. (2017). «Understanding the Physics of Functional Fibers in the Gastrointestinal Tract: An Evidence-Based Approach to Resolving Enduring Misconceptions about Insoluble and Soluble Fiber.» Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 117(2), 251-264. DOI: 10.1016/j.jand.2016.09.021.
  10. Eisenberg, T., Abdellatif, M., Schroeder, S., Primessnig, U., Stekovic, S., Pendl, T., … & Madeo, F. (2016). «Cardioprotection and lifespan extension by the natural polyamine spermidine.» Nature Medicine, 22(12), 1428-1438. DOI: 10.1038/nm.4222
  11. Rosen, C. J., Adams, J. S., Bikle, D. D., Black, D. M., Demay, M. B., Manson, J. E., Murad, M. H., & Kovacs, C. S. (2012). «The nonskeletal effects of vitamin D: An Endocrine Society scientific statement.» Endocrine Reviews, 33(3), 456-492. DOI: 10.1210/er.2012-1000.
  12. J Gen Intern Med. 2014 Sep; 29(9): 1242–1249.Published online 2014 May 30. doi: 10.1007/s11606-014-2899-5.PMCID: PMC4139527.PMID: 24875792.Provider and Patient Expectations for Dietary Supplement Discussions, Derjung M. Tarn, MD, PhD,corresponding author Jennifer R. Guzmán, PhD, Jeffrey S. Good, PhD, Neil S. Wenger, MD, MPH, Ian D. Coulter, PhD, and Debora A. Paterniti, PhD.

  Article References

  1. The Importance of Tracking Weight Loss Progress: Allurion highlights how tracking encourages continuous motivation and focus, facilitates self-awareness, and identifies unhealthy behaviors, emphasizing personal responsibility for health (Allurion, 2021).
  2. Digital Health Tools and Weight Loss: A study by Stanford Medicine found that digital health tools like smartwatches and diet-monitoring apps increase engagement in weight loss programs, aiding users in shedding pounds. The closer individuals track their weight-loss efforts, the more weight they tend to lose (Stanford Medicine, 2021).
  3. Behavioral Techniques in Weight Management: The NCBI Bookshelf discusses various behavioral techniques in weight management programs, including eating at scheduled meals, cognitive restructuring, and the importance of reinforcement techniques. It also emphasizes the role of environmental restructuring in promoting healthy eating habits (NCBI Bookshelf).
  4. Self-Monitoring in Weight Loss: A systematic review in the Journal of the American Dietetic Association underlines the effectiveness of self-monitoring dietary intake and physical activity as part of behavioral weight loss programs, suggesting it’s a cornerstone of successful weight management (Burke et al., 2011).
  5. Mobile Apps for Weight Management: A review in the Journal of Medical Internet Research explores the potential of mobile apps in facilitating weight management, highlighting their usefulness in tracking dietary intake and physical activity (Chen et al., 2015).
  6. The Role of Digital Tools in Weight Loss Maintenance: Research published in Obesity Reviews examines the impact of digital tools on maintaining weight loss, finding that ongoing digital monitoring supports long-term weight management (Zheng et al., 2015).
  7. Cognitive-Behavioral Strategies for Obesity Treatment: A study in Obesity Research emphasizes cognitive-behavioral strategies in treating obesity, including goal setting, problem-solving, and relapse prevention, as key to sustaining weight loss (Perri et al., 2001).
  8. The Effectiveness of Technology-based Interventions: An article in The Lancet Diabetes & Endocrinology discusses the effectiveness of technology-based interventions for weight loss and maintenance, highlighting the role of technology in enhancing self-monitoring and feedback mechanisms (Coughlin et al., 2013).
  9. Integrating Digital Health into Weight Loss Programs: A publication in The American Journal of Medicine details integrating digital health tools into weight loss programs, advocating for their use in improving dietary tracking and physical activity monitoring (Pagoto et al., 2013).
  10. Consultation with Healthcare Providers: The importance of consulting healthcare providers before starting new supplement regimens, especially for individuals with underlying health conditions, is supported by guidelines from the American Journal of Clinical Nutrition, which advises on the safe use of supplements in conjunction with diet and exercise plans (American Journal of Clinical Nutrition).

   

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

VotadeTox Liquid 500 ml

Συμπυκνωμένο μείγμα φυτικών εκχυλισμάτων, αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών σε υγρή μορφή

L-Carnitine Mix (Acetyl 350 mg + Tartrate 350 mg) 60 caps

Ακέτυλο-L-Καρνιτίνη + Τρυγική L-Καρνιτίνη

Platinum Repair (Spermidine) 30 caps

Εκχύλισμα φύτρων σιταριού υψηλής περιεκτικότητας σε σπερμιδίνη 2.5 mg
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μικροβίωµα: Ένα αόρατο σύµπαν

Του Ευάγγελου Κηρηθρά

Επιστηµονικού Διευθυντή της VioGenesis

 

Το σώµα µας φιλοξενεί ένα αόρατο αλλά κρίσιµο οικοσύστηµα γνωστό ως µικροβίωµα. Αυτό το πολύπλοκο δίκτυο βακτηρίων, ιών, µυκήτων και άλλων µικροοργανισµών παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευηµερία µας. Παρά το ότι δεν είναι ορατό, το µικροβίωµα είναι απαραίτητο για τις φυσιολογικές µας λειτουργίες, επηρεάζοντας τα πάντα, από την πέψη µέχρι την ψυχική µας υγεία. Θα προσπαθήσουµε να απλοποιήσουµε την έννοια του µικροβιώµατος, καθιστώντας το κατανοητό και ελκυστικό για όσους, ακόµα και πρώτη φορά έρχονται σε επαφή  µε αυτό το συναρπαστικό αντικείµενο.

 

Τι είναι το µικροβίωµα;

Το ανθρώπινο µικροβίωµα αναφέρεται στο σύνολο των µικροοργανισµών που ζουν πάνω και µέσα µας. Αποτελείται κυρίως από βακτήρια, αλλά περιλαµβάνει επίσης ιούς, µύκητες και πρωτόζωα. Αυτά τα µικρόβια δεν είναι µόνο επιβάτες. Eπιτελούν κρίσιµες λειτουργίες που επηρεάζουν την υγεία µας.

 • Βακτήρια: Τα πιο πολυάριθµα και διαφορετικά. Bοηθούν στην πέψη, προστατεύουν από ασθένειες και πολλά άλλα.
 • Μύκητες: Περιλαµβάνει ζυµοµύκητες και είδη, όπως η γνωστή σε όλους «µούχλα», που µπορεί να είναι ευργετικά ή επιβλαβή.
 • Ιοί: Κυρίως βακτηριοφάγοι που επηρεάζουν βακτηριακούς πληθυσµούς.
 • Πρωτόζωα: Μονοκύτταροι οργανισµοί που µπορούν να επηρεάσουν τη συνολική ισορροπία του µικροβιώµατος.

Αυτοί οι µικροοργανισµοί κατοικούν σε διάφορα µέρη του σώµατος, µε τους υψηλότερους αριθµούς να βρίσκονται στο έντερο, ακολουθούµενο από το δέρµα, το στόµα και τις αναπνευστικές και ουρογεννητικές οδούς. Το µικροβίωµα κάθε περιοχής έχει προσαρµοστεί στο συγκεκριµένο περιβάλλον της, επηρεάζοντας τα πάντα, από την υγεία του δέρµατος µέχρι την πέψη.

 

Σηµασία του µικροβιώµατος

Ο πρωταρχικός ρόλος του µικροβιώµατος είναι η πέψη. ∆ιασπά τα τρόφιµα που το σώµα µας δεν µπορεί, βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ακόµη και στην παραγωγή βιταµινών. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη ρύθµιση του ανοσοποιητικού µας συστήµατος, διδάσκοντάς του να αναγνωρίζει και να καταπολεµά τις λοιµώξεις και να διατηρεί την ισορροπία για την αποφυγή αυτοάνοσων νοσηµάτων. Πρόσφατα, η επιστήµη έχει αρχίσει να αποκαλύπτει πώς η υγεία του εντέρου συνδέεται µε την ψυχική υγεία µέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη διάθεσή µας και τις γνωστικές µας λειτουργίες.

Μια ανισορροπία στο µικροβίωµα, γνωστή ως δυσβίωση, µπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα προβληµάτων υγείας, συµπεριλαµβανοµένων πεπτικών διαταραχών, αλλεργιών, ακόµη και προκλήσεων ψυχικής υγείας. Η διατήρηση ενός ισορροπηµένου µικροβιώµατος είναι εποµένως απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία.

 

Πώς αποκτούµε το µικροβίωµα

Οι άνθρωποι αρχίζουν να αποκτούν το µικροβίωµα τους κατά τη γέννηση:

 • Κολπικός τοκετός: Τα µωρά εκτίθενται σε µικροοργανισµούς που υπάρχουν στη µικροχλωρίδα του κόλπου και των κοπράνων της µητέρας, η οποία ξεκινά τον αποικισµό του εντέρου, του δέρµατος και του στόµατος του µωρού.
 • Καισαρική τοµή: Τα µωρά που γεννιούνται µε καισαρική τοµή είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αρχικά µικρόβια του δέρµατος και του περιβάλλοντος, τα οποία µπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που αποκτώνται µέσω του κολπικού τοκετού.
 • Θηλασµός: Το µητρικό γάλα δεν παρέχει µόνο θρεπτικά συστατικά αλλά και ωφέλιµα βακτήρια και βιοδραστικές ουσίες που βοηθούν στη δηµιουργία της µικροχλωρίδας του εντέρου του βρέφους.

 

Ανάπτυξη και Ωρίµανση

 • Πρώιµα χρόνια: Το µικροβίωµα αρχίζει να διαφοροποιείται σηµαντικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, επηρεασµένο από παράγοντες όπως η διατροφή, το περιβάλλον, η χρήση αντιβιοτικών και η µετάδοση από τη µητέρα.
 • Ηλικία Σταθεροποίησης: Από την ηλικία περίπου των 2 έως 3 ετών, το ανθρώπινο µικροβίωµα αρχίζει να σταθεροποιείται και να µοιάζει περισσότερο µε µικροβίωµα ενηλίκου, αν και συνεχίζει να αλλάζει και να προσαρµόζεται σε όλη τη ζωή ενός ατόµου ως απόκριση σε διάφορους παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και κατάσταση υγείας.

 

Πώς το µικροβίωµα επηρεάζει την υγεία

 

Γαστρεντερική Υγεία

Το µικροβίωµα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του γαστρεντερικού µας συστήµατος, που βρίσκεται κυρίως στο έντερο όπου βοηθά στη διάσπαση σύνθετων υδατανθράκων, ινών και πρωτεϊνών που το σώµα µας δεν µπορεί να αφοµοιώσει µόνο του. Αυτή η διαδικασία µας επιτρέπει να εξάγουµε ζωτικά θρεπτικά συστατικά και ακόµη βοηθά στη σύνθεση απαραίτητων βιταµινών όπως η βιταµίνη Κ και ορισµένες βιταµίνες του συµπλέγµατος Β. Επιπλέον, το µικροβίωµα παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), τα οποία είναι ζωτικής σηµασίας για την υγεία του παχέος εντέρου, µειώνοντας τη φλεγµονή και ρυθµίζοντας το µεταβολισµό και την όρεξη.

 

Ανοσολογική Διαµόρφωση

Από τη γέννηση, το µικροβίωµα διαµορφώνει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού µας συστήµατος, διδάσκοντάς του να διακρίνει µεταξύ επιβλαβών παθογόνων και αβλαβών σωµατιδίων. Αυτή η αλληλεπίδραση εµφανίζεται σε εξειδικευµένες περιοχές του εντέρου που σχετίζονται µε λεµφοειδή ιστό. Ένα ισορροπηµένο µικροβίωµα προάγει µια ισχυρή ανοσολογική απόκριση ενώ διατηρεί την ανοχή για την πρόληψη αυτοάνοσων αντιδράσεων. Οι µικροοργανισµοί συµβάλλουν στην άµυνα του ανοσοποιητικού παράγοντα παράγοντας ουσίες που µπορούν ακόµη και να µειώσουν τη σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων και των φλεγµονών.

 

Ψυχική ευεξία

Μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, το µικροβίωµα έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική υγεία. Οι νευροδιαβιβαστές και άλλοι χηµικοί αγγελιοφόροι που παράγονται στο έντερο µπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη διάθεση και τη συµπεριφορά. Μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου έχει συνδεθεί µε διάφορα ψυχολογικά ζητήµατα, συµπεριλαµβανοµένης της κατάθλιψης και του άγχους, καταδεικνύοντας τη σηµασία ενός υγιούς µικροβιώµατος για τη διατήρηση όχι µόνο της σωµατικής αλλά και της ψυχικής υγείας.

Μικρόβιωµα και Ασθένειες

Οι διαταραχές στο µικροβίωµα ή η δυσβίωση, έχουν συσχετιστεί µε ένα ευρύ φάσµα ασθενειών, από γαστρεντερικές παθήσεις όπως το σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η φλεγµονώδης νόσος του εντέρου (IBD) έως συστηµατικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ακόµη και οι νευρολογικές διαταραχές. Η κατανόηση των δεσµών µεταξύ των ανισορροπιών του µικροβιώµατος και των ασθενειών είναι ζωτικής σηµασίας για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών στρατηγικών.

 

Τα προβιοτικά στελέχη και τα οφέλη τους για την υγεία

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί µικροοργανισµοί που, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν οφέλη για την υγεία στον ξενιστή. Είναι ιδιαίτερα γνωστά για το ρόλο τους στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήµατος και στην ενίσχυση της συνολικής ευεξίας. Τα προβιοτικά µπορούν να βρεθούν σε διάφορα τρόφιµα που έχουν υποστεί ζύµωση όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο και το κεφίρ, καθώς και σε συµπληρώµατα διατροφής.

 

Κοινά προβιοτικά στελέχη και τα επιστηµονικά τεκµηριωµένα οφέλη τους

 

 1. Lactobacillus acidophilus
 • Οφέλη: Ένα από τα πιο συχνά χρησιµοποιούµενα προβιοτικά στελέχη, το Lactobacillus acidophilus παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη της λακτόζης, της ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα. Αυτό το στέλεχος βοηθά στη µείωση των συµπτωµάτων δυσανεξίας στη λακτόζη και υποστηρίζει τη διαδικασία πέψης. Παίζει επίσης ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της διάρροιας, ιδιαίτερα της διάρροιας που σχετίζεται µε αντιβιοτικά, διατηρώντας µια υγιή ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.

 

 1. Bifidobacterium bifidum
 • Οφέλη: Το Bifidobacterium bifidum είναι ζωτικής σηµασίας για τη σύνθεση απαραίτητων βιταµινών όπως η Β12, η Κ και το φολικό οξύ. Ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και βοηθά στη διαχείριση των συµπτωµάτων του συνδρόµου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Αυτό το στέλεχος υποστηρίζει επίσης ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστηµα αναστέλλοντας τα επιβλαβή βακτήρια και ενισχύοντας την επένδυση του βλεννογόνου του σώµατος, η οποία βοηθά στην πρόληψη της µόλυνσης.

 

 1. Lactobacillus rhamnosus
 • Οφέλη: Γνωστός για τη στιβαρότητά του και την ικανότητά του να επιβιώνει σε όξινα στοµαχικά περιβάλλοντα, ο Lactobacillus rhamnosus είναι αποτελεσµατικός στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων γαστρεντερικών λοιµώξεων και διαταραχών. Έχει αποδειχθεί ότι µειώνει τη διάρκεια της διάρροιας σε παιδιά και ενήλικες και χρησιµοποιείται για τη διαχείριση της ατοπικής δερµατίτιδας στα παιδιά.

 

 1. Saccharomyces boulardii
 • Οφέλη: Σε αντίθεση µε τα άλλα προβιοτικά, το Saccharomyces boulardii παράγεται από ζύµωση (µαγιά) η οποία έχει µοναδικές ιδιότητες ευεργετικές για την πρόληψη και τη θεραπεία της διάρροιας και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικό στη θεραπεία λοιµώξεων από Clostridioides difficile και άλλων µορφών διάρροιας που σχετίζεται µε αντιβιοτικά.

 

 1. Lactobacillus Fermentum
 • Οφέλη: Αυτό το προβιοτικό στέλεχος προσφέρει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση των τοξικών προϊόντων που παράγονται κατά την πέψη. Μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσµατικότητα του ανοσοποιητικού συστήµατος και έχει βρεθεί ότι µειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης διασπώντας τη χολή στο έντερο, εµποδίζοντας την επαναπορρόφηση της (όπου µπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίµατος ως χοληστερόλη).

 

 1. Bacillus subtilis
 • Οφέλη: Ο Bacillus subtilis, που βρίσκεται συχνά στο έδαφος και τη βλάστηση, είναι γνωστός για την ικανότητά του να σχηµατίζει ένα σκληρό, προστατευτικό ενδοσπόριο, επιτρέποντάς του να αντέχει σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Στο ανθρώπινο µικροβίωµα, το B. subtilis έχει σηµειωθεί για το προβιοτικό του δυναµικό. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστηµα, ανταγωνίζεται τα επιβλαβή παθογόνα και µπορεί να ενισχύσει την υγεία του πεπτικού συστήµατος. Το B. subtilis παράγει ένα ευρύ φάσµα ενζύµων που βοηθούν στην πέψη σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Συµµετέχει επίσης στη σύνθεση της βιταµίνης Κ και των βιταµινών Β, οι οποίες είναι ζωτικής σηµασίας για τις µεταβολικές και κυτταρικές διεργασίες.

 

Πώς να επιλέξετε το σωστό προβιοτικό

Η επιλογή του σωστού προβιοτικού περιλαµβάνει την κατανόηση των ατοµικών αναγκών και συνθηκών υγείας:

 • Συµβουλευτείτε τους επαγγελµατίες υγείας: Είναι σηµαντικό να µιλήσετε µε έναν επαγγελµατία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε θεραπευτικό σχήµα µε προβιοτικά, ειδικά για άτοµα µε υποκείµενες παθήσεις υγείας ή για άτοµα που λαµβάνουν αντιβιοτικές θεραπείες.
 • Εξετάστε τους στόχους υγείας: Επιλέξτε προβιοτικά µε βάση συγκεκριµένα θέµατα υγείας, όπως η ανάγκη υποστήριξης για την πέψη, το ανοσοποιητικό ή η πρόληψη λοιµώξεων.
 • Ποιότητα και αριθµός CFU: Αναζητήστε συµπληρώµατα που παρέχουν ζωντανούς και βιώσιµους αριθµούς προβιοτικών, που εκφράζονται σε µονάδες σχηµατισµού αποικιών (CFU). Ένας υψηλότερος αριθµός CFU δεν είναι πάντα καλύτερος. Συνήθως, το σωστό στέλεχος για τη συγκεκριµένη ανάγκη είναι το κλειδί.

Με την ενσωµάτωση των σωστών στελεχών προβιοτικών στη διατροφή σας, µπορείτε να επηρεάσετε σηµαντικά την υγεία σας θετικά, από βελτιωµένη πέψη και ενισχυµένη λειτουργία του ανοσοποιητικού έως πιθανές µειώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν το Μικροβίωµα

Διατροφή

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαµόρφωση του µικροβιώµατος. Τα είδη των τροφίµων που καταναλώνονται µπορούν να προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιµων βακτηρίων ή επιβλαβών. Για παράδειγµα:

 • Τα τρόφιµα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δηµητριακά ολικής αλέσεως) ενισχύουν την ανάπτυξη ωφέλιµων βακτηρίων που βοηθούν στην πέψη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
 • Τα επεξεργασµένα τρόφιµα και οι δίαιτες µε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη µπορούν να αυξήσουν τα επιβλαβή βακτήρια που συνδέονται µε µεταβολικές και φλεγµονώδεις ασθένειες.

 

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι πλέον βιβλιογραφικά αποτυπωµένο ότι έχουν βαθιά επίδραση στο µικροβίωµα. Ενώ είναι απαραίτητα για τη θεραπεία βακτηριακών λοιµώξεων, συχνά στερούνται εξειδίκευσης και µπορούν να καταστρέψουν τα ωφέλιµα βακτήρια µαζί µε τα επιβλαβή. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε µείωση της µικροβιακής βιοποικιλότητας και αρκετές φορές να οδηγήσει σε µακροπρόθεσµες συνέπειες για την υγεία, όπως αυξηµένη ευαισθησία σε µελλοντικές µικροβιακές λοιµώξεις και αλλαγές στο µεταβολισµό και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

 

Τρόπος ζωής

∆ιάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, ο ύπνος και τα επίπεδα στρες επηρεάζουν το µικροβίωµα:

 • Η τακτική σωµατική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποικιλοµορφία του µικροβιώµατος, η οποία σχετίζεται µε καλύτερα αποτελέσµατα για την υγεία.
 • Το χρόνιο στρες και ο κακός ύπνος µπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το µικροβίωµα, οδηγώντας δυνητικά σε αυξηµένο κίνδυνο αρκετών διαταραχών, συµπεριλαµβανοµένων προβληµάτων ψυχικής υγείας.

 

Γεωγραφική τοποθεσία

Η περιοχή όπου ζει ένα άτοµο επηρεάζει επίσης το µικροβίωµα. Οι παραλλαγές στο κλίµα, τα περιβαλλοντικά µικρόβια και οι πολιτιστικές διατροφικές πρακτικές συµβάλλουν σε διαφορές στη σύνθεση του µικροβιώµατος:

 • Οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν συχνά διαφοροποιηµένα µικροβιώµατα σε σύγκριση µε όσους ζούνε σε αστικά περιβάλλοντα, πιθανότατα λόγω διαφορετικών διατροφικών προσλήψεων και µεγαλύτερης έκθεσης σε διάφορα περιβαλλοντικά µικρόβια.
 • Οι διαφορές στις πρακτικές υγιεινής µεταξύ των περιοχών µπορούν επίσης να επηρεάσουν την βιοποικιλότητα του µικροβιώµατος, επηρεάζοντας την κατάσταση της υγείας.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες µπορεί να οδηγήσει σε σηµαντικές αλλαγές στη σύνθεση και την ποικιλοµορφία του µικροβιώµατος, επηρεάζοντας έτσι τη συνολική υγεία. Η κατανόηση αυτών των επιρροών είναι ζωτικής σηµασίας για την ανάπτυξη στρατηγικών για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση ενός υγιούς µικροβιώµατος.

 

Το µικροβίωµα ως διαγνωστικό εργαλείο

Η έρευνα έχει δείξει ότι συγκεκριµένες µικροβιακές αναλύσεις µπορούν να χρησιµεύσουν ως βιοδείκτες για διάφορες ασθένειες, επιτρέποντας ενδεχοµένως την έγκαιρη διάγνωση και πιο εξατοµικευµένες επιλογές θεραπείας. Για παράδειγµα, διαφορετικά µικροβιακά µοτίβα στο έντερο µπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκίνου του παχέος εντέρου ή να προβλέψουν την ευαισθησία σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Το µέλλον της έρευνας του µικροβιώµατος

Το πεδίο της έρευνας του µικροβιώµατος είναι ζωντανό και εξελίσσεται ταχέως, υποσχόµενο νέες ιδέες που θα µπορούσαν να µεταµορφώσουν τον τρόπο µε τον οποίο προσεγγίζουµε την υγεία και τις ασθένειες.

Το µέλλον..

Η πρόοδος στην τεχνολογία, ιδιαίτερα στον προσδιορισµό της αλληλουχίας του DNA, έχει βελτιώσει σηµαντικά την κατανόησή µας για το µικροβίωµα. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν µια λεπτοµερή ανάλυση των µικροβιακών κοινοτήτων, οδηγώντας σε ανακαλύψεις σχετικά µε τους ρόλους τους στην υγεία και τις ασθένειες. Η µελλοντική έρευνα πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην κατανόηση των περίπλοκων αλληλεπιδράσεων µεταξύ των συστατικών του µικροβιώµατος και των ξενιστών τους, οι οποίες θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις στον χειρισµό του µικροβιώµατος για οφέλη για την υγεία.

 

Εξελίξεις στη θεραπεία

Καινοτόµες θεραπείες είναι στον ορίζοντα, συµπεριλαµβανοµένων προβιοτικών προσαρµοσµένων στις ατοµικές ανάγκες, πρεβιοτικών που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ευεργετικής µικροβιακής ανάπτυξης, ακόµη και µεταµόσχευσης µικροβίων κοπράνων για την αποκατάσταση της µικροβιακής ισορροπίας σε ασθενείς µε σοβαρές ανισορροπίες. Αυτές οι θεραπείες υπογραµµίζουν τις δυνατότητες της επιστήµης του µικροβιώµατος να οδηγήσει σε πιο εξατοµικευµένες και αποτελεσµατικές λύσεις υγειονοµικής περίθαλψης.

 

Εν κατακλείδι..

Η εξερεύνηση του µικροβιώµατος προσφέρει µια συναρπαστική µατιά σε έναν κόσµο γεµάτο από µικροοργανισµούς που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία µας. Καθώς η έρευνα προχωρά, η υπόσχεση αξιοποίησης του µικροβιώµατος στην ιατρική γίνεται όλο και πιο απτή, προσφέροντας δυνατότητες για πρωτοποριακές θεραπείες και ενισχύοντας τη συνολική µας γνώση στη κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας. Το µικροβίωµα δεν είναι µόνο ένας κρίσιµος παράγοντας για την υγεία και τις ασθένειες, αλλά και µια απόδειξη της πολυπλοκότητας και της προσαρµοστικότητας της ζωής µέσα στο σώµα µας.

 1. Immunomodulatory effects of probiotics by Meditsinskiy Sovet, Ekaterina Yu (2020).
 2. Immune System Stimulation by Probiotic Microorganisms by R. Ashraf, N. Shah (2014).
 3. Interactions between Innate Immunity, Microbiota, and Probiotics by G. Giorgetti et al. (2015).
 4. Klinické využitie probiotík v prevencii a liečbe porúch tráviaceho traktu by Iveta Ondriová, Terézia Fertaľová, Dagmar Magurová (2015).
 5. The Effect of probiotics on immune system by Sarina Ehteshamzadeh Ganjbakhsh, P. Rezaee (2017).
 6. Probiotic as Immune Modulator; A New Trend in Medication by Z. Mahmood et al. (2020).
 7. PROSPECÇÃO TECNOLÓGICA DE MICRO-ORGANISMOS PROBIÓTICOS COM ATIVIDADE IMUNOMODULADORA by Gustavo Barbosa Vieira Cruz et al. (2015).
 8. Gut microbiota and probiotics: novel immune system modulators in myasthenia gravis? by Elena Rinaldi et al. (2018).
 9. What we gained from a century of investigations of symbiontic intestinal microflora by A. Parfenov et al. (2012).
 10. The Gut Microbiota and Immunity by Н.Н. Силивончик (2021).
 11. Overview on the Role of Probiotics as Immunomodulators in Farm Animals by E. Fouad (2023).
 12. POTENSI BAKTERI Lactobacillus acidophilus SEBAGAI ANTIDIARE DAN IMUNOMODULATOR by R. Rusli, F. Amalia, Z. Dwyana (2018).
 13. Probiotics and the Immune Response by K. Madsen (2006).
 14. PENGARUH PROBIOTIK PADA RESPON IMUN by Djoni Djunaedi (2007).
 15. Prebiotika, probiotika a střevní mikroflora by L. Milan et al. (2015).
 16. Role of Lactic Acid Bacteria asProbiotics in Health and Disease by M. Sharma, D. R. Modi, M. Saxena (2018).
 17. Microbiota y su papel en el sistema inmunológico by Álida Bella Vallejo López et al. (2022).
 18. Probiotics: Immunobiotics and Immunogenics by S. Alvarez (2013).
 19. Beneficial Effects of Probiotic Consumption on the Immune System by C. Maldonado Galdeano et al. (2019).
 20. Kostic, A. D., Gevers, D., Siljander, H., Vatanen, T., et al. (2015). The dynamics of the human infant gut microbiome in development and in progression toward type 1 diabetes. Cell Host & Microbe. This study explores how the microbiome evolves from birth towards the age of 3 years, highlighting its initial acquisition and stability.
 21. D’Argenio, V. (2018). Human microbiome acquisition and bioinformatic challenges in metagenomic studies. International Journal of Molecular Sciences. This article discusses the methods needed to analyze the microbiome data and enhance our understanding of microbiome acquisition.
 22. Davenport, E. R., Sanders, J. G., Song, S. J., Amato, K. R., et al. (2017). The human microbiome in evolution. BMC Biology. This research focuses on how the mode of microbiome acquisition impacts medical research and the development of a modeling framework for host-microbiome interactions.

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Enteromol 8 caps

Τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (ισορροπημένη δίαιτα).

 

ProbioMix 16 10 caps

Optima Probiotic 22 billion 30 enteric coated caps

Μείγμα προβιοτικών περιεκτικότητας 22 δις ανά κάψουλα, με 13 στελέχη, εντερικής απορρόφησης
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο θεµέλιος λίθος της Υγείας: Το ανοσοποιητικό µας σύστηµα

Του Ευάγγελου Κηρηθρά

Επιστηµονικού Διευθυντή της VioGenesis

 

Το ανθρώπινο σώµα είναι ένα περίπλοκο και ανθεκτικό σύστηµα, εξοπλισµένο µε έναν εξελιγµένο αµυντικό µηχανισµό γνωστό ως ανοσοποιητικό σύστηµα. Αυτό το σύστηµα λειτουργεί ως φύλακας, προστατεύοντας ακούραστα την υγεία µας από µια πληθώρα απειλών που κυµαίνονται από κοινά παθογόνα όπως ιούς και βακτήρια έως πιο ύπουλους εισβολείς όπως τα καρκινικά κύτταρα. Είναι ένα δίκτυο οργάνων, κυττάρων και µορίων που συλλογικά συνθέτουν µια τροµερή άµυνα ενάντια σε λοιµώξεις και ασθένειες, διατηρώντας έτσι την ευαίσθητη ισορροπία του εσωτερικού µας περιβάλλοντος.

 

Κεντρικό στοιχείο σε αυτό το αµυντικό σύστηµα είναι δύο τύποι ανοσίας: η έµφυτη και η προσαρµοστική. Η έµφυτη ανοσία χρησιµεύει ως η πρώτη γραµµή άµυνας, προσφέροντας µια ταχεία αλλά µη ειδική απόκριση στα παθογόνα. Η προσαρµοστική ανοσία, από την άλλη πλευρά, είναι πιο εξειδικευµένη και θυµάται προηγούµενους εισβολείς, παρέχοντας µια προσαρµοσµένη και διαρκή άµυνα ενάντια σε επαναλαµβανόµενους παραβάτες. Μαζί, αυτά τα συστήµατα λειτουργούν σε µια αρµονική συµφωνία, ενορχηστρώνοντας µια απάντηση που είναι τόσο άµεση όσο και έξυπνη.

Ωστόσο, η αποτελεσµατικότητα αυτού του πολύπλοκου συστήµατος δεν καθορίζεται αποκλειστικά από βιολογικούς παράγοντες. Είναι όλο και πιο προφανές ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής µας, οι περιβαλλοντικές εκθέσεις και οι διατροφικές µας συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαµόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης. Για παράδειγµα, το χρόνιο στρες, ο ανεπαρκής ύπνος και ο καθιστικός τρόπος ζωής µπορούν να αποδυναµώσουν την ανοσολογική µας λειτουργία, καθιστώντας µας πιο επιρρεπείς σε λοιµώξεις και ασθένειες. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση και η έκθεση σε τοξικές ουσίες, µπορούν επίσης να διαταράξουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήµατος, οδηγώντας σε µια σειρά από προβλήµατα υγείας.

Η διατροφή, ειδικότερα, είναι ένας κρίσιµος ακρογωνιαίος λίθος στη βάση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήµατος. Τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουµε όχι µόνο τροφοδοτούν το σώµα µας, αλλά παρέχουν επίσης τα δοµικά στοιχεία και τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος. Βιταµίνες όπως C, D και E, µέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, και µια σειρά φυτοθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, συµβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος.

Λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος

Έµφυτη και προσαρµοστική ανοσία: Οι διπλοί υπερασπιστές

Το ανοσοποιητικό σύστηµα µπορεί να θεωρηθεί ως ένα εξαιρετικά αποτελεσµατικό δίκτυο δύο επιπέδων σχεδιασµένο για να προστατεύει το σώµα. Στην πρώτη γραµµή του βρίσκεται το έµφυτο ανοσοποιητικό σύστηµα, η πρώτη γραµµή άµυνας του οργανισµού, που προσφέρει γρήγορη αλλά γενικευµένη προστασία. Είναι µη ειδικό, δηλαδή δεν κάνει διάκριση µεταξύ διαφορετικών τύπων παθογόνων. Η έµφυτη ανοσία περιλαµβάνει φυσικούς φραγµούς όπως το δέρµα και οι βλεννογόνοι, καθώς και κύτταρα του ανοσοποιητικού όπως τα ουδετερόφιλα και τα µακροφάγα. Αυτά τα κελιά είναι πάντα σε επιφυλακή, έτοιµα να πολεµήσουν τους εισβολείς σε µια στιγµή.

Αντίθετα, το προσαρµοστικό ανοσοποιητικό σύστηµα µοιάζει περισσότερο µε µια προσαρµοσµένη στολή, ειδικά σχεδιασµένη και προσαρµοσµένη για την καταπολέµηση συγκεκριµένων παθογόνων µικροοργανισµών. Είναι πιο αργό να ανταποκριθεί από το έµφυτο σύστηµα, αλλά παρέχει µια εξαιρετικά εξειδικευµένη άµυνα. Το προσαρµοστικό σύστηµα θυµάται τους προηγούµενους εισβολείς – µια διαδικασία γνωστή ως ανοσολογική µνήµη – και εξαπολύει µια πιο σθεναρή και στοχευµένη επίθεση κατά τις επόµενες συναντήσεις. Βασικοί παίκτες σε αυτό το σύστηµα είναι τα λεµφοκύτταρα, τα οποία περιλαµβάνουν Τ-κύτταρα και Β-κύτταρα. Τα Τ-κύτταρα, που προέρχονται από τον θύµο αδένα, εµπλέκονται στην άµεση θανάτωση των µολυσµένων κυττάρων-ξενιστών και στην ενεργοποίηση άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού. Τα Β-κύτταρα, τα οποία ωριµάζουν στο µυελό των οστών, είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωµάτων.

 

Αναγνώριση και καταπολέµηση των παθογόνων παραγόντων

Όταν ένα παθογόνο παραβιάζει τους αρχικούς φραγµούς του σώµατος, το ανοσοποιητικό σύστηµα αναδύεται σε δράση. Το έµφυτο σύστηµα ανταποκρίνεται πρώτο. Τα µακροφάγα, ένας τύπος λευκών αιµοσφαιρίων, καταπίνουν και αφοµοιώνουν τους εισβολείς. Στέλνουν επίσης σήµατα, µε τη µορφή κυτοκινών, για να ειδοποιήσουν και να στρατολογήσουν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο σηµείο της µόλυνσης. Τα ουδετερόφιλα και τα φυσικά κύτταρα δολοφόνοι συµµετέχουν στη µάχη, βοηθώντας στην εξουδετέρωση της απειλής. Ταυτόχρονα, το προσαρµοστικό σύστηµα ξεκινά τη στρατηγική του απόκριση. Τα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα, όπως τα δενδριτικά κύτταρα, συλλαµβάνουν αντιγόνα από τα παθογόνα και τα παρουσιάζουν στα Τ-κύτταρα. Αυτή η αλληλεπίδραση πυροδοτεί έναν καταρράκτη γεγονότων, που οδηγεί στον πολλαπλασιασµό των Τ-κυττάρων και των Β-κυττάρων που είναι ειδικά για το εισβάλλον παθογόνο. Τα Β-κύτταρα διαφοροποιούνται σε πλασµατοκύτταρα που παράγουν αντισώµατα, πρωτεΐνες που συνδέονται ειδικά µε αντιγόνα και τα σηµαδεύουν για καταστροφή ή τα εξουδετερώνουν άµεσα.

Ο ρόλος των βασικών ανοσοκυττάρων

Τα λευκά αιµοσφαίρια ή λευκοκύτταρα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ανοσοποιητικού συστήµατος. Κυκλοφορούν στο σώµα, αναζητώντας σηµάδια µόλυνσης ή τραυµατισµού. Κάθε τύπος λευκών αιµοσφαιρίων έχει έναν µοναδικό ρόλο. Για παράδειγµα, τα λεµφοκύτταρα είναι ζωτικής σηµασίας για την προσαρµοστική ανοσοαπόκριση, ενώ τα ουδετερόφιλα και τα µακροφάγα παίζουν ζωτικούς ρόλους στην έµφυτη απόκριση. Τα αντισώµατα, που παράγονται από τα Β-κύτταρα, είναι κρίσιµα συστατικά του οπλοστασίου του ανοσοποιητικού συστήµατος. Αναγνωρίζουν και κολλάνε πάνω σε συγκεκριµένα αντιγόνα που βρίσκονται στην επιφάνεια των παθογόνων, επισηµαίνοντάς τα για καταστροφή από άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ορισµένα αντισώµατα µπορούν να εξουδετερώσουν τις τοξίνες που παράγονται από παθογόνα, ενώ άλλα µπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των ιών να µολύνουν τα κύτταρα.

 

Σηµασία του ανοσολογικού µηχανισµού για την υγεία

Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήµατος να λειτουργεί αποτελεσµατικά εξαρτάται από µια λεπτή ισορροπία µεταξύ της υπολειτουργίας και της υπερδραστηριότητας. Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας είναι ζωτικής σηµασίας για τη βέλτιστη υγεία, καθώς οι αποκλίσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση µπορεί να οδηγήσουν σε σηµαντικά προβλήµατα υγείας.

 

Υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος

Όταν το ανοσοποιητικό σύστηµα είναι υπολειτουργικό ή σε κίνδυνο, η ικανότητά του να καταπολεµά τις λοιµώξεις µειώνεται. Αυτή η εξασθενηµένη κατάσταση µπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως ο υποσιτισµός, ορισµένες ιατρικές θεραπείες όπως η χηµειοθεραπεία ή ασθένειες που επηρεάζουν άµεσα τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Οι συνέπειες ενός εξασθενηµένου ανοσοποιητικού συστήµατος είναι εκτεταµένες, µε την αυξηµένη ευαισθησία σε λοιµώξεις να είναι η πιο άµεση ανησυχία. Το κοινό κρυολόγηµα, η γρίπη και άλλες µολυσµατικές ασθένειες µπορεί να γίνουν πιο συχνές και σοβαρές και το σώµα µπορεί να δυσκολεύεται να καταπολεµήσει αποτελεσµατικά αυτές τις ασθένειες. Επιπλέον, σε µια εκτεθειµένη κατάσταση, το ανοσοποιητικό σύστηµα µπορεί να αποτύχει να ανιχνεύσει και να καταστρέψει µη φυσιολογικά κύτταρα, οδηγώντας δυνητικά σε αυξηµένο κίνδυνο καρκίνου.

Υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήµατος

Αντίθετα, ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστηµα θέτει τις δικές του προκλήσεις. Σε αυτή την κατάσταση, το ανοσοποιητικό σύστηµα γίνεται υπερβολικά σε εγρήγορση και µπορεί να αρχίσει να εντοπίζει κατά λάθος αβλαβείς ουσίες, όπως η γύρη ή τα σωµατίδια τροφής, ως απειλές. Αυτή η εσφαλµένη αναγνώριση οδηγεί σε αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες κυµαίνονται από ήπια συµπτώµατα όπως φτέρνισµα και κνησµός έως σοβαρές αντιδράσεις όπως η αναφυλαξία. Μια άλλη συνέπεια ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήµατος είναι η ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσηµάτων. Σε αυτές τις συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστηµα εσφαλµένα στοχεύει και επιτίθεται στους ίδιους τους ιστούς του σώµατος. Ασθένειες όπως η ρευµατοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 και ο λύκος είναι παραδείγµατα όπου η υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήµατος έχει ως αποτέλεσµα το σώµα να επιτίθεται στον εαυτό του, οδηγώντας σε χρόνιες και συχνά εξουθενωτικές καταστάσεις.

 

Εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήµατος

Το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστηµα βρίσκεται στην ικανότητά του να διατηρεί αυτή την κρίσιµη ισορροπία. Ένα καλά ρυθµισµένο ανοσοποιητικό σύστηµα ανταποκρίνεται κατάλληλα στις απειλές χωρίς να αντιδρά υπερβολικά σε µη επικίνδυνα στοιχεία. Αυτή η ισορροπία επηρεάζεται από µια µυριάδα παραγόντων, συµπεριλαµβανοµένων των γενετικών, των περιβαλλοντικών εκθέσεων, των επιλογών του τρόπου ζωής και της διατροφής. Η κατανόηση και η διαχείριση αυτών των παραγόντων µπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήµατος, διασφαλίζοντας ότι παραµένει σε εγρήγορση έναντι πραγµατικών απειλών, αποφεύγοντας παράλληλα υπερβολικές αντιδράσεις που οδηγούν σε αλλεργίες ή αυτοάνοσες διαταραχές.

 

Παράγοντες που οδηγούν σε ανοσολογική ανισορροπία

Η ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήµατος είναι ευαίσθητη σε διάφορους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Η αναγνώριση αυτών των επιρροών είναι το κλειδί για την κατανόηση και την αντιµετώπιση των ανισορροπιών του ανοσοποιητικού συστήµατος.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

 • Ρύπανση και τοξίνες: Η έκθεση σε ρύπους και περιβαλλοντικές τοξίνες µπορεί να υπονοµεύσει σηµαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι ρύποι όπως τα αιωρούµενα σωµατίδια, οι χηµικές ουσίες στο νερό και τα φυτοφάρµακα στα τρόφιµα µπορούν να προκαλέσουν φλεγµονώδεις αποκρίσεις ή να καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η µακροχρόνια έκθεση σε αυτές τις επιβλαβείς ουσίες µπορεί να αλλάξει την ανοσολογική απόκριση του οργανισµού, καθιστώντας την είτε υπερβολική είτε κατασταλτική.

Παράγοντες τρόπου ζωής

 • Στρες: Το χρόνιο στρες είναι ένας σηµαντικός διαταράκτης της ισορροπίας του ανοσοποιητικού. Προκαλεί την απελευθέρωση ορµονών του στρες όπως η κορτιζόλη, η οποία µπορεί να καταστείλει την αποτελεσµατικότητα του ανοσοποιητικού συστήµατος.
 • Στέρηση ύπνου: Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σηµασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού. Η έλλειψη ύπνου µπορεί να βλάψει την παραγωγή αντισωµάτων και κυττάρων που καταπολεµούν τις λοιµώξεις, καθιστώντας το σώµα πιο ευαίσθητο στις λοιµώξεις.
 • Σωµατική αδράνεια: Η τακτική άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ ο καθιστικός τρόπος ζωής µπορεί να οδηγήσει σε εξασθενηµένη ανοσολογική απόκριση. Η µέτρια, τακτική σωµατική δραστηριότητα είναι ευεργετική για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήµατος.

∆ιατροφικές Επιρροές

 • Κακή διατροφή: Μια δίαιτα που στερείται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταµίνες και µέταλλα µπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώµατος να καταπολεµά τις λοιµώξεις. Οι διατροφικές ελλείψεις µπορούν να αποδυναµώσουν την ανοσολογική απόκριση και να αλλάξουν τις λειτουργίες των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
 • Κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ µπορεί να διαταράξει τις οδούς του ανοσοποιητικού συστήµατος, µειώνοντας την ικανότητα του σώµατος να αµυνθεί έναντι των λοιµώξεων και επιβραδύνοντας την ανάρρωση από τη βλάβη των ιστών.
 • Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία µπορεί να οδηγήσει σε µια χρόνια φλεγµονώδη κατάσταση, η οποία µπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιµώξεων και αυτοάνοσων νοσηµάτων.

Επιπτώσεις Χρόνιων Παθήσεων

 • Χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι αυτοάνοσες διαταραχές µπορούν να επηρεάσουν σηµαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος. Αυτές οι καταστάσεις µπορούν είτε να καταστέλλουν είτε να υπερδιεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, οδηγώντας σε αυξηµένο κίνδυνο λοιµώξεων, παρατεταµένης ασθένειας και σε ορισµένες περιπτώσεις αυξηµένο κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου.

 

Φυσικά συµπληρώµατα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού

Στην αναζήτηση για βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ορισµένα φυσικά συµπληρώµατα ξεχωρίζουν για τα αποδεδειγµένα οφέλη τους. Αυτά τα συµπληρώµατα, που κυµαίνονται από βιταµίνες και µέταλλα µέχρι εκχυλίσµατα βοτάνων και προβιοτικά, παίζουν κρίσιµους ρόλους στην υποστήριξη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήµατος.

Βιταµίνες

 • Βιταµίνη C: Ισχυρό αντιοξειδωτικό, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστηµα διεγείροντας την παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιµοσφαιρίων και των αντισωµάτων. Οι πηγές περιλαµβάνουν τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τις πιπεριές και το µπρόκολο.
 • Βιταµίνη D: Απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ρυθµίζει την ανοσολογική απόκριση και µειώνει τη φλεγµονή. Πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών, τα εµπλουτισµένα τρόφιµα και η έκθεση στο ηλιακό φως.
 • Βιταµίνη Ε: Ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέµηση του οξειδωτικού στρες και υποστηρίζει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, σπανάκι και µπρόκολο.
 • Βιταµίνη Β6: Ζωτική για την υποστήριξη βιοχηµικών αντιδράσεων στο ανοσοποιητικό σύστηµα. Οι πηγές περιλαµβάνουν κοτόπουλο, σολοµό, τόνο, µπανάνες και µερικά λαχανικά.

Μέταλλα

 • Ψευδάργυρος: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επικοινωνία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Βρίσκεται στο κρέας, τα οστρακοειδή, τα όσπρια και τους σπόρους.
 • Σελήνιο: Προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και τις µολύνσεις. Πηγές είναι οι ξηροί καρποί Βραζιλίας, τα ψάρια, οι ηλιόσποροι και τα αυγά.
 • Σίδηρος: Απαραίτητος για τον πολλαπλασιασµό και την ωρίµανση των κυττάρων του ανοσοποιητικού, ιδιαίτερα των λεµφοκυττάρων. Πλούσιες πηγές περιλαµβάνουν κόκκινο κρέας, φασόλια, ξηρούς καρπούς και εµπλουτισµένα δηµητριακά.

Φυτικά συµπληρώµατα

 • Guduchi (Tinospora cordifolia): Γνωστό για τις ανοσοτροποποιητικές του ιδιότητες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενισχύει την αποτελεσµατικότητα των λευκών αιµοσφαιρίων.
 • Mumijo (Shilajit): Μια πλούσια σε µεταλλικά στοιχεία ένωση που πιστεύεται ότι βελτιώνει την κυτταρική λειτουργία και την ανοσολογική απόκριση.
 • Μαύρο σκόρδο: Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από το κανονικό σκόρδο, δυνητικά ευεργετικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
 • Ashwagandha: Γνωστό για τις προσαρµογόνες του ιδιότητες, µπορεί να βοηθήσει στη µείωση του στρες και να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Προβιοτικά

 • Παίζουν κρίσιµο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, η οποία συνδέεται άµεσα µε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα προβιοτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου, απαραίτητα για µια υγιή ανοσοαπόκριση. Οι πηγές περιλαµβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ και τα τρόφιµα που έχουν υποστεί ζύµωση.

Ωµέγα-3 Λιπαρά Οξέα

 • Γνωστά για τις αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες τους. Είναι ζωτικής σηµασίας για τη ρύθµιση της ανοσολογικής απόκρισης και µπορούν να βρεθούν σε λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορους και καρύδια.

Πρόσθετα Συµπληρώµατα

 • Πρωτόγαλα βοοειδών: Η πρώτη µορφή γάλακτος που παράγεται από αγελάδες. Είναι πλούσιο σε αντισώµατα και µπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να καταπολεµήσει τις λοιµώξεις.
 • Σπερµιδίνη: Βρίσκεται σε παλαιωµένο τυρί, µανιτάρια, προϊόντα σόγιας και δηµητριακά ολικής αλέσεως. Πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην κυτταρική ανανέωση και µπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού µέσω των επιπτώσεών του στην κυτταρική αυτοφαγία.

 

Διατροφικές συστάσεις που βασίζονται σε στοιχεία

Η βελτιστοποίηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας εκτείνεται πέρα από τα συµπληρώµατα για να περιλαµβάνει ολοκληρωµένες διατροφικές στρατηγικές. Μια δίαιτα πλούσια σε ολόκληρα τρόφιµα, αντιοξειδωτικά και συγκεκριµένα διατροφικά µοτίβα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήµατος.

Προσέγγιση Ολόκληρων Τροφίµων

 • Φρούτα και λαχανικά: Πλούσια σε βιταµίνες, µέταλλα και αντιοξειδωτικά, είναι απαραίτητα για την υγεία του ανοσοποιητικού. Συµπεριλάβετε µια ποικιλία από πολύχρωµα φρούτα και λαχανικά για ένα ευρύ φάσµα θρεπτικών συστατικών.
 • Δηµητριακά ολικής αλέσεως: Παρέχουν απαραίτητες ίνες, βιταµίνες Β και µέταλλα. Επιλέξτε δηµητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κινόα και σιτάρι ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασµένα δηµητριακά.
 • Άπαχες Πρωτεΐνες: Απαραίτητες για την οικοδόµηση και την επιδιόρθωση των ιστών του σώµατος, συµπεριλαµβανοµένων εκείνων του ανοσοποιητικού συστήµατος. Οι πηγές περιλαµβάνουν πουλερικά, ψάρια, άπαχα κρέατα, τόφου και όσπρια.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην υγεία του ανοσοποιητικού

 • Τα αντιοξειδωτικά καταπολεµούν τις ελεύθερες ρίζες, µειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγµονή, που είναι επιζήµια για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά περιλαµβάνουν µούρα, ξηρούς καρπούς, πράσινο τσάι, µαύρη σοκολάτα και φυλλώδη πράσινα.

Σηµασία της ενυδάτωσης και της υγείας του εντέρου

 • Ενυδάτωση: Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι ζωτικής σηµασίας για όλες τις σωµατικές λειτουργίες, συµπεριλαµβανοµένου του ανοσοποιητικού συστήµατος. Βοηθά στην παραγωγή λέµφου, η οποία µεταφέρει λευκά αιµοσφαίρια και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήµατος.
 • Υγεία του εντέρου: Ένα σηµαντικό µέρος του ανοσοποιητικού συστήµατος βρίσκεται στο έντερο. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά (γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο) και πρεβιοτικών ινών (σκόρδο, κρεµµύδια, µπανάνες) υποστηρίζει ένα υγιές µικροβίωµα του εντέρου, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Διατροφικά πρότυπα που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού

 • Μεσογειακή ∆ιατροφή: Χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δηµητριακών ολικής αλέσεως, ελαιόλαδου και ψαριών. Έχει συσχετιστεί µε µειωµένη φλεγµονή και υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστηµα.
 • Διατροφές µε βάση τα φυτά: Εστιάστε σε τρόφιµα κυρίως από φυτά. Αυτό περιλαµβάνει όχι µόνο φρούτα και λαχανικά αλλά και ξηρούς καρπούς, σπόρους,έλαια, δηµητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φασόλια.

 

Πρακτικές τρόπου ζωής για την υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού

Εκτός από τη διατροφή, ορισµένες πρακτικές του τρόπου ζωής είναι ζωτικής σηµασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήµατος. Αυτές οι πρακτικές συµβάλλουν στη συνολική ευηµερία και ενισχύουν την ικανότητα του σώµατος να αποµακρύνει τις ασθένειες.

Τακτική σωµατική δραστηριότητα

 • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού: Η τακτική άσκηση συµβάλλει στη γενική υγεία και βοηθά στη ρύθµιση του ανοσοποιητικού συστήµατος. Μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία, επιτρέποντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να ταξιδεύουν πιο αποτελεσµατικά σε όλο το σώµα.
 • Προτεινόµενες ∆ραστηριότητες: Μέτριας έντασης ασκήσεις όπως γρήγορο περπάτηµα, ποδηλασία, κολύµπι και προπόνηση ενδυνάµωσης είναι ευεργετικές. Είναι σηµαντικό να ισορροπήσετε τη δραστηριότητα µε επαρκή ανάπαυση και αποκατάσταση.

Διαχείριση άγχους

 • Μειώνει την καταστολή του ανοσοποιητικού: Το χρόνιο στρες µπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού απελευθερώνοντας ορµόνες όπως η κορτιζόλη. Η αποτελεσµατική διαχείριση του στρες είναι ζωτικής σηµασίας για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού.
 • Τεχνικές: Πρακτικές όπως ο διαλογισµός, η γιόγκα, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η επίγνωση µπορούν να βοηθήσουν στη µείωση του στρες. Η ενασχόληση µε χόµπι και δραστηριότητες που φέρνουν χαρά και χαλάρωση είναι επίσης ευεργετική.

Επαρκής ύπνος

 • Κρίσιµο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού: Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του ανοσοποιητικού. Η έλλειψη ύπνου µπορεί να βλάψει την παραγωγή κυτοκινών, ενός τύπου πρωτεΐνης που στοχεύει τις λοιµώξεις και τις φλεγµονές.
 • Υγιεινή ύπνου: Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα. ∆ιατηρήστε ένα τακτικό πρόγραµµα ύπνου, δηµιουργήστε ένα ξεκούραστο περιβάλλον και αποφύγετε τον χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου.

Αποφυγή Καπνίσµατος και Υπερβολική Κατανάλωση Αλκοόλ

 • Κάπνισµα: Ο καπνός του τσιγάρου υπονοµεύει τις βασικές ανοσοποιητικές άµυνες και αυξάνει τον κίνδυνο βρογχίτιδας και πνευµονίας. Η διακοπή του καπνίσµατος µπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση ορισµένων λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήµατος.
 • Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ µπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστηµα. Ο περιορισµός του αλκοόλ σε µέτρια επίπεδα είναι σκόπιµο. Για τους υγιείς ενήλικες, η µέτρια χρήση αλκοόλ σηµαίνει έως και ένα ποτό την ηµέρα για γυναίκες και έως και δύο ποτά την ηµέρα για τους άνδρες.

 

Πότε να ζητήσετε επαγγελµατική συµβουλή

Η κατανόηση του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική καθοδήγηση είναι ζωτικής σηµασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του ανοσοποιητικού. Η αναγνώριση των σηµαδιών της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού και η λήψη επαγγελµατικών συµβουλών µπορεί να αποτρέψει την εξέλιξή τους σε πιο σοβαρά προβλήµατα υγείας.

Αναγνώριση Σηµείων Ανοσολογικής Δυσλειτουργίας

 • Συχνές λοιµώξεις: Η τακτική εµφάνιση λοιµώξεων όπως κρυολογήµατα, γρίπη ή λοιµώξεις του ουροποιητικού συστήµατος µπορεί να υποδηλώνει εξασθενηµένο ανοσοποιητικό σύστηµα.
 • Παρατεταµένη ασθένεια: Εάν οι κοινές ασθένειες διαρκούν περισσότερο από το συνηθισµένο ή τα συµπτώµατα είναι πιο σοβαρά, θα µπορούσε να είναι σηµάδι ανοσοποιητικής ανεπάρκειας.
 • Αυτοάνοσα συµπτώµατα: Συµπτώµατα όπως πόνος στις αρθρώσεις, κόπωση, δερµατικά εξανθήµατα ή ανεξήγητες αλλαγές βάρους µπορεί να είναι σηµάδια αυτοάνοσων διαταραχών.

Συµβουλευτική Επαγγελµατιών Υγείας

 • Εξατοµικευµένες συµβουλές: Οι επαγγελµατίες υγείας µπορούν να παρέχουν εξατοµικευµένες συµβουλές µε βάση το ατοµικό ιστορικό υγείας, τον τρόπο ζωής και συγκεκριµένα συµπτώµατα.
 • Διαχείριση χρόνιων παθήσεων: Για όσους πάσχουν από υπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις, η επαγγελµατική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων χωρίς να διακυβεύεται η υγεία του ανοσοποιητικού.
 • Ασφαλής χρήση συµπληρωµάτων: Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συµπλήρωµα, είναι σηµαντικό να συµβουλευτείτε έναν επαγγελµατία υγείας, ειδικά για εκείνους που λαµβάνουν φάρµακα ή µε χρόνιες ασθένειες.

 

Ο ρόλος των εξετάσεων αίµατος στην αξιολόγηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας

 • Διαγνωστικό εργαλείο: Οι εξετάσεις αίµατος µπορούν να αξιολογήσουν διάφορες πτυχές του ανοσοποιητικού συστήµατος, συµπεριλαµβανοµένου του αριθµού των λευκών αιµοσφαιρίων, της λειτουργίας των ανοσοκυττάρων και της παρουσίας αυτοαντισωµάτων.
 • Παρακολούθηση απόκρισης: Μπορούν επίσης να χρησιµοποιηθούν για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του οργανισµού σε θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής που στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.
 • Ανίχνευση ελλείψεων: Οι εξετάσεις αίµατος µπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισµό διατροφικών ελλείψεων που µπορεί να επηρεάζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, καθοδηγώντας τις κατάλληλες διατροφικές τροποποιήσεις.

 

Η έγκαιρη διαβούλευση µε επαγγελµατίες υγείας είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός ανοσοποιητικού συστήµατος που λειτουργεί καλά. Εξασφαλίζει ότι τυχόν σηµάδια ανισορροπίας ή δυσλειτουργίας αντιµετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσµατικά. Αυτή η προληπτική προσέγγιση είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της µακροπρόθεσµης ανοσοποιητικής υγείας και της συνολικής ευηµερίας.

 

Συµπέρασµα

Η σηµασία ενός ισορροπηµένου ανοσοποιητικού συστήµατος

Η διατήρηση ενός ισορροπηµένου ανοσοποιητικού συστήµατος δεν αφορά µόνο την πρόληψη ασθενειών. πρόκειται για την καλλιέργεια µιας κατάστασης υγείας που µας επιτρέπει να ζούµε ζωντανές και γεµάτες ζωές. Ένα ανοσοποιητικό σύστηµα που λειτουργεί καλά λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας, χρησιµεύοντας ως η πιο εξελιγµένη άµυνα του σώµατός µας ενάντια σε εξωτερικά παθογόνα και εσωτερικές ανισορροπίες. Είναι ένα δυναµικό και περίπλοκο σύστηµα που απαιτεί προσεκτική προσοχή και συντήρηση για να λειτουργήσει βέλτιστα.

Αγκαλιάζοντας µια Ολιστική Προσέγγιση

Η επίτευξη ισορροπίας του ανοσοποιητικού δεν εξαρτάται αποκλειστικά από έναν παράγοντα. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσµα µιας ολιστικής προσέγγισης που περιλαµβάνει µια θρεπτική διατροφή, τακτική σωµατική δραστηριότητα, αποτελεσµατική διαχείριση του άγχους και συνετές επιλογές τρόπου ζωής. Αυτή η ολοκληρωµένη στρατηγική διασφαλίζει ότι αντιµετωπίζονται όλες οι πτυχές της υγείας µας, δηµιουργώντας ένα περιβάλλον όπου το ανοσοποιητικό σύστηµα µπορεί να ευδοκιµήσει. Η ενσωµάτωση φυσικών συµπληρωµάτων, υπό την επαγγελµατική καθοδήγηση, µπορεί να προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη, καλύπτοντας τα διατροφικά κενά και ενισχύοντας τη φυσική άµυνα του οργανισµού µας.

 

The Path Forward: Συνεχής Έρευνα και Μελλοντικές Κατευθύνσεις

Ο τοµέας της ανοσολογίας εξελίσσεται συνεχώς, µε τη συνεχιζόµενη έρευνα να ρίχνει νέο φως στο πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό µας σύστηµα και πώς µπορούµε να το υποστηρίξουµε. Οι µελλοντικές κατευθύνσεις στην έρευνα για την υγεία του ανοσοποιητικού υπόσχονται να προωθήσουν καινοτόµες στρατηγικές, εξατοµικευµένες θεραπείες και µια βαθύτερη κατανόηση της περίπλοκης σχέσης µεταξύ του περιβάλλοντος, του τρόπου ζωής και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού µας συστήµατος. Καθώς συνεχίζουµε να ξετυλίγουµε τα µυστήρια του ανοσοποιητικού συστήµατος, ανοίγουµε πόρτες σε νέες δυνατότητες για υγεία και ευεξία, διασφαλίζοντας ότι είµαστε καλύτερα εξοπλισµένοι για να διατηρήσουµε το φυσικό αµυντικό σύστηµα του σώµατός µας σε έναν συνεχώς µεταβαλλόµενο κόσµο.

Συµπερασµατικά, ένα ισορροπηµένο ανοσοποιητικό σύστηµα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής υγείας και ευεξίας µας. Υιοθετώντας µια ολιστική προσέγγιση που περιλαµβάνει τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τη συνετή χρήση συµπληρωµάτων, µπορούµε να υποστηρίξουµε και να ενισχύσουµε την ανοσοποιητική µας λειτουργία. Καθώς ενστερνιζόµαστε τις γνώσεις από τη συνεχιζόµενη έρευνα, µπορούµε να προσβλέπουµε σε πιο αποτελεσµατικούς τρόπους για να καλλιεργήσουµε την υγεία του ανοσοποιητικού µας.

 1. Calder, P.C. et al. (2020). «Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System is an Important Factor to Protect Against Viral Infections.» Nutrients, 12(4), 1181.
 2. Harvard Health Publishing (2019). «How to Boost Your Immune System.» Harvard Medical School.
 3. Nieman, D.C., Wentz, L.M. (2019). «The Compelling Link Between Physical Activity and the Body’s Defense System.» Journal of Sport and Health Science, 8(3), 201-217.
 4. Gombart, A.F. et al. (2020). «A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection.» Nutrients, 12(1), 236.
 5. Mora, J.R., Iwata, M., von Andrian, U.H. (2008). «Vitamin Effects on the Immune System: Vitamins A and D Take Centre Stage.» Nature Reviews Immunology, 8, 685-698.
 6. Childs, C.E., Calder, P.C., Miles, E.A. (2019). «Diet and Immune Function.» Nutrients, 11(8), 1933.
 7. Besedovsky, L., Lange, T., Born, J. (2012). «Sleep and Immune Function.» Pflügers Archiv – European Journal of Physiology, 463(1), 121-137.
 8. Segerstrom, S.C., Miller, G.E. (2004). «Psychological Stress and the Human Immune System: A Meta-Analytic Study of 30 Years of Inquiry.» Psychological Bulletin, 130(4), 601-630.
 9. Maggini, S., Pierre, A., Calder, P.C. (2018). «Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course.» Nutrients, 10(10), 1531.
 10. Hemilä, H., Chalker, E. (2013). «Vitamin C for Preventing and Treating the Common Cold.» Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 1. Art. No.: CD000980.
 11. Carr, A.C., Maggini, S. (2017). «Vitamin C and Immune Function.» Nutrients, 9(11), 1211.
 12. Martineau, A.R. et al. (2017). «Vitamin D Supplementation to Prevent Acute Respiratory Tract Infections: Systematic Review and Meta-Analysis of Individual Participant Data.» BMJ, 356, i6583.
 13. Singh, M., Das, R.R. (2013). «Zinc for the Common Cold.» Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 6. Art. No.: CD001364.
 14. Prasad, A.S. (2008). «Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune Cells.» Molecular Medicine, 14(5-6), 353-357.
 15. Shankar, A.H., Prasad, A.S. (1998). «Zinc and Immune Function: The Biological Basis of Altered Resistance to Infection.» American Journal of Clinical Nutrition, 68(2 Suppl), 447S-463S.
 16. Rautava, S., Kalliomäki, M., Isolauri, E. (2002). «Probiotics during Pregnancy and Breast-Feeding Might Confer Immunomodulatory Protection Against Atopic Disease in the Infant.» Journal of Allergy and Clinical Immunology, 109(1), 119-121.
 17. Calder, P.C. (2013). «Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Inflammatory Processes: Nutrition or Pharmacology?» British Journal of Clinical Pharmacology, 75(3), 645-662.
 18. Kiecolt-Glaser, J.K. et al. (2011). «Omega-3 Fatty Acids and Stress-Induced Immune Dysregulation: Implications for Wound Healing.» Military Medicine, 176(12 Suppl), 48-55.
 19. Agerholm-Larsen, L. et al. (2000). «Effect of 8 Week Intake of Probiotic Milk Products on Risk Factors for Cardiovascular Diseases.» European Journal of Clinical Nutrition, 54(4), 288-297.
 20. Baudry, J. et al. (2018). «Mediterranean Diet and Cardiovascular Disease: Teaching an Old Dog New Tricks.» JACC: Heart Failure, 6(11), 904-906.
 21. Sofi, F. et al. (2008). «Adherence to Mediterranean Diet and Health Status: Meta-Analysis.» BMJ, 337, a1344.
 22. Martínez-González, M.A. et al. (2019). «Benefits of the Mediterranean Diet: Insights From the PREDIMED Study.» Progress in Cardiovascular Diseases, 62(1), 42-50.
 23. Dinu, M. et al. (2017). «Vegetarian, Vegan Diets and Multiple Health Outcomes: A Systematic Review with Meta-Analysis of Observational Studies.» Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(17), 3640-3649.
 24. Melina, V., Craig, W., Levin, S. (2016). «Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets.» Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970-1980.
 25. Appleton, K.M. et al. (2018). «Omega-3 Fatty Acids for Depression in Adults.» Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 11. Art. No.: CD004692.
 26. «The Role of Vitamins and Minerals in Immune Function» – Journal of Clinical Pathology, 2018.
 27. «Effects of Vitamin D on Immune Disorders» – American Journal of Clinical Nutrition, 2017.
 28. «Vitamin E and Immune Response» – Nutrition Reviews, 2019.
 29. «Vitamin B6 and Immune Competence» – Nutrition Reviews, 2016.
 30. «Zinc in Infection and Inflammation» – Nutrients, 2017.
 31. «Selenium, Selenoproteins, and Immunity» – Nutrients, 2018.
 32. «Iron and Immune System Function» – American Journal of Clinical Nutrition, 2016.
 33. «Guduchi (Tinospora cordifolia): A Systematic Review of its Immunomodulatory Properties» – Journal of Ethnopharmacology, 2020.
 34. «The Therapeutic Potential of Mumijo (Shilajit)» – Phytotherapy Research, 2019.
 35. «Black Garlic: Health Benefits» – Nutrition Research Reviews, 2018.
 36. «Ashwagandha in Stress and Immune Function» – Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2019.
 37. «Probiotics and Immune Health» – Current Opinion in Gastroenterology, 2021.
 38. «Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes» – Nutrients, 2020.
 39. «Bovine Colostrum and Immunity: A Review» – Journal of Nutritional Science, 2018.
 40. «Spermidine: A Novel Autophagy Inducer and Longevity Elixir» – Cell Death & Disease, 2019.
 41. «Physical Activity, Immunity and Infection» – Frontiers in Immunology, 2018.
 42. «Psychological Stress and the Human Immune System» – Psychological Bulletin, 2014.
 43. «Sleep and Immune Function» – Pflügers Archiv: European Journal of Physiology, 2012.
 44. «Smoking and Immune Function» – Current Opinion in Pulmonary Medicine, 2016.
 45. «Alcohol and the Immune System» – Alcohol Research: Current Reviews, 2015.
 46. «Pollution and Immune Function» – Environmental Health Perspectives, 2017.
 47. «Nutrition and Immune Function» – British Journal of Nutrition, 2016.
 48. «Obesity and the Immune System» – British Medical Bulletin, 2018.
 49. «Dietary Patterns and Immune Function» – Nutrition Journal, 2019.
 50. «Stress Management and Immune Function» – Advances in Mind-Body Medicine, 2020.

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Anoso Balance 60 tabs

Φόρμουλα για καθημερινή υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Vitamin C Systemic Plus 915 mg 60 tabs

Βιταμίνη C μη όξινης μορφής με κουερσετίνη, ψευδάργυρο, άλφα λιποϊκο οξύ και αντιοξειδωτικά

Aller Support 30 caps

Εποχική υποστήριξη του ανοσοποιητικού
DHA (Δοκοσαεξανοϊκό οξύ): Ένα αρχαίο θρεπτικό συστατικό για τον σύγχρονο ανθρώπινο εγκέφαλο

Για χιλιάδες χρόνια, η διατροφή, σε συνδυασμό με άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η άσκηση, είχε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της γνωστικής ικανότητας και της εξέλιξης του εγκεφάλου. Οι εξελίξεις στη μοριακή βιολογία αποκάλυψαν την ικανότητα των προερχόμενων από τρόφιμα σημάτων, να επηρεάζουν τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη συναπτική πλαστικότητα και, ως εκ τούτου, να μεσολαβούν στη γνωστική λειτουργία, η οποία είναι καθοριστική για την εξέλιξη του σύγχρονου εγκεφάλου. 

Η γνωστική ικανότητα των ανθρώπων είναι αναμφισβήτητα η πιο προηγμένη σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο, καθώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν με έναν μοναδικά μεγάλο εγκέφαλο μεταξύ των επίγειων θηλαστικών. Αυτή η πρόοδος πιστεύεται ότι προσφέρεται από έναν διευρυμένο εγκεφαλικό φλοιό και έναν πολύ ανεπτυγμένο προμετωπιαίο φλοιό, και οι δύο είναι περιοχές του εγκεφάλου σημαντικές για τη γvωστική λειτουργία.

Πάνω από το μισό του ξηρού βάρους του εγκεφάλου αποτελείται από λιπίδια όπως τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), κάτι που υποδηλώνει τον βασικό ρόλο αυτών των μορίων, στη βέλτιστη ανάπτυξη, ωρίμανση και γήρανση των νευρωνικών δομών και δικτύων.

 

Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα τρόφιμα σε 3 μορφές: το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). To α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε μικρές ποσότητες στο σώμα μας σε EPA και DHA, και το συναντάμε σε φυτικά τρόφιμα (σπόροι Chia, λιναρόσπορο, καρύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, κ.α). Αντίθετα τα EPA και DHA τα συναντάμε κατά κύριο λόγο σε λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια.

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) λοιπόν, είναι το κυρίαρχο ωμέγα-3 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ θαλάσσιας προέλευσης, θεμελιώδες για τον σχηματισμό και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς των ανθρώπων. Ο αξιοσημείωτος ρόλος του DHA είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή και τη λειτουργική ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων, των βρεφών και για τη διατήρηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας των ενηλίκων. 

Ποσοτικά, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι το πιο σημαντικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ στον εγκέφαλο, καθώς το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το α-λινολενικό οξύ (ALA) υπάρχουν μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Το DHA αποτελεί πάνω από το 90% των ωμέγα-3 λιπαρών στον εγκέφαλο και 10% –20% των συνολικών λιπιδίων του. 

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) που βρίσκεται στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική λειτουργία διαμορφώνοντας τις οδούς μεταγωγής σήματος, τη νευροδιαβίβαση, τη νευρογένεση, τη μυελίνωση, τη λειτουργία των υποδοχέων της μεμβράνης, τη συναπτική πλαστικότητα, τη νευροφλεγμονή, και την ακεραιότητα της μεμβράνης. 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί με μια βασική πηγή προσχηματισμένου δοκοσαεξαινοϊκού οξέος (DHA) στη διατροφή. Ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ανθρώπινη εξέλιξη ήταν η ανακάλυψη υψηλής ποιότητας, εύπεπτων θρεπτικών συστατικών από παράκτια θαλασσινά και πηγές γλυκών υδάτων. Η πολυεθνική εκμετάλλευση θαλασσινών από κατοίκους της ακτής συνέπεσε με την ταχεία επέκταση της γκρίζας ύλης στον εγκεφαλικό φλοιό, που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο ανθρώπινο εγκέφαλο. 

Σε αντίθεση με τα φωτοσυνθετικά κύτταρα σε φύκια και ανώτερα φυτά, τα κύτταρα των θηλαστικών δεν διαθέτουν τα ειδικά ένζυμα που απαιτούνται για τη de novo σύνθεση άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), τον πρόδρομο για όλες τις συνθέσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο η ενδογενής σύνθεση του DHA από ALA σε ανθρώπους είναι πολύ χαμηλότερη και πιο περιορισμένη από ό, τι είχε υποτεθεί προηγουμένως. Συνεπώς, οι πηγές προσχηματισμένου DHA που περιλαμβάνονται σε λιπαρά ψάρια (ειδικά σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες και ρέγγες) καθώς και σε ιχθυέλαια, είναι απαραίτητες σε όλο τον κύκλο ζωής για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου. 

DHA κατά τη διάρκεια της κύησης και της βρεφικής ηλικίας

Η γνώση της σημασίας του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας (LCPUFAs) στη νευροανάπτυξη ελήφθη αρχικά από μελέτες σε ζώα και στην πορία σε ανθρώπους. Αυτά τα λιπαρά οξέα συσσωρεύονται ταχέως στον εγκέφαλο κατά την ανάπτυξη μέσω της μεταφοράς του πλακούντα κύησης και κατά την διάρκεια του πρώτου μεταγεννητικού έτους βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο μητρικό γάλα. 

Αναφορές για ενισχυμένη πνευματική ανάπτυξη σε παιδιά που θηλάζουν και αναφορές που συνδέουν την ανεπάρκεια ωμέγα 3 λιπαρών οξέων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές έχουν τονίσει τη φυσιολογική σημασία του DHA στο οπτικό και νευρικό σύστημα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το DHA συσσωρεύεται σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη. Πολλές διαταραχές ανάπτυξης όπως η δυσλεξία, η διαταραχή φάσματος του αυτισμού, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα, η σχιζοφρένεια κ.λπ. σχετίζονται αιτιωδώς με το μειωμένο επίπεδο DHA.

Μεταγεννητικά, η σημασία του DHA που λαμβάνεται από το μητρικό γάλα για την ανάπτυξη των νευρώνων έχει αναφερθεί επανειλημμένα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις DHA στο μητρικό γάλα έχουν συσχετιστεί με αρκετά θετικά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τον εγκέφαλο στα βρέφη. Αυτές οι συσχετίσεις περιλαμβάνουν καλύτερη ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές του περιβάλλοντος, καλύτερη νοητική ανάπτυξη, βελτιωμένο συντονισμό χεριού-ματιού και καλύτερες βαθμολογίες προσοχής. 

Η περιεκτικότητα σε DHA του μητρικού γάλακτος εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας. Το διαιτητικό προσχηματισμένο DHA στο μητρικό γάλα των παμφάγων μητέρων υποστηρίζει πολλαπλάσιο DHA από ό, τι βρίσκεται στο μητρικό γάλα των απολύτως φυτοφάγων (vegans).  Επομένως, η επαρκής παροχή DHA στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφική πρόσληψη της μητέρας, και αυτή η παροχή είναι πολύ σημαντική για τη γνωστική ανάπτυξη των απογόνων.

Μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη έδειξε ότι μια χαμηλότερη πρόσληψη θαλασσινών, πλούσια πηγή DHA, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με κίνδυνο μη βέλτιστης ανάπτυξης. Αντίθετα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με μεγάλη πρόσληψη θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφάνισαν μεγαλύτερη φιλοκοινωνική συμπεριφορά, καλύτερες βαθμολογίες κινητικής και κοινωνικής ανάπτυξης και υψηλότερη λεκτική νοημοσύνη στην ηλικία των οκτώ ετών. Οι δοκιμές έχουν επίσης παράσχει στοιχεία για μια θετική επίδραση της συμπλήρωσης DHA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, η λήψη 200 mg DHA από το στόμα ημερησίως για τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βελτίωσε τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών που δοκιμάστηκαν στην ηλικία των πέντε ετών.

Η διαιτητική πρόσληψη DHA οδηγεί σε δοσοεξαρτώμενη αύξηση των επιπέδων DHA του μητρικού γάλακτος. Έτσι το μητρικό γάλα είναι πλήρες σε βασικά λιπαρά οξέα, από τη στιγμή που η μητέρα έχει μία ισορροπημένη σε λιπαρά διατροφή, ενώ οι περισσότερες βρεφικές φόρμουλες έχουν χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα. Μελέτες σε σύγχρονους ανθρώπους δείχνουν ότι τα σύγχρονα βρέφη που καταναλώνουν βρεφικές φόρμουλες που περιλαμβάνουν μόνο πρόδρομα DHA έχουν χαμηλότερα επίπεδα DHA από ό, τι εκείνα που λαμβάνουν πηγές προσχηματισμένου DHA. Τυπικά, τα επίπεδα DHA στους ιστούς είναι υψηλότερα σε βρέφη που θηλάζουν σε σύγκριση με βρέφη που τρέφονται με βρεφικές φόρμουλες. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο θηλασμός τους πρώτους έξι μήνες της ζωής συνιστάται για τη βέλτιστη ανάπτυξη του μωρού, υπό την προϋπόθεση ότι η διατροφική κατάσταση της μητέρας είναι ευνοϊκή. Αυτή είναι μια σημαντική σύσταση και επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ανώτερη νευρωνική ανάπτυξη των βρεφών που θηλάζουν σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονται με βρεφικές φόρμουλες. 

Επιπλέον η πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και DHA, έχουν πολλαπλά οφέλη σε διάφορες παιδιατρικές παθήσεις, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, ο Αυτισμός κ.α, συμβάλλοντας στον μετριασμό των συμπτωμάτων. 

 

Τα υψηλά διατροφικά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση του DHA στον  εγκέφαλο

Η ομάδα των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που βρίσκεται κυρίως σε σπορέλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, έχει εξαιρετική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του σώματoς. Δύο από τα οξέα της ομάδας είναι τα σημαντικότερα: το Λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο, άρα δεν μπορεί να συντεθεί στον οργανισμό μας και πρέπει να το λάβουμε με τις τροφές, και το Γάμμα Λινολενικό Oξύ (Gamma Linolenic Acid/GLA), το οποίο έχει μεγάλη θεραπευτική αξία.

Το λινολεϊκό οξύ παρόλο που είναι τόσο σημαντικό, η υπερκατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και συμπτώματα ανεπάρκειας των EPA και DHA, εάν η διατροφή μας είναι φτωχή στα πολύτιμα αυτά λιπαρά οξέα και το σώμα μας βασίζεται για τη σύνθεση τους στο άλφα λινολενικό οξύ.

Επιπλέον το λινολεϊκό οξύ (ωμεγα 6), ανταγωνίζεται για το ίδιο ένζυμο-μετατροπέα με το άλφα λινολενικό οξύ (ωμέγα 3) μειώνοντας ακόμα περισσότερο την μετατροπή του τελευταίου σε EPA και DHA.

Επίσης, η ανεπαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει το DHA και αυξάνει τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στον εγκέφαλο. Η μειωμένη DHA στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο οδηγεί σε ελλείμματα στη νευρογένεση, στον μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών και σε μεταβολή της μάθησης και της οπτικής λειτουργίας. 

Από την άλλη, μια δίαιτα που χαρακτηρίζεται από υψηλότερη πρόσληψη τροφών που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και χαμηλότερη πρόσληψη ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο από την νόσο Αλτσχάιμερ, ταχύτερη εκτέλεση γνωστικών εργασιών και βελτίωση ορισμένων συμπεριφορών που σχετίζονται με παθήσεις, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα, η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια, η παρορμητική συμπεριφορά, και η γνωστική λειτουργία. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετών, η αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή των κατοίκων των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών είναι σήμερα της τάξεως του 1 προς 24, ενώ όταν ο άνθρωπος ζούσε σαν κυνηγός και συλλέκτης καρπών ήταν της τάξεως του 1 προς 5.

Αν λάβουμε υπ` όψιν μας ότι ο οργανισμός του ανθρώπου παραμένει βασικά αναλλοίωτος από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα, τότε η μεγάλη αυτή διατροφική ανατροπή μπορεί να εξηγήσει τις επιδημικές διαστάσεις που έχουν λάβει σήμερα οι εγκεφαλικές διαταραχές, καθώς και οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι άλλες εκφυλιστικές και όχι μόνο ασθένειες.

 

DHA κατά τη φυσιολογική γήρανση

Το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής στους πληθυσμούς των πλούσιων χωρών θέτει το πιεστικό ερώτημα για το πώς οι ηλικιωμένοι μπορούν να διατηρήσουν τη γνωστική τους λειτουργία. Η γνωστική παρακμή χαρακτηρίζεται από απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης λόγω προοδευτικής βλάβης των υποκείμενων διεργασιών του εγκεφαλικού κυττάρου. 

Ο γηράσκων εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε φλεγμονώδεις και οξειδωτικές αλλοιώσεις, οι οποίες μπορεί να υποκρύπτουν μειώσεις στη μάθηση και τη μνήμη.

Ο συνολικός όγκος της φαιάς ουσίας μειώνεται με την ηλικία, αντιστοιχώντας σε μια παράλληλη μείωση της σύνθεσης DHA. Είναι σημαντικό ότι η πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων συσχετίζεται θετικά με τον όγκο της φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη γνωστική λειτουργία σε φυσιολογικούς, ηλικιωμένους ενήλικες. Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής γήρανσης υπάρχει σταδιακή απώλεια 10% -15% των συνολικών νευρωνικών συνάψεων με αποτέλεσμα μια γνωστική παρακμή που παρατηρείται συνήθως γύρω στα 65, και ένας αυξανόμενος κίνδυνος άνοιας που είναι σε μεγάλο βαθμό αμελητέος πριν από την ηλικία των 60 ετών. 

Οι διατροφικές έρευνες δείχνουν ότι η περιεκτικότητα ωμέγα-3  λιπαρών οξέων στις δυτικές δίαιτες είναι πολύ χαμηλή για να παρέχει στον εγκέφαλο μια βέλτιστη παροχή δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), του κύριου ωμέγα-3 λιπαρού οξέος στις κυτταρικές μεμβράνες. Η ανεπαρκής DHA του εγκεφάλου έχει συσχετιστεί με εξασθένηση της μνήμης, συναισθηματικές διαταραχές, Αλτσχάιμερ και αλλοιωμένες εγκεφαλικές διεργασίες. 

Ανθρώπινες μελέτες υποδεικνύουν ότι μια επαρκής διαιτητική πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορεί να περιορίσει την εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με την ηλικία, βελτιστοποιώντας τους ενδογενείς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του εγκεφάλου, καθώς και να βελτιώσει τον σχηματισμό μνήμης, να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή και να προστατεύσει από τον κίνδυνο της γεροντικής άνοιας. 

Επίσης το DHA και συγκεκριμένα ένα από τα παράγωγά του γνωστό ως νευροπροτεκτίνη D-1 (NPD-1), έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες κατά της γήρανσης του εγκεφάλου, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και των τραυματισμών που προκαλούνται μετά από επεισόδια ισχαιμίας-επαναιμάτωσης του εγκεφάλου.

Τέλος, η κατάσταση του DHA του εγκεφάλου επηρεάζει τη νευρογένεση που συμβαίνει στον ιππόκαμπο και βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Οπότε η χορήγηση δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), είναι σημαντικότατη για την πρόληψη της φθοράς του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία.

 

Η εξέλιξη της εγκεφαλικής λειτουργίας υψηλής τάξης στους ανθρώπους μπορεί να αποδοθεί στην πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων εκ των οποίων το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) έχει ιδιαίτερη σημασία. 

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι άφθονο στον ανθρώπινο εγκέφαλο και είναι μια απαραίτητη απαίτηση σε κάθε βήμα ανάπτυξης του εγκεφάλου, όπως πολλαπλασιασμός νευρωνικών κυττάρων, νευρογένεση, μετανάστευση, διαφοροποίηση, συναπτογένεση κ.λπ. 

Συνολικά, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) φαίνεται να έχει την ικανότητα να επηρεάζει πολλές διαφορετικές οδούς σηματοδότησης, συστήματα υποδοχέων, δραστηριότητες ενζύμων, δομές μεμβράνης και δυναμικές που τελικά οδηγούν σε συνολική καλύτερη ανάπτυξη, συντήρηση και γήρανση του κεντρικού συστήματος (ΚΝΣ), με αποτέλεσμα τη βέλτιστη γνωστική απόδοση καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής.

Αυτά τα οφέλη απαιτούν πιθανώς μια διαρκή παροχή DHA σε όλη την ανάπτυξη, την εφηβεία και την ενηλικίωση, για τη δημιουργία και τη διατήρηση επαρκών δεξαμενών ή/και την αναπλήρωση των εξαντλημένων νευρωνικών αποθεμάτων. 

Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφή τυπικά στερείται σημαντικών ποσοτήτων DHA. Ως εκ τούτου, στους σύγχρονους πληθυσμούς, η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων DHA στον εγκέφαλο καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής απαιτεί πιθανώς τη λήψη προσχηματισμένου DHA μέσω διαιτητικών ή συμπληρωματικών πηγών.

Ο πλούσιος σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) ανθρώπινος εγκέφαλος, απαιτεί μια άφθονη και διαρκή πηγή, διαιτητικού δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, καθώς τελικά, η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται σημαντικά από τη διατήρηση της βέλτιστης λιπιδικής του σύνθεσης.

 

Ιωάννης Κάργας

Aπό την ομάδα της VioGenesisΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΕΡΕΥΝΕΣ:

 

Docosahexaenoic acid (DHA) για τον ανθρώπινο εγκέφαλο:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22254110/

 

Βασικός ρόλος του δοκοσαεξανοϊκού οξέος για την ανάπτυξη ενός πιο έξυπνου εγκεφάλου:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26321578/

 

Δοκοσαεξανοϊκό οξύ και γνώση καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772061/

 

Δοκοσαεξανοϊκό οξύ και ανάπτυξη ανθρώπινου εγκεφάλου: στοιχεία ότι απαιτείται διατροφική προσφορά για βέλτιστη ανάπτυξη  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24780861/

 

Διαιτητικά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18789910/

 

Τα υψηλά διαιτητικά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση του δοκοσαεξανοϊκού οξέος στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και αναστέλλουν τη δευτερογενή ανάπτυξη νευριτών: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18710653/

 

Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ένα θεμελιώδες λιπαρό οξύ για τον εγκέφαλο: Νέες διαιτητικές πηγές:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28870371/

 

Δοκοσαεξανοϊκό οξύ: Οι ρόλοι του στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31629800/

 

Η επίδραση του δοκοσαεξανοϊκού οξέος στη νόσο Alzheimer: Υπάρχει ρόλος του αιματοεγκεφαλικού φραγμού; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26338174/

 

Δοκοσαεξανοϊκό οξύ, πρωτεΐνες που αλληλεπιδρούν με λιπαρά οξέα και νευρωνική λειτουργία: το μητρικό γάλα και τα ψάρια είναι καλά για σας: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16212510/

 

Η κατανάλωση  ωμέγα-3 ενισχύει τη γνωστική απόδοση σε υγιή παιδιά σχολικής ηλικίας και καθ ‘όλη την ενηλικίωση; Στοιχεία από κλινικές δοκιμές: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25054550/

 

Η συμπλήρωση DHA βελτίωσε τόσο τη μνήμη όσο και τον χρόνο αντίδρασης σε υγιείς νέους ενήλικες: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23515006/

 

Λιπαρά οξέα και νευροανάπτυξη https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18667917/

 

Επίδραση των διαιτητικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη γνώση, τις κινητικές δεξιότητες και την νευρογένεση του ιππόκαμπου στην ανάπτυξη ποντικών:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25444517/

 

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (LCPUFA) από τη γένεση έως τη γήρανση: η επίδραση του LCPUFA στη νευρική ανάπτυξη, γήρανση και νευροεκφυλισμό:   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24334113/

 

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντίσταση του εγκεφάλου στη γήρανση και το στρες: σύνολο στοιχείων και πιθανοί μηχανισμοί:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23395782/Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Krill Oil 600 mg 60 softgels

Πατενταρισμένο έλαιο κριλ Superba™ από μικρές γαρίδες της Ανταρκτικής.

Omega 3 – TG Fish Oil 60 enteric coated caps

Ιχθυέλαιο 50 / 25 EPA / DHA. Εντεροδιαλυτές κάψουλες, φαρμακευτικής καθαρότητας και μοριακής απόσταξης.
Είναι η Μελατονίνη η «επόμενη βιταμίνη D»;

Η μελατονίνη (MEL) είναι μια νευροορμόνη με πολυλειτουργικές ιδιότητες που χαρακτηρίζεται ως πλειοτρόπος παράγοντας, γιατί όχι μόνο ρυθμίζει τον ρυθμό εγρήγορσης-υπνού, αλλά επειδή ασκεί επίσης πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις.

Η ενδογενής μελατονίνη παράγεται φυσικά καθώς συντίθεται και εκκρίνεται κυρίως στην επίφυση. Η παραγωγή της ξεκινά με την τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται μέσω μιας οδού πολλών σταδίων σε σεροτονίνη σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Κάποια ποσότητα σεροτονίνης που παράγεται οδηγείται στην επίφυση και μετατρέπεται σε μελατονίνη σε μια κυκλική, εξαρτώμενη από το φως διαδικασία. Οι πληροφορίες σχετικά με συνθήκες χαμηλού φωτός έως σκοταδιού ταξιδεύουν από τον αμφιβληστροειδή κατά μήκος της αμφιβληστροειδουποθαλαμικής συνθέτοντας την παραγωγή της ορμόνης.

Στον άνθρωπο, η έκκριση της ξεκινά αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, φτάνει στο μέγιστο στη μέσης της νύχτας (μεταξύ 2 και 4 το πρωί) και μειώνεται σταδιακά κατά το δεύτερο μισό της νύχτας.

Ωστόσο, με την ηλικία, το επίπεδο της νυχτερινής μελατονίνης δεν αυξάνεται πάνω από 30 pg/mL. Επειδή οι υποδοχείς μελατονίνης που ενεργοποιούνται από την ορμόνη βρίσκονται σε πολλά όργανα, κύτταρα και ιστούς, η μειωμένη ικανότητα παραγωγής της με τη γήρανση, σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού και ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Παρόμοια, οι ελλείψεις στην παραγωγή ή την σύνθεση της μελατονίνης, έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με την εμφάνιση πολλών σοβαρών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων, των διαταραχών ύπνου, του Alzheimer, του διαβήτη τύπου 2, του άγχους, της κατάθλιψης, της καρδιαγγειακής νόσου, των νευροεκφυλιστικών ασθένειων, του καρκίνου, κ.α.

 

Η πιο γνωστή δράση της μελατονίνης είναι ο ρόλος της στην προώθηση του ύπνου. Η μελατονίνη απελευθερώνεται από την επίφυση στην τρίτη κοιλία και από εκεί στην κυκλοφορία και εμπλέκεται στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-εγρήγορσης του σώματος προάγοντας τον ύπνο και αναστέλλοντας τα σήματα που προάγουν την εγρήγορση μέσω αλληλεπιδράσεων με τους υποδοχείς MT1 και MT2. Η εξωγενής χορήγηση μελατονίνης, θεωρείται η πρώτης γραμμής φυσική φαρμακολογική θεραπεία για τη αντιμετώπιση της αϋπνίας, καθώς ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, μειώνει τον λανθάνοντα χρόνο του ύπνου, αυξάνει την ισχύ θήτα/άλφα του βαθύ ύπνου και βελτιώνει την υπνητική δραστηριότητα. Από κλινική άποψη, η μελατονίνη αποδείχθηκε αποτελεσματική σε διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές σε 2 τύπους διαταραχών ύπνου: 1) ως χρονοβιοτικό σε διαταραχές ύπνου κιρκάδιου ρυθμού όπως σύνδρομο jet lag, διαταραχή ύπνου σε βάρδιες, σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου και 24ωρη διαταραχή ύπνου-εγρήγορσης. 2) ως υπνωτικό για την αϋπνία σε ηλικιωμένους ασθενείς με σχετικό έλλειμμα μελατονίνης. Καθώς η παραγωγή της ορμόνης μειώνεται με την ηλικία, σε αντίστροφη συσχέτιση με τη συχνότητα της κακής ποιότητας ύπνου, έχει προταθεί ότι το έλλειμμα μελατονίνης είναι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνο για τις διαταραχές του ύπνου. Επομένως, η αντιμετώπιση αυτού του ελλείμματος που σχετίζεται με την ηλικία φαίνεται να είναι ένας φυσικός τρόπος για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου, η οποία χάνεται καθώς οι ασθενείς γερνούν. Οι επιδράσεις της μελατονίνης στον ύπνο δεν φαίνεται να εξαφανίζονται με τη συνεχή χρήση και σε αντίθεση με συμβατικά υπνωτικά, η μελατονίνη δεν έχει δείξει καμία ένδειξη μείωσης των γνωστικών και ψυχοκινητικών δεξιοτήτων, ή άλλων παρενεργειών. (Wien Klin Wochenschr et al. 1997), (Harefuah et al. 2009), (Eduardo Ferracioli-Oda et al. 2013), (Nutr J et al. 2014)

 

Αν και η μελατονίνη είναι ευρέως γνωστή ως νευροενδοκρινική ορμόνη που προάγει τον ύπνο, έχει πολλές ακόμα ιδιότητες που είναι λιγότερο εμφανείς και δεν εκτιμώνται ευρέως. Σε αυτήν την ανασκόπηση θα αναλύσουμε αυτές τις άγνωστες και παράλληλα εκπληκτικές φαρμακολογικές επιδράσεις της μελατονίνης.

 

Μελατονίνη (MLT) – Οι άγνωστες, αναδυόμενες θεραπευτικές της επιδράσεις.

 

Αντιοξειδωτική δραστηριότητα: Οι ελεύθερες ρίζες, ειδικά η ρίζα υδροξυλίου, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τα κύτταρα. Η μελατονίνη είναι ασυνήθιστα αποτελεσματική στη μείωση του οξειδωτικού στρες κάτω από έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό περιστάσεων. Επιτυγχάνει αυτή τη δράση μέσω μιας ποικιλίας μηχανισμών, όπως, άμεση αποτοξίνωση δραστικού οξυγόνου και δραστικών ειδών αζώτου και έμμεσα διεγείροντας τα αντιοξειδωτικά ένζυμα ενώ καταστέλλει τη δραστηριότητα των προοξειδωτικών ενζύμων. Η μελατονίνη έχει ιδιότητες τόσο υδατοδιαλυτές όσο και λιποδιαλυτές, καθιστώντας την ένα από τα μοναδικά γνωστά αντιοξειδωτικά στη φύση που μπορεί να προστατεύσει όλα τα μέρη ενός κυττάρου. Δεδομένου ότι η μελατονίνη έχει τη μοναδική ικανότητα να περιηγείται εύκολα σε οποιοδήποτε φραγμό του σώματος (συμπεριλαμβανομένου του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και του φραγμού του πλακούντα), μπορεί να προστατεύσει σχεδόν κάθε κύτταρο του οργανισμού. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μελατονίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στη δραστηριότητα σάρωσης ελεύθερων ριζών, διατηρώντας μακρομόρια, όπως το DNA, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια, από οξειδωτική βλάβη.  Στην πραγματικότητα, η μελατονίνη έχει αποδειχθεί πιο ισχυρή από τη γλουταθειόνη και τη μαννιτόλη στην εξουδετέρωση των ριζών υδροξυλίου και μπορεί να προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες πιο αποτελεσματικά από τη βιταμίνη Ε και την ασταξανθίνη. (CE Beyer et al, 1998), (E Skrzydlewska et al, 2001), (Russel J Reiter et al, 2016).

 

Ενίσχυση και ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η μελατονίνη, είναι ρυθμιστής της αιμοποίησης και της παραγωγής και λειτουργίας των ανοσοκυττάρων, τόσο in vivo όσο και in vitro. Όσον αφορά το ρόλο της μελατονίνης στην ανοσολογική ρύθμιση, η μελατονίνη έχει άμεσες ανοσοενισχυτικές επιδράσεις σε ζώα και ανθρώπους, καθώς διεγείρει την παραγωγή κυτοκινών και πιο συγκεκριμένα ιντερλευκινών (IL-2, IL-6, IL-12) και τις ανοσοαποκρίσεις των βοηθητικών Τ κυττάρων. Επίσης η χορήγηση μελατονίνης οδηγεί σε ποσοτική και λειτουργική ενίσχυση των φυσικών φονικών κυττάρων (ΝΚ), των οποίων ο ρόλος είναι να μεσολαβούν στην άμυνα έναντι των μολύνσεων από ιούς και των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα η μελατονίνη φαίνεται να ρυθμίζει τη δυναμική των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των σταδίων πολλαπλασιασμού και ωρίμανσης σχεδόν όλων των γραμμών αιμοποιητικών και ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στην άμυνα του ξενιστή – όχι μόνο των κυττάρων ΝΚ αλλά και των Τ και Β λεμφοκυττάρων, κοκκιοκυττάρων και μονοκυττάρων – τόσο στον μυελό των οστών όσο και στους ιστούς. Ακόμα οι αντιοξειδωτικές δράσεις της μελατονίνης συμβάλλουν στις ανοσοενισχυτικές της επιδράσεις και έχουν επίσης έμμεση επίδραση μειώνοντας το σχηματισμό μονοξειδίου του αζώτου που διευκολύνει τη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης. Τέλος τις τελευταίες δεκαετίες, η μελατονίνη έχει αναφερθεί ότι έχει σημαντικές λειτουργίες ως ανοσοτροποποιητικό, αντιιικό, αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό μόριο. (Sandra C Miller et al., 2006), (Esquifino et al., 2013), (Antonio Carrillo-Vico et al., 2013).

 

Νευροπροστασία του εγκεφάλου: Ένας αριθμός πρόσφατων μελετών ανέφερε τον σημαντικό ρόλο της μελατονίνης στη νευροπροστασία σε ζωικά μοντέλα εγκεφαλικού επεισοδίου. Πράγματι, η χορήγηση μελατονίνης μετά από πειραματικό εγκεφαλικό σε ζώα μειώνει τον όγκο του εμφράγματος. Ένα τέτοιο προστατευτικό αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί τόσο στη φαιά όσο και στη λευκή ουσία. Η μελατονίνη μειώνει επίσης τη φλεγμονώδη απόκριση, τον σχηματισμό εγκεφαλικού οιδήματος και τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Επιπλέον, μελέτες in vivo έδειξαν πως η υποξεία χορήγηση μελατονίνης, ξεκινώντας 24 ώρες μετά την έναρξη του εγκεφαλικού επεισοδίου, και συνεχίζοντας για 29 ημέρες, μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση των νευρώνων, την ενδογενή νευρογένεση, την ανάκτηση του κινητήρα και την κινητική δραστηριότητα σε ποντικούς που υποβλήθηκαν σε απόφραξη της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας κατά τη διάρκεια 30 λεπτών. Επιπλέον, η μελατονίνη βελτίωσε την επιβίωση των νευρώνων και ενίσχυσε τη νευρογένεση, ακόμη και όταν εφαρμόζεται μία ημέρα μετά το εγκεφαλικό. Παρόμοια, οι συγγραφείς έδειξαν βελτιώσεις τόσο στην κίνηση όσο και στη συμπεριφορά μετά τη χορήγηση μελατονίνης. Πράγματι, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κυτταρική επιβίωση συσχετίστηκε με μακροχρόνια βελτίωση των ελλειμμάτων κινητικότητας και συντονισμού καθώς και με την εξασθένηση της υπερκινητικότητας και του άγχους των ζώων, όπως αποκαλύφθηκε σε δοκιμές ανοιχτού πεδίου. Η νευροπροστατευτική της δράση σε ζωικά μοντέλα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και η έλλειψη τοξικότητάς της υποδηλώνουν ότι η μελατονίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου στον άνθρωπο στο μέλλον.  (Sylvie Tordjman 2017), (Kilic et al., 2011).

 

Αυτοάνοσες ασθένειες: Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ένα ευρύ φάσμα διαταραχών που εμπλέκονται στην ανισορροπία των υποομάδων Τ-κυττάρων, με αποτέλεσμα παρατεταμένη φλεγμονή και επακόλουθη βλάβη ιστού. Η μελατονίνη μπορεί να ρυθμίσει τις χυμικές και κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τους ανοσολογικούς μεσολαβητές και έχει δείξει πως παρεμβαίνει άμεσα στη διαφοροποίηση των Τ κυττάρων, ελέγχει την ισορροπία μεταξύ παθογόνων και ρυθμιστικών Τ κυττάρων και ρυθμίζει την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η απορρύθμιση της έκκρισης μελατονίνης σχετίζεται με την παθογένεση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Παράλληλα η θεραπεία με μελατονίνη έχει διερευνηθεί σε πολλά ζωικά μοντέλα αυτοάνοσης νόσου, με ευεργετικά αποτελέσματα. Οι ευεργετικές της επιδράσεις έχουν ήδη επικυρωθεί σε ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1), ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), το σύνδρομο Sjögren (pSS) και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν τη σημασία της ενδογενούς μελατονίνης στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων και τη δυνατότητα θεραπείας με εξωγενή μελατονίνη ως νέο θεραπευτικό στόχο για την αντιμετώπιση τους. (Chan-Na Zhao et al., 2019), (Yi Liu et al., 2023), (Gu-Jiun Lin et al., 2013).

 

Οστεοπόρωση: Συσσωρευμένα στοιχεία έχουν δείξει πως η μελατονίνη εμπλέκεται στην ομοιόσταση του μεταβολισμού των οστών. Οι μειώσεις της μελατονίνης που σχετίζονται με την ηλικία θεωρούνται κρίσιμοι παράγοντες για την απώλεια οστικής μάζας και την οστεοπόρωση με τη γήρανση. Η μελατονίνη ευνοεί την οστεοβλαστική μοίρα των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων (MSCs), διεγείρει την επιβίωση και τη διαφοροποίηση των οστεοβλαστών και αναστέλλει την οστεοκλαστογονική διαφοροποίηση των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων. Ιn vivo μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χορήγηση μελατονίνης αυξάνει την οστική μάζα σε φυσιολογικούς, περιεμμηνοπαυσιακούς και μετεμμηνοπαυσιακούς οστεοπορωτικούς αρουραίους μέσω της προαγωγής της οστεογένεσης. Παρόμοια μια κλινική μελέτη σε γυναίκες (ηλικίας 45-54) που έλαβαν 3mg  μελατονίνης για 6 μήνες, έδειξε ότι η συμπλήρωση μελατονίνης βελτίωσε τα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση, αποκατέστησε τις ανισορροπίες στην αναδόμηση των οστών και ανέστειλε την οστική απώλεια. Σε σύγκριση με τα συμβατικά φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, τα οποία αναστέλλουν πρωτίστως την οστική απώλεια, η μελατονίνη καταστέλλει την οστική απώλεια και προάγει το σχηματισμό νέων οστών. Μηχανιστικά, ενεργοποιώντας τον υποδοχέα μελατονίνης 2 (MT2), η μελατονίνη ρυθμίζει προς τα πάνω τη γονιδιακή έκφραση της αλκαλικής φωσφατάσης (ALP), της μορφογενετικής πρωτεΐνης των οστών 2 (BMP2), της BMP6, της οστεοκαλσίνης και της οστεοπρωτεγερίνης για την προώθηση της οστεογένεσης, ενώ παράλληλα αναστέλλει τον ενεργοποιητή υποδοχέα του NF-kB ligan για την καταστολή της οστεόλυσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις διακριτές δράσεις της μελατονίνης στον μεταβολισμό των οστών, έχει υποθεί από πολλούς ερευνητές, πως η μελατονίνη μπορεί να είναι ένα νέο δραστικό φάρμακο για την πρόληψη και την κλινική θεραπεία της οστεοπόρωσης.   (Mary P Kotlarczyk et al., 2012), (J Pineal Res et al., 2019), (Yongchao Zhao et al., 2022), (Huanshuai Guan et al., 2022).

 

Μεταβολικό σύνδρομο: Το μεταβολικό σύνδρομο (MS) χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα: παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως το κουαρτέτο του θανάτου, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Η μελατονίνη είναι γνωστή για το ρόλο της στη δαπάνη ενέργειας και στη ρύθμιση της μάζας σώματος στα θηλαστικά, αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού λίπους με την ηλικία. Η μελατονίνη μείωσε τόσο το λίπος όσο και το σωματικό βάρος σε πειραματικές μελέτες σε πειραματόζωα και επίσης μείωσε την αύξηση βάρους και τις μεταβολικές αλλαγές που προκλήθηκαν από την παχυσαρκία. Η μελατονίνη αύξησε επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη σε ζώα που τρέφονταν είτε με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά είτε με υψηλή σακχαρόζη.  Επίσης σε κλινικές μελέτες σε ανθρωπους η μελατονίνη ως συμπλήρωμα διατροφής βελτίωσε τα περισσότερα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου και τη συγκέντρωση της λεπτίνης στην ομάδα μελατονίνης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η μελατονίνη ασκεί τις περισσότερες από τις ευεργετικές της δράσεις δρώντας μέσω των υποδοχέων μελατονίνης MT1 και MT2 που υπάρχουν στα β-κύτταρα του παγκρέατος και σε διάφορους ιστούς του σώματος. Τα συνολικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μελατονίνη θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο για την πρόληψη ή την αναστροφή των επιβλαβών επιπτώσεων της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών της. (F Nduhirabandi et. al., 2012), (Venkataramanujam Srinivasan et. al 2013), (Bahrami et. al., 2019), (Vania Miloucheva Peneva et. al., 2023).

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις σε καρδιαγγειακές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της ισχαιμικής καρδιακής νόσου και της υπέρτασης. Η μείωση της μελατονίνης προκαλεί αυξημένη νυχτερινή συμπαθητική δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο είχαν νυχτερινά επίπεδα μελατονίνης πέντε φορές χαμηλότερα από ό,τι οι υγιείς μάρτυρες. Παρόμοια έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο έχουν χαμηλό ρυθμό παραγωγής μελατονίνης, ιδιαίτερα εκείνοι με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος ή/και αιφνίδιου θανάτου.  Επίσης τα άτομα με υψηλά επίπεδα LDL-χοληστερόλης έχουν χαμηλά επίπεδα μελατονίνης. Έχει αποδειχθεί ότι η μελατονίνη καταστέλλει το σχηματισμό χοληστερόλης κατά 38% και μειώνει τη συσσώρευση LDL κατά 42%. Τέλος τα άτομα με υπέρταση έχουν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης από αυτά με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και έχει δειχθεί πως η χορήγηση της εν λόγω ορμόνης μειώνει την αρτηριακή πίεση στο φυσιολογικό εύρος. Έχει παρατηρηθεί ότι η μελατονίνη, ακόμη και σε δόση 1 mg, μείωσε την αρτηριακή πίεση και μείωσε τα επίπεδα κατεχολαμινών μετά από 90 λεπτά σε ανθρώπους. Η μελατονίνη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέσω των ακόλουθων μηχανισμών: 1) με άμεση επίδραση στον υποθάλαμο. 2) ως αντιοξειδωτικό που μειώνει την αρτηριακή πίεση. 3) με τη μείωση του επιπέδου των κατεχολαμινών, ή 4) με τη χαλάρωση του λείου μυός στο τοίχωμα της αορτής. (Ehud Grossman et. al., 2006), (Fedor Simko et. al., 2007), (Angelo Cagnacci et. al., 2005).

 

Ψυχικές διαταραχές: Η μελατονίνη μπορεί να λειτουργήσει ως πρωταρχική προφυλακτική ουσία σε ψυχιατρικές παθήσεις, καθώς οι διαταραχές έκκρισης της μελατονίνης έχουν περιγραφεί στην ψυχιατρική παιδιών και ενηλίκων και η μειωμένη νυχτερινή έκκριση μελατονίνης έχει παρατηρηθεί σε πολλές σχετικές παθήσεις όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια, η διαταραχή πανικού, ή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, κ.α. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυξημένα επίπεδα μελατονίνης (μετρήσεις μελατονίνης στο αίμα και απέκκριση 6-SM στα ούρα) βρέθηκαν όταν παρατηρήθηκαν κλινικά θεραπευτικά οφέλη μετά τη χρήση αντικαταθλιπτικών. Επιπλέον, περιγράφηκε σημαντική βελτίωση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και του άγχους μετά τη χορήγηση 25 mg αγομελατίνης την ημέρα, ενός αγωνιστή μελατονίνης MT1/MT2 και εκλεκτικού ανταγωνιστή των υποδοχέων 5-HT . Συνεπώς η χορήγηση μελατονίνης σε συνδυασμό με το φυσικό αντικαταθλιπτικό αμινοξύ 5-HTP, έχουν αυξημένη αντικαταθλιπτική δράση. Παρόμοια κλινικές μελέτες σε γυναίκες με κατάθλιψη και άγχος, έδειξαν μειωμένο κίνδυνο εσκεμμένου αυτοτραυματισμού  μετά την έναρξη θεραπείας με μελατονίνη. Τέλος η μελατονίνη είναι μια πιθανή θεραπεία για σωματόμορφες διαταραχές, όπως για επώδυνα συμπτώματα στην ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το λειτουργικό δυσπεπτικό σύνδρομο και τη δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης. (A Miles et. al., 1988), (C Pacchierott et. al., 2000), (Elshahat Ali Yousef et. al., 2022).

 

Αναπαραγωγικές λειτουργίες: Η μελατονίνη είναι γνωστός ορμονορυθμιστής που είναι σημαντική για τη σύνθεση των αναπαραγωγικών ορμονών και έχει την ικανότητά να ρυθμίζει την αναπαραγωγική λειτουργία. Ως βασικός μεσολαβητής στα αναπαραγωγικά συστήματα, η μελατονίνη συμμετέχει στην αναπαραγωγική διαδικασία μέσω της ρύθμισης της ανάπτυξης γαμετών και εμβρύων και επηρεάζει τις αναπαραγωγικές ασθένειες και τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Επίσης η εμμηνόπαυση σχετίζεται με μείωση της μελατονίνης που μπορεί να σχετίζεται με τα μεταβαλλόμενα επίπεδα γοναδοτροπίνης και η εξωγενής χορήγηση μελατονίνης έχει δειχτεί πως καθυστερεί την εμμηνόπαυση. Σε δύο κλινικές μελέτες σε γυναίκες μεταξύ 38 και 49 ετών που ήταν είτε σε περιεμμηνόπαυση είτε σε εμμηνόπαυση, είτε είχαν προβλήματα με τον κύκλο τους, μια νυχτερινή υπογλώσισια δόση τριών χιλιοστόγραμμα μελατονίνης, αποκατέστησε τη μηνιαία έμμηνο ρύση για όσο διάστημα γινόταν η χορήγηση. Σε σχέση με την εγκυμοσύνη βραχυπρόθεσμες μελέτες διάρκειας έως και έξι μηνών, υποδηλώνουν ότι μια ημερήσια δοσολογία 2-18 mg μελατονίνης έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κίνδυνο επιπλοκών, να βελτιώσει το ποσοστό γονιμότητας, να αυξήσει την ποιότητα και τα ποσοστά ώριμων ωαρίων, καθώς και τον αριθμό των εμβρύων υψηλής ποιότητας και να αποτρέψει τον αντίκτυπο των εγκεφαλικών βλαβών σε πρόωρα νεογνά. Επίσης η μελατονίνη βελτιώνει την κλινική έκβαση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Στους άντρες, δεδομένου ότι η μελατονίνη διασχίζει εύκολα τους φυσιολογικούς φραγμούς, όπως ο φραγμός αίματος-όρχεως, και έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα, εμφανίζεται ως εξαιρετικός υποψήφιος στην πρόληψη και θεραπεία των πολλαπλών αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών των ανδρών που σχετίζονται με διάφορες παθολογίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εφάπαξ χορήγηση μελατονίνης έχει δείξει πως μπορεί να βελτιώσει την αγγείωση των όρχεων μέσω της αύξησης των ταχυτήτων Doppler και των χρωματισμένων περιοχών εντός των όρχεων και να βελτιώσει την εικόνα του σπέρματος, τα στεροειδή (Τ και Ε2) και το μονοξείδιο του αζώτου. (Rafael Genario et. al., 2019), (Wei Yong et. al., 2021), (Xueqin Feng et. al., 2023).

 

Γαστρεντερικές διαταραχές: Η μελατονίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη γαστρεντερική φυσιολογία, η οποία περιλαμβάνει ρύθμιση της γαστρεντερικής κινητικότητας, τοπική αντιφλεγμονώδη αντίδραση καθώς και μετριασμό της σπλαχνικής αίσθησης. Σε μια μετανάλυση πρόσφατων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, η μελατονίνη βρέθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα των λείων μυών του γαστρεντερικού συστήματος. Σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) έχει βρεθεί δυσρύθμιση της ενδογενούς έκκρισης μελατονίνης. Το εξωγενές συμπλήρωμα μελατονίνης έχει θεωρειθεί ως δυνητικά αποτελεσματικός υποψήφιος για θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου, τη βελτίωση της συνολικής σοβαρότητας του συνδρόμου, της σοβαρότητας του πόνου και της ποιότητας ζωής. Οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποίησαν 3 mg πριν τον ύπνο ως την τυπική δόση της δοκιμής και όλες οι μελέτες έδειξαν σταθερά βελτίωση στον κοιλιακό άλγος και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. (Keng-Hsu Chen et al., 2023), (Masood Faghih Dinevari et al., 2013).

 

Αντιμετώπιση της Σαρκοπενίας: Η σαρκοπενία είναι ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό γηριατρικό σύνδρομο που σχετίζεται με την ηλικία και χαρακτηρίζεται από μείωση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της λειτουργίας και, ως εκ τούτου, επιδείνωση της υγείας και της αδυναμίας των σκελετικών μυών. Η πάθηση αυτή έχει γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για τους ηλικιωμένους, γιατί όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων, αδυναμίας, αναπηρίας και θνησιμότητας, αλλά γιατί μειώνει επιπλέον και την ικανότητα των ασθενών να φροντίζουν τον εαυτό τους. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα μέσο πρόληψης ή θεραπείας για την σαρκοπενία και καμιά φαρμακολογική θεραπεία. Η μελατονίνη άρχισε να τραβάει την προσοχή τα τελευταία χρόνια για τις επιδράσεις της στη σαρκοπενία, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες έχουν βρει μια αλληλεπίδραση μεταξύ της μελατονίνης και των miRNAs, υποδηλώνοντας ότι αυτή η ορμόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της νόσου. Επί του παρόντος είναι γνωστό, ότι η μελατονίνη μπορεί να προστατεύσει τα μιτοχόνδρια των σκελετικών μυϊκών κυττάρων, να μειώσει τις αυτοφαγικές αλλοιώσεις στα μυϊκά κύτταρα, να διατηρήσει τον αριθμό των μυϊκών ινών, να αναστρέψει εν μέρει τις παθολογικές αλλαγές του γηράσκοντος μυϊκού ιστού και να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη σε ασθενείς με σαρκοπενία. Επίσης έχει αποδειχτεί πως η μελατονίνη και η άσκηση καταπολεμούν τη σαρκοπενική παχυσαρκία μέσω της διατήρησης της λειτουργίας των δορυφορικών κυττάρων. Τα ευρήματα δεν περιορίζονται όμως μόνο στη σαρκοπενία, αλλά ισχύουν επίσης για τη σαρκοπενία που σχετίζεται με την οστεοπόρωση και για τη δυσλειτουργία της νευρομυϊκής σύνδεσης που σχετίζεται με την ηλικία. Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα δεδομένα, η μελατονίνη αναδεικνύεται σε ένα πολύ ελπιδοφόρο και παράλληλα το μοναδικό φάρμακο για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού και χωρίς φαρμακολογική θεραπεία γηριατρικού συνδρόμου. (Ana Coto-Montes et al., 2016), (S Salucci et al,. 2021), (José Fernández-Martínez et al., 2023).

 

Αντικαρκινική δράση: Υπάρχουν πολύ αξιόπιστες αποδείξεις ότι η μελατονίνη αναστέλλει τον καρκίνο στις φάσεις έναρξης, εξέλιξης και μετάστασης και σε πολλές περιπτώσεις, έχουν προταθεί και οι μοριακοί μηχανισμοί που στηρίζουν αυτές τις ανασταλτικές δράσεις. Επιπλέον, στα καρκινικά κύτταρα, η μελατονίνη εμφανίζει προοξειδωτικές και κυτταροτοξικές επιδράσεις. Αυτό που είναι μάλλον περίεργο, ωστόσο, είναι ο μεγάλος αριθμός διαδικασιών με τις οποίες η μελατονίνη φέρεται να περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου. Λόγω των ισχυρών ογκοστατικών της επιδράσεων  και της ικανότητάς της να αναστέλλει τα οιστρογόνα, η μελατονίνη επιδεικνύει ιδιαίτερη υπόσχεση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Επίσης πολλοί τύποι καρκίνου έχει αποδειχθεί ότι είναι επιρρεπείς στην αναστολή από τη μελατονίνη και πολλες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγχορήγηση μελατονίνης βελτιώνει την ευαισθησία των καρκίνων στα συμβατικά φάρμακα. Ακόμη πιο σημαντικά είναι τα ευρήματα ότι η μελατονίνη καθιστά τους καρκίνους που προηγουμένως ήταν εντελώς ανθεκτικοί στη θεραπεία, ευαίσθητους σε αυτές τις ίδιες θεραπείες. Η μελατονίνη αναστέλλει επίσης τις μοριακές διεργασίες που σχετίζονται με τη μετάσταση περιορίζοντας την είσοδο καρκινικών κυττάρων στο αγγειακό σύστημα και εμποδίζοντάς τα να δημιουργήσουν δευτερογενείς αναπτύξεις σε απομακρυσμένα σημεία. Συνολικά η μελατονίνη θα μπορούσε να είναι εξαιρετικός υποψήφιος για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του στομάχου, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, κ.α. (Ya Li et al., 2017).  Οι υποκείμενοι αντικαρκινικοί μηχανισμοί της μελατονίνης περιλαμβάνουν, αντιοξειδωτική δράση, ρύθμιση των υποδοχέων μελατονίνης ΜΤ1 και ΜΤ2, διέγερση απόπτωσης, ρύθμιση σηματοδότησης υπέρ της επιβίωσης και μεταβολισμού του όγκου, ενεργοποίηση ογκοκατασταλτικών γονιδίων όπως p53, ογκοστατική δραστηριότητα, τροποποίηση οιστρογόνων και ανδρογόνων, ανοσορύθμιση, αυξημένη παραγωγή κυτοκίνης που οδηγεί σε καταστολή του καρκίνου και αναστολή αγγειογένεσης, μετάστασης και επαγωγή επιγενετικής αλλοίωσης. Αυτές οι πολλαπλές, διαφορετικές αντικαρκινικές επιδράσεις  της μελατονίνης, υποδηλώνουν ότι αυτό που παρατηρείται είναι απλώς επιφαινόμενο μιας υποκείμενης πιο θεμελιώδους δράσης της μελατονίνης κατά του καρκίνου που μένει να αποκαλυφθεί.  (Wamidh H. Talib et. al., 2021), (Sangiliyandi Gurunathan et. al., 2021), (Leilei Wang et. al., 2022).

 

Αντιγηραντική δράση: Η μελατονίνη, έχει αποδειχτεί πλήρως πως παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση πολλαπλών μηχανισμών που σχετίζονται με τη γήρανση. Πρόσφατα, αναφέρθηκε ότι η χορήγηση μελατονίνης παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών. Μια άλλη μελέτη in vivo, έδειξε ότι η εξωγενής μελατονίνη είναι αποτελεσματική στη μείωση της βλάβης του DNA που προκαλείται από τη γήρανση. Η μελατονίνη προλαμβάνει επίσης τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και την κυτταρική γήρανση περιορίζοντας την οξείδωση της καρδιολιπίνης, ενός φωσφολιπιδίου που εντοπίζεται στην εσωτερική μιτοχονδριακή μεμβράνη. Eπίσης η μελατονίνη μειώνει τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη δομή των μυϊκών κυττάρων της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και μείωνει το πρήξιμο των μυϊκών ινών και την ποσότητα κατεστραμμένου ιστού. Παράλληλα αυτή η ορμόνη έχει βρεθεί πως είναι ένας πολύτιμος θεραπευτικός παράγοντας κατά του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με τη γήρανση. Ακόμα υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η μελατονίνη είναι μια αποτελεσματική ένωση κατά της γήρανσης του δέρματος. (Konrad Kleszczynski et al., 2012).  Άλλοι μηχανισμοί με τους οποίους η μελατονίνη ασκεί αντιγηραντικά αποτελέσματα είναι η ρύθμιση της οδού sirtuin1 και η ρύθμιση της αυτοφαγίας, η οποία μειώνεται κατά τη γήρανση. Η αυτοφαγία είναι ένας φυσικός κυτταρικός ομοιοστατικός μηχανισμός αφαίρεσης κατεστραμμένων κυττάρων, προκειμένου να αναγεννηθούν νεότερα, υγιέστερα κύτταρα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ή την άμβλυνση της κυτταρικής γήρανσης. Από την άποψη αυτή, παρατηρήθηκε ότι η μελατονίνη μπορεί να αυξήσει την αυτοφαγική δραστηριότητα μέσω της sirtuin1 σε διαφορετικά μοντέλα γήρανσης, η οποία μπορεί να είναι θεραπευτικά χρήσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλαπλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία (Nopparat et al., 2017. Boga et al., 2019). Η μελατονίνη συνεργάζεται επίσης με τη σιρτουΐνη 3, μια άλλη δεακετυλάση που εξαρτάται από το NAD+, η οποία, όπως και η σιρτουΐνη 1, ρυθμίζει την κατάσταση οξειδοαναγωγής των μιτοχονδρίων, μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών. Μαζί, η μελατονίνη και η σιρτουΐνη 3 επηρεάζουν τη δυναμική των μιτοχονδρίων και σαρώνουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας ή καθυστερώντας έτσι την κυτταρική γήρανση και τις προκύπτουσες ασθένειες, οι οποίες συνήθως αναπτύσσονται ως συνέπεια μιας ανισορροπίας οξειδοαναγωγής (Reiter et al., 2018). Έχει επίσης αναφερθεί ότι η μελατονίνη ρυθμίζει προς τα πάνω την έκφραση της Klotho, μιας σημαντικής αντιγηραντικής πρωτεΐνης με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαποπτωτικές ιδιότητες (Ko et al., 2019). Ως εκ τούτου, η μελατονίνη είναι ένα χρονοβιοτικό με μοναδικές αντιγηραντικές ιδιότητες, που συμβάλλουν δραστικά στη αναστολή των γενετικών και φυσιολογικών αλλοιώσεων που προέρχονται από τη γήρανση (SM Armstrong et al., 1991.  Rüdiger Hardeland et al., 2012.  Damiani et al., 2020.  Georgeta Bocheva et al., 2022).

 

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως η μελατονίνη είναι ένα πλειοτροπικά ενεργό ρυθμιστικό μόριο, το οποίο επηρεάζει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού πέρα από τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων της ανοσορύθμισης, της ικανότητας αντιοξείδωσης, του μετριασμού της αυτοφαγίας, των αναπαραγωγικών δράσεων, του σχηματισμού και της προστασίας των οστών, των ογκοστατικών ιδιοτήτων, των κυτταροπροστατευτικών επιδράσεων, των ιδιοτήτων κατά της μόλυνσης, κ.α

Ωστόσο η έκκριση της μελατονίνης από την επίφυση μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία, εκθέτωντας τον οργανισμό σε ένα πλήθος ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Σημαντικές μειώσεις της κυκλοφορούσας μελατονίνης παρατηρούνται επιπλέον σε πολλές διαταραχές και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer, διαφόρων άλλων νευρολογικών ασθενειών,  καρδιαγγειακών παθήσεων, αναπαραγωγικών διαταραχών, περιπτώσεων καρκίνου, ενδοκρινικών και μεταβολικών διαταραχών, κ.α.

Συνεπώς, αυτή η ανασκόπηση υπογραμμίζει τον υψηλό αριθμό και την ποικιλία των κύριων φαρμακευτικών επιδράσεων της μελατονίνης και ανοίγει έναν νέο δρόμο για την χρήση της, σε κλινικές θεραπευτικές εφαρμογές στον άνθρωπο.

 

Δοσολογία – Ασφάλεια:

Η δοσολογία της μελατονίνης στον άνθρωπο στις περισσότερες μελέτες κυμαίνεται μεταξύ 1-10 mg. Το ζήτημα της δόσης θεωρείται γενικά ότι δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα όταν χρησιμοποιείται μελατονίνη λόγω της ασυνήθιστα χαμηλής τοξικότητάς της και της ασφάλειάς της σε ένα πολύ μεγάλο εύρος δόσεων. Επείδη η μελατονίνη έχει πολύ χαμηλή απορρόφηση, χρησιμοποιούμε ειδικές µορφές µελατονίνης, με υπογλώσσια αφομοίωση.

Σχετικά με την ασφάλεια, μελέτες σε ζώα και ανθρώπους τεκμηρίωσαν ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση μελατονίνης είναι ασφαλής, ακόμη και σε ακραίες δόσεις. Σε μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια ημερήσια από του στόματος δόση 30-60 mg μελατονίνης ήταν καλά ανεκτή και δεν προκάλεσε παρενέργειες. Σε μια μεταγενέστερη κλινική δοκιμή, οι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινή θεραπεία με ορθική μελατονίνη σε υψηλότερη δόση (300 mg την ημέρα) επίσης δεν εμφάνισαν επιπλοκές. Τέλος μια πρόσφατη αναφορά έδειξε επίσης ότι η θεραπεία ασθενών που υποβλήθηκαν σε μείζονα χειρουργική επέμβαση αορτής με έως και 60 mg ενδοφλέβιας μελατονίνης κατά τη διάρκεια της επέμβασης ήταν ασφαλής και χωρίς επιπλοκές.

Έχουν αναφερθεί μόνο ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες της μελατονίνης, όπως ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία και υπνηλία, που είναι αναμενόμενο λόγο των επιδράσεων της στον ύπνο. Καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι η εξωγενής μελατονίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ομοίως, τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με μελατονίνη, δεν παρουσιάζει ανοχή, εξάρτηση  ή κατάχρηση και καμία σημαντική παρενέργεια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

 

Επίλογος:

Η μελατονίνη είναι ένα πανταχού παρόν μόριο, που έχει βρεθεί όχι μόνο σε ανθρώπους, αλλά και σε βακτήρια, θηλαστικά, πουλιά, αμφίβια, ερπετά, ψάρια και φυτά.

Είναι ένα μόριο σήματος που ρυθμίζει τους βιολογικούς κιρκάδιους ρυθμούς και πολλά ακόμα συστήματα των σπονδυλωτών και η ανεπάρκεια της σχετίζεται με διάφορες οργανικές διαταραχές και εκφυλιστικές ασθένειες.

Η αξιοσημείωτη πλειοτροπία της μελατονίνης, οδηγεί αναπόφευκτα στην πιο ευέλικτη θεραπεία της φύσης και σε ένα μοναδικό φάρμακο, πολλαπλών στόχων.

Δεδομένων των τεράστιων κλινικών εφαρμογών αυτής της ορμόνης και της απουσίας σημαντικών παρενεργειών, είναι εκπληκτικό να βλέπουμε ότι ο ρόλος της έχει περιοριστεί κυρίως σε προβλήματα ύπνου.

Αυτό όμως είναι κάτι, που σύντομα θα αλλάξει..

 

 

Ιωάννης Κάργας

Aπό την ομάδα της VioGenesisΒιβλιογραφια – Παραπομπές – έρευνες:

 

Μελατονίνη: Φαρμακολογία, Λειτουργίες και Θεραπευτικά Οφέλη  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5405617/

 

Μελατονίνη–ένα φυσικό υπνωτικό  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9441514/

 

Μελατονίνη ελεγχόμενης αποδέσμευσης (Circadin) στη θεραπεία της αϋπνίας σε ηλικιωμένους ασθενείς: αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε ασθενείς με ιστορικό χρήσης και μη χρήσης υπνωτικών φαρμάκων]  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19630367/

 

Μελατονίνη: Μετάφραση συνεχιζόμενων μελετών σε πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές εκτός των διαταραχών ύπνου  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35400533/

 

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μελατονίνης–ένα αναδυόμενο μυστήριο  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9825724/

 

Η μελατονίνη και το ανοσοποιητικό σύστημα στη γήρανση  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19047804/

 

Μελατονίνη: Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3645767/

 

Ο ρόλος της μελατονίνης στην ανοσοενίσχυση: πιθανή εφαρμογή στον καρκίνο   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16623752/

 

Το ανοσοθεραπευτικό δυναμικό της μελατονίνης  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11227046/

 

Η μελατονίνη και το καρδιαγγειακό σύστημα  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12019357/

 

Η μελατονίνη ως πιθανή αντιυπερτασική θεραπεία  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17439547/

 

Η μελατονίνη μειώνει την αρτηριακή πίεση τη νύχτα σε ασθενείς με νυχτερινή υπέρταση  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17000226/

 

Μελατονίνη και ρύθμιση της ανοσοποιητικής λειτουργίας: Επίδραση σε πολυάριθμες ασθένειες   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32651969/

 

Πιθανός ρόλος της μελατονίνης σε αυτοάνοσα νοσήματα  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31345729/

 

Διαμόρφωση από τη Μελατονίνη της Παθογένεσης των Φλεγμονωδών Αυτοάνοσων Νοσημάτων  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709754/

 

Μελατονίνη: Μια άλλη οδός για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης;  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30597617/

 

Η μελατονίνη αυξάνει την οστική μάζα σε φυσιολογικούς, περιεμμηνοπαυσιακούς και μετεμμηνοπαυσιακούς οστεοπορωτικούς αρουραίους μέσω της προαγωγής της οστεογένεσης  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35296324/

 

Μελέτη πρόληψης της οστεοπόρωσης μελατονίνης (MOPS): μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που εξετάζει τις επιδράσεις της μελατονίνης στην υγεία των οστών και την ποιότητα ζωής σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22220591/

 

Εκτίμηση του θεραπευτικού δυναμικού της μελατονίνης για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης μέσα από μια αφηγηματική ανασκόπηση της σηματοδότησης της και των προκλινικών και κλινικών μελετών  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35645810/

 

Ο ρόλος του συμπληρώματος μελατονίνης στο μεταβολικό σύνδρομο: Μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή κλινική δοκιμή  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4416300/

 

Μεταβολικό σύνδρομο και μελατονίνη  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25696959/

 

Η μελατονίνη και το μεταβολικό σύνδρομο: ένα εργαλείο για αποτελεσματική θεραπεία σε ανωμαλίες που σχετίζονται με την παχυσαρκία;  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22226301/

 

Η μελατονίνη ως δυνητικός θεραπευτικός παράγοντας σε ψυχιατρικές ασθένειες  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19551767/

Θεραπευτική χρήση της μελατονίνης στη σχιζοφρένεια: Μια συστηματική ανασκόπηση  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34513608/

 

Η αποτελεσματικότητα του εξωγενούς συμπληρώματος μελατονίνης στη βελτίωση της σοβαρότητας του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου: Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36257872/

 

Μελατονίνη για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24627586/

 

Οι ρόλοι της μελατονίνης στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34624677/

 

Μελατονίνη και ανδρική αναπαραγωγική υγεία: σημασία του σκοταδισμού και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25941822/

 

Χρήση μελατονίνης και κίνδυνος αυτοτραυματισμού και ακούσιων τραυματισμών σε νέους με και χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36950769/

 

Μελατονίνη και σκλήρυνση κατά πλάκας: Από εύλογους νευροφαρμακολογικούς μηχανισμούς δράσης σε πειραματικά και κλινικά στοιχεία   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31054087/

 

Από τη χρονοδιαταραχή στη σαρκοπενία: Το θεραπευτικό δυναμικό της μελατονίνης  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38136651/

 

Ο ρόλος της μελατονίνης στη σαρκοπενία: Προόδους και προοπτικές εφαρμογής  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33753178/

 

Η μελατονίνη ως δυνητικός παράγοντας στη θεραπεία της σαρκοπενίας  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27783055/

 

Η μελατονίνη και η άσκηση καταπολεμούν τη σαρκοπενική παχυσαρκία μέσω της διατήρησης της λειτουργίας των δορυφορικών κυττάρων  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37047070/

 

Μελατονίνη, ένας αντικαρκινικός παράγοντας πλήρους υπηρεσίας: Αναστολή έναρξης, εξέλιξης και μετάστασης https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28420185/

 

Αντικαρκινογόνος ρόλος της μελατονίνης–δυνητικοί μηχανισμοί  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21995112/

 

Η μελατονίνη στη θεραπεία του καρκίνου: Τρέχουσα γνώση και μελλοντικές ευκαιρίες  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33923028/

 

Μελατονίνη: χρονοβιοτικό με αντιγηραντικές ιδιότητες;  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1865836/

 

Μελατονίνη και γήρανση του ανθρώπινου δέρματος  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23467217/

 

Προστατευτικός ρόλος της μελατονίνης και των μεταβολιτών της στη γήρανση του δέρματος  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35163162/

 

Μελατονίνη στη γήρανση και τις ασθένειες—Πολλαπλές συνέπειες της μειωμένης έκκρισης, επιλογές και όρια θεραπείας  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22724080/

 

Η μελατονίνη ως θεραπεία κατά της γήρανσης για καρδιαγγειακά και νευροεκφυλιστικά νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9204094/

 

Η ασφάλεια της μελατονίνης στον άνθρωπο  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26692007/

 

Μελατονίνη: Το πιο ευέλικτο βιολογικό σήμα της φύσης;   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16817850/Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Melatonin Express 30 gel-tabs

Άμεση δράση, μέσω της υπογλώσσιας αφομοίωσης.
ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΡΔΟ – Η Μεγιστοποίηση της Υγείας για τον Άνθρωπο

Με τον επιπολασμό των χρόνιων ασθενειών και τις παθολογικές επιπλοκές τους, η υγεία έχει γίνει η κορυφή των προτεραιοτήτων της επιστημονικής έρευνας, με στόχο την εύρεση νέων ασφαλέστερων φαρμάκων για την βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι πρόσφατα μάρτυρας ακμάζουσας φαρμακευτικής και διατροφικής έρευνας για τη χρήση φαρμακευτικών φυτων και τροφίμων, για τα ποικίλα πλεονεκτήματα τους στην υγεία και τις αναρίθμητες θεραπευτικές τους χρήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μεμονωμένες υποομάδες βοτανικών παραγόντων όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα βότανα και οι ξηροί καρποί, έχουν ληφθεί υπόψη για χρήση ως συμπληρώματα διατροφής και αναγνωρίζονται για τα πολυάριθμα οφέλη τους στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.

Από αυτά, το σκόρδο (Allium sativum), είναι ένα από τα ισχυρότερα και πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα για την ανθρώπινη υγεία, που χρησιμοποιείται ως λαϊκό φάρμακο σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Μεταξύ των εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων επεξεργασίας σκόρδου, το μαύρο σκόρδο (BG) είναι ευρέως γνωστό ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη υγιεινή τροφή, λόγο των πολλαπλών φαρμακευτικών του επιδράσεων και η πιο καλά μελετημένη.

 

Μαύρο Σκόρδο (BG)

Το μαύρο σκόρδο είναι μια μορφή παλαιωμένου σκόρδου που λαμβάνεται από ωμό σκόρδο (Allium sativum) μέσω αντίδρασης Millard και μικροβιακής ζύμωσης, υπό υψηλή θερμοκρασία (60–90 °C) και υγρασία (70–90%) με περίοδο επώασης 10–80 ημερών. Η φυσική διαδικασία της γήρανσης, τροποποιεί τις σκληρές και ερεθιστικές ενώσεις από το ωμό σκόρδο και δημιουργεί φυσικά μοναδικές και ευεργετικές ενώσεις μέσω ενζυματικών και φυσικών χημικών αντιδράσεων.

Σε αυτή τη διαδικασία, η έντονη οσμή και τα αποτελέσματα του γαστρεντερικού ερεθισμού του ωμού σκόρδου μειώνονται. Ταυτόχρονα, ασταθείς ενώσεις όπως η αλλισίνη μετατρέπονται σε σταθερές οργανοθείες ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση. Η διαδικασία γήρανσης όχι μόνο τροποποιεί τα θρεπτικά συστατικά και τις αισθητηριακές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου αλλά βελτιώνει επίσης τη βιοδραστικότητα του και το κάνει εξαιρετικά βιοδιαθέσιμο ασκώντας βιολογική δραστηριότητα τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Αρκετές μελέτες ανέφεραν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως S-αλλυλ κυστεΐνη, 5-υδροξυμεθυλφουρφουράλη, οργανοθειικές ενώσεις, πολυφαινόλες, αλκαλοειδή, πτητικές ενώσεις και προϊόντα άλλων αντιδράσεων Millard, σε σύγκριση με το φρέσκο ​​σκόρδο μετά τη θερμική επεξεργασία. Επίσης το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι και 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες και υδατοδιαλυτά αμινοξέα, καθώς και φαρμακευτικές ενώσεις όπως μελανοειδίνες (MLDs), ajone, αλλιξίνη, πολυφαινολικά φλαβανοειδή, θειοσουλφινικά και ενδόφυτα σκόρδου, που είναι γνωστό ότι ασκούν πολλαπλά οφέλη. Η S-αλλυλοκυστεΐνη (SAC), η οποία είναι η πιο άφθονη βιοδραστική ένωση στο μαύρο σκόρδο, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντι-αποπτωτικές, αντιφλεγμονώδης, κατά της παχυσαρκίας, καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές και ηπατοπροστατευτικές δραστηριότητες.

Παρά το γεγονός ότι απέκτησε πρόσφατα ευρεία δημοτικότητα, το μαύρο σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ανατολή για ιατρική χρήση  και σύμφωνα με την κινεζική μυθολογία, πιστεύεται ότι χάριζε την αθανασία.

Πιο πρόσφατα η σύγχρονη έρευνα, έχει αποδείξει πολλαπλές θεραπευτικές λειτουργίες του μαύρου σκόρδου, όπως αντιοξειδωτικές (Lu et al., 2017,  Sun and Wang, 2018), αντιφλεγμονώδεις (Jeong et al., 2016), αντιμικροβιακές (Botas et al.,2019) κατά της παχυσαρκίας (Jianfu Wu et al., 2020), αντικαρκινικές (Dong et al., 2014), αντιδιαβητικές (Abel-Salam, 2012), αντιαλλεργικές (Yoo et al., 2014), βελτίωσης του μεταβολισμού των λιπιδίων (Ha et al., 2015), της καρδιακής λειτουργίας (Czompa et al., 2018) ηπατοπροστατευτικές  (Kim et al., 2011), νεφροπροστατευτικές (Albrakati et al., 2021), αντιυπερτασικές (Yu et al., 2016), αντιαθηρωματικές (Eun Na Lee et al., 2011), ακτινοπροστατευτικές (Zhang, Xinyan et al.,), ανοσοτροποποιητικές (Ryu, Ji Hyeon et al.,) αποτοξινωτικές (Jose M. Lorenzo et al,.) και αντιγηραντικές ιδιότητες (Piyachat Sunanta et al.,) μεταξύ άλλων.

 

Οι πιο καλά μελετημένες φαρμακευτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου αναλύονται παρακάτω.

 

Αντιμικροβιακές επιδράσεις του Μαύρου Σκόρδου: Το αντιμικροβιακό δυναμικό του φρέσκου και μαύρου σκόρδου έχει διερευνηθεί από πολλούς ερευνητές. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους Kang et al. που μελέτησε την αντιμικροβιακή δράση του εκχυλίσματος από  μαύρου σκόρδου έναντι gram θετικών και αρνητικών βακτηρίων, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου ήταν πιο αποτελεσματικό από το ωμό σκόρδο έναντι των θετικών κατά Gram βακτηρίων (Staphylococcus aureus και Listeria).

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους Botas et al., διερευνήθηκε ότι το αντιμικροβιακό δυναμικό του μαύρου σκόρδου έναντι gram θετικών (E. faecalis και L. monocytogenes) και gram αρνητικών (E. coli, P. aeruginosa, A. baumanni, K. pneumonia) παθογόνων βακτηρίων. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για να αξιολογηθούν οι ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις έναντι των πιθανών παθογόνων. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι το μαύρο σκόρδο έδειξε αντιβακτηριακή δράση ενάντια σε όλα τα πιθανά παθογόνα. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν έναντι των E. coli και P. aeruginosa. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι το μαύρο σκόρδο έχει μεγάλο αντιμικροβιακό δυναμικό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά έναντι διαφορετικών μολυσματικών  παθογόνων.

 

Μαύρο Σκόρδο και Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ετερογενής μορφή μεταβολικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία με μειωμένο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπιδίων και πρωτεϊνών που προκύπτει από ελαττώματα στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ινσουλίνης ή και στα δύο.

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει το αντιδιαβητικό δυναμικό του μαύρου σκόρδου στον σακχαρώδη διαβήτη και έχει τεκμηριωθεί ότι έχει υπογλυκαιμική δράση σε διαφορετικά μοντέλα διαβητικών ζώων και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Επιπλέον η δραστική ένωση του μαύρου σκόρδου, η S-αλλυλ κυστεΐνης, αναφέρθηκε ότι έχει υπογλυκαιμική δράση μέσω της διέγερσης της παραγωγής ινσουλίνης ή της παρεμβολής στην απορρόφηση της γλυκόζης από τη διατροφή (Srinivasan, 2005).

Οι πρώτες in vivo έρευνες σε ζώα, έδειξαν πως το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου επέδειξε βελτιωτική δράση στους γλυκο-μεταβολικούς βιοδείκτες σε διαβητικούς αρουραίους που προκαλείται από στρεπτοζοτοκίνη, μειώνοντας σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και αυξάνοντας αξιοσημείωτα την ινσουλίνη ορού.

Οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκε από τους Thomson et al έδειξαν παρόμοια ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε τη γλυκόζη αίματος νηστείας και τους δείκτες οξειδωτικού στρες, βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ανέστειλε την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και μείωσε τις επιπλοκές του διαβήτη σε διαβητικούς ασθενείς.

Επίσης τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από τους Si et al. έδειξαν ότι 40 εβδομάδες συμπλήρωσης μαύρου σκόρδου μείωσαν τα επίπεδα μηλονοδιαλδεΰδης στο πλάσμα, αύξησαν την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και ανέστειλαν την ηπατική γλυκονεογένεση σε έγκυες γυναίκες, συμβάλοντας στην πρόληψη του διαβήτη κύησης.

 

Μαύρο Σκόρδο και Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία έχει γίνει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία συνδέονται με μια ποικιλία συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η δυσλιπιδαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η δυσανεξία στη γλυκόζη.

Τα εκχυλίσματα μαύρου σκόρδου, έχουν αναφερθεί για τη δράση τους στη μείωση του σωματικού βάρους, της μάζας του λιπώδους ιστού, των τριγλυκεριδίων ορού, της ολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας και της μηλονοδιαλδεΰδης του πλάσματος σε ποντίκια με παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου, βελτίωσε την επαγόμενη από τη διατροφή παχυσαρκία με μείωση σωματικού βάρους (18%), μειωμένη επιδιδυμική (36%), οπισθοπεριτοναϊκή (44%) και μεσεντερική μάζα λιπώδους ιστού (63 %) αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι Chen et al. αποκάλυψαν ότι το μεθανολικό εκχύλισμα μαύρου σκόρδου βελτίωσε την επαγόμενη από τη διατροφή παχυσαρκία σε αρσενικούς αρουραίους Wister και παρουσίασε αντιλιπογονικές και λιπολυτικές επιδράσεις σε ώριμα λιποκύτταρα 3T3-L 1.

Παρόμοια οι μελέτες των Jianfu Wu et al το 2020, έδειξαν ότι μελανοειδίνες του μαύρου σκόρδου προλαμβάνουν την παχυσαρκία, μειώνουν το βάρος του λευκού λιπώδους ιστού καταστέλλουν σημαντικά τη συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ και τη στεάτωση και βελτιώνουν αποτελεσματικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων.

 

Μαύρο Σκόρδο και Αρτηριακή Υπέρταση: Μια συστολική αρτηριακή πίεση (SBP) 140 mm Hg ή μεγαλύτερη και μια διαστολική αρτηριακή πίεση (DBP) 90 mm Hg ή μεγαλύτερη, θεωρείται αρτηριακή υπέρταση. Αρκετοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με την  αρτηριακή υπέρταση, όπως η απόκτηση στεφανιαίας νόσου (καρδιακό νόσημα), οι παθήσεις των νεφρών και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης η χρόνια αρτηριακή υπέρταση οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, οι Yu et al. ανέφεραν ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου (BG) ήταν πιο δραστικό στην αναστολή του ΜΕΑ (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης) σε σύγκριση με το εκχύλισμα ωμού σκόρδου. Οι αναστολείς του ΜΕΑ προκαλούν αγγειοδιαστολή στα αιμοφόρα αγγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.  Έχει επίσης αναφερθεί από τους Jang et al. ότι τα ανασταλτικά αποτελέσματα του ΜΕΑ από το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου ήταν μεγαλύτερα (88,8%), σε σύγκριση με το κανονικό εκχύλισμα σκόρδου (52,7%).

Οι Ried et al. πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου σε 88 ασθενείς με μη ελεγχόμενη αρτηριακή υπέρταση. Μετά από 12 εβδομάδες μελέτης, τα ευρήματα έδειξαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε σημαντικά τη μέση αρτηριακή πίεση μαζί με την αρτηριακή ακαμψία, την κεντρική αρτηριακή πίεση, την κεντρική πίεση παλμού, την ταχύτητα κύματος παλμού και την πίεση αύξησης. Σε μια άλλη κλινική μελέτη η χορήγηση εκχυλίσματος σκόρδου για 12 εβδομάδες σε 49 συμμετέχοντες με ανεξέλεγκτη αρτηριακή υπέρταση βρέθηκε επίσης αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είχε τη δυνατότητα να βελτιώσει τη φλεγμονή, την αρτηριακή ακαμψία και το ενισχυμένο μικροβιακό προφίλ του εντέρου. Παρόμοια σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή του 2022, παρατηρήθηκε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε 50 ασθενείς με μη ελεγχόμενη πίεση, με τη μέση μείωση να είναι 10,2 ± 4,3 mm Hg.

Τα συνολικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου είναι αποτελεσματικό στη μείωση της περιφερειακής και κεντρικής αρτηριακής πίεσης σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με ανεξέλεγκτη υπέρταση, αναστέλλοντας την ενίσχυση της αγγειοτενσίνης II και του CSAR και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την αρτηριακή ακαμψία, τη φλεγμονή και άλλους καρδιαγγειακούς δείκτες σε ασθενείς με αυξημένα επίπεδα, δείχνοντας υψηλό προφίλ ασφάλειας και ισχυρή αποτελεσματικότητα ως αυτόνομη αντιυπερτασική θεραπεία.

 

Μαύρο Σκόρδο και Αθηροσκλήρωση: Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του λίπους, της χοληστερόλης και άλλων ουσιών που αλληλεπιδρούν μέσα στα κυτταρικά συστατικά του αρτηριακού τοιχώματος. Αυτές οι εναποθέσεις ονομάζονται πλάκες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πλάκες μπορεί τελικά να περιορίσουν ή να φράξουν πλήρως τις αρτηρίες, προκαλώντας επιπλοκές σε όλο το σώμα.

Πολυάριθμες προκλινικές και κλινικές έρευνες έχουν δείξει και επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του μαύρου σκόρδου στην πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης. Πρώιμες μελέτες σε πειραματικούς ποντικούς έδειξαν ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου κατέστειλε την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης κατά 22% σε μια μελέτη 12 εβδομάδων. Η θεραπεία με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου κατέστειλε σημαντικά την αύξηση των συγκεντρώσεων ορού της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων (TGs) και μείωσε τη σχετική αφθονία των κυττάρων CD11b +.

Σε μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου ανέστειλε σημαντικά την εξέλιξη ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας, μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης IL-6 και την αρτηριακή πίεση σε 104 ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων μετά τη λήψη 2400 mg/ημερησίως  εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου για ένα χρόνο. (Eun Na Lee et al., 2011).

Παρόμοια, το 2009, μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη που συμμετείχαν 65 ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου που έλαβαν εκχύλισμα μαύρου σκόρδου για 12 μήνες, έδειξε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε τα τριγλυκερίδια (TGs), την LDL-C, την ομοκυστεΐνη, την ανοσοσφαιρίνη G, και τα αυτοαντισώματα ανοσοσφαιρίνης Μ, μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης.

Επιπλέον, μια μελέτη 60 ασυμπτωματικών ασθενών έδειξε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε τα επίπεδα του επικαρδιακού λιπώδους ιστού, του περιαορτικού λιπώδους ιστού και του υποδόριου λιπώδους ιστού μετά από 12 μήνες θεραπείας, επιβεβαιώνοντας ότι το μαύρο σκόρδο, μείωσε τον μεταβολικό κίνδυνο και τη σοβαρότητα της ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας καταστέλλοντας τον ρυθμό εξέλιξης του όγκου του λιπώδους ιστού.

 

Μαύρο Σκόρδο και Νεφρικές Παθήσεις: Το μαύρο σκόρδο έχει επιδείξει μια ενδιαφέρουσα ικανότητα να ανακουφίζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια ποικιλία παθήσεων του ουρογεννητικού συστήματος.

Το 2003, ο Maldonado et al. κατέδειξαν τις επιδράσεις των παλαιωμένων εκχυλισμάτων σκόρδου στη νεφροτοξικότητα που προκαλείται από γενταμυκίνη σε αρσενικούς επίμυες Wister. Βρέθηκε ότι το  εκχύλισμα μαύρου σκόρδου εμπόδισε τη νεφροτοξικότητα που προκαλείται από τη γενταμικίνη μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και διατηρώντας τις δραστηριότητες της δισμουτάσης υπεροξειδίου του μαγγανίου, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (GPx) και της αναγωγάσης της γλουταθειόνης (GR). Στην περίπτωση της διαβητικής νεφροπάθειας, το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου μείωσε σημαντικά τα επίπεδα λευκωματίνης στα ούρα, την περιεκτικότητα σε άζωτο ουρίας στο αίμα και αύξησε την περιεκτικότητα σε άζωτο ουρίας στα ούρα σε διαβητικούς αρουραίους.

Οι Albrakati et al. μελέτησαν την επίδραση του εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου στη χρόνια νεφρική νόσο και διαπίστωσαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου διέσωσε τη νεφρική βλάβη που προκαλείται από αιθέφον.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Lee et al., σε οξεία νεφρική βλάβη, έδειξε πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα όταν αντιμετωπίστηκε με παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου, αποτρέποντας την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας που παρακολουθείται από τυποποιημένους βιοδείκτες όπως τα επίπεδα κρεατινίνης στον ορό και το άζωτο της ουρίας του αίματος.

 

 

Μαύρο Σκόρδο και Ηπατικές Παθήσεις: Πολυάριθμες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων διαιτητικών συστατικών, φαρμάκων, αλκοολών και ρύπων, μπορούν να προκαλέσουν οξείες ή/και χρόνιες ηπατικές παθήσεις, όπως ηπατική ίνωση, μη αλκοολική ηπατική νόσο, μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, ακόμη και κίρρωση. Το μαύρο σκόρδο έχει διερευνηθεί ευρέως για τις ηπατοπροστατευτικές της ιδιότητες.

Σε αρουραίους Wister με ηπατική βλάβη που προκαλείται από CCl 4 , η χορήγηση εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου βρέθηκε να δείχνει ηπατοπροστατευτική δράση με βάση την προστασία έναντι της οξειδωτικής βλάβης.

Σε άλλη μελέτη, οι Tsai et al. έδειξαν ότι η χορήγηση εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου ανέστειλε την επαγόμενη από CCl 4 ηπατική βλάβη αναστέλλοντας την υπεροξείδωση και τη φλεγμονή των λιπιδίων. Επιπλέον, οι Shin et al. ανέφεραν ότι η χορήγηση παλαιωμένου εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου μείωσε τα επίπεδα AST και ALT στο ήπαρ αρουραίων που έλαβαν θεραπεία με CCl 4 και D-γαλακτοζαμίνη, προστατεύοντας κατά συνέπεια το ήπαρ.

Τα ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα του μαύρου σκόρδου επιβεβαιώθηκαν επίσης σε δύο διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους Jiang et al.  και Chung et al., όπου η χορήγηση εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου, ρύθμισε τον γλυκομεταβολισμό, τον λιπομεταβολισμό, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Ως εκ τούτου, το μαύρο σκόρδο είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για την πρόληψη του οξειδωτικού στρες και των ηπατικών διαταραχών.

 

Μαύρο Σκόρδο και Γαστρεντερικές Παθήσεις: Το μαύρο σκόρδο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την πεπτική λειτουργία και να προάγει την πέψη, καθώς ο πολυσακχαρίτης που περιέχει, έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες στην βελτίωση του γαστρεντερικού συστήματος.

Πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι το μαύρο σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που βασίζεται στη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της οισοφαγίτιδας από παλινδρόμηση.

Οι Kim et al. διεξήγαγαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν την προστατευτική επίδραση του μαύρου σκόρδου, έναντι του ωμού σκόρδου στην οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση και διαπίστωσαν ότι το μαύρο σκόρδο, και όχι το ωμό, ανέστειλε σημαντικά τις ιστολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την νόσο, υποδεικνύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη οισοφαγίτιδας μέσω της ρύθμισης της φλεγμονής που προκαλείται από NF-κβ.

Επιπλέον, στην μελέτη των Badr et al, το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη θεραπεία γαστρικών ελκών, λόγω των αντιφλεγμονωδών του επιδράσεων και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Ομοίως, σε μια κλινική μελέτη των Albrakati et al, το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε την εντερική βλάβη, η οποία προκλήθηκε από το φάρμακο κατά του όγκου μεθοτρεξάτη, καταστέλοντας την αύξηση της μηλονοδιαλδεΰδης στους ιστούς και τα επίπεδα γαλακτικού στο πλάσμα, δείχνοντας σημαντική προστατευτική επίδραση στο έντερο και την διατήρηση της κυτταρικής ακεραιότητας.

 

Μαύρο Σκόρδο και Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες: Αν και οι θεραπείες για τις ασθένειες του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον έχουν δείξει κάποια πρόοδο, η παθοφυσιολογία αυτών των ασθενειών δεν είναι ακόμη  σαφής και υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης αυτών των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Έχει δειχτεί ωστόσο, πως μια πρώιμη μείωση στα χαρακτηριστικά εκφυλιστικών διεργασιών (π.χ. απόπτωση, φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού) θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση και να μειώσει τα συμπτώματα νευροεκφυλιστικών ασθενειών παρέχοντας στους ανθρώπους νευροπροστατευτικούς παράγοντες.

Ένας αριθμός μελετών, έχει τεκμηριώσει ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου είναι πιθανός παράγοντας για την προστασία του εγκεφάλου από τον νευροεκφυλισμό. Σε μια προκαταρκτική μελέτη in vivo, η χορήγηση μαύρου σκόρδου σε μοντέλο ποντικού με Alzheimer, μείωσε την συσσώρευση των πλακών του β-αμυλοειδούς (Αβ) μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση της νόσου.

Σε μια άλλη μελέτη, ο Jeong και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μειώνει την νευροτοξικότητα που προκαλείται από τις πλάκες του β-αμυλοειδούς, βελτίωσε τη γνωστική εξασθένηση και μείωσε τα ελλείμματα μάθησης και μνήμης.

Το μάυρο σκόρδο έδειξε επίσης στις μελέτες των Wichai et al, πως μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση προστατεύοντας τους νευρώνες από την επαγόμενη νευροτοξικότητα και την απόπτωση, αποφεύγοντας έτσι τον νευρωνικό θάνατο.

Παρόμοια μια μελέτη που αξιολόγησε τα αποτελέσματα του μαύρου σκόρδου στο Πάρκινσον, έδειξε πως βελτίωσε σημαντικά την προκαλούμενη υπεροξείδωση λιπιδίων, την παραγωγή ελευθέρων ριζών (ROS), την απώλεια ντοπαμίνης στο ραβδωτό σώμα και τα ελλείμματα κίνησης.

 

Μαύρο Σκόρδο και Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η εγκεφαλική ισχαιμία, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού, είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Προκαλεί απώλεια της νευρικής λειτουργίας και ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο. Η εγκεφαλική ισχαιμία ορίζεται από έλλειψη οξυγόνου, διακοπή της ροής του αίματος και εισροή ασβεστίου, με αποτέλεσμα αύξηση του ROS, μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και νευρωνικό θάνατο.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τους Ashafaq et al. απέδειξε την ικανότητα του μαύρου σκόρδου να μετριάζει την οξειδωτική βλάβη και να βελτιώνει το νευρολογικό έλλειμμα σε ένα ζωικό μοντέλο με εγκεφαλική ισχαιμία. Η θεραπεία με μαύρο σκόρδο μείωσε σημαντικά τον όγκο της ισχαιμικής βλάβης, κατέστειλε την απώλεια νευρώνων, ανέστειλε την όξινη πρωτεΐνη των νευρογλοιακών ινιδίων και μείωσε την επαγώγιμη έκφραση νιτρικού οξειδίου.

Ομοίως, οι Cervantes et al. ανέφεραν ότι η θεραπεία με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου σε ένα μοντέλο ποντικού με εγκεφαλικό, προστατεύει από εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από ισχαιμία και αναστέλλει τις μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες στον ιππόκαμπο.

 

Μαύρο Σκόρδο και Καρκίνος: Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Η θεραπεία του καρκίνου ποικίλλει και συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Η χρήση φυσικών προϊόντων στη θεραπεία του καρκίνου είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης. Έχουν διεξαχθεί πολλές προκλινικές μελέτες για τη διερεύνηση των αντικαρκινικών επιδράσεων του μαύρου σκόρδου λόγω των διαφόρων πλεονεκτημάτων για την υγεία και των φαρμακολογικών του επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, επαγωγής απόπτωσης, αντι-πολλαπλασιασμού και αντι-αγγειογένεσης.

Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι το μαύρο σκόρδο είναι ιδιαίτερα δραστικό στην καταστολή, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων σε πολλαπλές καρκινικές κυτταρικές σειρές. Για παράδειγμα, μια in vitro μελέτη έδειξε την ικανότητα του  εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου (HT29) και να προάγει την απόπτωση αναστέλλοντας την οδό P13KAkt.  Επιπλέον, το  εκχύλισμα μαύρου σκόρδου βρέθηκε ότι μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη των γαστρικών καρκινικών κυττάρων τόσο in vitro όσο και in vivo σε ζώα. Παρόμοιες ανασταλτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου, αναφέρθηκαν στην περίπτωση των κυττάρων Lewis του καρκίνου του πνεύμονα και της κυτταρικής σειράς καρκίνου του θυρεοειδούς, αντίστοιχα.

Το 2014, ο Jikihara και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν αρουραίους με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου DLD-1 με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου δείχνοντας αναστολή της πολλαπλασιαστικής δραστηριότητας σε βλάβες αδενώματος και αδενοκαρκινώματος, αναστολή της εξέλιξης του κυτταρικού κύκλου του όγκου και αναστολη της μετάστασης του όγκου και της εισβολή στα γαστρικά κύτταρα (AGS).

Παρόμοια το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου έδειξε πως μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό, την εισβολή και τη μετάσταση των θετικών σε υποδοχείς οιστρογόνων κυττάρων καρκίνου του μαστού, να προωθήσει την απόπτωση τους και να αναστείλει τη μετάβασή τους στο επιθηλιακό-μεσεγχυματικό

Πρόσφατα, οι αντικαρκινικές επιδράσεις της S-αλλυλμερκαπτο-L-κυστεΐνης (SAMC), μιας από τις δραστικές ενώσεις του μαύρου σκόρδου, έχουν αποδειχθεί στον καρκίνο του προστάτη, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών, δείχνοντας πως μπορούσε: (i) να δείξει θετικά αποτελέσματα έναντι των καρκινικών κυττάρων του προστάτη αλλάζοντας την έκφραση βιοδεικτών προστάτη και χρησιμοποιώντας τεστοστερόνη για την αποκατάσταση της έκφρασης της E-cadherin. (ii) Να προάγει την απόπτωση που προκαλείται από αναστολέα MAPK με την ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης του TGF-β. (iii) Να αναστείλλει την επιβίωση, την εισβολή και τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης μέσω της αδρανοποίησης του αναστολέα της οδού διαφοροποίησης-1. Και (iv) να καταστέλλει τόσο τον πολλαπλασιασμό όσο και την απομακρυσμένη μετάσταση των επιθηλιακών καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών.

 

Επίλογος.

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει φαρμακευτικές ουσίες φυτικής προέλευσης για να θεραπεύσουν μια ποικιλία ασθενειών.

Το σκόρδο είναι από καιρό γνωστό ως θαυματουργό βότανο, καθώς αναστέλλει τις ασθένειες, ενισχύει την υγεία και έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων. Το ωμό σκόρδο ωστόσο μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, της παλινδρόμησης και της διαταραχής του μικροβιώματος του εντέρου, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα πρωτεΐνης στον ορό. Το φρέσκο ​​σκόρδο μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσπεψία και να αφήσει μια έντονη οσμή στην αναπνοή, η οποία μπορεί να είναι ένα κοινωνικό εμπόδιο.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, πολλές μορφές προϊόντων σκόρδου, όπως σκόνες, έλαια, παλαιωμένα εκχυλίσματα και άλλες, έχουν αναπτυχθεί και είναι εμπορικά προσβάσιμες για τη βελτίωση της οργανοληπτικής και θρεπτικής αξίας αυτού του ισχυρού βοτάνου.

Από αυτές, το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου, έχει αποδειχθεί ότι έχει τις σημαντικότερες φαρμακολογικές επιδράσεις σε μια ποικιλία κλινικών ερευνών και μπορεί να θεωρηθεί ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν υψηλής φαρμακευτικής αξίας, καθώς μέσω ενζυματικών και φυσικών χημικών διεργασιών, αφαιρεί απαλά την οσμή και τους ισχυρούς χημικούς ερεθιστικούς παράγοντες από το ωμό σκόρδο και παράγει μοναδικές και χρήσιμες βιοδραστικές ενώσεις, με ισχυρές οργανοληπτικές και θεραπευτικές επιδράσεις.

Ετσι, το μαύρο σκόρδο είναι μια χημικά και φυσιολογικά συναρπαστική ουσία με πολλαπλές φαρμακολογικές ιδιότητες και καθώς η έρευνα για τα πιθανά οφέλη του στην υγεία συνεχίζεται, είναι σίγουρο πως θα γίνει, ένα ολοένα και πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής.

Ιωάννης Κάργας

Aπό την ομάδα της VioGenesisΒιβλιογραφια – Παραπομπές – Έρευνες.

 

Το μαύρο σκόρδο και οι βιοδραστικές του ενώσεις στις ασθένειες της ανθρώπινης υγείας: μια ανασκόπηση  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401630/

 

Φυσικοχημικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6270986/

 

S-Allyl κυστεΐνη στο σκόρδο (Allium sativum): Σχηματισμός, βιολειτουργία και αντοχή στην επεξεργασία τροφίμων για ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξίας https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35355410/

 

Σύγκριση των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων μεταξύ φρέσκων και παλαιωμένων εκχυλισμάτων μαύρου σκόρδου  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274159/

 

Διατροφικές, βιολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου: μια κριτική ανασκόπηση  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2021.1967386

 

Σχηματισμός, θρεπτική αξία και ενίσχυση των χαρακτηριστικών συστατικών στο μαύρο σκόρδο: Μια ανασκόπηση για τη μεγιστοποίηση της καλοσύνης για τον άνθρωπο https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33325167/

 

Ευεργετικές επιδράσεις ενός παλαιωμένου εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου στις μεταβολικές και αγγειακές αλλοιώσεις που προκαλούνται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/σακχαρόζη σε αρσενικούς αρουραίους  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356877/

 

Το παλαιωμένο μαύρο σκόρδο (Allium sativum L.) ανακουφίζει την παχυσαρκία και εξασθενεί τη μυϊκή ατροφία που προκαλείται από παχυσαρκία σε παχύσαρκα ποντίκια https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37163777/

 

Οι μελανοειδίνες μαύρου σκόρδου προλαμβάνουν την παχυσαρκία, μειώνουν τα επίπεδα LPS στον ορό και ρυθμίζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου σε παχύσαρκα ποντίκια C57BL/6J που προκαλούνται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33151233/

 

Το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων αναστέλλοντας τη λιπογένεση και προάγοντας τη λιπόλυση στα ώριμα λιποκύτταρα 3T3-L1  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30263782/

 

Η επίδραση του παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου στην αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε μη ελεγχόμενους υπερτασικούς: η δοκιμή AGE at Heart  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734812/

 

Επίδραση της κατανάλωσης μαύρου σκόρδου στην ενδοθηλιακή λειτουργία και το λιπιδικό προφίλ: Μια μελέτη πριν και μετά σε υπερχοληστερολαιμικά και μη υπερχοληστερολαιμικά άτομα https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10385333/

 

Το εκχύλισμα παλαιωμένου μαύρου σκόρδου εξασθενεί τη δημιουργία ROS που προκαλείται από TNF-α, την έκφραση VCAM-1, την ενεργοποίηση του NF-κΒ και τη συγκολλητικότητα για μονοκύτταρα σε ενδοθηλιακά κύτταρα ανθρώπινης ομφαλικής φλέβας  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20623600/

 

Ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις του μαύρου σόλο σκόρδου ( Allium sativum L.) στον επαγόμενο από στρεπτοζοτοκίνη διαβήτη σε αρουραίους Wistar  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8646972/

 

Αντιαλλεργική δράση του παλαιωμένου εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου σε κύτταρα RBL-2H3 και παθητική δερματική αναφυλαξική αντίδραση σε ποντίκια  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901385/

 

Αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις φρέσκου σκόρδου και παλαιωμένων υποπροϊόντων σκόρδου που εκχυλίζονται με διαφορετικούς διαλύτες  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049750/

 

παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου αναστέλλει την ανάπτυξη των θετικών σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκινικών κυττάρων του μαστού μειώνοντας την έκφραση του MCL-1 μέσω της οδού ROS-JNK  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37352173/

 

Αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιθρομβωτικές δράσεις του παλαιωμένου μαύρου σκόρδου (Allium sativum L.) https://www.mbl.or.kr/journal/view.html?pn=&uid=2651&vmd=Full

 

Οι επιδράσεις των εκχυλισμάτων μαύρου σκόρδου (Allium satvium) στον μεταβολισμό των λιπιδίων σε αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25671065/Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Black Garlic – Wasabi 60 caps

Φόρμουλα με εκχύλισμα ζυμωμένου μαύρου σκόρδου, εκχύλισμα wasabi και εκχύλισμα κουρκουμά

 
Συμμετοχή της VioGenesis στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας & Διατροφής

Η VioGenesis συμμετείχε με επιτυχία στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας & Διατροφής που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023.

Πλήθος κόσμου προσήλθε στο περίπτερο της εταιρίας VioGenesis με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα καινοτόμα προϊόντα της.

Όλοι οι επισκέπτες στο περίπτερο της εταιρίας έλαβαν μία τσάντα με προϊόντα VioGenesis, ενημερωτικά φυλλάδια και οδηγούς χρήσης προϊόντων εντελώς δωρεάν. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πλήθος ατόμων έλαβαν μέρος σε κλήρωση που διενεργήθηκε από την εταιρία με μεγάλους νικητές που κέρδισαν πακέτο προϊόντων μεγάλης αξίας.

Στο περίπτερο της VioGenesis έδωσαν το ισχυρό «παρών» τους εξειδικευμένοι εκπρόσωποι της εταιρίας που μετέδωσαν σημαντικές πληροφορίες τόσο για τα πρωτοποριακά συστατικά των προϊόντων όσο και για την χρήση τους.

Ειδική αναφορά στους επισκέπτες έγινε στα FSMP’s προϊόντα, δηλαδή τα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς στα οποία η εταιρία VioGenesis είναι πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα.
ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ – Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Το πρωτόγαλα (πυάρ) παράγεται από θηλάζοντα θηλαστικά κατά την τελευταία περίοδο της εγκυμοσύνης και για 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό, πριν από την έκκριση του γάλακτος. Αυτό το σύνθετο βιολογικό υγρό, περιέχει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη ενός νεογέννητου θηλαστικού αφού φύγει από το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ασφαλές ενδομήτριο περιβάλλον του, και είναι ο μόνος δρόμος για την απόκτηση της παθητικής ανοσίας που χρειάζεται για την βιωσιμότητα του.

Το πρώτο γάλα είναι μια μοναδική πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων, όπως πρωτεΐνες, πεπτίδια, λιπαρά οξέα, ολιγοσακχαρίτες, βιταμίνες, μέταλλα, κυτοκίνες, πεπτικά ένζυμα (λιπάσες, αμυλάσες κ.ά), ορμόνες (κορτιζόλη, ινσουλίνη κ.ά.), αυξητικούς παράγοντες, ανοσοσφαιρίνες και μητρικά ανοσοκύτταρα (λευκοκύτταρα), τα οποία ενισχύουν το φυσικό αμυντικό σύστημα, ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση, εξισορροπούν την εντερική μικροχλωρίδα και βελτιώνουν την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών.

Στα πιο σημαντικά, βιοενεργά συστατικά του πρωτογάλακτος, με μικροβιοστατικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες, ανήκουν οι καζεΐνες, η α-λακτολευκωματίνη (α-LA), η β-λακτοσφαιρίνη (β-LG), η λακτοφερρίνη (LF), η λυσοζύμη (LY), η γαλακτοϋπεροξειδάση (LPO), η κολοστρινίνη (πολυπεπτίδιο πλούσιο σε προλίνη, PRP) και οι ανοσοσφαιρίνες (Igs).

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιοενεργά, θρεπτικά και φαρμακευτικά συστατικά που περιέχονται σε μικρό όγκο, το πρωτόγαλα έχει χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμη τροφή και ως ουσιώδες φάρμακο, για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών.

Η χρήση του πρωτογάλακτος τόσο για ιατρικούς όσο και για πνευματικούς σκοπούς έχει τεκμηριωθεί στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα και στους αρχαίους Ινδουιστές rishis (πνευματικούς ηγέτες) της Ινδίας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η χρήση του πρωτογάλακτος υποστηρίχθηκε για την προστασία των βρεφών από μολύνσεις, ενώ πριν από την εμφάνιση των σουλφα φαρμάκων και άλλων αντιβιοτικών, το πρωτόγαλα χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της άμυνας έναντι των ασθενειών του ανοσοποιητικού.

Αν και ήταν από καιρό γνωστό ότι η κατανάλωση βοοειδούς πρωτογάλακτος από τον άνθρωπο έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνο από το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα κατέστη δυνατή η παρασκευή σταθερών, τυποποιημένων παρασκευασμάτων πρωτογάλακτος.

Την δεκαετία του 1950 ο Albert Sabin απομόνωσε αντισώματα κατά της πολιομυελίτιδας από το πρωτόγαλα βοοειδών, ενώ τα πρώτα πειράματα με υπεράνοσο πρωτόγαλα διεξήχθησαν λίγο αργότερα, τη δεκαετία του 1960.

Πλέον η λακτοφερρίνη απο το πρωτόγαλα, παράγεται και μέσω τεχνικών ανασυνδυασμού και χορηγείτε σε πρόωρα βρέφη και νεογνά για την πρόληψη και τη θεραπεία της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας.

𝝨𝝪𝝢𝝤𝝠𝝞𝝟𝝖 𝝩𝝤 𝝥𝝦𝝮𝝩𝝤𝝘𝝖𝝠𝝖 𝝥𝝚𝝦𝝞𝝚𝝬𝝚𝝞 𝝩𝝖 𝝚𝝣𝝜𝝨:

𝝝𝝦𝝚𝝥𝝩𝝞𝝟𝝖 𝝨𝝪𝝨𝝩𝝖𝝩𝝞𝝟𝝖:

Το πρωτόγαλα αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (46.7%), υδατανθράκων (27.2%) και λίπους (18%). Οι σημαντικότερες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει είναι οι βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Κομπαλαμίνη (Β12), Φυλλικό οξύ, C, D3, E, Q10 και Θείο (S), ενώ σε μικρότερη ποσότητα βρίσκονται οι υπόλοιπες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, περιέχει και 26 ελεύθερα αμινοξέα (αλανίνη, γλουταμινικό οξύ, ταυρίνη, βαλίνη κλπ).

 

𝝥𝝖𝝦𝝖𝝘𝝤𝝢𝝩𝝚𝝨 𝝖𝝢𝝤𝝨𝝤𝝥𝝤𝝞𝝜𝝩𝝞𝝟𝝤𝝪 𝝨𝝪𝝨𝝩𝝜𝝡𝝖𝝩𝝤𝝨:

Το πρωτόγαλα είναι η μόνη φυσική ένωση που περιέχει έτοιμους ανοσολογικούς παράγοντες. Αυτοί είναι οι εξής:

 

𝝥𝝖𝝦𝝖𝝘𝝤𝝢𝝩𝝚𝝨 𝝖𝝢𝝖𝝥𝝩𝝪𝝣𝝜𝝨 𝝟𝝖𝝞 𝝗𝝞𝝤𝝚𝝢𝝚𝝦𝝘𝝮𝝢 𝝨𝝪𝝨𝝩𝝖𝝩𝝞𝝟𝝮𝝢:

𝝤𝝞 𝝫𝝖𝝦𝝡𝝖𝝟𝝚𝝪𝝩𝝞𝝟𝝚𝝨 𝝚𝝥𝝞𝝙𝝦𝝖𝝨𝝚𝝞𝝨 𝝩𝝤𝝪 𝝥𝝦𝝮𝝩𝝤𝝘𝝖𝝠𝝖𝝟𝝩𝝤𝝨:

Το αγελαδινό πρωτόγαλα και τα συστατικά του χρησιμοποιούνται ως λειτουργικές τροφές και ως συμπληρώματα διατροφής και είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων στον άνθρωπο, στα κατοικίδια και στα ζώα.

Κάποιες από τις σημαντικότερες θεραπευτικές επιδράσεις του, που έχουν επιβεβαιωθεί από σύγχρονες ανασκοπήσεις, αναφέρονται παρακάτω.

Το πρωτόγαλα αυξάνει την αθλητική απόδοση λόγο της περιεκτικότητά του σε αυξητικό παράγοντα. Το βόειο IGF-I είναι δομικά πανομοιότυπο με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες και έχουν διεξαχθεί βραχυπρόθεσμες μελέτες τόσο σε αθλητές υψηλής απόδοσης (ελίτ) όσο και σε άλλους αθλητές από μεγάλη ομάδα ερευνητών, δείχνοντας τα ευεργετικά του αποτελέσματα στην υπερτροφία, την αύξηση της μυϊκής δύναμης, τη μείωση του σωματικού λίπους και την παράταση της διάρκειας της άσκησης αυξάνοντας τη μυϊκή ρυθμιστική ικανότητα. ( Kelly et al. 2003 , Shing et al, 2013.)

Το πρωτόγαλα έχει ευεργετικές επιδράσεις στη γαστρεντερική οδό σε διάφορες ασθένειες και διαταραχές, όπως: γαστρεντερικές λοιμώξεις, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύνδρομο βραχέως εντέρου (SBS), νεκρωτική εντεροκολίτιδα (NEC), λοιμώδης διάρροια, εντερική ανεπάρκεια και βλάβες που προκαλούνται από φάρμακα λόγω θεραπείας του καρκίνου. Οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν άμεσες αντιμικροβιακές επιδράσεις, εξουδετέρωση ενδοτοξινών, καταστολή της φλεγμονής του εντέρου, προώθηση της ακεραιότητας του βλεννογόνου και επιδιόρθωση ιστών. (Rathe et al. 2014, Kanta Chandwe et al. 2021, Merve Kaplan et al. 2017.)

Το πρωτόγαλα βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση, μειώνει τις λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, τη βακτηριαιμία και τη σήψη και έχει αποδειχθεί ότι δεσμεύει και εξουδετερώνει τον ανθρώπινο αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και άλλους ιούς, λόγω των συστατικών του ανοσοποιητικού παράγοντα ( ανοσοσφαιρίνες , κυτοκίνες , λακτοφερρίνη και λακτοϋπεροξειδάση), που μπορούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων, των μακροφάγων και των δενδριτικών κυττάρων και να αυξήσουν τις ρυθμιστικές κυτοκίνες όπως η ιντερλευκίνη 10. Παρόμοια η ανασκόπηση του Davison ανέφερε ότι η συμπλήρωση με πρωτόγαλα σε υγιείς ενήλικες ήταν τρεις φορές πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της γρίπης από ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ενω οι μελέτες του Serrano, έδειξαν ότι η χορήγηση πρωτογάλακτος μείωσαν τον πονοκέφαλο, τον ξηρό βήχα, τη διάρροια, τον μυϊκό πόνο, την δύσπνοια και την ανοσμία σε ασθενείε με COVID-19. Η λακτοφερίνη του πρωτογάλακτος κατέχει επιπλέον αντιική δράση, που περιλαμβάνει τη δέσμευση και τον αποκλεισμό των υποδοχέων στην επιφάνεια του ιού ή του κυττάρου ξενιστή, την αναστολή της κυτταρικής μόλυνσης και την αναστολή της ιικής αντιγραφής. Επίσης η λακτοφερρίνη έχει αντιμικροβιακή δράση αναστέλλοντας την ανάπτυξη πρωτοζώων, ζυμομυκήτων και βακτηρίων, όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, η esherichia coli, η candida και τα κρυπτοσπορίδια και μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση παθογόνων στα επιθηλιακά κύτταρα. ( Raymond Playford et al, 2019, Michael James et al, 2022, Serrano et al, 2020).

Η λακτοφερίνη του πρωτογάλακτος, είναι μια πιο αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση από τον στοιχειακό σίδηρο για τη θεραπεία της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας. Αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της αιμοσφαιρίνης, της φερριτίνης ορού και του ολικού σιδήρου μετά από τριάντα ημέρες θεραπείας και έχει δυνατότητα στην πρόληψη και τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας σε έγκυες και μη έγκυες γυναίκες και της σιδηροπενικής αναιμίας σε παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. (James H. Swain et al 2012, Michael James Weise 2021).

Το πρωτόγαλα βοοειδών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 σε μελέτες σε ζώα, δρώντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και σταματώντας την (αυτόματη) επιθετικότητα προς τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, ενώ παράλληλα προκάλεσε πολλαπλασιασμό των βήτα κυττάρων. Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το πρωτόγαλα διευκολύνει τη μετακίνηση της γλυκόζης στους μυς, ρυθμίζει το ενεργειακό ισοζύγιο, βελτιώνει τις μεταβολικές διαταραχές και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και κετονών στο αίμα και επιπλέον να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκεριδια, υποδηλώνοντας πως είναι δραστικό στη μείωση της αυξημένης γλυκόζης και των λιπιδίων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 , ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία και πάσχοντες από λιπώδη νόσο του ήπατος. (Jun Ho Kim et al, 2008, Young Jun Kim et al, 2024)

Το πρωτόγαλα βοειδών αυξάνει την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και την οστική πυκνότητα του μηριαίου οστού με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Παρόμοια η λακτοφερίνη του πρωτογάλακτος έχει δείξει πως βελτιώνει την οστική μικροαρχιτεκτονική, ενισχύει τον σχηματισμό οστού, μειώνει την οστική απορρόφηση και αναστέλει την απώλεια οστικής μάζας, πιθανώς μέσω της ρύθμισης της οδού OPG/RANKL/RANK. Συνεπώς οι δραστικές ενώσεις του πρωτογάλακτος, θα μπορούσε να είναι δυνητικά υποψήφιες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, τη βελτίωση της αναδιαμόρφωσης των οστών και την αναστολή της
οστικής απορρόφησης. (Eirini K Kydonaki et al, 2021).

Το πρωτόγαλα έχει θεραπευτική δράση στις αλλεργίες καθώς περιέχει την ανοσοσφαιρίνη IgG και άλλες ενώσεις που μπορούν να συνδεθούν με πολλά αλλεργιογόνα, αποτρέποντας την επακόλουθη ευαισθητοποίηση και δείχνοντας σημαντικές αντισταμινικές και αντιαλλεργικές επιδράσεις. Επιπλέον τα υποσυστατικά του πρωτογάλακτος έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα με τοπική χρήση, μειώνοντας τη φλεγμονή σε ανθρώπους εθελοντές που εκτέθηκαν σε τοπικά αλλεργιογόνα του δέρματος. (Laurien H Ulfman at al, 2018, John O Warner at al, 2012)

Το πρωτόγαλα έχει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, παρέχοντας νευροπροστασία κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και προστατεύοντας από την ανάπτυξη νευροψυχιατρικών ασθενειών στη μετέπειτα ζωή.

Παρόμοια οι πρωτεΐνες του πρωτογάλακτος βελτίωσαν την κατάσταση των ασθενών με Αλτσχάιμερ και των πειραματικών ποντικών με νόσο του Πάρκινσον. Επιπλέον, η θεραπεία με πρωτόγαλα βελτίωσε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη καταστέλλοντας τον επαγόμενο από αιμορραγία αποπτωτικό νευρωνικό κυτταρικό θάνατο και μειώνοντας τον όγκο της βλάβης που προκαλείται από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στον ιππόκαμπο, υποδηλώνοντας ότι το πρωτόγαλα έχει ευεργετικό ρόλο στην ανάκτηση της εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καταστέλλοντας τον αποπτωτικό κυτταρικό θάνατο. (Sung Eun Kim et al, 2012).

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λάμβαναν πρωτόγαλα είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες ολικής διόγκωσης και σημαντικά χαμηλότερο ειδικό για το κολλαγόνο αντίσωμα (IgG 2a ) που σχετίζεται με φλεγμονή και φλεγμονώδεις κυτοκίνες, υποδηλώνοντας έντονα ότι το αγελαδινό πρωτόγαλα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. (Lan-Hsin Hung et al 2018)

Τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος αποτρέπουν τις επιπλοκές της προωρότητας των βρεφων, όπως αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές θερμορύθμισης, λοιμώξεις και όψιμη έναρξη σήψης. (Ayşenur Arslan et al 2021, Sercan Karav et al 2014.)

Το βιολογικό πρωτόγαλα ενισχύει την γονιμότητα, αποκαθιστά την χλωρίδα του κόλπου, βελτιώνει την κολπική ατροφία και μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ξηρότητα. Επιπλέον, η χρήση κολπικών δισκίων που περιέχουν βιολογικό πρωτόγαλα, προκαλεί αυθόρμητη παλινδρόμηση των χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ( C Stefani et, al. 2014, Daniela Kovacs et, al. 2020).

Το πρωτόγαλα βοοειδών ρυθμίζει τον μεταβολισμό του χόνδρου, των τενόντων και των οστών, βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος, υποστηρίζει την επούλωση των πληγών, τις παθολογίες των ματιών και του στόματος και έχει αναλγητικά, αντιυπερτασικά και αντι-στρες αποτελέσματα. (Michał Sienkiewicz et, al. 2021).

Οι πρωτείνες του πρωτογάλακτος συνιστώνται ιδιαίτερα για ένταξη στα θεραπευτικά πρωτόκολλα στη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία του καρκίνου και κατά τη
χειρουργική θεραπεία ασθενών με καρκίνο, καθώς μειώνουν τις παρενέργειες των
εφαρμοζόμενων θεραπευτικών, ακτινοβολιών και χειρουργικών επεμβάσεων, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα τους και βελτιώνουν την πρόγνωση της ασθένειας και την ευεξία των ασθενών. ( Michał Zimecki et, al 2023).

Τα ενεργά συστατικά του πρωτογάλακτος έχουν πολυκατευθυντική αντικαρκινική δράση η οποία έχει μελετηθεί καλύτερα για την λακτοφερίνη και έχει επιβεβαιωθεί σε πολυάριθμες προκλινικές και κλινικές δοκιμές. Αυτή η πρωτεΐνη ρυθμίζει τον κυτταρικό κύκλο, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, επάγει την ωρίμανση των κυττάρων και την απόπτωση των νεοπλασματικά μετασχηματισμένων κυττάρων, επάγει τη δραστηριότητα των αντικαρκινικών πρωτεϊνών (π.χ., p53, p21, Rb), ρυθμίζει τη δραστηριότητα του ογκοκατασταλτικού γονιδίου, ενεργοποιεί τα κυτταρικά αποτοξινωτικά ένζυμα, αναστέλλει την αγγειογένεση στον όγκο και τη μετάσταση σε απομακρυσμένους ιστούς, αναστέλλει τη φλεγμονή και το σχηματισμό ROS (οξειδωτικό στρες), αυξάνει την έκφραση των επιφανειακών υποδοχέων στα καρκινικά κύτταρα διευκολύνοντας την αναγνώρισή τους από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενεργοποιεί τα ανοσοκύτταρα (ΝΚ, λεμφοκύτταρα, μακροφάγα ) και εξαλείφει τα ογκογόνα παθογόνα μικρόβια (π.χ. ιό θηλώματος και ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, καταδεικνύοντας ότι το πρωτόγαλα έχει ισχυρή δράση στην εξάλειψη του καρκίνου και προστατεύει από την επανεμφάνισή του. ( Ahmad R Alsayed et, al. 2022, Siddhi Bagwe-Parab et, al. 2020, Jolanta Artym et, al. 2023)

Το πρωτόγαλα και η β-λακτοσφαιρίνη που περιέχει, προωθεί την σύνθεση και την αποκατάσταση του DNA και RNA, ασκεί προστατευτική επίδραση στη διάβρωση του μήκους των τελομερών και μετριάζει τις βλάβες που σχετίζονται με την γήρανση,
επιδεικνύοντας αναστολή της κυτταρικής γήρανσης και αύξηση της διαφοροποίησης και ωρίμανσης του μυοβλάστη. Ως εκ τούτου, έχει προταθεί πως το πρωτόγαλα θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό συμπλήρωμα υγείας για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, (Yong-Eun Kim et al, 2019).

Συνολικά το πρωτόγαλα έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στις παρακάτω ασθένειες: αναιμία, αναπνευστικές λοιμώξεις, γρίπη, βήχας, γαστρεντερικές διαταραχές, κολίτιδα, κολπίτιδα, μολυσματικές ασθένειες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, άσθμα, χρόνια κόπωση, σύνδρομο χρόνιου πόνου, πόνοι αρθρώσεων, κατάθλιψη, διαβήτη, καρδιακό φύσημα, νευρικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, Αλτσχάιμερ, έλκος, έρπης, αιμορροΐδες, στρες, προβλήματα θειροειδούς, αυτοάνοσες ασθένειες και καρκίνος. Επιπλέον το πρωτόγαλα βοοειδών έχει μελετηθεί σε προϊόντα στοματικής υγιεινής, ως κρέμα για την αντιγήρανση του δέρματος, ως υποκατάστατο δακρύων για τις οφθαλμικές μολύνσεις, ως κλύσμα στην περιφερική κολίτιδα και ως κολπικά δισκία για την αποκατάσταση του κόλπου και του τράχηλου. ( Hurley et al, 2011 , Kelly et al, 2003 , Kim et al, 2009 , Langmead et al, 2006 )

Τις τελευταίες δεκαετίες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί, τεχνολόγοι, επιστήμονες υγείας και οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, εργάζονται συνεχώς για την εξαντλητική κατανόηση των ιδιοτήτων του πρωτογάλακτος, την απομόνωση και την αναγνώριση των βιοδραστικών συστατικών του και την δράση του στην αντιμετώπιση των ανθρώπινων ασθενειών. Συνεπώς τα στοιχεία και η βιβλιογραφία της παραπάνω εργασίας, αποτελούν μια νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση, για τα φαρμακευτικά οφέλη του βόοειου πρωτογάλακτος στην ανθρώπινη υγεία.

 

𝗔𝝨𝝫𝝖𝝠𝝚𝝞𝝖:

Το βιολογικό πρωτόγαλα έχει ισχυρό προφίλ ασφάλειας με εφαρμογές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες όπως νεογνά, παιδιά, ενήλικες και υπερήλικες λόγο των μοναδικών χαρακτηριστικών του. Σε αντίθεση με το γάλα, το πρωτόγαλα έχει λιγότερη λακτόζη και επομένως μπορεί να είναι κατάλληλο για ασθενείς που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει αποδεχθεί την ασφάλεια των υπεράνοσων γάλακτων, καθώς δεν υπάρχουν αντενδείξεις και δεν έχουν αποδειχθεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε κλινικές μελέτες, ακόμα και με τη λήψη υψηλής δόσης.

Ωστόσο πριν την κατανάλωση πρωτογάλακτος πρέπει να γνωστοποιείται ότι το πρωτόγαλα προέρχεται από υγιές ζώο, έχει περάσει τη διαδικασία παστερίωσης, εχει ελεγχθεί για βαριά μέταλλα, φυτοφάρμακα ή άλλα είδη τοξινών και ότι το προϊόν είναι βιολογικά ενεργό.

Συνεπώς προμηθευόμαστε μόνο Βιολογικό πρωτόγαλα (Βιο Colostrum) από αξιόπιστο προμηθευτή ώστε να μην τίθεται θέμα παστερίωσης και να μην περιέχει υπολείμματα από αντιβιοτικά, ορμόνες και παρασιτοκτόνα.

 

𝝚𝝥𝝞𝝠𝝤𝝘𝝤𝝨:

Το πρώτο τρόφιμο της ζωής, παράγεται με μια διαδικασία σχεδιασμένη από τη φύση που ονομάζεται «κολοστρογένεση» και συχνά θεωρείται ως «υγρός χρυσός» ή «άνοσο γάλα».

Αυτή η τροφή είναι μοναδική στην σύνθεση της, όχι μόνο επειδή παρέχει φυσικά παραγόμενα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα σε εξαιρετικά συγκεντρωμένο χαμηλό όγκο, αλλά γιατί δημιουργεί επίσης και τη βάση της δια βίου ανοσίας.

Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το πρωτόγαλα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανθρώπινης υγείας, γιατί προσφέρει την πιο ελκυστική ισορροπία θρεπτικών, βιοδραστικών και φαρμακευτικών ιδιοτήτων και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Το πρωτόγαλα είναι πολυλειτουργικό τρόφιμο με αναρίθμητα οφέλη, είναι η τέλεια τροφή της φύσης και ένα ολοκληρωμένο φάρμακο για τον άνθρωπο.

Ιωάννης Κάργας
Aπό την ομάδα της VioGenesis
Βιβλιογραφια – Παραπομπές – Έρευνες.

 

Πρωτόγαλα βοοειδών: ένα αναδυόμενο θρεπτικό προϊόν: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25781716/

Το πρωτόγαλα βοοειδών και οι δυνατότητές του για την υγεία και τη διατροφή του ανθρώπου: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34235166/

Πρωτόγαλα βοοειδών: Τα συστατικά και οι χρήσεις του: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7831509/

Το πρωτόγαλα και η λακτοφερίνη προστατεύουν από τις παρενέργειες της θεραπείας με αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στεροειδή και ψυχοφυσικό στρες: Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37189633/

Εφαρμογές πρωτογάλακτος βοοειδών σε άρρωστους και υγιείς ανθρώπους: Συστηματική ανασκόπηση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34202206/

Κλινικές εφαρμογές της θεραπείας με πρωτόγαλα βοοειδών: μια συστηματική ανασκόπηση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24571383/

Το πρωτόγαλα βοοειδών ως βιολογικό στην κλινική ιατρική: μια ανασκόπηση. Μέρος I: βιοτεχνολογικά πρότυπα, φαρμακοδυναμικά και φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά και αρχές θεραπείας: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17474538/

Παραγωγή πρωτογάλακτος βοοειδών για ανθρώπινη κατανάλωση για τη βελτίωση της υγείας: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8762312/

Το συμπυκνωμένο συμπλήρωμα πρωτεΐνης πρωτογάλακτος βοοειδών μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αναφέρονται από μόνοι τους σε ενήλικες άρρενες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12923655/

Θεραπεία με πρωτόγαλα για την ανθρώπινη γαστρεντερική υγεία και ασθένειες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34200282/

Διαφορετικές ανοσολογικές επιδράσεις του πρωτόγαλα βοοειδών και οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και ασθένειες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836054/

Λακτοφερρίνη για σιδηροπενική αναιμία σε παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου: μια κλινική δοκιμή: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35681097/

Τυποποιημένο παράγωγο πρωτογάλακτος βοοειδών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 σε τρωκτικά: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27693017/

Το συμπλήρωμα πρωτογάλακτος βοοειδών βελτιώνει τον μεταβολισμό των οστών σε ένα μοντέλο ζώου που προκαλείται από οστεοπόρωση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34578859/

Επίδραση της πρωτεΐνης του πρωτογάλακτος βοοειδών στην οστική πυκνότητα του αρουραίου: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19069664/

Επιδράσεις των ανοσοσφαιρινών βοοειδών στην ανοσολογική λειτουργία, την αλλεργία και τη μόλυνση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29988421/

Μια συστηματική ανασκόπηση της επιρροής του συμπληρώματος πρωτογάλακτος βοοειδών στο
σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου σε αθλητές: Διαγνωστικοί βιοδείκτες και μελλοντικές κατευθύνσεις: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35745242/

Πρωτεΐνες πρωτογάλακτος στην προστασία έναντι τραυματισμών που προκαλούνται από τη θεραπεία στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία του καρκίνου: Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9856106/

Η λακτοφερρίνη βοοειδούς γάλακτος σκοτώνει επιλεκτικά τα κύτταρα υψηλά μεταστατικού καρκίνου του προστάτη PC-3 και οστεοσαρκώματος MG-63 in vitro: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29915723/

Πρόληψη καρκινογένεσης και μετάστασης καρκίνου από βόεια λακτοφερρίνη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4343059/

Θεραπεία με πρωτόγαλα βοοειδών για ειδικούς τύπους καρκίνου: Τρέχοντα στοιχεία και μελλοντικές ευκαιρίες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36557775/

Η δυνατότητα των εξωσωμάτων που προέρχονται από το πρωτόγαλα βοοειδών για την αποκατάσταση των γηρασμένων και κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος: https://www.mdpi.com/1999- 4923/14/2/307

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Colostrum Bio 60 caps

Βιολογικό πρωτόγαλα σε κάψουλες

Colostrum Liquid Bio 125 ml

Βιολογικό πρωτόγαλα σε υγρή μορφή

Goat Colostrum 60 caps

Κατσικίσιο πρωτόγαλα σε κάψουλες
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές. Μια ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 404,6 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσίασαν ουρολοιμώξεις παγκοσμίως το 2019. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν βακτήρια, συνήθως από το δέρμα ή το ορθό, εισέρχονται στην ουρήθρα. Μπορείτε να εμφανίσετε μια λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, αλλά οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι οι πιο συχνές. Αν και οι ουρολοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές. Αυτό συμβαίνει επειδή η γυναικεία ουρήθρα, ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα έξω από την ουροδόχο κύστη, είναι πιο κοντή από την ανδρική ουρήθρα. Η μικρότερη απόσταση διευκολύνει τα βακτήρια να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη. Ρόλο παίζει και η εγγύτητα της ουρήθρας με τον κόλπο και το ορθό, που είναι πηγές βακτηρίων.

 

 

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη περιλαμβάνουν:

     – ιστορικό ουρολοιμώξεων

     – σεξουαλική δραστηριότητα

     – κακή υγιεινή

     – ηλικία, με τα παιδιά και τους μεγαλύτερους ενήλικες να είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις

     – εγκυμοσύνη

     – αλλαγές στη σύνθεση του κολπικού μικροβιώματος. Μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια από τη χρήση  σπερματοκτόνων αλλά και κατά την εμμηνόπαυση.

     – δομικά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως ένας διογκωμένος προστάτης

     – τοποθέτηση καθετήρα

     – ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης

 

Τα κοινά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

     – αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

     – συχνοουρία

     – θολά ή σκούρα ούρα

     – ούρα με έντονη οσμή

     – αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης

     – πυελικός πόνος

 

 

Τα βακτήρια προκαλούν σχεδόν το  95% των ουρολοιμώξεων, αλλά οι μύκητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση.

Αν και τα αντιβιοτικά θεραπεύουν συνήθως τις ουρολοιμώξεις, υπάρχουν αρκετές φυτικές ουσίες που βοηθούν στη διαχείριση των λοιμώξεων και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής χωρίς να προκαλούν παρενέργειες. Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε αυτές τις φυτικές ουσίες.

 

D-μαννόζη

Η D-μαννόζη είναι ένας τύπος σακχάρου (μονοσακχαρίτης) που σχετίζεται με τη γλυκόζη. Εμφανίζεται φυσικά στο σώμα σας και βρίσκεται επίσης σε ορισμένα φυτά με τη μορφή αμύλου. Αυτό το σάκχαρο βρίσκεται επίσης σε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν D-μαννόζη για την πρόληψη και θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η D-μαννόζη θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα βακτήρια E. coli προκαλούν το 90% των ουρολοιμώξεων. Μόλις αυτά τα βακτήρια εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα, προσκολλώνται στα κύτταρα, αναπτύσσονται και προκαλούν μόλυνση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η D-μαννόζη μπορεί να λειτουργήσει για την πρόληψη ή τη θεραπεία μιας ουρολοίμωξης, εμποδίζοντας αυτά τα βακτήρια να προσκολληθούν στα κύτταρα.

Αφού καταναλώσετε συμπληρώματα που περιέχουν D-μαννόζη, το σώμα σας τελικά την αποβάλλει μέσω των νεφρών. Ενώ βρίσκεται στο ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να προσκολληθεί στα βακτήρια E. coli που μπορεί να υπάρχουν εκεί. Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια δεν μπορούν πλέον να προσκολληθούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν μόλυνση.

Ας δούμε ορισμένες μελέτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητας της D-μαννόζης στις ουρολοιμώξεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο ιατρικό περιοδικό ουρολογίας BJU International αξιολόγησε την D-μαννόζη σε 308 γυναίκες που είχαν συχνές ουρολοιμώξεις. Η D-μαννόζη λειτούργησε τόσο καλά όσο και το αντιβιοτικό νιτροφουραντοΐνη για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε περίοδο 6 μηνών (1).

Σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις τα συνήθη προφυλακτικά αντιβιοτικά δεν αλλάζουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο υποτροπής. Στόχος των ερευνητών μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Journal of Clinical Urology ήταν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης στη θεραπεία και την προφύλαξη από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Η D-μαννόζη συγκρίθηκε με το αντιβιοτικό τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη για τη θεραπεία και την πρόληψη συχνών ουρολοιμώξεων σε 60 γυναίκες. Η D-μαννόζη μείωσε τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης σε γυναίκες με ενεργή λοίμωξη. Ήταν επίσης πιο αποτελεσματική από το αντιβιοτικό για την πρόληψη επιπλέον λοιμώξεων. Στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με D-μαννόζη, παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος μέσος χρόνος υποτροπής της ουρολοίμωξης (200 ημέρες) σε σύγκριση με την ομάδα αντιβιοτικών (52,7 ημέρες). Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες που περιορίζουν μια μακροχρόνια θεραπεία με D-μαννόζη (2). 

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, οι ερευνητές διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Μετά την αρχική αντιβιοτική θεραπεία της οξείας ανεπίπλεκτης κυστίτιδας, 308 γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες που έλαβαν καθημερινή θεραπεία με D-μαννόζη, νιτροφουραντοΐνη ή χωρίς προφύλαξη. Τα ποσοστά υποτροπής ήταν 14,6% στην ομάδα D-μαννόζης, 20,4% στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης και 60,8% στην ομάδα χωρίς προφύλαξη. Ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα χωρίς προφύλαξη από ό,τι και στις δύο ομάδες που έλαβαν θεραπεία. Η D-μαννόζη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων, ο οποίος ήταν συγκρίσιμος με αυτόν στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης. Οι ασθενείς στην ομάδα της D-μαννόζης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από ό,τι στην ομάδα της νιτροφουραντοΐνης (συνήθως διάρροια, ναυτία και κολπικό κάψιμο) (3).

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο European Review for Medical and Pharmacological Sciences εξέτασε τα αποτελέσματα της D-μαννόζης σε 43 γυναίκες με ενεργό ουρολοίμωξη.  Αυτή ήταν μια πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου 2014 και Ιουλίου 2015 στο Τμήμα Γυναικολογικής Μαιευτικής και Ουρολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης. Μια ένωση D-μαννόζης χορηγήθηκε δύο φορές την ημέρα για 3 ημέρες και στη συνέχεια μία φορά την ημέρα για 10 ημέρες. Οι ασθενείς στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, η μία έλαβε προφύλαξη με D-μαννόζη χορηγούμενη μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα κάθε δεύτερο μήνα για έξι μήνες και η άλλη χωρίς χορήγηση D-μαννόζης. Οι αλλαγές στα συμπτώματα των ασθενών, τα θεραπευτικά αποτελέσματα και οι αλλαγές στην ποιότητα ζωής αξιολογήθηκαν κλινικά και χρησιμοποιώντας ένα ειδικά επικυρωμένο ερωτηματολόγιο. Στο τέλος της μελέτης, οι περισσότερες γυναίκες είχαν βελτιωμένα συμπτώματα (4).

Μια ανοιχτή προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 αξιολόγησε τη D-μαννόζη για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε 22 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι συγγραφείς έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της χορήγησης D-μαννόζης και μιας σημαντικής μείωσης στον αριθμό των μηνιαίων αποδεδειγμένων ουρολοιμώξεων. Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που έλαβαν θεραπεία με D-μαννόζη (5).

Το 2020, ερευνητές δημοσίευσαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της δυνατότητας της D-μαννόζης να μειώσει την υποτροπή της ουρολοίμωξης σε ενήλικες γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και συνέκρινε την αποτελεσματικότητά της με αυτή ενός εικονικού φαρμάκου ή άλλων προληπτικών παραγόντων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η D-μαννόζη μπορεί να παρέχει προστασία έναντι των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων με αποτελεσματικότητα παρόμοια με αυτή των αντιβιοτικών (6).

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο περιοδικό Antibiotics φάνηκε ότι  οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν D-μαννόζη ως μονοθεραπεία στην οξεία ανεπίπλεκτη κυστίτιδα πέτυχαν πολύ καλά κλινικά ποσοστά ίασης, παρόμοια με αυτά που επιτυγχάνονται από ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικές θεραπείες. Επιπλέον, η ανακούφιση των συμπτωμάτων μετά από 3 ημέρες θεραπείας ήταν επίσης συγκρίσιμη μεταξύ της μονοθεραπείας με D-μαννόζη και των αντιβιοτικών. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι: «Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν παρόμοια αποτελεσματικότητα της D-μαννόζης με αυτή των αντιβιοτικών στην πρόληψη της ουρολοίμωξης. Επομένως, η D-μαννόζη μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά στη θεραπεία της οξείας ανεπίπλεκτης κυστίτιδας» (7).  

 

Cranberry (Κράνμπερι)

Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει τις επιδράσεις των cranberries στην ουροφόρο οδό και πώς η κατανάλωση χυμού cranberry μπορεί να προλάβει μολύνσεις της ουροφόρου οδού. Για γενεές οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χυμό cranberry, πεπεισμένοι ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις, αλλά ο ακριβής μηχανισμός της δράσης του τώρα έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός. Μια μελέτη από ερευνητές του Worcester Polytechnic Institute έδειξε ότι ο χυμός αλλάζει τις θερμοδυναμικές ιδιότητες των βακτηρίων στην ουροφόρο οδό, δημιουργώντας έναν ενεργειακό φραγμό που προλαμβάνει τα μικρόβια από το να πάνε κοντά αρκετά να προσκολληθούν  στα κύτταρα και να ξεκινήσει μια μόλυνση. Προστατεύει τον οργανισμό από βακτηρίδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στην ουροφόρο οδό. Συγκεκριμένα, εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηριδίων αυτών στα τοιχώματα της ουροφόρου οδού (ιδιαίτερα της ουροδόχου κύστης). Τα cranberries περιέχουν προανθοκυανιδίνες που μπορούν να προλάβουν την προσκόλληση συγκεκριμένων βακτηριδίων, όπως του E. coli, στο επιθήλιο της ουροφόρου οδού και την επακόλουθη αναπαραγωγή που απαιτείται για τη μόλυνση. Είναι οι προανθοκυανιδίνες λοιπόν που συμβάλλουν στην πρόληψη κατά των ουρολοιμώξεων και όχι η προκαλούμενη από την κατανάλωση χυμού cranberry οξέωση των ούρων, όπως παλιότερα είχε υποτεθεί.  Ο Δρ. Amy Howell και οι συνεργάτες του πρώτοι αναφέρθηκαν στις αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των προανθοκυανιδών το 1998.  Συνέκριναν τις προανθοκυανιδίνες των cranberries με τις προανθοκυανιδίνες που βρίσκονται στα σταφύλια, στα μήλα, στο πράσινο τσάι και στη σοκολάτα. Ανακάλυψαν ότι οι προανθοκυανιδίνες των cranberries είναι δομικά διαφορετικές από τις προανθοκυανιδίνες των άλλων φυτικών τροφών που εξετάστηκαν, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί το cranberry  έχει μοναδικές αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των βακτηριδίων και βοηθά στο να παραμένει η ουροφόρος οδός υγιής. Το 2002 στο συνέδριο της Experimental Biology αναφέρθηκε ότι κοκτέιλ χυμού cranberry πρόλαβε το E. coli από το να προσκολληθεί στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης έξι εθελοντών. Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι η αντιπροσκολλητική  δράση μπορεί να διαρκέσει 10 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, και συνέστησαν τη λήψη δύο μερίδων χυμού cranberry σε χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Πολλές είναι οι έρευνες που πιστοποιούν την προληπτική δράση των cranberries κατά των ουρολοιμώξεων (8-10).  Το 1994 μια διπλή-τυφλή μελέτη σε 153 ηλικιωμένες γυναίκες δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (11). Σε αυτή τη μελέτη οι γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε χυμός cranberry  είχαν λιγότερο από το μισό τον αριθμό των ουρολοιμώξεων που είχε η ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκε μια placebo απομίμηση ποτού cranberry. Η καθημερινή δόση που λάμβαναν οι γυναίκες ήταν 300 ml, αλλά μεταγενέστερες μελέτες χρησιμοποίησαν μεγαλύτερες δόσεις. Έχει βρεθεί ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε πολλά ποτήρια χυμού cranberry καθημερινά, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όμως είναι δύσκολο να πίνουμε τόσα ποτήρια την ημέρα. Σημειωτέον, ότι τα κοκτέιλ χυμού cranberry περιέχουν μόνο 27% χυμό cranberry, ενώ το υπόλοιπο είναι νερό με γλυκαντικά. Αν και το κοκτέιλ χυμού cranberry έχει βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των ουρολοιμώξεων, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του προϊόντος στο οποίο έχουν προστεθεί γλυκαντικές ουσίες έχει πολλά μειονεκτήματα για την υγεία μας: μας φορτώνει με πολύ ζάχαρη και θερμίδες. Είναι δύσκολο να βρούμε καθαρό χυμό cranberry. Κι όμως υπάρχει ένας πιο πρακτικός τρόπος να έχουμε τα οφέλη των κοκτέιλ χυμού cranberry χωρίς να λαμβάνουμε τα σάκχαρα που περιέχει:  Η λήψη συμπληρώματος cranberry σε κάψουλες, που έχουν φανεί εξ ίσου αποτελεσματικές στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Οι κάψουλες δεν περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν όμως τα δραστικά συστατικά των cranberries που θα μας προστατέψουν από τις ουρολοιμώξεις, χωρίς να μας επιβαρύνουν με ζάχαρη.

 

Αρκτοστάφυλλος (Uva Ursi)

Ο αρκτοστάφυλος είναι ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα σε πολλές περιπτώσεις μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Η περισσότερη έρευνα έχει επικεντρωθεί σε ένα αντισηπτικό συστατικό του αρκτοστάφυλου, την αρμπουτίνη, που αποτελεί το 7 με 9% των φύλλων του φυτού. Η αρμπουτίνη μετατρέπεται σε υδροκουινόνη στο σώμα (ένα σχετιζόμενο συστατικό με αντισηπτικές ιδιότητες στον ουροδόχο σωλήνα). Ωστόσο, ολόκληρο το ανεπεξέργαστο εκχύλισμα του φυτού είναι πιο αποτελεσματικό φαρμακευτικά από ό, τι η απομονωμένη αρμπουτίνη. Ο αρκτοστάφυλος αναφέρεται ότι είναι πολύ δραστικός κατά του E. coli και έχει διουρητικές ιδιότητες.

Η προληπτική δράση ενός τυποποιημένου εκχυλίσματος αρκτοστάφυλου σε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις της ουροδόχου κύστης αξιολογήθηκαν σε μια διπλή-τυφλή μελέτη σε 57 γυναίκες. Στο τέλος του ενός χρόνου, πέντε από τις 27 γυναίκες της ομάδας placebo είχαν επανεμφάνιση της μόλυνσης, ενώ καμμιά από τις 30 γυναίκες που λάμβαναν εκχύλισμα αρκτοστάφυλου δεν είχαν επανεμφάνιση (12). Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική λήψη αρκτοστάφυλου, όπως και cranberry, μπορεί να προλάβει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης. 

 1. Altarac S, Papeš D. Use of D-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women. BJU Int. 2014 Jan;113(1):9-10.
 2. Porru D, Parmigiani A, Tinelli C, et al. Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: a pilot study. Journal of Clinical Urology. 2014;7(3):208-213.
 3. Kranjcec B., Papes D., Altarac S. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: A randomized clinical trial. World J. Urol. 2014;32:79–84.
 4. Domenici L, Monti M, Bracchi C, et al. D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Jul;20(13):2920-5.
 5. Phe V., Pakzad M., Haslam C., et al. Open label feasibility study evaluating D-mannose combined with home-based monitoring of suspected urinary tract infections in patients with multiple sclerosis. Neurourol. Urodyn. 2017;36:1770–1775.
 6. Lenger S.M., Bradley M.S., Thomas D.A., et al. D-mannose vs other agents for recurrent urinary tract infection prevention in adult women: A systematic review and meta-analysis. Am. J. Obstet. Gynecol. 2020;223:265.e1–265.e13.
 7. Wagenlehner F, Lorenz H, Ewald O, Gerke P. Why d-Mannose May Be as Efficient as Antibiotics in the Treatment of Acute Uncomplicated Lower Urinary Tract Infections-Preliminary Considerations and Conclusions from a Non-Interventional Study. Antibiotics (Basel). 2022 Feb 25;11(3):314.
 8. Sobota A.E., Inhibition of bacterial adherence by cranberry juice: Potential use for the treatment of urinary tract infections, J Urology, 131:1013-1016, 1984
 9. Allison D.G., et al., Influence of cranberry juice on attachment of Escherichia coli to glass, J Basic Microbiol, 40(1):3-6, 2000
 10. Jepson R.G., Mihaljevic L., Craig G., Cranberries for preventing urinary tract infections, Cohrane Database Syst Rev, 3, 2001
 11. Avorn J., et al., Reduction of bacteriuria and pyuria after using cranberry juice, Journal of the American Medical Association, 272:590, 1994
 12. Larsson B., Jonasson A., Fianu S., Prophylactic effect of UVA-E in women with recurrent cystitis: A preliminary report, Curr Ther Res, 53, 441-3, 1993

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Mannose Complex 60 tabs

Τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (ισορροπημένη δίαιτα). Για τη διαιτητική διαχείριση σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΖΥΜΟ ΝΑΤΟΚΙΝΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Η νατοκινάση είναι ένα από τα πολλά ένζυμα που προέρχονται από το προϊόν διατροφής natto (βρασμένοι σπόροι σόγιας που ζυμώνονται από το βακτήριο Bacillus subtilis) και φαίνεται να έχει άμεση ινωδολυτική δράση (αποδόμηση ινώδους). Θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων εμποδίζοντας το σχηματισμό θρόμβων και την επακόλουθη πήξη του αίματος (1).

Η υψηλή κατανάλωση natto έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής του ιαπωνικού πληθυσμού και τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι άτομα με δίαιτες πλούσιες σε natto έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Τα οφέλη του natto για την υγεία – και η ξεχωριστή γεύση και οσμή του – οφείλονται σε αυτό το μοναδικό ένζυμο. Όταν οι σπόροι σόγιας περνούν από ζύμωση, τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται ενεργοποιούν τη νατοκινάση και δίνουν στο φαγητό τη γεύση που μοιάζει με τυρί και μια σειρά από επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία.

Το ένζυμο φαίνεται να είναι ενεργό μετά την κατάποση, αν και δεν είναι γνωστό εάν είναι άμεσα ενεργό. Πειράματα in vitro (πειράματα που πραγματοποιήθηκαν έξω από ζωντανό σώμα) υποδηλώνουν ότι η νατοκινάση ρυθμίζει το ινώδες και μερικές παρεμβάσεις δείχνουν ότι η από του στόματος κατανάλωση νατοκινάσης έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο σχηματισμό θρόμβων. Η νατοκινάση μπορεί να μεταβολιστεί σε βιοδραστικά πεπτίδια που επάγουν έναν παράγοντα (ενεργοποιητή πλασμινογόνου ιστού) ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να έχει επίσης ινωδολυτικές επιδράσεις, οπότε αν και το συνολικό αποτέλεσμα (ινωδόλυση που προκαλεί μικρότερο δυναμικό πήξης) φαίνεται να υπάρχει, οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Τα προϊόντα διάσπασης της νατοκινάσης, μετά από καταστροφή με θερμότητα ή οξύ, είναι βιοενεργά πεπτίδια που μπορεί επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση μέσω της μείωσης της δραστηριότητας της ρενίνης και της αγγειοτενσίνης II.

 

 

Η νατοκινάση συμμετέχει στην φυσιολογική λειτουργία του μηχανισμού της πήξης του αίματος και της ινωδόλυσης.

Η νατοκινάση σε in vitro μελέτες έχει δείξει άμεσες ινωδολυτικές επιδράσεις στο ινώδες (2-5). Ο επί του παρόντος υποτιθέμενος μηχανισμός δράσης είναι μια αδρανοποίηση του αναστολέα ενεργοποιητή πλασμινογόνου 1 (PAI-1) που οδηγεί σε ταυτόχρονα αυξημένο επίπεδο ενεργοποιητή πλασμινογόνου ιστού (tPA) (5). Αυτό έχει αποδειχθεί στον ορό μετά την από του στόματος λήψη νατοκινάσης, αν και με κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων (με από του στόματος νατοκινάση στα 1.300 mg τρεις φορές την ημέρα), με την αύξηση του tPA να είναι βραχύβια μόνο για 3 ώρες μετά την λήψη του (7-8).

Το ινωδογόνο του ορού έχει διαπιστωθεί ότι μειώνεται σε αρουραίους που έλαβαν 2,6 mg/g νατοκινάσης στη δίαιτα (9). Η από του στόματος κατανάλωση νατοκινάσης για 2 μήνες φαίνεται να μειώνει το ινωδογόνο του ορού στους ανθρώπους σε ποσοστό 7-10% (10).

Η νατοκινάση έδειξε για πρώτη φορά αποτελεσματικότητα μετά από χορήγηση από το στόμα σε σκύλους, όπου προκλήθηκε θρόμβος πειραματικά και επιβεβαιώθηκε η αντιπηκτική δράση της μέσω αγγειογραφίας (ο θρόμβος λύθηκε εντός 5 ωρών από την από του στόματος κατανάλωση). Μια μικρή μελέτη σε 12 άτομα που έλαβαν 12 γρ. natto για 2 εβδομάδες (ακολουθούμενη από μια περίοδο κατά την οποία η βρασμένη σόγια καταναλώθηκε για 2 εβδομάδες αντί της natto) διαπίστωσε ότι η κατανάλωση natto συσχετίστηκε με περισσότερη ινωδολυτική δραστηριότητα. Αυτό επαναλήφθηκε αργότερα με νατοκινάση σε 1.300 mg που λαμβανόταν τρεις φορές την ημέρα (11).

Με χρήση συνδυασμού συμπληρώματος (νατοκινάση και πυκνογενόλη) σε 186 άτομα υψηλού κινδύνου για βαθιά φλεβική θρόμβωση πριν από πτήση μεγάλης διάρκειας (7-8 ώρες) διαπίστωσε ότι ενώ πέντε άτομα στο εικονικό φάρμακο παρουσίασαν βαθιά φλεβική θρόμβωση και δύο εμφάνισαν επιφανειακό θρόμβο (7,6% της ομάδας εικονικού φαρμάκου), δεν ανιχνεύθηκε θρόμβος στην ομάδα ελέγχου. Σημειώθηκε μείωση του οιδήματος (15%) στην ομάδα ελέγχου ενώ αύξηση (12%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (12).

 

 

Η νατοκινάση βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία της αρτηριακής πίεσης

Σε υπερτασικούς αρουραίους στους οποίους δόθηκε νατοκινάση σε 0,2 ή 2,6 mg/g δίαιτας για 3 εβδομάδες (ή θραύσματα νατοκινάσης που υποβλήθηκαν σε θερμική επεξεργασία στα 0,2 mg/g ή 0,6 mg/g) διαπιστώθηκε ότι και οι δύο ομάδες υψηλής δόσης ήταν σε θέση να μειώσουν τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση με τα θραύσματα νατοκινάσης να είναι πιο αποτελεσματικά (13).

Σε μια μελέτη, με χρήση νατοκινάσης σε από του στόματος δόση 2.000 FU ανά κάψουλα μία φορά την ημέρα για 8 εβδομάδες σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση διαπίστωσε ότι η νατοκινάση συσχετίστηκε με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5,55 mmHg και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,84 mmHg με μείωση της δραστηριότητας της ρενίνης κατά 1,17 ng/mL/h (14).

 

Η νατοκινάση βελτιώνει την υγεία των ιγμορείων

Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή στα ιγμόρειά σας που μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες, βακτήρια, μυκητιάσεις ή άσθμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η νατοκινάση μπορεί να συρρικνώσει τους ρινικούς πολύποδες που προκαλούν απόφραξη και αραιώνει τη βλέννα, βελτιώνοντας τη ροή του αέρα ενώ μειώνει τις ενοχλήσεις (15). Εξαιτίας αυτών των επιδράσεων, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ένζυμο για τη θεραπεία συμπτωμάτων αναπνευστικών παθήσεων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η βρογχίτιδα.

 

Η νατοκινάση συμβάλει στη φυσιολογική υγεία του εντέρου και του μεταβολισμού

Η νατοκινάση μπορεί να προάγει μια καλή ισορροπία βακτηρίων στο έντερό μας, γνωστό και ως το μικροβίωμά μας. Οι προβιοτικές ιδιότητες της νατοκινάσης μπορεί επίσης να ενισχύσουν το μεταβολισμό και να μειώσουν το σωματικό λίπος, ρυθμίζοντας και ενδεχομένως αποτρέποντας μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης (16).

 

Δοσολογία και τρόπος χρήσης

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν την βέλτιστη δόση νατοκινάσης από το στόμα, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους χρησιμοποιούν περίπου 500 mg ή 5.000 FU (μονάδες ινωδόλυσης) ημερησίως, συνήθως χωρισμένες σε δύο ξεχωριστές δόσεις που λαμβάνονται με τα γεύματα.

 

Ασφάλεια και τοξικότητα

Η νατοκινάση είναι ασφαλής στη συνιστώμενη δόση. Καθώς η νατοκινάση μπορεί να ρυθμίσει την πήξη του αίματος, δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλους παράγοντες αραίωσης του αίματος όπως η ασπιρίνη. Μπορεί να εμφανιστεί υπερβολική αιμορραγία όταν λαμβάνετε νατοκινάση μαζί με ορισμένα φάρμακα. Επειδή η νατοκινάση μπορεί να διαλύει θρόμβους αίματος, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας. Η νατοκινάση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή παίρνετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν τη λήψη νατοκινάσης.

 1. Weng Y, Yao J, Sparks S, Wang KY. Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease. Int J Mol Sci. 2017 Feb 28;18(3):523.
 2. Sumi H, Hamada H, Tsushima H, et al. A novel fibrinolytic enzyme (nattokinase) in the vegetable cheese Natto; a typical and popular soybean food in the Japanese diet. Experientia. 1987 Oct 15;43(10):1110-1.
 3. Fujita M, Nomura K, Hong K, et al. Purification and characterization of a strong fibrinolytic enzyme (nattokinase) in the vegetable cheese natto, a popular soybean fermented food in Japan. Biochem Biophys Res Commun. 1993 Dec 30;197(3):1340-7.
 4. Fujita M, Hong K, Ito Y, et al. Thrombolytic effect of nattokinase on a chemically induced thrombosis model in rat. Biol Pharm Bull. 1995 Oct;18(10):1387-91.
 5. Chang CT, Fan MH, Kuo FC, Sung HY. Potent fibrinolytic enzyme from a mutant of Bacillus subtilis IMR-NK1. J Agric Food Chem. 2000 Aug;48(8):3210-6.
 6. DeDea L. The antiplatelet effects of aspirin; nattokinase as a blood thinner. JAAPA. 2010 Dec;23(12):13.
 7. Tai MW, Sweet BV. Nattokinase for prevention of thrombosis. Am J Health Syst Pharm. 2006 Jun 15;63(12):1121-3.
 8. Sumi H, Hamada H, Nakanishi K, Hiratani H. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of nattokinase. Acta Haematol. 1990;84(3):139-43.
 9. Fujita M, Ohnishi K, Takaoka S, et al. Antihypertensive effects of continuous oral administration of nattokinase and its fragments in spontaneously hypertensive rats. Biol Pharm Bull. 2011;34(11):1696-701.
 10. Hsia CH, Shen MC, Lin JS, et al. Nattokinase decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutr Res. 2009 Mar;29(3):190-6.
 11. Sumi H, Hamada H, Nakanishi K, Hiratani H. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of nattokinase. Acta Haematol. 1990;84(3):139-43.
 12. Cesarone MR, Belcaro G, Nicolaides AN, et al. Prevention of venous thrombosis in long-haul flights with Flite Tabs: the LONFLIT-FLITE randomized, controlled trial. Angiology. 2003 Sep-Oct;54(5):531-9.
 13. Fujita M, Ohnishi K, Takaoka S, et al. Antihypertensive effects of continuous oral administration of nattokinase and its fragments in spontaneously hypertensive rats. Biol Pharm Bull. 2011;34(11):1696-701.
 14. Kim JY, Gum SN, Paik JK, et al. Effects of nattokinase on blood pressure: a randomized, controlled trial. Hypertens Res. 2008 Aug;31(8):1583-8.
 15. Takabayashi T, Imoto Y, Sakashita M, et al. Nattokinase, profibrinolytic enzyme, effectively shrinks the nasal polyp tissue and decreases viscosity of mucus. Allergol Int. 2017 Oct;66(4):594-602.
 16. Wang P, Gao X, Li Y, et al. Bacillus natto regulates gut microbiota and adipose tissue accumulation in a high-fat diet mouse model of obesity. Journal of Functional Foods. 2020. 68, 103923.

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Συγγραφέας
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Nattokinase 100 mg 60 caps

Ένζυµο Νατοκινάση 2000 FU ανά κάψουλα