Με τον επιπολασμό των χρόνιων ασθενειών και τις παθολογικές επιπλοκές τους, η υγεία έχει γίνει η κορυφή των προτεραιοτήτων της επιστημονικής έρευνας, με στόχο την εύρεση νέων ασφαλέστερων φαρμάκων για την βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι πρόσφατα μάρτυρας ακμάζουσας φαρμακευτικής και διατροφικής έρευνας για τη χρήση φαρμακευτικών φυτων και τροφίμων, για τα ποικίλα πλεονεκτήματα τους στην υγεία και τις αναρίθμητες θεραπευτικές τους χρήσεις.
Τις τελευταίες δεκαετίες, μεμονωμένες υποομάδες βοτανικών παραγόντων όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα βότανα και οι ξηροί καρποί, έχουν ληφθεί υπόψη για χρήση ως συμπληρώματα διατροφής και αναγνωρίζονται για τα πολυάριθμα οφέλη τους στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.
Από αυτά, το σκόρδο (Allium sativum), είναι ένα από τα ισχυρότερα και πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα για την ανθρώπινη υγεία, που χρησιμοποιείται ως λαϊκό φάρμακο σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Μεταξύ των εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων επεξεργασίας σκόρδου, το μαύρο σκόρδο (BG) είναι ευρέως γνωστό ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη υγιεινή τροφή, λόγο των πολλαπλών φαρμακευτικών του επιδράσεων και η πιο καλά μελετημένη.
Μαύρο Σκόρδο (BG)
Το μαύρο σκόρδο είναι μια μορφή παλαιωμένου σκόρδου που λαμβάνεται από ωμό σκόρδο (Allium sativum) μέσω αντίδρασης Millard και μικροβιακής ζύμωσης, υπό υψηλή θερμοκρασία (60–90 °C) και υγρασία (70–90%) με περίοδο επώασης 10–80 ημερών. Η φυσική διαδικασία της γήρανσης, τροποποιεί τις σκληρές και ερεθιστικές ενώσεις από το ωμό σκόρδο και δημιουργεί φυσικά μοναδικές και ευεργετικές ενώσεις μέσω ενζυματικών και φυσικών χημικών αντιδράσεων.
Σε αυτή τη διαδικασία, η έντονη οσμή και τα αποτελέσματα του γαστρεντερικού ερεθισμού του ωμού σκόρδου μειώνονται. Ταυτόχρονα, ασταθείς ενώσεις όπως η αλλισίνη μετατρέπονται σε σταθερές οργανοθείες ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση. Η διαδικασία γήρανσης όχι μόνο τροποποιεί τα θρεπτικά συστατικά και τις αισθητηριακές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου αλλά βελτιώνει επίσης τη βιοδραστικότητα του και το κάνει εξαιρετικά βιοδιαθέσιμο ασκώντας βιολογική δραστηριότητα τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.
Αρκετές μελέτες ανέφεραν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως S-αλλυλ κυστεΐνη, 5-υδροξυμεθυλφουρφουράλη, οργανοθειικές ενώσεις, πολυφαινόλες, αλκαλοειδή, πτητικές ενώσεις και προϊόντα άλλων αντιδράσεων Millard, σε σύγκριση με το φρέσκο σκόρδο μετά τη θερμική επεξεργασία. Επίσης το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι και 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες και υδατοδιαλυτά αμινοξέα, καθώς και φαρμακευτικές ενώσεις όπως μελανοειδίνες (MLDs), ajone, αλλιξίνη, πολυφαινολικά φλαβανοειδή, θειοσουλφινικά και ενδόφυτα σκόρδου, που είναι γνωστό ότι ασκούν πολλαπλά οφέλη. Η S-αλλυλοκυστεΐνη (SAC), η οποία είναι η πιο άφθονη βιοδραστική ένωση στο μαύρο σκόρδο, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντι-αποπτωτικές, αντιφλεγμονώδης, κατά της παχυσαρκίας, καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές και ηπατοπροστατευτικές δραστηριότητες.
Παρά το γεγονός ότι απέκτησε πρόσφατα ευρεία δημοτικότητα, το μαύρο σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ανατολή για ιατρική χρήση και σύμφωνα με την κινεζική μυθολογία, πιστεύεται ότι χάριζε την αθανασία.
Πιο πρόσφατα η σύγχρονη έρευνα, έχει αποδείξει πολλαπλές θεραπευτικές λειτουργίες του μαύρου σκόρδου, όπως αντιοξειδωτικές (Lu et al., 2017, Sun and Wang, 2018), αντιφλεγμονώδεις (Jeong et al., 2016), αντιμικροβιακές (Botas et al.,2019) κατά της παχυσαρκίας (Jianfu Wu et al., 2020), αντικαρκινικές (Dong et al., 2014), αντιδιαβητικές (Abel-Salam, 2012), αντιαλλεργικές (Yoo et al., 2014), βελτίωσης του μεταβολισμού των λιπιδίων (Ha et al., 2015), της καρδιακής λειτουργίας (Czompa et al., 2018) ηπατοπροστατευτικές (Kim et al., 2011), νεφροπροστατευτικές (Albrakati et al., 2021), αντιυπερτασικές (Yu et al., 2016), αντιαθηρωματικές (Eun Na Lee et al., 2011), ακτινοπροστατευτικές (Zhang, Xinyan et al.,), ανοσοτροποποιητικές (Ryu, Ji Hyeon et al.,) αποτοξινωτικές (Jose M. Lorenzo et al,.) και αντιγηραντικές ιδιότητες (Piyachat Sunanta et al.,) μεταξύ άλλων.
Οι πιο καλά μελετημένες φαρμακευτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου αναλύονται παρακάτω.
Αντιμικροβιακές επιδράσεις του Μαύρου Σκόρδου: Το αντιμικροβιακό δυναμικό του φρέσκου και μαύρου σκόρδου έχει διερευνηθεί από πολλούς ερευνητές. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους Kang et al. που μελέτησε την αντιμικροβιακή δράση του εκχυλίσματος από μαύρου σκόρδου έναντι gram θετικών και αρνητικών βακτηρίων, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου ήταν πιο αποτελεσματικό από το ωμό σκόρδο έναντι των θετικών κατά Gram βακτηρίων (Staphylococcus aureus και Listeria).
Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους Botas et al., διερευνήθηκε ότι το αντιμικροβιακό δυναμικό του μαύρου σκόρδου έναντι gram θετικών (E. faecalis και L. monocytogenes) και gram αρνητικών (E. coli, P. aeruginosa, A. baumanni, K. pneumonia) παθογόνων βακτηρίων. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για να αξιολογηθούν οι ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις έναντι των πιθανών παθογόνων. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι το μαύρο σκόρδο έδειξε αντιβακτηριακή δράση ενάντια σε όλα τα πιθανά παθογόνα. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν έναντι των E. coli και P. aeruginosa. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι το μαύρο σκόρδο έχει μεγάλο αντιμικροβιακό δυναμικό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά έναντι διαφορετικών μολυσματικών παθογόνων.
Μαύρο Σκόρδο και Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ετερογενής μορφή μεταβολικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία με μειωμένο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπιδίων και πρωτεϊνών που προκύπτει από ελαττώματα στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ινσουλίνης ή και στα δύο.
Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει το αντιδιαβητικό δυναμικό του μαύρου σκόρδου στον σακχαρώδη διαβήτη και έχει τεκμηριωθεί ότι έχει υπογλυκαιμική δράση σε διαφορετικά μοντέλα διαβητικών ζώων και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Επιπλέον η δραστική ένωση του μαύρου σκόρδου, η S-αλλυλ κυστεΐνης, αναφέρθηκε ότι έχει υπογλυκαιμική δράση μέσω της διέγερσης της παραγωγής ινσουλίνης ή της παρεμβολής στην απορρόφηση της γλυκόζης από τη διατροφή (Srinivasan, 2005).
Οι πρώτες in vivo έρευνες σε ζώα, έδειξαν πως το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου επέδειξε βελτιωτική δράση στους γλυκο-μεταβολικούς βιοδείκτες σε διαβητικούς αρουραίους που προκαλείται από στρεπτοζοτοκίνη, μειώνοντας σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και αυξάνοντας αξιοσημείωτα την ινσουλίνη ορού.
Οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκε από τους Thomson et al έδειξαν παρόμοια ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε τη γλυκόζη αίματος νηστείας και τους δείκτες οξειδωτικού στρες, βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ανέστειλε την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και μείωσε τις επιπλοκές του διαβήτη σε διαβητικούς ασθενείς.
Επίσης τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από τους Si et al. έδειξαν ότι 40 εβδομάδες συμπλήρωσης μαύρου σκόρδου μείωσαν τα επίπεδα μηλονοδιαλδεΰδης στο πλάσμα, αύξησαν την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και ανέστειλαν την ηπατική γλυκονεογένεση σε έγκυες γυναίκες, συμβάλοντας στην πρόληψη του διαβήτη κύησης.
Μαύρο Σκόρδο και Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία έχει γίνει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία συνδέονται με μια ποικιλία συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η δυσλιπιδαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η δυσανεξία στη γλυκόζη.
Τα εκχυλίσματα μαύρου σκόρδου, έχουν αναφερθεί για τη δράση τους στη μείωση του σωματικού βάρους, της μάζας του λιπώδους ιστού, των τριγλυκεριδίων ορού, της ολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας και της μηλονοδιαλδεΰδης του πλάσματος σε ποντίκια με παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου, βελτίωσε την επαγόμενη από τη διατροφή παχυσαρκία με μείωση σωματικού βάρους (18%), μειωμένη επιδιδυμική (36%), οπισθοπεριτοναϊκή (44%) και μεσεντερική μάζα λιπώδους ιστού (63 %) αντίστοιχα.
Επιπλέον, οι Chen et al. αποκάλυψαν ότι το μεθανολικό εκχύλισμα μαύρου σκόρδου βελτίωσε την επαγόμενη από τη διατροφή παχυσαρκία σε αρσενικούς αρουραίους Wister και παρουσίασε αντιλιπογονικές και λιπολυτικές επιδράσεις σε ώριμα λιποκύτταρα 3T3-L 1.
Παρόμοια οι μελέτες των Jianfu Wu et al το 2020, έδειξαν ότι μελανοειδίνες του μαύρου σκόρδου προλαμβάνουν την παχυσαρκία, μειώνουν το βάρος του λευκού λιπώδους ιστού καταστέλλουν σημαντικά τη συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ και τη στεάτωση και βελτιώνουν αποτελεσματικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων.
Μαύρο Σκόρδο και Αρτηριακή Υπέρταση: Μια συστολική αρτηριακή πίεση (SBP) 140 mm Hg ή μεγαλύτερη και μια διαστολική αρτηριακή πίεση (DBP) 90 mm Hg ή μεγαλύτερη, θεωρείται αρτηριακή υπέρταση. Αρκετοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με την αρτηριακή υπέρταση, όπως η απόκτηση στεφανιαίας νόσου (καρδιακό νόσημα), οι παθήσεις των νεφρών και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης η χρόνια αρτηριακή υπέρταση οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, οι Yu et al. ανέφεραν ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου (BG) ήταν πιο δραστικό στην αναστολή του ΜΕΑ (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης) σε σύγκριση με το εκχύλισμα ωμού σκόρδου. Οι αναστολείς του ΜΕΑ προκαλούν αγγειοδιαστολή στα αιμοφόρα αγγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έχει επίσης αναφερθεί από τους Jang et al. ότι τα ανασταλτικά αποτελέσματα του ΜΕΑ από το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου ήταν μεγαλύτερα (88,8%), σε σύγκριση με το κανονικό εκχύλισμα σκόρδου (52,7%).
Οι Ried et al. πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου σε 88 ασθενείς με μη ελεγχόμενη αρτηριακή υπέρταση. Μετά από 12 εβδομάδες μελέτης, τα ευρήματα έδειξαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε σημαντικά τη μέση αρτηριακή πίεση μαζί με την αρτηριακή ακαμψία, την κεντρική αρτηριακή πίεση, την κεντρική πίεση παλμού, την ταχύτητα κύματος παλμού και την πίεση αύξησης. Σε μια άλλη κλινική μελέτη η χορήγηση εκχυλίσματος σκόρδου για 12 εβδομάδες σε 49 συμμετέχοντες με ανεξέλεγκτη αρτηριακή υπέρταση βρέθηκε επίσης αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είχε τη δυνατότητα να βελτιώσει τη φλεγμονή, την αρτηριακή ακαμψία και το ενισχυμένο μικροβιακό προφίλ του εντέρου. Παρόμοια σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή του 2022, παρατηρήθηκε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε 50 ασθενείς με μη ελεγχόμενη πίεση, με τη μέση μείωση να είναι 10,2 ± 4,3 mm Hg.
Τα συνολικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου είναι αποτελεσματικό στη μείωση της περιφερειακής και κεντρικής αρτηριακής πίεσης σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με ανεξέλεγκτη υπέρταση, αναστέλλοντας την ενίσχυση της αγγειοτενσίνης II και του CSAR και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την αρτηριακή ακαμψία, τη φλεγμονή και άλλους καρδιαγγειακούς δείκτες σε ασθενείς με αυξημένα επίπεδα, δείχνοντας υψηλό προφίλ ασφάλειας και ισχυρή αποτελεσματικότητα ως αυτόνομη αντιυπερτασική θεραπεία.
Μαύρο Σκόρδο και Αθηροσκλήρωση: Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του λίπους, της χοληστερόλης και άλλων ουσιών που αλληλεπιδρούν μέσα στα κυτταρικά συστατικά του αρτηριακού τοιχώματος. Αυτές οι εναποθέσεις ονομάζονται πλάκες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πλάκες μπορεί τελικά να περιορίσουν ή να φράξουν πλήρως τις αρτηρίες, προκαλώντας επιπλοκές σε όλο το σώμα.
Πολυάριθμες προκλινικές και κλινικές έρευνες έχουν δείξει και επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του μαύρου σκόρδου στην πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης. Πρώιμες μελέτες σε πειραματικούς ποντικούς έδειξαν ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου κατέστειλε την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης κατά 22% σε μια μελέτη 12 εβδομάδων. Η θεραπεία με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου κατέστειλε σημαντικά την αύξηση των συγκεντρώσεων ορού της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων (TGs) και μείωσε τη σχετική αφθονία των κυττάρων CD11b +.
Σε μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου ανέστειλε σημαντικά την εξέλιξη ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας, μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης IL-6 και την αρτηριακή πίεση σε 104 ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων μετά τη λήψη 2400 mg/ημερησίως εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου για ένα χρόνο. (Eun Na Lee et al., 2011).
Παρόμοια, το 2009, μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη που συμμετείχαν 65 ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου που έλαβαν εκχύλισμα μαύρου σκόρδου για 12 μήνες, έδειξε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε τα τριγλυκερίδια (TGs), την LDL-C, την ομοκυστεΐνη, την ανοσοσφαιρίνη G, και τα αυτοαντισώματα ανοσοσφαιρίνης Μ, μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης.
Επιπλέον, μια μελέτη 60 ασυμπτωματικών ασθενών έδειξε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε τα επίπεδα του επικαρδιακού λιπώδους ιστού, του περιαορτικού λιπώδους ιστού και του υποδόριου λιπώδους ιστού μετά από 12 μήνες θεραπείας, επιβεβαιώνοντας ότι το μαύρο σκόρδο, μείωσε τον μεταβολικό κίνδυνο και τη σοβαρότητα της ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας καταστέλλοντας τον ρυθμό εξέλιξης του όγκου του λιπώδους ιστού.
Μαύρο Σκόρδο και Νεφρικές Παθήσεις: Το μαύρο σκόρδο έχει επιδείξει μια ενδιαφέρουσα ικανότητα να ανακουφίζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια ποικιλία παθήσεων του ουρογεννητικού συστήματος.
Το 2003, ο Maldonado et al. κατέδειξαν τις επιδράσεις των παλαιωμένων εκχυλισμάτων σκόρδου στη νεφροτοξικότητα που προκαλείται από γενταμυκίνη σε αρσενικούς επίμυες Wister. Βρέθηκε ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου εμπόδισε τη νεφροτοξικότητα που προκαλείται από τη γενταμικίνη μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και διατηρώντας τις δραστηριότητες της δισμουτάσης υπεροξειδίου του μαγγανίου, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (GPx) και της αναγωγάσης της γλουταθειόνης (GR). Στην περίπτωση της διαβητικής νεφροπάθειας, το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου μείωσε σημαντικά τα επίπεδα λευκωματίνης στα ούρα, την περιεκτικότητα σε άζωτο ουρίας στο αίμα και αύξησε την περιεκτικότητα σε άζωτο ουρίας στα ούρα σε διαβητικούς αρουραίους.
Οι Albrakati et al. μελέτησαν την επίδραση του εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου στη χρόνια νεφρική νόσο και διαπίστωσαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου διέσωσε τη νεφρική βλάβη που προκαλείται από αιθέφον.
Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Lee et al., σε οξεία νεφρική βλάβη, έδειξε πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα όταν αντιμετωπίστηκε με παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου, αποτρέποντας την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας που παρακολουθείται από τυποποιημένους βιοδείκτες όπως τα επίπεδα κρεατινίνης στον ορό και το άζωτο της ουρίας του αίματος.
Μαύρο Σκόρδο και Ηπατικές Παθήσεις: Πολυάριθμες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων διαιτητικών συστατικών, φαρμάκων, αλκοολών και ρύπων, μπορούν να προκαλέσουν οξείες ή/και χρόνιες ηπατικές παθήσεις, όπως ηπατική ίνωση, μη αλκοολική ηπατική νόσο, μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, ακόμη και κίρρωση. Το μαύρο σκόρδο έχει διερευνηθεί ευρέως για τις ηπατοπροστατευτικές της ιδιότητες.
Σε αρουραίους Wister με ηπατική βλάβη που προκαλείται από CCl 4 , η χορήγηση εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου βρέθηκε να δείχνει ηπατοπροστατευτική δράση με βάση την προστασία έναντι της οξειδωτικής βλάβης.
Σε άλλη μελέτη, οι Tsai et al. έδειξαν ότι η χορήγηση εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου ανέστειλε την επαγόμενη από CCl 4 ηπατική βλάβη αναστέλλοντας την υπεροξείδωση και τη φλεγμονή των λιπιδίων. Επιπλέον, οι Shin et al. ανέφεραν ότι η χορήγηση παλαιωμένου εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου μείωσε τα επίπεδα AST και ALT στο ήπαρ αρουραίων που έλαβαν θεραπεία με CCl 4 και D-γαλακτοζαμίνη, προστατεύοντας κατά συνέπεια το ήπαρ.
Τα ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα του μαύρου σκόρδου επιβεβαιώθηκαν επίσης σε δύο διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους Jiang et al. και Chung et al., όπου η χορήγηση εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου, ρύθμισε τον γλυκομεταβολισμό, τον λιπομεταβολισμό, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
Ως εκ τούτου, το μαύρο σκόρδο είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για την πρόληψη του οξειδωτικού στρες και των ηπατικών διαταραχών.
Μαύρο Σκόρδο και Γαστρεντερικές Παθήσεις: Το μαύρο σκόρδο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την πεπτική λειτουργία και να προάγει την πέψη, καθώς ο πολυσακχαρίτης που περιέχει, έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες στην βελτίωση του γαστρεντερικού συστήματος.
Πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι το μαύρο σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που βασίζεται στη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της οισοφαγίτιδας από παλινδρόμηση.
Οι Kim et al. διεξήγαγαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν την προστατευτική επίδραση του μαύρου σκόρδου, έναντι του ωμού σκόρδου στην οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση και διαπίστωσαν ότι το μαύρο σκόρδο, και όχι το ωμό, ανέστειλε σημαντικά τις ιστολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την νόσο, υποδεικνύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη οισοφαγίτιδας μέσω της ρύθμισης της φλεγμονής που προκαλείται από NF-κβ.
Επιπλέον, στην μελέτη των Badr et al, το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη θεραπεία γαστρικών ελκών, λόγω των αντιφλεγμονωδών του επιδράσεων και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.
Ομοίως, σε μια κλινική μελέτη των Albrakati et al, το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μείωσε την εντερική βλάβη, η οποία προκλήθηκε από το φάρμακο κατά του όγκου μεθοτρεξάτη, καταστέλοντας την αύξηση της μηλονοδιαλδεΰδης στους ιστούς και τα επίπεδα γαλακτικού στο πλάσμα, δείχνοντας σημαντική προστατευτική επίδραση στο έντερο και την διατήρηση της κυτταρικής ακεραιότητας.
Μαύρο Σκόρδο και Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες: Αν και οι θεραπείες για τις ασθένειες του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον έχουν δείξει κάποια πρόοδο, η παθοφυσιολογία αυτών των ασθενειών δεν είναι ακόμη σαφής και υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης αυτών των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Έχει δειχτεί ωστόσο, πως μια πρώιμη μείωση στα χαρακτηριστικά εκφυλιστικών διεργασιών (π.χ. απόπτωση, φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού) θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση και να μειώσει τα συμπτώματα νευροεκφυλιστικών ασθενειών παρέχοντας στους ανθρώπους νευροπροστατευτικούς παράγοντες.
Ένας αριθμός μελετών, έχει τεκμηριώσει ότι το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου είναι πιθανός παράγοντας για την προστασία του εγκεφάλου από τον νευροεκφυλισμό. Σε μια προκαταρκτική μελέτη in vivo, η χορήγηση μαύρου σκόρδου σε μοντέλο ποντικού με Alzheimer, μείωσε την συσσώρευση των πλακών του β-αμυλοειδούς (Αβ) μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση της νόσου.
Σε μια άλλη μελέτη, ο Jeong και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου μειώνει την νευροτοξικότητα που προκαλείται από τις πλάκες του β-αμυλοειδούς, βελτίωσε τη γνωστική εξασθένηση και μείωσε τα ελλείμματα μάθησης και μνήμης.
Το μάυρο σκόρδο έδειξε επίσης στις μελέτες των Wichai et al, πως μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση προστατεύοντας τους νευρώνες από την επαγόμενη νευροτοξικότητα και την απόπτωση, αποφεύγοντας έτσι τον νευρωνικό θάνατο.
Παρόμοια μια μελέτη που αξιολόγησε τα αποτελέσματα του μαύρου σκόρδου στο Πάρκινσον, έδειξε πως βελτίωσε σημαντικά την προκαλούμενη υπεροξείδωση λιπιδίων, την παραγωγή ελευθέρων ριζών (ROS), την απώλεια ντοπαμίνης στο ραβδωτό σώμα και τα ελλείμματα κίνησης.
Μαύρο Σκόρδο και Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η εγκεφαλική ισχαιμία, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού, είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Προκαλεί απώλεια της νευρικής λειτουργίας και ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο. Η εγκεφαλική ισχαιμία ορίζεται από έλλειψη οξυγόνου, διακοπή της ροής του αίματος και εισροή ασβεστίου, με αποτέλεσμα αύξηση του ROS, μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και νευρωνικό θάνατο.
Μια μελέτη που διεξήχθη από τους Ashafaq et al. απέδειξε την ικανότητα του μαύρου σκόρδου να μετριάζει την οξειδωτική βλάβη και να βελτιώνει το νευρολογικό έλλειμμα σε ένα ζωικό μοντέλο με εγκεφαλική ισχαιμία. Η θεραπεία με μαύρο σκόρδο μείωσε σημαντικά τον όγκο της ισχαιμικής βλάβης, κατέστειλε την απώλεια νευρώνων, ανέστειλε την όξινη πρωτεΐνη των νευρογλοιακών ινιδίων και μείωσε την επαγώγιμη έκφραση νιτρικού οξειδίου.
Ομοίως, οι Cervantes et al. ανέφεραν ότι η θεραπεία με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου σε ένα μοντέλο ποντικού με εγκεφαλικό, προστατεύει από εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από ισχαιμία και αναστέλλει τις μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες στον ιππόκαμπο.
Μαύρο Σκόρδο και Καρκίνος: Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Η θεραπεία του καρκίνου ποικίλλει και συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Η χρήση φυσικών προϊόντων στη θεραπεία του καρκίνου είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης. Έχουν διεξαχθεί πολλές προκλινικές μελέτες για τη διερεύνηση των αντικαρκινικών επιδράσεων του μαύρου σκόρδου λόγω των διαφόρων πλεονεκτημάτων για την υγεία και των φαρμακολογικών του επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, επαγωγής απόπτωσης, αντι-πολλαπλασιασμού και αντι-αγγειογένεσης.
Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι το μαύρο σκόρδο είναι ιδιαίτερα δραστικό στην καταστολή, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων σε πολλαπλές καρκινικές κυτταρικές σειρές. Για παράδειγμα, μια in vitro μελέτη έδειξε την ικανότητα του εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου (HT29) και να προάγει την απόπτωση αναστέλλοντας την οδό P13KAkt. Επιπλέον, το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου βρέθηκε ότι μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη των γαστρικών καρκινικών κυττάρων τόσο in vitro όσο και in vivo σε ζώα. Παρόμοιες ανασταλτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου, αναφέρθηκαν στην περίπτωση των κυττάρων Lewis του καρκίνου του πνεύμονα και της κυτταρικής σειράς καρκίνου του θυρεοειδούς, αντίστοιχα.
Το 2014, ο Jikihara και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν αρουραίους με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου DLD-1 με εκχύλισμα μαύρου σκόρδου δείχνοντας αναστολή της πολλαπλασιαστικής δραστηριότητας σε βλάβες αδενώματος και αδενοκαρκινώματος, αναστολή της εξέλιξης του κυτταρικού κύκλου του όγκου και αναστολη της μετάστασης του όγκου και της εισβολή στα γαστρικά κύτταρα (AGS).
Παρόμοια το εκχύλισμα μαύρου σκόρδου έδειξε πως μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό, την εισβολή και τη μετάσταση των θετικών σε υποδοχείς οιστρογόνων κυττάρων καρκίνου του μαστού, να προωθήσει την απόπτωση τους και να αναστείλει τη μετάβασή τους στο επιθηλιακό-μεσεγχυματικό
Πρόσφατα, οι αντικαρκινικές επιδράσεις της S-αλλυλμερκαπτο-L-κυστεΐνης (SAMC), μιας από τις δραστικές ενώσεις του μαύρου σκόρδου, έχουν αποδειχθεί στον καρκίνο του προστάτη, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών, δείχνοντας πως μπορούσε: (i) να δείξει θετικά αποτελέσματα έναντι των καρκινικών κυττάρων του προστάτη αλλάζοντας την έκφραση βιοδεικτών προστάτη και χρησιμοποιώντας τεστοστερόνη για την αποκατάσταση της έκφρασης της E-cadherin. (ii) Να προάγει την απόπτωση που προκαλείται από αναστολέα MAPK με την ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης του TGF-β. (iii) Να αναστείλλει την επιβίωση, την εισβολή και τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης μέσω της αδρανοποίησης του αναστολέα της οδού διαφοροποίησης-1. Και (iv) να καταστέλλει τόσο τον πολλαπλασιασμό όσο και την απομακρυσμένη μετάσταση των επιθηλιακών καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών.
Επίλογος.
Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει φαρμακευτικές ουσίες φυτικής προέλευσης για να θεραπεύσουν μια ποικιλία ασθενειών.
Το σκόρδο είναι από καιρό γνωστό ως θαυματουργό βότανο, καθώς αναστέλλει τις ασθένειες, ενισχύει την υγεία και έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων. Το ωμό σκόρδο ωστόσο μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, της παλινδρόμησης και της διαταραχής του μικροβιώματος του εντέρου, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα πρωτεΐνης στον ορό. Το φρέσκο σκόρδο μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσπεψία και να αφήσει μια έντονη οσμή στην αναπνοή, η οποία μπορεί να είναι ένα κοινωνικό εμπόδιο.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, πολλές μορφές προϊόντων σκόρδου, όπως σκόνες, έλαια, παλαιωμένα εκχυλίσματα και άλλες, έχουν αναπτυχθεί και είναι εμπορικά προσβάσιμες για τη βελτίωση της οργανοληπτικής και θρεπτικής αξίας αυτού του ισχυρού βοτάνου.
Από αυτές, το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου, έχει αποδειχθεί ότι έχει τις σημαντικότερες φαρμακολογικές επιδράσεις σε μια ποικιλία κλινικών ερευνών και μπορεί να θεωρηθεί ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν υψηλής φαρμακευτικής αξίας, καθώς μέσω ενζυματικών και φυσικών χημικών διεργασιών, αφαιρεί απαλά την οσμή και τους ισχυρούς χημικούς ερεθιστικούς παράγοντες από το ωμό σκόρδο και παράγει μοναδικές και χρήσιμες βιοδραστικές ενώσεις, με ισχυρές οργανοληπτικές και θεραπευτικές επιδράσεις.
Ετσι, το μαύρο σκόρδο είναι μια χημικά και φυσιολογικά συναρπαστική ουσία με πολλαπλές φαρμακολογικές ιδιότητες και καθώς η έρευνα για τα πιθανά οφέλη του στην υγεία συνεχίζεται, είναι σίγουρο πως θα γίνει, ένα ολοένα και πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής.
Ιωάννης Κάργας
Aπό την ομάδα της VioGenesis
Βιβλιογραφια – Παραπομπές – Έρευνες.
Το μαύρο σκόρδο και οι βιοδραστικές του ενώσεις στις ασθένειες της ανθρώπινης υγείας: μια ανασκόπηση https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401630/
Φυσικοχημικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6270986/
S-Allyl κυστεΐνη στο σκόρδο (Allium sativum): Σχηματισμός, βιολειτουργία και αντοχή στην επεξεργασία τροφίμων για ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξίας https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35355410/
Σύγκριση των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων μεταξύ φρέσκων και παλαιωμένων εκχυλισμάτων μαύρου σκόρδου https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274159/
Διατροφικές, βιολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου: μια κριτική ανασκόπηση https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2021.1967386
Σχηματισμός, θρεπτική αξία και ενίσχυση των χαρακτηριστικών συστατικών στο μαύρο σκόρδο: Μια ανασκόπηση για τη μεγιστοποίηση της καλοσύνης για τον άνθρωπο https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33325167/
Ευεργετικές επιδράσεις ενός παλαιωμένου εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου στις μεταβολικές και αγγειακές αλλοιώσεις που προκαλούνται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/σακχαρόζη σε αρσενικούς αρουραίους https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356877/
Το παλαιωμένο μαύρο σκόρδο (Allium sativum L.) ανακουφίζει την παχυσαρκία και εξασθενεί τη μυϊκή ατροφία που προκαλείται από παχυσαρκία σε παχύσαρκα ποντίκια https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37163777/
Οι μελανοειδίνες μαύρου σκόρδου προλαμβάνουν την παχυσαρκία, μειώνουν τα επίπεδα LPS στον ορό και ρυθμίζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου σε παχύσαρκα ποντίκια C57BL/6J που προκαλούνται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33151233/
Το παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων αναστέλλοντας τη λιπογένεση και προάγοντας τη λιπόλυση στα ώριμα λιποκύτταρα 3T3-L1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30263782/
Η επίδραση του παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου στην αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε μη ελεγχόμενους υπερτασικούς: η δοκιμή AGE at Heart https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734812/
Επίδραση της κατανάλωσης μαύρου σκόρδου στην ενδοθηλιακή λειτουργία και το λιπιδικό προφίλ: Μια μελέτη πριν και μετά σε υπερχοληστερολαιμικά και μη υπερχοληστερολαιμικά άτομα https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10385333/
Το εκχύλισμα παλαιωμένου μαύρου σκόρδου εξασθενεί τη δημιουργία ROS που προκαλείται από TNF-α, την έκφραση VCAM-1, την ενεργοποίηση του NF-κΒ και τη συγκολλητικότητα για μονοκύτταρα σε ενδοθηλιακά κύτταρα ανθρώπινης ομφαλικής φλέβας https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20623600/
Ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις του μαύρου σόλο σκόρδου ( Allium sativum L.) στον επαγόμενο από στρεπτοζοτοκίνη διαβήτη σε αρουραίους Wistar https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8646972/
Αντιαλλεργική δράση του παλαιωμένου εκχυλίσματος μαύρου σκόρδου σε κύτταρα RBL-2H3 και παθητική δερματική αναφυλαξική αντίδραση σε ποντίκια https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901385/
Αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις φρέσκου σκόρδου και παλαιωμένων υποπροϊόντων σκόρδου που εκχυλίζονται με διαφορετικούς διαλύτες https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049750/
παλαιωμένο εκχύλισμα μαύρου σκόρδου αναστέλλει την ανάπτυξη των θετικών σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκινικών κυττάρων του μαστού μειώνοντας την έκφραση του MCL-1 μέσω της οδού ROS-JNK https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37352173/
Αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιθρομβωτικές δράσεις του παλαιωμένου μαύρου σκόρδου (Allium sativum L.) https://www.mbl.or.kr/journal/view.html?pn=&uid=2651&vmd=Full
Οι επιδράσεις των εκχυλισμάτων μαύρου σκόρδου (Allium satvium) στον μεταβολισμό των λιπιδίων σε αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25671065/
Αποποίηση ευθύνης
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Φόρμουλα με εκχύλισμα ζυμωμένου μαύρου σκόρδου, εκχύλισμα wasabi και εκχύλισμα κουρκουμά