Του Ιωάννη Κάργα
Επιστηµονικού Συνεργάτη της VioGenesis
ΜΙΚΡΟΒΙΑ:
Σε όλη την διάρκεια της ζωής, κανένας ζωντανός οργανισμός πάνω στη γη, είτε άνθρωπος, είτε ζώο, είτε φυτό, δεν είναι μόνος του. Μαζί του ζει, αναπτύσσεται και πορεύεται ένας τεράστιος μικρόκοσμος, που τον ακολουθεί σε κάθε βήμα, κάθε λεπτό.
Αυτοί οι τόσο μικροί οργανισμοί, που για όλα τα έμβια όντα έχουν καταλύσει κάθε έννοια “μοναξιάς”, και που για να τους δει το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται τη βοήθεια της τεχνολογίας, υπήρχαν δισεκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς, και πολύ πιθανόν αποτελούν και την αρχέγονη μορφή ζωής από την οποία εξελίχθηκαν οι σημερινοί ανώτεροι οργανισμοί.
Ακούγοντας τη λέξη “μικρόβια” έχουμε όλοι συνηθίσει να σκεφτόμαστε αμέσως αρρώστιες, επιδημίες, καταστροφές, βιολογικό πόλεμο. Όμως ένας πολύ μικρός, απειροελάχιστος αριθμός από τα μικρόβια του πλανήτη μας, ανήκει σε αυτά τα “κακά” μικρόβια. Τα περισσότερα μικρόβια, χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε, αποτελούν πραγματικούς “πιστούς συντρόφους” μας, και είναι από ακίνδυνα έως απαραίτητα για τη ζωή και το περιβάλλον μας.
Ωστόσο, οι γνώσεις μας για τα μικρόβια που υπάρχουν στον πλανήτη μας, είναι ελάχιστες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μόλις πρόσφατα αναπτύχθηκαν τα εργαλεία εκείνα που επιτρέπουν το «διάβασμα» ή αλλιώς αλληλούχιση του DNA τους. Ας δούμε λοιπόν, την ιδιαίτερη αυτή σχέση των μικροβίων με τον άνθρωπο.
ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ Η ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ:
Όταν ο άνθρωπος στην νεογνή ηλικία, αφήνει το αποστειρωμένο περιβάλλον της μήτρας, κληρονομεί αρχικά τη μικροβιακή χλωρίδα του μητρικού κόλπου, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών δέχεται έναν μικροβιακό καταιγισμό. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η δημιουργία του μικροβιώματος μας ολοκληρώνεται περίπου με τη συμπλήρωση των δύο πρώτων χρόνων της ζωής μας. Έτσι σε κάθε σχεδόν επιφάνεια του σώματος μας, υπάρχει μια ποικιλία μικροοργανισμών, που αποτελουν την μικροβιακή μας χλωρίδα, ή όπως αλλιώς καλείται τα τελευταία χρόνια, το μικροβίωμα μας. Το μικροβίωμα του καθενός μας, είναι τόσο μοναδικό όσο μοναδικοί είμαστε και εμείς, γι’ αυτό κάποιοι επιστήμονες το περιγράφουν σαν ένα “δεύτερο γονιδίωμα”. Το μικροβίωμα λοιπόν είναι ένα σύνολο μικροβίων με τα συνοδά τους γονίδια που υπάρχουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Ουσιαστικά είναι ένα νέο -ανακαλυφθέν όργανο με μεγάλο εύρος μεταβολικών δραστηριοτήτων. Είναι κάτι που αν μελετηθεί διεξοδικά θα ανατρέψει όλη την ιατρική που γνωρίζουμε σήμερα, διαγνωστική, θεραπευτική, και προληπτική.
Οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος που έχουν λοιπόν φυσιολογική χλωρίδα, ή αλλιώς μικροβίωμα, είναι το δερμα, οι βλεννογόνοι του στόματος, της μύτης, του ανώτερου αναπνευστικού, τη πρόσθιας ουρήθρας, της κοιλότητας του κόλπου, των ματιών, του έξω ακουστικού πόρου και του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο αριθμός των μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας είναι τεράστιος, και υπερβαίνει 10 φορές τον αριθμό των κυττάρων των ιστών του ανθρώπινου σώματος, έτσι από τα κύτταρα που υπάρχουν μέσα σε ένα άνθρωπο, υπολογίζεται ότι μόνο το 43% είναι ανθρώπινα, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν σε μικρόβια που ζουν στο έντερο, στο δέρμα και στα μέρη που αναφέραμε. Όπως είχε δηλώσει στο BBC ο καθηγητής Ρομπ Νάιτ του Πανεπιστημίου Σαν Νμτιέγκο, «είμαστε περισσότερο μικρόβια παρά άνθρωποι». Σε κάθε άνθρωπο λοιπόν, υπάρχουν αποικίες βακτηρίων (άνω των 500 ειδών), που ζυγίζουν περίπου 2 Kg και αριθμούν αρκετά τρισεκατομμύρια βακτήρια. Η φυσιολογική αυτή μικροβιακή χλωρίδα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ομοιόσταση και την άμυνα του οργανισμού, έναντι της εγκατάστασης παθογόνων μικροβίων και ασθενειών και ταυτόχρονα πηγή χρήσιμων ουσιών, όπως η σύνθεση βιταμινών, ενζύμων κ.α.
Λίγες ώρες μετά τη γέννηση λοιπόν, ο γαστρεντερικός σωλήνας στους ανθρώπους αποικείται όπως είπαμε από διάφορα μικρόβια, τα οποία διαμορφώνουν την εντερική χλωρίδα μας. Παρότι το πεδίο είναι σχετικά νέο, (μόλις την τελευταία δεκαετία, ασχολούνται οι επιστήμονες τόσο ενδελεχώς με το μικροβίωμα του εντέρου), έχουμε ήδη στα χέρια μας συναρπαστικά ευρήματα και πολλή νέα γνώση. Η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, έχει ζωτική σημασία για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης, την αντίσταση σε χρόνια νοσήματα και την σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Οι ενδείξεις που συνδέουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σε ανθρώπους και ζώα με πληθώρα νοσημάτων, από τις αυτοάνοσες καταστάσεις, έως τους καρκίνους και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, είναι συγκλονιστικές. Η ανθρώπινη μικροχλωρίδα του εντέρου θεωρείται ερευνητικά, ως μια αναπάντεχη, δυνητική πηγή νέων θεραπευτικών. Μεταξύ 2013 και 2017, ο αριθμός των δημοσιεύσεων με επίκεντρο τη μικροχλωρίδα του εντέρου ήταν, παραδόξως, 12 900, το οποίο αντιπροσωπεύει τα τέσσερα πέμπτα του συνολικού αριθμού των δημοσιεύσεων τα τελευταία 40 χρόνια που διερεύνησε αυτό το θέμα. ‘Ετσι αυτό που είναι σημαντικό να αντιληφθούμε είναι η σημασία του μικροβιώματός μας, στην υγεία μας.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ:
Τα προβιοτικά συνδέονται με το μικροβίωμα μας, καθώς αποκαθιστούν και ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια του γαστρεντερικού μας συστήματος. Τα πιο γνωστά προβιοτικά γίνονται με ζυμώσεις γάλακτος. Η γνώση των ευεργετικών αποτελεσμάτων της ζύμωσης γαλακτικού οξέος στην ανθρώπινη υγεία χρονολογείται από την αρχαιότητα. ‘Οσο πλησιάζουμε το παρόν, πολλές έρευνες από σπουδαίους επιστήμονες, ρίξανε φώς στις άγνωστες μέχρι τότε πτυχές των προβιοτικών. Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, ο ανοσολόγος Tissier, είχε παρατηρήσει, ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου των υγιή βρεφών, κυριαρχούνταν από βακτήρια με σχήμα ράβδων (bifidobacteria), τα οποία απουσίαζαν από τα βρέφη που έπασχαν από διάρροια. Ένας άλλος ευεργετικός συσχετισμός των μικροοργανισμών με το ανθρώπινο σώμα διαπιστώθηκε από τον Doberlein το 1892 που διαπίστωσε πως, τα κολπικά βακτήρια παράγουν γαλακτικό οξύ από τα σάκχαρα, και αναστέλλουν ή παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων. Τέτοια βακτήρια βρέθηκαν επίσης σε ζυμώμενα προϊόντα γάλακτος τα οποία ελέγχθηκαν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία, από τον Metchnikoff τo 1908, οπού στην εργασία του με τον τίτλο «ο πρόλογος της ζωής», επισήμανε για πρώτη φορά την σημαντικότητα που έχουν οι λακτοβάκιλλοι (lactobacilli) στην ανθρώπινη υγεία και την μακροζωία. Το 1906, ο Tissier ανέφερε τις κλινικές ευεργετικές επιδράσεις από την ρύθμιση της μικροβιακής χλωρίδας σε παιδιά με μολύνσεις στο έντερο μέσω της αντικατάστασης των παθογόνων βακτηρίων με bifidobacteria, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1920, οι Rettger και Chephin ανακάλυψαν, πως το γάλα με L.acidophilus έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, σε πλήθος ασθενειών.
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ:
Ετυμολογικά ο όρος προβιοτικά αποτελείται από 2 συνθετικά, το πρώτο (προ-) είναι από την λατινική λέξη pro και σημαίνει υπερ και το δεύτερο, βιοτικό, εμπεριέχει την λέξη ζωή. Συνεπώς, το προ-βιοτικό σημαίνει υπερ της ζωής .
Τα προβιοτικά, είναι τα συστατικά των τροφών τα οποία δεν πέπτονται και επηρεάζουν αποτελεσματικά τον ξενιστή με το να ευνοούν την ανάπτυξη ή και την δραστηριότητα ενός αριθμού βακτηρίων στο παχύ έντερο (Gibson and Robertfroid, 1995). Επιπλέον, ένα προβιοτικό μπορεί να θεωρηθεί σαν το κατάλληλο ευνοϊκό υπόστρωμα, το οποίο δυναμώνει αποτελεσματικά την μικροβιακή χλωρίδα του εντερικού συστήματος.
Ο όρος «προβιοτικά» αναφέρεται λοιπόν σε ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση, προσφέροντας οφέλη στον ξενιστή τους. Με άλλα λόγια, με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουμε και αποκαθιστούμε όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα.
Κυριότερα προβιοτικά τρόφιμα αποτελούν τα προβιοτικά γιαούρτια και το κεφίρ, ωστόσο υπάρχουν και τα προβιοτικά νερού που γίνονται με ζυμώσεις σάκχαρων.
Τα είδη προβιοτικών που έχουν μελετηθεί περισσότερο για τον άνθρωπο είναι κυρίως το Lactobacillus, το Bifidobacterium και το Saccharomyces.
ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ:
Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, όπως τα προβιοτικά, αλλά συστατικά τα οποία ουσιαστικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας. Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες. Τα πρεβιοτικά λοιπόν δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση των προβιοτικών. Αναλυτικότερα, ενδυναμώνουν το προστατευτικό «τείχος» του εντέρου, ώστε να εμποδίζουν τη διέλευση παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες δράσεις (π.χ. διάρροιες), παρεμποδίζουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων του εντέρου, καθώς οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που ενισχύουν μπορούν να προσκολληθούν σε ορισμένα χημικά καρκινογόνα και να καταστείλουν τη δράση τους. Τέλος, τα πρεβιοτικά προϊόντα που περιέχουν φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες συνδέονται με την αύξηση του ασβεστίου και του μαγνησίου στο παχύ έντερο. Επιπλέον, ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης. Φυσικές πηγές πρεβιοτικών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και άλλα βρώσιμα φυτά καθώς ως πηγές υδατανθράκων αποτελούν εν δυνάμει πρεβιοτικά. Αυτά που έχουν αυτήν την δυνατότητα είναι οι ντομάτες, οι αγκινάρες, οι μπανάνες, τα σπαράγγια, τα μούρα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα ραδίκια, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, καθώς και η βρώμη, ο λιναρόσπορος, το κριθάρι και το σιτάρι.
ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΑ:
Τα συμβιωτικά είναι ο συνδυασμός προβιοτικών και πρεβιοτικών, που παρουσιάζουν συνεργική δραση. Τα συμβιωτικά μειωνουν τις συγκεντρώσεις ανεπιθύμητων μεταβολιτών, και αδρανοποιούν τις νιτροζαμινές και άλλες καρκινογόνες ουσίες. Η χρήση τους οδηγεί σε σημαντική αύξηση των επιπέδων, των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, των κετόνων, των δισουλφιδίων του άνθρακα, και των μεθυλο-οξικών, τα οποία δυνητικά οδηγούν σε μια θετική επίδραση στην υγεία του ξενιστή.
Οι ιδιότητες των συμβιοτικών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές και αντι-αλλεργικές επιδράσεις. Μπορούν επίσης να εξουδετέρωσουν τις διαδικασίες αποσύνθεσης στο έντερο και προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα και την διάρροια. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα συμβιωτικά μπορεί να είναι πολύ αποδοτικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, την μείωση των επιπέδων των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα, την ρύθμιση του ανοσολογικού συστήματος, την θεραπεία των εγκεφαλικών διαταραχών που σχετίζονται με μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, την βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας σε ασθενείς που πάσχουν από κίρρωση, την πρόληψη της βακτηριακής μετατόπισης, την μειωμένη συχνότητα εμφάνισης νοσοκομειακών λοιμώξεων σε μετα-χειρουργικές επεμβάσεις ασθενών, κ.α
ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Η σωστή πέψη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή υγεία του οργανισμού. Απουσία καλής πέψης και απορρόφησης, ακόμη και η πιο ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η βέλτιστη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μια συμβιωτική σχέση υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ωφέλιμα βακτήρια: Το σώμα μας προσφέρει ένα μέρος για να ζήσουν και τροφή για να αναπτυχθούν. Σε ανταπόδοση τα ωφέλιμα βακτήρια προσφέρουν, αποτρέποντας την αύξηση των παθογόνων, βοηθώντας στην πέψη των ινών και της λακτόζης, στην παραγωγή ενζύμων, στην κατασκευή βιταμινών Β, κλπ.
Η απουσία ικανού αριθμού ωφέλιμων βακτηρίων λακτικού οξέος οδηγεί στην ασθένεια. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι άνθρωπος, ζώο, φυτό ή άλλη μορφή ζωής, για την ύπαρξη ζωής χρειάζονται επαρκείς αποικίες βακτηρίων λακτικού οξέος και μάλιστα για να υπάρχει υγεία, τουλάχιστον το 85% των βακτηρίων του εντερικού σωλήνα, πρέπει να είναι φιλικά και όχι άνω του 15% παθογόνα.
Η διατροφή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η συχνή χρήση αντιβιοτικών, είτε άμεσα είτε έμμεσα (π.χ. από την κατανάλωση κρέατος ζώων στα οποία γίνεται συστηματική χρήση αντιβιοτικών), το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά, το χλώριο στο νερό, οι περιβαλλοντολογικές μολύνσεις, η ψυχική και σωματική καταπόνηση, το στρες (stress), η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η πάροδος της ηλικίας, συντελούν στην διαταραχή της ισορροπίας των μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα την έλευση της νόσου.
Αν ο αριθμός των φιλικών βακτηρίων μειωθεί, τη θέση τους στον εντερικό σωλήνα καταλαμβάνουν τα παθογόνα όπως π.χ. η Candida Albicans με αποτέλεσμα την δημιουργία συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, χρόνιων μυκητιάσεων, δερματικών προβλημάτων, διαταραχών του ανοσοποιητικού και πολλών άλλων διαταραχών.
Πολλές μελέτες συγκλίνουν στην άποψη ότι την κατάσταση υγείας ή νόσησης ενός ατόμου καθορίζουν τα εκατομμύρια μικροβίων που υφί- στανται στον οργανισμό του καθενός. Το είδος των μικροβίων αυτών, οι ομάδες τους σε κάθε ιστό και σύστημα, οι αλληλουχίες και οι συσχετί- σεις τους είναι αυτές που καθοδηγούν την φυσιολογική πορεία της υγείας, ή την παθολογική εκτροπή.
ΚΕΦΙΡ:
Τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν από καιρό συσχετιστεί με την ικανότητα να παρέχουν οφέλη για την υγεία, σε αυτούς που τα καταναλώνουν σε τακτική βάση, και έχουν μελετηθεί εργαστηριακά και κλινικά, για τουλάχιστον έναν αιώνα με τις αρχικές έρευνες του Ellie Metchnikoff. Ο Ρώσος επιστήμονας και ανοσολόγος Ellie Metchnikoff που εργαζόταν στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για το έργο του σχετικά με την ανοσολογία (το 1907), και ανάπτυξε τις πρώτες θεωρίες, για τις επιπτώσεις των γαλακτοκομικών προιόντων ζύμωσης, στην βακτηριακή μικροχλωρίδα, και την συμβολή τους, στην υγεία και την αύξηση στην διάρκεια ζωής (Metchnikoff, 1908).
Η λέξη κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif , που σημαίνει «καλή αίσθηση» μετά από την κατάποση του, και είναι ένα φυσικό, σύνθετο, ζυμωμένο, γαλακτοκομικό προϊόν που δημιουργείται μέσω της συμβιωτικής ζύμωσης του γάλακτος από βακτήρια γαλακτικού οξέος και ζυμομύκητες, που περιέχονται μέσα σε ένα σύμπλοκο εξωπολυσακχαρίτη και πρωτεΐνης, που ονομάζεται κόκκος κεφίρ (αποικία φιλικών βακτηριδίων). Το Κεφίρ καταναλώνεται από γηγενείς λαούς των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής πολλούς αιώνες τώρα, παραδοσιακά, παρασκευαζόταν σε σάκους από δέρμα κατσίκας, το λεγόμενο «δερμάτι», το οποίο κρεμούσαν δίπλα στην πόρτα των σπιτιών τους, ώστε να το χτυπάνε οι ένοικοι για να αναμειγνύονται καλά οι σπόροι. Το κεφίρ ανοίκει στα όξινα ζυμούμενα προϊόντα και η ζύμωση είναι οξυγαλακτική, δηλαδή κατά τη διαδικασία παραγωγής του, δημιουργείται γαλακτικό οξύ, πολύ σημαντικό για την απορρόφηση σιδήρου. Το κεφίρ παραδοσιακά πέπτει αγελαδινό γάλα. Δηλαδή η ζύμωση γίνεται με τα σάκχαρα του γάλακτος, τη λακτόζη. Οι κόκκοι κεφίρ μοιάζουν με φουντίτσες από κουνουπίδι και έχουν σπογγώδη υφή.
Το κεφίρ γάλακτος, εκτός από τα εξαιρετικά ευεργετικά βακτήρια που περιέχει είναι και μια πλούσια πηγή πολλών διαφορετικών βιταμινών, μετάλλων και απαραίτητων αμινοξέων που προωθούν την επούλωση, την επισκευή και την γενική συντήρηση της υγείας. Το Κεφίρ περιέχει υψηλά επίπεδα θειαμίνης, Β12, ασβέστιο, φολικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ2, Βιταμίνη C και βιταμίνη D. Είναι μια καλή πηγή βιοτίνης, μιας βιταμίνης Β που βοηθά το σώμα αφομοιώσει τις άλλες βιταμίνες Β. Οι πλήρεις πρωτεΐνες στο κεφίρ έχουν ήδη αφομοιωθεί σημαντικά, και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται άμεσα από το σώμα. Το κεφίρ είναι επίσης μια μεγάλη πηγή μετάλλων όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς επίσης και φωσφόρου, που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες για την κυτταρική ανάπτυξη, τη συντήρηση και την ενέργεια. Τέλος το κεφίρ περιέχει περισσότερα από 50 είδη προβιοτικών βακτηρίων και ζυμομυκήτων, που είναι ευεργητικά για την υγεία, με συχνότερα τα βακτηριακά γένη Lactobacillus , Lactococcus , Streptococcus , και Leuconostoc.
ΟΙ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΙΡ:
Είναι γνωστό από κάποιες παλαιότερες παρατηρήσεις, πως το αγελαδινό γάλα, μπορεί να έχει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υγεία, κυρίως λόγο κάποιων δύσπεπτων πρωτεινών και σακχάρων του, όπως η λακτόζη και η καζείνη, που στο αγελαδινό γάλα, βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα, από ότι στο ανθρώπινο μητρικό γάλα .
Σε μεγαλύτερες ηλικίες λοιπόν, μπορεί να μην είναι λειτουργικά τα ένζυμα που διασπούν αυτές τις πρωτείνες του γάλακτος και έτσι να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Ωστόσο έχει γίνει σαφές από πολλές μελέτες, πως οι μικροοργανισμοί του κεφίρ, επηρεάζουν τις πρωτεΐνες του γάλακτος διασπώντας τες, παράγοντας 609 πεπτίδια που είναι μοναδικά στο κεφίρ .Το γεγονός ότι το κεφίρ διασπά τις πρωτεΐνες του γάλακτος σε λειτουργικά πεπτίδια, που έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία, κάνει το κεφίρ μια χρήσιμη επιλογή τροφίμων για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα πέψης πρωτεϊνών και δυσανεξία στις πρωτείνες του γάλακτος.
ΛΑΚΤΟΖΗ:
Η Λακτόζη είνα ένα φυσικό σάκχαρο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι ενήλικες, δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν την λακτόζη σωστά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στην λακτόζη. Το κεφίρ είναι ένα τρόφιμο ασφαλές να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, λόγω της δράσης της β-γαλακτοσιδάσης. Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος της β-γαλακτοσιδάσης, που υπάρχουν στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το κεφίρ και το γιαούρτι), μετατρέπουν την λακτόζη (που είναι η τροφή τους), σε γαλακτικό οξύ (γλυκόζη και γαλακτόζη), οπότε το τελικό ρόφημα περιέχει πολύ λιγότερη λακτόζη από το γάλα. Περιέχουν, επίσης, ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διασπάσει την λακτόζη ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα το κεφίρ να είναι κατάλληλο για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Το γεγονός ότι το κεφίρ είναι μία από τις ελάχιστες τροφές που δε περιέχουν λακτόζη, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά και άλλα πολύτιμα και θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου των 50 «καλών» βακτηρίων, το έχουν κατατάξει επάξια στη λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές του 21ου αιώνα.
ΚΑΖΕΙΝΗ:
Η καζείνη είναι η βασική πρωτείνη του γάλακτος, που έχει κατηγορηθεί, για διάφορα προβλήματα υγείας. Ωστόσο η καζεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή του γάλακτος σε κεφίρ, σχεδόν το 80 τοις εκατό της πρωτεΐνης στο γάλα, προέρχεται από τέσσερα μέλη της οικογένειας των καζεϊνών, αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν άλφα-καζεΐνη, κάπα-καζεΐνη και δύο τύπους β-καζεΐνης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού “Journal of Dairy Science” έδειξε ότι τα ένζυμα που υπάρχουν στο κεφίρ διασπούν τις γαλακτικές καζεΐνες, οι προκύπτουσες ουσίες – γνωστές ως πεπτίδια – έχουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων που προάγουν την υγεία, όπως, για παράδειγμα, ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Από αυτά τα στοιχεία γίνεται κατανοητό, ότι το κεφίρ, όχι απλά δεν έχει τις βλαβερές συνέπειες του γάλακτος, αλλά διασπάει και μετατρέπει τα δύσπεπτα και βλαβερά συστατικά του γάλακτος, σε ευεργέτικες για την υγεία ενώσεις.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Το κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλές ιδιότητες που παρέχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της παχυσαρκίας, της οστεοπόρωσης, της αρθρίτιδας, του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, της αντι-ηπατικής στεάτωσης, της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, την αφομοίωσης της χοληστερόλης, τον έλεγχο της γλυκόζης του πλάσματος, την καταστολή του όγκου, την αυξημένη ταχύτητα της επούλωσης τραύματος, την ανακούφιση του άσθματος, αντιοξειδωτική δράση, αντιμικροβιακή δραστικότητα, αντι-υπερτασικό αποτέλεσμα, αντιαλλεργική δράση, αντικαρκινικές ιδιότητες, αντι-φλεγμονώδη δράση, βελτίωση της μικροχλωρίδας και ρύθμιση του ανοσολογικού συστήματος.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ (GIT):
Το αποτέλεσμα που προκαλείται από την κατανάλωση κεφίρ στην εντερική σύνθεση της μικροχλωρίδας μπορεί να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η άμεση αναστολή παθογόνων από οξέα, η παραγωγή βακτηριοσίνης, και αποκλεισμός των παθογόνων στον εντερικό βλεννογόνο (Rattray και ‘Connel, 2011). Σύμφωνα με τον Marquina (2002), η κατανάλωση κεφίρ αυξάνει σημαντικά τον εντερικό βλεννογόνο και μειώνει τα εντεροβακτήρια και τους πληθυσμούς κλωστριδίων. Επιπλέον, η κατανάλωση κεφίρ εμπόδιζει τον αποικισμό του παθογόνου C. jejuni (Zacconi et al., 2003), και ήταν αποτελεσματικό στην μετεγχειρητική θεραπεία σε ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές (Sarkar, 2007). Στη Ρωσία, το κεφίρ έχει χρησιμοποιηθεί από τους ερευνητές για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους στο στομάχι και τον δωδεκαδάκτυλο (Farnworth και Mainville, 2008).
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ και την ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ:
Τα προβιοτικά έχουν ευεργετική επίδραση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μέσω αρκετών προτεινόμενων μηχανισμών που περιλαμβάνουν καταστολή της ανάπτυξης και της δέσμευσης των παθογόνων βακτηρίων, βελτίωση της λειτουργίας φραγμού του επιθηλίου, και τις μεταβολές της ανοσολογικής δραστικότητας του ξενιστή. Τα προβιοτικά εκκρίνουν βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα, που έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ρΗ του αυλού και την παραγωγή βακτηριοκτόνων πρωτεΐνων. Το βουτυρικό οξύ, ένα υποπροϊόν της βακτηριακής ζύμωσης του κεφίρ, έχει δειχθεί οτί θρέφει τα κολονικά εντεροκύτταρα, ενισχύοντας την ακεραιότητα του βλεννογόνου. Το DNA των προβιοτικών οργανισμών έχει επίσης δειχθεί ότι αναστέλλει την απόπτωση των επιθηλιακών κυττάρων και βελτιώνει την υποκινητικότητα του εντέρου. Έτσι τα προβιοτικά μειώνουν τα συμπτώματα της νόσου, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς καθώς και την πιθανότητα επιτυχίας της θεραπευτικής αγωγής.
Τα προβιοτικά είναι επίσης αποτελεσματικά στην ελκώδη κολίτιδα και η αποτελεσματικότητά τους στη διατήρηση της ύφεσης και την πρόληψη της υποτροπής μπορεί να συγκριθεί με το μεσαλαζίν. Δεδομένα από 23 τυχαιοποιημένες μελέτες για την ελκώδη κολίτιδα, έδειξαν ότι τα προβιοτικά μείωσαν τις εξάρσεις της νόσου κατά 12%. Τα προβιοτικά πρέπει να χορηγούνται αμέσως όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα της μίας έξαρσης μέχρι την υποχώρησή τους. Ειδικότερα το VSL#3, ένα μείγμα 8 στελεχών από βακτηρίδια που παράγουν γαλακτικό οξύ, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό γι’αυτό το σκοπό.
CANDIDA και ΚΑΝΤΙΝΙΑΣΗ:
Υπό κανονικές συνθήκες, τα μέλη του γένους Candida, είναι μη παθογόνοι, συμβιωτικοί μικροοργανισμών που κατοικούν το γαστρεντερικό σωλήνα, την στοματική κοιλότητα και το γυναικείο αναπαραγωγικό συστήμα (Sardi et al ., 2013). Μερικά είδη όπως ο Candida albicans , και ο Candida glabrata είναι γνωστό ότι μπορεί να στραφούν σε ευκαιριακά παθογόνα και να προκαλέσουν λοιμώξεις των βλεννογόνων στις περιοχές αυτές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε διηθητική καντιντίαση. Η παθογένεση της Candida ξεκινά με μυκητιασική υπερανάπτυξη, ακολουθούμενη από προσκόλληση, εισβολή ιστού και λοίμωξη του βλεννογόνου (Höfs et al ., 2016). Οι λακτοβάκιλλοι που περιέχονται στο κεφίρ μπορούν να δράσουν κατά της υπερανάπτυξης του κάντιντα, με μηχανισμούς όπως ανοσοτροποποίηση του φράγματος των επιθηλιακών κυττάρων, μείωση της προσκόλλησης των στελεχών Candida με συν-συσσωμάτωση, καθώς και μέσω του ανταγωνισμού για θέσεις πρόσδεσης. (Lebeer et αϊ,. 2010 Rizzo et αϊ ,. 2013 Parolin et αϊ ., 2015 ). Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις των γαλακτοβακίλλων, προστατεύουν το έντερο από υπερανάπτυξη παθογόνων. Ένα από τα καλύτερα τεκμηριωμένα προβιοτικά στελέχη είναι Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 ( L. rhamnosus GG ή LGG). Αυτό το στέλεχος, που έχει απομονώθηκε από την υγιή ανθρώπινη εντερική μικροχλωρίδα, και βρίσκεται στο Κεφίρ είναι ένα από τα προβιοτικά στελέχη με το μεγαλύτερο αριθμό τεκμηριωμένων οφελών για την υγεία, κυρίως σε ότι αφορά την πρόληψη και την ανάκτηση των λοιμώξεων της εντερικής οδού. (Gorbach, 1996 Doron et αϊ ,. 2005 Segers και Lebeer, 2014).
ΗΠΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ:
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 14 ερευνών τα προβιοτικά βοηθούν στην κλινική αντιμετώπιση της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας. Περιορίζουν σημαντικά τα συμπτώματα των πρώιμων σταδίων της νόσου και μειώνουν την πιθανότητα μετάπτωσης σε επόμενα στάδια. Μειώνουν επίσης τα ποσοστά νοσηλείας.
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ:
Μία από τις πλέον αποτελεσματικές εφαρμογές των ψυχοβιοτικών είναι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στις αρχές του 2017, δημοσιεύτηκαν έρευνες σε ποντίκια που έδειξαν ότι το προβιοτικό Lactobacillus επανέφερε σε φυσιολογικά επίπεδα μία σειρά μεταβολιτών που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση κατάθλιψης. Αποτέλεσμα ήταν να βελτιωθεί η ψυχική υγεία και η συμπεριφορά των ποντικών. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώθηκαν και σε ανθρώπους λίγο αργότερα, σε μια έρευνα με περισσότερους από 2.100 ενήλικες που συμμετείχαν σε δύο μελέτες υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα δύο συγκεκριμένων ομάδων βακτηρίων του εντέρου -Coprococcus και Dialister- ήταν «σταθερά εξαντλημένα» σε άτομα με κατάθλιψη, ενώ οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα των βακτηρίων Coprococcus, και μιας άλλης ομάδας που ονομάζονται Faecalibacterium, έλαβαν καλύτερη βαθμολογία για την ποιότητα της ψυχολογικής τους κατάστασης. Και οι δύο αυτοί τύποι βακτηρίων διασπούν τις φυτικές ίνες για να παράγουν μια αντιφλεγμονώδη ένωση που ονομάζεται βουτυρικό οξύ. Μία ελεγχόμενη με placebo τυχαιοποιημένη μελέτη, έδειξε ότι το προβιοτικό Bifidobacterium longum NCC3001 περιορίζει σημαντικά την κατάθλιψη σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τέλος, σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη που δεν είχαν λάβει αγωγή, τα συμπτώματα της νόσου υποχώρησαν σημαντικά μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας με προβιοτικά.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ:
Τα προβιοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση λοιμώξεων. Μία έρευνα έδειξε ότι στους ασθενείς που χορηγήθηκαν πρεβιοτικά και προβιοτικά την προηγούμενη ημέρα από την μεταμόσχευσης ήπατος, η πιθανότητα μετεγχειρητικών λοιμώξεων μειώθηκε σημαντικά. Άλλη έρευνα έδειξε ότι τα προβιοτικά μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων και πνευμονίας από αναπνευστήρα σε ασθενείς στη ΜΕΘ. Δύο πρόσφατες έρευνες συνέδεσαν τη χρήση προβιοτικών με μειωμένο κίνδυνο σήψης σε νεογέννητα και πρόωρα νεογνά.
ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ και ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΕΣ ιδιότητες:
Το Κεφίρ, και τα στελέχη του, έχουν δείξει ένα πλήθος αντιβακτηριακών και αντιμυκητιακών δραστηριοτήτων. Το ζυμωμένο γάλα Κεφίρ, έχει δοκιμαστεί σε πειράματα διάχυσης δίσκου ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα βακτηριακών παθογόνων και μυκητιακών ειδών και βρέθηκε να έχει αντιμικροβιακή δραστικότητα ίση με την αμπικιλλίνη, την αζιθρομυκίνη, την κεφτριαξόνη, την αμοξικιλλίνη, και την κετοκοναζόλη ενάντια σε πολλά από αυτά τα είδη. (Cevikbas et al., 1994 Yüksekdağ et al, 2004. Rodrigues et al, 2005. Huseini et al, 2012).
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ:
Ο σχηματισμός των βιοδραστικών πεπτιδίων του κεφίρ, κατά τη διάρκεια διεργασιών ζύμωσης ή χώνευσης έχει δείξει μια ποικιλία φυσιολογικών δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ζωικά μοντέλα και στον άνθρωπο (Farnworth, 2005). Οι Thoreux και Schmucker το 2001 , μετά το τάισμα ποντικιών με κεφίρ, παρατήρησαν μια αύξηση στην ειδική βλεννογονική ανοσοαπόκριση (IgA) έναντι της τοξίνης της χολέρας. Η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να συμβεί λόγω της δράσης των εξωπολυσακχαριτών που βρέθηκαν στους κόκκους κεφίρ (Farnworth, 2000, Medrano et αϊ.) Ερευνητές το 2011, παρατήρησαν ότι το Κεφίρ ήταν σε θέση να τροποποιήσει την ισορροπία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στον εντερικό βλεννογόνο και απέδειξαν την ικανότητα ανοσορρύθμισης του κεφίρ, στην ανοσολογική απόκριση του εντερικού βλεννογόνου των ποντικών, και αργότερα στον άνθρωπο. (Vinderolaet al. (2011) Η χορήγηση του κεφίρ προκαλεί επίσης μια απόκριση στον εντερικό βλεννογόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συστατικά του κεφίρ μπορεί να διεγείρουν τα κύτταρα του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, καταστέλλοντας την ανοσοαπόκριση του φαινοτύπου Th2 ή προωθώντας την μεσολάβηση ανοσολογικών κυττάρων έναντι όγκων, μολύνσεων και ενδοκυτταρικών παθογόνων (Liu et al. , 2002).
ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η Αντιδιαβητική δράση των Lactobacillus και Bifidobacteria έχει διερευνηθεί σε αρκετές ζωικές και ανθρώπινες μελέτες. Πολλές από αυτές, έχουν εκφράσει οτί η προβιοτική θεραπεία, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς. Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν τα προβιοτικά για να ασκήσουν αντιδιαβητική δράση, στηρίζεται στο οτί προτρέπουν την παραγωγή ινσουλινοτροπικών πολυπεπτιδίων και πεπτιδίων παρόμοιων με την γλυκαγόνη, και έτσι προκαλούν πρόσληψη γλυκόζης από τους μυς καθώς και το ήπαρ και διεγείρουν την απορρόφηση περισσότερης γλυκόζης στο αίμα με τη μορφή γλυκογόνου. Η στοματική χορήγηση του Lactobacillus johnsonii στελέχους La1 για δύο εβδομάδες, έχει δείξει πως μείωνει την αύξηση της γλυκόζης αίματος και των επιπέδων γλυκαγόνης σε διαβητικούς ασθενείς. Επιπλέον τα προβιοτικά έχουν δείξει πως είναι αποτελεσματικά, στη μείωση της απορρόφησης της γλυκόζης από τον εντερικό σωλήνα και μπορούν να ρυθμίσουν την μεταβολική χρήση της γλυκόζης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ:
Το Κεφίρ έχει σημαντική αντικαρκινική δραστικότητα εναντίον πολλαπλών τύπων καρκινικών κυττάρων. Το L . kefiri έχει απεδειχθεί ότι αυξάνει την απόπτωση των ανθρώπινων κυττάρων μυελοειδούς λευχαιμίας, που είναι ανθεκτικά στην χημειοθεραπεία in vitro μέσω της ενεργοποίησης της κασπάσης 3 κατά τρόπο που εξαρτάται από τη δόση (Ghoneum και Gimzewski, 2014). Σε άλλες μελέτες, το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού κατά 56%. Το ελεύθερο κλάσμα κυττάρων του κεφίρ έχει δείξει επίσης αντικαρκινική δραστικότητα in vitro, επί της κυτταρικής γραμμής (SGC7901) του γαστρικού καρκίνου (Gao et al., 2013). Αυτή η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι το κεφίρ ήταν σε θέση να επάγει απόπτωση σε κύτταρα SGC7901 μέσω ρύθμισης και απόπτωσης του bax και του bcl-2 γονιδίου, το οποίο είναι αναστολείς της απόπτωσης και γνωστά ογκογονίδια, καθώς και με την προαγωγή και αύξηση σημαντικών αντι-ογκογονιδίων, (Sorenson, 2004).
Σε μια άλλη έρευνα, η στοματική χορήγηση κεφίρ γάλακτος και σόγιας, σε ποντίκια που εμβολιάστηκαν με σάρκωμα (180 κύτταρα όγκου) κατέληξε σε 64,8% και 70,9% αναστολή της ανάπτυξης του όγκου, αντίστοιχα . Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το κεφίρ γάλακτος και σόγιας, μπορεί να θεωρηθεί μεταξύ των πιο ελπιδοφόρων συστατικών τροφίμων όσον αφορά την πρόληψη και την ενίσχυση της αντίστασης του βλεννογόνου, στον γαστρεντερικό και άλλους τύπους καρκίνου.
Το κεφίρ εκτός από την προώθηση του κυτταρικού θανάτου σε καρκινικά κύτταρα, έχει επίσης αντιμεταλλαξιγόνες επιδράσεις όπως έχει αποδειχθεί σε μελέτη του (2006) από τη δοκιμή Ames, με γνωστά καρκινογόνα όπως το methylmethanosulphate, το μεθυλο-lazoxymethanol, το αζίδιο του νατρίου, την αφλατοξίνη Β1, και το 2-αμινο-ανθρακένιο, (Guzel-Seydim et al., 2006). Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι κεφίρ δρα σε διαφορετικούς καρκίνους, όπως του ορθοκολικού καρκίνου, στα κακοήθη Τ λεμφοκύτταρα, τον καρκίνο του μαστού και το καρκίνωμα των πνευμόνων.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΦΙΡ ΓΑΛΑΚΤΟΣ:
Βάζουμε 50 γραμμάρια κόκκους κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο.
Προσθέτουμε 1/2 λίτρο γάλα της προτίμησής μας και κλείνουμε καλά το καπάκι.
Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλουμε ποιο αραιό, το αφήνουμε 12 ώρες. Όσο πιο πολύ το άφήνουμε, τόσο πιο πηχτό θα γίνεται και η γεύση πιο όξινη. Γενικά δεν το αφήνουμε πάνω από τρεις μέρες και λιγότερο από 12 ώρες. Φροντίζουμε επίσης να είναι μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
Οταν περάσει το 24άωρο, περνάμε το μείγμα από πλαστικό σουρωτήρι. Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι δραστικοί κόκκοι τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσουμε για την επόμενη καλλιέργεια.
Ξεβγάζουμε καλά το βάζο, και τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσουν καλά και τους αποθηκεύουμε για επόμενη χρήση. Με την συνεχή καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων κεφίρ πολλαπλασιάζετε.
ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ:
Το κεφίρ νερού, είναι ένα φρουτώδες, ξινό, ελαφρώς αλκοολούχο και ανθρακούχο ποτό, το οποίο είναι κατασκευασμένο με ζύμωση ενός υδατικού διαλύματος σακχαρόζης υπό την παρουσία ξηρών φρούτων και νερού. Είναι μια συμβιοτική αποικία 40 περίπου ειδών φιλικών βακτηριδίων και μαγίας και ζυμώνεται σε νερό με ζάχαρη, ή νερό καρύδας, χυμούς φρούτων, σφένδαμο, αποξηραμένα φρούτα ή και άλλα γλυκά υγρά. Το κεφίρ νερού γίνεται με άλλους κόκκους, όχι με τους κόκκους που γίνεται το κεφίρ γάλακτος. Η διαδικασία είναι ίδια και οι μικροοργανισμοί που τρέφονταν με τη λακτόζη του γάλακτος, τώρα θα τρέφονται με τα σάκχαρα του φυτικού ροφήματος που θα του μεταφέρουμε. Οι μύκητες διασπούν τα απλά σάκχαρα όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, μετατρέποντάς τα σε αιθανόλη και οξικό οξύ. Βακτήρια όπως οι γαλακτοβάκιλλοι (Lactobacilli) μετατρέπουν σάκχαρα όπως η σουκρόζη και σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο κλπ) σε απλούστερα σάκχαρα, γαλακτικό και οξικό οξύ, διοξείδιο του άνθρακα και αιθανόλη.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, φουντουκιού, καρύδας ή όποιο άλλο ρόφημα μας αρέσει. Το κεφίρ από νερό δεν είναι παχύ όπως το κεφίρ από γάλα δεν έχει καθόλου λακτόζη, ασβέστιο και πρωτεΐνη και έχει χαμηλότερη διατροφική αξία σε σχέση με τα προϊόντα που έχουν ως θεμέλιο το συνηθισμένο γάλα. Παρόλα αυτά, το κεφίρ από νερό αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για όσους επιθυμούν να προσκομίσουν τα πλεονεκτήματα που έχουν να τους δώσουν τα προβιοτικά βακτήρια στο κεφίρ, και είναι φυτοφάγοι, ή δεν χρησιμοποιούν προιόντα γάλακτος.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ:
Θα χρειαστούμε μόνο 1 κουταλιά κόκκους κεφίρ νερού, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλιά ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μισό λεμόνι (προαιρετικά) ή όποιο άλλο ξηρό ή φρέσκο φρούτο θέλουμε. Συνήθως προτιμάμε αποξηραμένα βερίκοκα ή φρέσκα σύκα, καθώς δίνουν κεφίρ με υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών ουσιών.
Στο κεφίρ νερού χρησιμοποιούμε ζάχαρη ως τροφή για τους μύκητές μας. Αν χρησιμοποιήσουμε νερό βρύσης, το βράζουμε πρώτα για να μην έχει χλώριο ( καθως είναι αντιβακτηριακό). Όταν κρυώσει καλά, βάζουμε μέσα τους κόκκους, και τη ζάχαρη και σκέπαζουμε με ένα πιατάκι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε 2-3 μέρες μπορεί να καταναλωθεί σουρώνοντας τους κόκκους. Ξεπλένουμε τους κόκκους με λίγο νερό και είναι έτοιμοι για νέα ζύμωση. Με τους ίδιους μύκητες επανάλαμβάνουμε τη διαδικασία εσαεί. Αν φτιάξουμε μεγαλη ποσότητα, το διατηρούμε στο ψυγείο σε γυάλινο μπουκάλι ή βάζο ερμητικά κλειστό.
Στο κεφίρ νερού μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τζίντζερ, ξύλο κανέλας ή γαρίφαλο, φλούδες από λεμόνι, φρούτα κ.α.
Τελειώνοντας να πούμε πως τα προιόντα ζύμωσης όπως το κεφίρ και τα προβιοτικά, χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες και έχουν αποδείξει την θεραπευτική τους δράση τόσο εμπειρικά μέσα στο πέρασμα των χρόνων, όσο και ερευνητικά, με εκατοντάδες μελέτες που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν. Το ανθρώπινο είδος επιβίωσε και εξελίχτηκε με μια πληθώρα διατροφικών επιλογών και μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με φυσικά θρεπτικά στοιχεία και θα ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο για να συνεχίσει την εξέλιξη και διαιώνιση του είδους του.
Αποποίηση ευθύνης
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Μείγμα προβιοτικών περιεκτικότητας 22 δις ανά κάψουλα, με 13 στελέχη, εντερικής απορρόφησης
Τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (ισορροπημένη δίαιτα). Για τη διαιτητική διαχείριση…
Βακτήρια γαλακτικού οξέος Lactobacillus fermentum και Pediococcus pentosaceus
Μείγμα γαλακτοβάκιλλων & μπιφιντοβακτηρίων περιεκτικότητας 60 δις ανά κάψουλα με 16 στελέχη φιλικών βακτηρίων
Τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (ισορροπημένη δίαιτα). Για τη διαιτητική διαχείριση σε θεραπείες της κάντιντα…